lördag 1 juni 2013

Jahaja .. så var det dags igen!

Det har debatterats om sociala missförhållanden, socialt utsatta områden och om integration och som ett brev på posten slås det upp rubriker som ..


Det verkar finnas någon slags övertro på .. att om bara alla politiker, makthavare och opinionsbildare .. De Goda Människorna .. flyttade in i "Sveriges socialt mest utsatta områden" så skulle områdena blomstra av lycka och jämlikheten skulle skölja som en våg över landet?

Men om alla socialt välanpassade människor med välavlönade jobb och lyckade karriärer lämnade innerstadens mångfald och nöjde sig med förortens enfald, med bara ett 20-tal butiker runt ett UTOMHUSTORG .. skulle inte företagare, krögare och hela mångfalden från innerstaden följa pengarna och flytta med?

Och om de gjorde det så skulle förortsområdena bli attraktiva, bostadsrätter skulle bildas, hyrorna stiga och de som hade råd skulle få förtur och de som var socialt utsatta och beroende av samhället .. vart skulle de ta vägen??

För i ärlighetens namn .. det är väl INGEN som VILL bo i de områden som klassas som sämst? 

För det mesta inte ens de som bor och trivs där? ALLA vill väl bo i den trevliga bostadsrätten på Östermalm eller i villan i ett övre medelklassområde i Äppelviken, om de får välja?

Så vad vinner vi på att skicka en riksdagsledamot till Husby för att bo där med sin familj .. den som hade den lägenheten han flyttar in i får väl inte villan i Äppelviken i byte antar jag?

Men visst är det ett problem att människorna som som har till uppgift att lösa, informera eller rapportera om samhällsproblem lever i en egen Verklighet  och talar om en Annan verklighet .. som de aldrig kommer i kontakt med eller ens kan identifiera när de talar om att andra ska flytta in i den för att få den att bli lite ... ?? ... bättre?

Blir förorten bättre om det flyttar in bättre människor .. är det så de menar, de Goda Människorna??

Ger de i sin storhet och lyskraft sådan glans åt det "utsatta" bostadsområdet att ALLA välbärgade myndighetspersoner, kulturpersonligheter och makthavare absolut MÅSTE följa efter och bilda ett nytt Söder ... fast utanför det Söder som då inte längre står som symbol för elitism och utvaldhet??

Men varför krångla till det??

Flytta i stället ut tidningarnas och TV:s alla redaktioner till förorterna .. den skadliga miljöpåverkan och innerstadens inavel har ju redan satt sina spår i nyhetsrapporteringen och särskilt Aftonbladet verkar ha både det ena och/eller det andra i såväl inomhusluften och personalmatsalen som påverkar omdömet?

Flytta ut riksdagen, alla myndigheter och alla politiska högkvarter till förorten .. låt regeringen, riksdagsledamöterna, politikerna och generaldirektörerna möta sina väljare på väg till och från jobbet varje dag. Vandra tillsammans med journalister och debattörer på samma gator, svära över samma kommunikationssvårigheter och brist på inomhusgallerior.

Lägg beslutsfattandet mitt i verkligheten så att säga.

DET vore väl mer demokratiskt, jämlikt och solidariskt än att någon enstaka sosse eller vänsterpartist flyttar dit i avvaktan på att karriären ska ta fart? Dessutom så skulle det gynna de som står för servicen .. städning, servering och matlagning .. på ovan nämnda arbetsplatser. Samtliga skulle få närmare till jobbet och möjlighet att sova en halvtimme/timme längre på morgonen och få motsvarande tid över till sina barn på kvällen.

Är inte det demokratiskt och solidariskt så säg?

Så kanske det skulle vara idé med lite studieresor runt om i landet också. Inte till särskilt utvalda företag eller landshövdingemottagningar utan till vanliga trista småorter där allt är borta .. polis, ambulans, brandkår, distriktläkare, bio, livsmedelsaffär och bussförbindelser .. och ingen ens har tänkt tanken på ett utomhustorg.

Förslagsvis så borde alla politiker, chefredaktör, journalist eller samhällsdebattör/opinionsbildare ha någon slags socialt körkort, där kraven är minst 3 månaders serviceinriktad yrkesverksamhet i glesbygd, för att få yttra sig i samhällsfrågor som berör HELA Sverige. Varför inte som s-märkt "hjälp" till polis, brandkår eller ambulanspersonal?

Då först kanske vi kan få en politik och en nyhetsrapportering som inte först har passerat Google i jakten på information om Verkligheten.


Citat från "Alice in Wonderland" ..

The Mad Hatter .. Have I gone mad??


Alice .. I´m afraid so. You´re entirely bonkers. But I´ll tell you a secret. All the best people are!

SvD, DN, AB, AB, AB,

3 kommentarer:

 1. Det enda kravet jag ställer när det kommer till min absoluta boendemiljö är att jag inte har någon politiker till granne.

  Livet är för kort. .-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Jag har mest trevliga norrmän som grannar och visst är det märkligt att här har alla svenska flaggan på flaggstången och den norska som en liten vimpel på huset, av respekt för landet säger dom och inte känner dom sig det minsta kränkta heller. Mycket konstigt i vår tid.

  SvaraRadera
 3. Any-Yttra sig om HELA Sverige.Yttras det överhuvudtaget något om något utanför städerna? utom en massa floskler i valtider.Jag tycker det verkar som vi inte finns överhuvudtaget.Och vi är ändå rätt många.

  SvaraRadera