fredag 6 december 2013

Alice Babs "vänner" tar sig rätten att ..

.. sätta sig över domstol, läkare och familj när de försöker tilltvinga sig rätten att fritt få tillträde till en människa som inte längre är den person som de kände tidigare.

Jag har skrivit om min egen erfarenhet av min mammas demens HÄR och vill tillägga att det inte är lätt att placera en människa under God Man eller Förvaltare. Det är något som de anhöriga inte kan göra själva utan det avgörs i Tingsrätten, där det ska bevisas att personen i fråga inte kan ta hand om sig själv.

"En person kan få en god man eller förvaltare av många olika anledningar. Oftast är man på något sätt hindrad att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller ta hand om sig själv.
Kommunens överförmyndare (i vissa kommuner finns en överförmyndarnämnd i stället) har tillsyn över de gode män och förvaltare som finns i kommunen. Ofta ansöker överförmyndaren om att god man eller förvaltare ska utses. Ansökan kan även göras av personen själv eller en nära anhörig.
Tingsrätten fattar sedan beslut. Beslutet om att få god man är frivilligt, men tingsrätten kan även förordna god man till en person som till exempel är för sjuk för att själv kunna fatta beslutet. I så fall skaffar domstolen ett läkarintyg som beskriver personens hälsa. Rätten ska också prata med personen i fråga om denne inte tar skada av att komma till förhandlingen och förstår vad saken gäller."

I går visade SVT en dokumentärfilm om Alice Babs och "hennes förlorade rättigheter" och jag blir så upprörd att jag får svårt att andas.

Journalisten Anna-Lena Lodenius besökte Alice Babs  i mars, 89 år och sängliggande, filmade henne och spelade in konversationen. Hon var medveten om att Alice Babs hade diagnosen Alzheimers sjukdom och demens .. men det trodde hon inte på?

Hon ställde sin egen diagnos eftersom .. "vi tycker inte att det märks på något påtagligt sätt att hon är drabbad"!!!

Det var sådana människor som Anna-Lena Lodenius och Alice Babs "vänner" som gjorde att min mamma inte fick den hjälp hon behövde. Det var sådana människor som trodde vartenda ord hon sa, som såg till att hon fick möjlighet att riskera livet på varenda människa i det flerfamiljshus där hon bodde, tände ljus, brände upp kastruller och förorsakade vattenskador genom att glömma kranar och stänga av frysen i tid och otid.

Det var på grund av dessa människor som jag under drygt ett års tid fick avsluta dagen med att åka över en mil varje kväll för att klättra upp på en höjd för att titta in genom min mammas fönster för att se att allt var något så när under kontroll. För om jag ringde och sa godnatt .. så satte hon igång med matlagning eftersom hon tog det som en signal att hon skulle få besök.

Min mamma hade vänner och släktingar som kom på besök. De tyckte inte heller att det märktes på något påtagligt sätt att hon var drabbad. Men jag som kom efter besöket och fick höra att "okända personer" hade varit i hennes lägenhet och fick leta igenom skåp och skrymslen för att förvissa henne om att de inte var kvar .. jag visste att hon inte hade en aning om vilka de var.

Det tog lång tid för mig också att inse faktum. När min pappa slog larm tyckte jag att han överreagerade. När min mamma kom och berättade att de skrapsår hon hade på armar och ansikte kom sig av att han slängt ut henne ur bilen .. så misstänkte jag att HAN hade blivit rubbad. När han sålde hennes bil blev jag verkligen upprörd och när hon påstod att han spärrat hennes tillgång till pengar blev det en stor konflikt mellan min pappa och mig.

Jag tyckte inte att det märktes på något påtagligt sätt att hon hade någon form av sjukdom.

Inte förrän hon skilt sig, först då förstod jag. För då var det JAG som tog hennes pengar, gömde hennes telefon, tvingade henne till allt som blev fel, begränsade henne, kastade bort hennes saker och ALDRIG besökte henne. Jag vet det eftersom det också var då hon började berätta för mig att hennes dotter gjorde allt detta. Och jag var hennes enda dotter.

Hon var mycket övertygande, mycket missnöjd och ibland arg, och de som inte såg att jag var där varje dag och varje kväll, de trodde henne.

De som besökte henne var övertygade om att hon kände igen dem. Men jag som fick lugna henne och uppleva hennes rädsla och oro tyckte ibland att det hade varit bra om de kontaktat mig först. 

Och jag är så djupt och innerligt tacksam över att hon inte var en kändis som "vännerna" ville ha fri tillgång för att sätta lite glans på sin egen tillvaro och för att det inte fanns någon som ytterligare förnedrade och kränkte henne genom att filma och spela in den människa hon gjorde allt för att slippa bli.

För i ingångsstadiet till demens och alzheimers finns det klara ögonblick då den drabbade inser att något är förskräckligt fel.

Det är hjärtslitande att följa. Det sliter sönder dig när din mamma långsamt dör levande inför dina ögon och du inte kan göra något för att förhindra det som är oundvikligt.

Du vet att hon överdoserar livsviktiga läkemedel när hon tar en tablett varje morgon .. och går upp ur sängen flera gånger om dagen i tron att det är morgon .. men när du äntligen lyckas få till ett samtal med läkare, dig själv och din mamma .. så är hon så övertygande klar att läkaren bestämmer sig för att du har lyckats inbilla dig alltihop och bara ändrar på dosen för att få bättre värden.

Du vänder dig till kommunen för att få hjälp och ingen ser hjälpbehovet eftersom din mamma just då samlat ihop sig till sitt livs mest övertygande föreställning och framstår som ett offer för en dotter som inte bryr sig .. och kanske till och med har själviska motiv.

Du får ångest när du hittar undangömda sömntabletter bland kläder och i väskor och förstår att under några korta klara ögonblick så planerar din mamma sitt självmord .. om och om igen. Eller när du ser att hon lyckats klä på sig ett extra lager utanpå de kläder hon aldrig klädde av sig när hon somnade .. när det nu var?

Men det kan ta lång, lång tid innan någon annan "tycker att det märks på något påtagligt sätt att hon är drabbad".

Jag tycker att Titti Sjöblom ska anmäla Anna-Lena Lodenius och Alice Babs "vänner". Inte bara för sin egen skull utan också för att andra ska förstå att även en dement person kan hålla uppe en hyfsat "normal" fasad av ren skräck för att inse eller avslöja att h*n inte har en susning om vem som h*n talar med eller vad som hänt eller kommer att hända.

Jag upplever Anna-Lena Lodenius dokumentär om Alice Babs som ett övergrepp på en människa som förlorat allt och nu också förlorar rätten till sin värdighet och integritet.

Kan ingen göra en film om dem som gjorde den dokumentären möjlig i stället? "De förlorade rättigheterna" som den skulle handla om verkar vara dessa personers rätt att ha fri tillgång till en artist som drabbats hårt av sjukdom .. men som ändå bibehållit den stjärnglans som spiller över på dem som håller sig nära. 

42 kommentarer:

 1. Kommer ihåg när jag läste Anna-Lena Lodenius inlägg första gången (innan jag visste vem det gällde) och blev så chockad över detta.

  Sen läste jag mer och mer. Det var ditt inlägg om din mor som fick mig att inse att problematiken var större.

  Det som däremot skrämde mig redan då är att förstå att främmande människor som inte känner/känt denna människa tar sig rätten att "äga" personen för att hon är känd och vilja besöka. Det var ju inte bara vänner som protesterade. Redan där kände jag mig lite skrämd. Kanske kan det vara skönt med uppmuntran - men att ha främmande människor som besöker en när man är 89? Skulle jag orka ha folk besök om jag var känd? Ska jag ta reda på adressen till en kändis och börja besöka dem, trots allt kanske jag bekostat dem genom att jag köpt skivor eller sett filmerna - och då har jag väl rätt att åka dit och tala om för dem hur viktiga de är för mig. Tror de flesta skulle sätta stalker varning på det för att vara ärlig.

  SvaraRadera
 2. Jag mådde så illa så det var inte sant framför tvn, sk vänner (sedan 8år) visste precis vad som behövdes, Jan Malmsjö tog det som en personlig förolämpning att inte få besöka Alice Babs längre. Det märkliga Ekmanssällskapet vet jag inget om, men dessa journalister begick f'n i mig hemfridsbrott när de gick in och intervjuade henne. Jag vet hur svårt det är med en anhörig med demens jag vet hur svårt det är att få god man eller förmyndare - men jag vet också hur förnedrande det är för den sjuke som skall vräkas för att han köpt lotter för pensionen har det (och de anhöriga) att se en proper och prydlig människa smälta till en smutsig nedkissad varelse som går ut mitt i natten. Jag får lika stor andnöd jag Any - vilket vidrigt program där man exponerar en sjuk människa offentligt. Jag mår apilla på Alice Babs och hennes familjs vägnar.

  SvaraRadera
 3. Oavsett vad man tror om saken tycker jag det blir helt fel fokus om man koncentrerar sig på Jan Malmsjö och co:s stolligheter (det var t.ex några ungdomar i en förening med där och de kan knappast räknas till Alices gamla vänner).

  Däremot finns det mycket att gräva i när det gäller förvaltaren som varit illa ute flera gånger tidigare och även polisanmälts av anhöriga om jag minns rätt. Att hon har en väldigt konstig inställning till sin klient och sina befogenheter tycker jag framgår klart. Hon verkar snarast berusad av makten att få bestämma totalt över en människa i minsta detalj. Vilket hon egentligen inte får om man ska tro ett pressmeddelande från Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare.

  http://www.rfs.se/debatt_opinion/Pressmeddelanden/Pressmeddelande-Felaktiga-uttalanden-om-forvaltares-behorighet-i-Alice-Babs-dokumentar/

  Om det som sägs där stämmer så har Arenbjörk överskridit sina befogenheter med råge. Och äldreboendet har gjort fel som gått efter Arenbjörks vilja i allt hon sagt. Där finns en intressant historia att skildra även om man tycker att t.ex "sånguppvaktningen" var töntig. Det finns en del som pockar på svar och det handlar inte om demensen. Den är fastställd och Alice har tryggheten i ett vårdboende. Gott så, men det finns andra frågor som aldrig fått svar.

  SvaraRadera
 4. Malin har redan skrivit det jag ville säga men jag fyller i lite. Jag läst din bloggpsot först och såg programmet sedan. Ser vad du säger men den personen som sitter som förvaltare till Alice, helt utan utbildning och bara tycker godtyckligt utan att ta sig tid eller vilja förklara varför hon fattar beslut, som hon dessutom inte får ta, för dem som undrar.

  Och om man ses varje dag i 8 år så känner man nog varandra rätt bra. Vad som upprörde mig mest var nog, så anitreligiös jag är, att hon inte fick gå i kyrkan, om det stämmer. Kanske så finns det någon annan som tar henne dit eller en präst till henne. Hoppas på det.

  SvaraRadera
 5. Malin .. jag skulle också välkomna lite grävande journalistik som handlar om gode män och förvaltare. Det sker mycket som är så fel och det är väldigt många som blir lurade på allt de äger och har.

  Men i Alice Babs fall så finns det ju läkare som kan bedöma om hon reagerar negativt på för mycket uppvaktning och också anhöriga som bevakar hennes rättigheter och har möjlighet att anmäla förvaltaren om de skulle misstänka oegentligheter. Om de skulle ha den minsta misstanke så förutsätter jag att de också gör det.

  Jag förutsätter också att förvaltaren handlar på uppdrag av de anhöriga när det gäller "besöksförbud". Jag vet av egen erfarenhet hur välkommet det är med besök men hur förvirrande och ångestframkallande det kan bli om den besökande inte är fullt införstådd med situationen.

  Samtal om gamla minnen, bekanta och händelser kan bli riktigt plågsamma för den som förstår att det handlar om något som h*n inte minns. Demens och/eller alzheimer är fasansfulla sjukdomar både för den drabbade och de anhöriga.

  I det här specifika fallet blir hennes barn dessutom anklagade för att behandla sin mamma illa och jag tycker inte att det finns skäl för så här mycket och ingående offentlighet.

  SvaraRadera
 6. Erfarenheter om vad Anna-Lena Lodenius hittills uträttat i sitt liv gör jag automatiskt misstror henne.
  Hon har alltid blandat ihop åsikter och kunskap. Oftast är de inte kompatibla.

  SvaraRadera
 7. Hmm .. det är så ont om gode män och förvaltare att överförmyndaren tar vad som finns .. ofta människor helt utan kunskap eller utbildning. En del har tur .. andra en fruktansvärd otur, eftersom det inte finns någon som bär ansvaret för vad som händer om det inte finns engagerade anhöriga.

  Det finns inga försäkringar som skyddar den som tvingas lämna över kontrollen av sin ekonomi och sina ägodelar till en god man på grund av till exempel demens. Bara det vore värt ett program .. men eftersom det då skulle handla om "vanliga" funktionshindrade så finns det väl inget intresse.

  Om man har känt varandra 8 år eller hela livet .. så kan det betyda ingenting när det gäller en dement person. Min mamma kände för det mesta varken igen mig eller sina syskon på slutet, vilket var så otroligt sorgligt.

  Sedan måste jag få ösa ur mig att flashbacktråden om Alice Babs är den hemskaste och mest kränkande jag läst .. och då följde jag ändå tråden om Linda Rosing en tid!

  De människorna som påstår sig företräda Alice Babs och skriar "Rädda Alice" beter sig så vettlöst att jag inte skulle vilja att de ens en gång träffade min hund.

  Tänk dig själv, att du och din mamma blir föremål för den typen av offentliga skriverier utan att kunna påverka eller förstå. Ett sista minne av din mamma i livet .. formulerat av ett gäng som liknar Göran Lambertz i sin enögdhet.

  SvaraRadera
 8. Här en intressant länk som tar upp vad en förvaltare får göra. http://www.rfs.se/debatt_opinion/Pressmeddelanden/Pressmeddelande-Felaktiga-uttalanden-om-forvaltares-behorighet-i-Alice-Babs-dokumentar/ Susanna Svensson

  SvaraRadera
 9. Jag vill tacka dig av hela mitt hjärta för det du skriver. Jag har också erfarenhet av demens i min närhet och så kallade vänner som ska utnyttja det. Blev så himla glad när jag hittade din sida och någon som vet vad hon pratar om. Var inne på Monica Antonssons och andras bloggar och blev helt chockad över skriverierna. Hatet som flödar. Rena mordhot mot de som nu har hand om Alice.

  Alice jag hoppas och tror att du har det så bra du kan ha det nu bland folk som bryr sig och känner till din situation. Man kan fråga sig varför en sån som Jan Malmsjö plötsligt är så intresserad av att besöka Alice när han aldrig någonsin gjort det tidigare.

  Tack för ditt inlägg

  Lena

  SvaraRadera
 10. Any: Läser så lite som möjligt på fb. Visst inte ens det fanns en tråd där. Och ja skriverierna låter som att de är fruktansvärda. Och nej inte skulle jag vilja att detta blev mina anhörigas sista minne efter sig. Men menar du att om "kompisgänget" fick en förklaring att den skulle hamna på fb?

  Jag hade nog helt varit inne på din linje om det inte vore för hur förmyndaren representerade sig själv och detaljer som framkom. Däremot så fick jag känslan av att Alice faktiskt hade kontakt med kyrkan och att det var därför som "de" inte ville medverka i programmet.

  SvaraRadera
 11. Hmm .. jag är heller någon regelbunden läsare på flashback, men det händer att jag tittar in när jag har tråkigt.

  Nej, jag menar inte att någon förklaring kommer att lämnas på fb. Jag tror inte ens att de vill ha någon?

  Jag tycker också att man ska ha fakta och kunskap innan man anklagar någon. Det är inte olagligt att bli vara dum eller okunnig, man är inte heller dömd för att man är anklagad för något. Men ingen skulle bli gladare än jag om någon granskar systemet med överförmyndare, gode män och förvaltare .. för det är i de flesta fall icke fungerande.

  SvaraRadera
 12. Vilket oerhört viktigt vittnesmål och redogörelse. Tack.

  SvaraRadera
 13. Vilket oerhört viktigt vittnesmål och redogörelse. Tack.

  SvaraRadera
 14. ursäkta, stamningen?

  Hmm..
  fb är inte "en" kropp utan frukten av så månag människor. Det är som i övriga världen, en del skit en del mull och en del säd..

  Jag gillar Fb och skäms inte för att jag liksom Any gluttar dit då å då, etablerad media är inte rumsrenare eller mer sann.

  SvaraRadera
 15. Maja: Nu har jag inte här utryckt en åsikt ang dem som läser på fb. Jag skrev bara att jag oftast inte gör det. Jag skrev inte varför. Du lade själv en värdering i det uttalandet ifrån mig.

  Nu känner jag mig tvingad att förklara varför jag inte läser där mer än i undantag. Anledningen är inte att allt är skit. Anledningen är att där är för mycket skit och jag har inte tid, intresse eller ork att solla bland det.

  SvaraRadera
 16. och hmmm....jag lade inte alls in någon anklagelse om att du skrev nån anklagelse =)iom att du inte läser där eller ej.

  Det är svårt med nyanser, jag ville bara säga att det i jämförelse med etablerad press inte är så illa som man kan tro!

  Traditionellt ska man ju hålla sig borta från skit, men FB har ju fått bra kritik åxå iom att "grävarna" där löst en del fall till samhällets fromma..

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3938&artikel=4804948

  http://flashbackgravarna.wordpress.com/2013/07/04/polis-och-aklagare-lyfte-fram-flashbackgruppens-arbete/

  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 17. Maja: Ha ha, du är för go'. Du fortsätter med att känna att du behöver förklara vad fb är och poängen med fb för mig. Återigen dina förutfattade meningar om dem som inte läser på fb och varför.

  Jag förstår att du vanligen möts av dessa åsikter ifrån dem som säger sig att inte läsa där, men du gör kanske bäst i att inte bunta ihop oss alla. Jag gillar inte att sättas i fack och jag gillar inte heller att folk utgår ifrån att jag inte vet. Bättre att fråga om vad jag vet innan man skriver folk på näsan. Kallas mansplaning. Googla på det. ;)

  Ha en trevlig helg du med!

  SvaraRadera
 18. Kan någon förklara för mig vad det är för skillnad mellan FB och alla bloggar på nätet?

  Jag har varit runt lite och det är definitivt ingen skillnad. Det som gäller FB gäller också bloggar. Där finns fantastiskt bra kommentarer och där finns fruktansvärt näthat. Absolut ingen som helst skillnad.

  Lena

  SvaraRadera
 19. Hmm..nu har jag googlat Jag visste inte att jag var sexistisk. Tack för lektionen=)

  "Mansplaining
  En sexistisk term som används av misandrist kvinnor att respektlöshet, förringa och nedvärdera yttrande från hennes manliga kollegor i ett försök att göra sig verkar smartare eller bättre i jämförelse. "

  Jag ville inte ha ett Hmmm på halsen som var sur, å särskilt inte på Anys kommentarsfält. Sen visade det sig att jag inte visste ett hum. Klart det gör ont när knoppar brista.Aj!

  SvaraRadera
 20. Britta Svensson dillar om en sjuk mor. Men ponera att alltsammans är inbillning? I själva verket lider skribenten av bristande insikt rörande det egna sjukdomstillståndet... Går att diagnsitisera sådant. Och medicinera. Att skriva allsköns omskakande artiklar kan bestämt ha skadlig inverkan för hälsan hos Britta och bör i möjligaste mån undvikas. Liksom all övrig kontakt med omvärlden. För Brittas eget bästa, ser du.

  SvaraRadera
 21. Ups, det blev visst fel tilltalsnamn i förra inlägget:

  Fröken Anybody dillar om en sjuk mor. Men ponera att alltsammans är inbillning? I själva verket lider skribenten av bristande insikt rörande det egna sjukdomstillståndet... Går att diagnsitisera sådant. Och medicinera. Att skriva allsköns omskakande artiklar kan bestämt ha skadlig inverkan för hälsan hos fröken Anybody och bör i möjligaste mån undvikas. Liksom all övrig kontakt med omvärlden. För fröken Anybodys eget bästa, ser du.

  Sådär ja!

  SvaraRadera
 22. Amen vad fanken skulle detta föreställa Anonym? Så elakt och dumt skrivet; vad har Britta Svenssons krönika med Any att göra?

  Jag förstår att du försöka vända på resonemangen med ditt raljerande men det framstår mest som ett respektlöst och innehållslöst personangrepp.

  Jag är inte helt hundra överens med Any i denna fråga jag heller men det går att skriva invändningar på ett hövligt sätt. Det finns ingen anledning att ge sig på någons person på detta vis om man har något att komma med i sak. Any är själv alltid artig tillbaka mot åsiktsmotståndare och förtjänar inte detta.

  SvaraRadera
 23. Anonym - Skärp dig.Vilket lågvatten. Ta på dumstruten och ställ dig i skamvrån.

  SvaraRadera
 24. Malin o mona .. i alla frågor brukar de flesta gå till sin egen erfarenhetsbank för att söka svar. I mitt fall relaterar jag till mina egna erfarenheter och identifierar mig med de anhöriga i frågan om Alice Babs .. det är naturligt, men det finns naturligtvis många, många andra som har andra erfarenheter och ser på det hela från en annan synvinkel.

  Ingen av oss behöver ha fel, men lyssnar vi på varandra så får vi en mer nyanserad bild, eller hur?

  Den här frågan tycker jag också består av flera frågor. Dels den privata delen som handlar om relationen mellan en dement förälder och de vuxna barnen, dels frågan om systemet med överförmyndare, gode män och förvaltare och dels frågan om hur mycket vi vanliga människor ska blanda oss i saker som vi saknar nödvändig kunskap om? Det finns till exempel TRE läkarintyg som presenterats i tingsrätten som säger att Alice Babs saknar förmåga att fatta ekonomiska beslut.

  Vänner kan aldrig KRÄVA tillträde till en sjuk person, gör man det är man inte någon riktig vän. En vän söker kunskap och information och kommunicerar på ett respektfullt sätt med de anhöriga. Det tillhör vanlig hyfs .. och jag vet inte om det skett i det här fallet?

  På samma sätt har jag inte den blekaste aning om vilka erfarenheter som ligger bakom en kommentar som den Anonym 23.18 förärade mig. Förmodligen är de inte av den bättre sorten. Kommentaren går dessutom inte att svara på eftersom syftet enbart är att förminska mina erfarenheter. Så det enda jag kan göra är att hoppas att det kändes varmt och skönt efter den urladdningen?

  Men det är glädjande att se att det bara blev EN av alla dem som vill "befria" Alice Babs .. till oklar "frihet" .. som hörde av sig. Eftersom det ligger en länk på fb så hade jag stålsatt mig inför fler ;-)

  SvaraRadera
 25. Man kan egentligen bara gå efter egna erfarenheter i en sådan här fråga. Så här har jag reagerat på hela denna soppa. När jag först läste om historien i våras reagerade jag mycket som du, mycket för att det då var många som okunnigt hävdade att "Alice låter inte alls dement" så därför var hon säkert inte det heller, och jag undrade näbbigt om dementa "låter" på ett speciellt sätt. Nu är det ett litet fåtal envisa som fortsätter på den linjen och det är inte så många som bryr sig om vad just de säger längre. För det inser de flesta att dementa kan låta hur som helst.

  Jag har liknande erfarenheter av demens som du och granntanten så jag förstår precis hur ni känner och varför ni reagerar som ni gör.
  I mitt fall var det min mamma som var dement och som jag sett i backspegeln inser började bli dement minst tio år innan hon gick bort och minst sex år innan hon fick diagnosen. De sista åren hon bodde hemma var en enda lång eländesvandring. Hon bodde med min far som fick hjärtinfarkt och stroke den ena efter den andra och som hjälplöst såg på hur hon for omkring och vände upp och ner på huset, gömde saker och letade efter mat i garderoberna. Hans förtvivlade gråt förföljer mig fortfarande. Jag var där så mycket det gick, ofta veckor i sträck, men hennes humörsvängningar kunde driva mig till utmattningens gräns ibland. Det skulle bli värre. De fick till slut plats på äldreboende och flytten förvärrade min mors tillstånd mycket. Det sista året min far levde orkar jag knappt tänka på. Inte hennes sista år några år senare heller.

  Det var likadant som för dig att andra inte ville se symptomen. Min morbror bodde några hus bort och var ofta på besök men uppfattade aldrig att något var fel. Dementa är mycket duktiga på att spela teater och kan samla ihop sig ibland kortare stunder.

  Så visst förstår jag varför många reagerar över reportaget och tycker det är väldigt ensidigt. Det jag reagerade mot mycket var förvaltaren som inte gav ett trovärdigt intryck, och precis som Hmm reagerade jag väldigt på hennes sätt att avfärda önskemålet om att få gå i kyrkan. "Det är inte den bilden vi ska förmedla av Alice" sa hon och verkade mena att det var hemskt att någon kunde tänka sig henne i kyrkan i en rullstol. Jag fick dåliga vibbar av en maktfullkomlig människa och kan förstå att man ville göra ett reportage om man misstänkte att det hela inte sköts enligt intentionerna. Med det sagt tycker jag inte det var ett bra reportage alls utan det borde ha gjorts annorlunda. Jag tyckte t.ex att Malmsjö tog alldeles för mycket plats och att han gav ett helt oseriöst intryck, lite intryck av uppmärksamhetstörst på gamla dar. Det var mycket som liknade hastverk i filmen.

  Vad beträffar frågan om hur mycket vi vanliga människor ska blanda oss i saker som vi saknar nödvändig kunskap om, så är det ju jättesvårt att svara på utifrån det här fallet. Men om man på olika sätt blivit övertygad om att saker inte står rätt till så har man inte bara rätt utan skyldighet att lägga sig i, jmf barnmisshandel och djurplågeri. Om - vill säga OM - några nära vänner har starka indikationer på att Alices barn inte gör saker för hennes bästa utan för sitt eget bästa ska de förstås försöka göra något. Samma sak om de tror att vården fallerar grovt. Hur det ska göras är inte lätt att veta som utomstående men t.ex tyckte jag att den anmälan som gjordes till IVO som resulterade i utredning och kritik av vården och kommunen var ett bra sätt som kan hjälpa även andra.

  Så ser jag på det utifrån mina erfarenheter, det finns en gråskala här som gör att jag inte kan tycka enbart för eller emot. Jag har med mig mina erfarenheter av de äldreboenden jag hann genomlida med mina föräldrar också, och även det jag upplevde när jag vickade på långvården på somrar och helger i yngre dar. Tro mig, ALLA är inte snälla mot sina föräldrar på ålderns höst och en del personal är gravt olämpliga för yrket. Det finns mycket att dra fram när det gäller våra gamla. Jag hoppas bara att fler gör det, men på ett annat vis.

  SvaraRadera
 26. Malin: B Svensson? - Det blev visst fel tilltalsnamn i första inlägget. Som sagt.

  Fröken Anybody: Blev nöjd efter att fått dit rätt namn, därav mitt "Sådär ja". Ingen specifik känsla av urladdning föreligger.

  Malin: Detta är inget påhopp. Inte det minsta. Men vissa vet helt enkelt bättre än andra vad folk lider av. Respektera detta.

  Fröken Anybody: Det är uppenbart att du själv saknar insikt om ditt allvarliga sjukdomstillstånd. Därför måste du våga lyssna till och lita till andra som vågar säga sanningen! De vill ju bara ditt bästa, inget annat. Försök förstå det1

  Och så vad har vi sagt om skriverierna fröken så dumt har valt att fortsätta med? SKADLIGA för lilla fröken. SLUTA MED DET! Bums meddetsamma!

  Malin: Jag måste bestämt avråda från att besöka denna blogg något vidare. Inlägg av sådan sort som du levererar har uppenbart menlig inverkan för det hälsotillståndet hos den sköra fröken Anybody. Oss emellan sagt: Både du och jag vet att fröken A mår bäst av att bara får ligga helt stilla likt en grönsak och stirra upp i taket. Inte sant? Timme in och timme ut och utan några som helst avbrott. Så ha då förstånd att inte STÖRA henne i denna för henne angelägna aktivitet.

  Fröken A: Slutligen: Vad ska detta föreställa? Är du kvar än? Vad har vi SAGT om detta? LÄGG NER bloggen omedelbart! FÖR DITT EGET BÄSTA!

  ***

  Förresten: Har inte mindre än TRE sjukintyg skrivits rörande Alice oförstånd att avgöra vem som ska få ärva henne? Jojo. Det var en ansenlig mängd intyg. Misstänkt ansenlig.

  Om barnen har den goda smaken att uppträda som just som sådana, så har de inget att frukta. Passar det dem inte, så kan de själva sjunga ihop sina cash.

  SvaraRadera
 27. Med tre läkarintyg har Alice med säkerhet gått igenom en demensutredning vilket de flesta med Alzeimers får göra.Det är en viss skillnad mot åldersdemens som finns i många skalor, allt från lätt glömsk till fullt utvecklad demens.Men det räcker och blir över att ge sig till att
  utsätta en skör människa för detta.Riktigt osmakligt.
  Sen ska man inte glömma att anhöriga kan inte bete sig hur som helst mot sina föräldrar som är inlagda på ett boende.Det finns många ögon och trot eller ej många goda krafter som skulle lägga sig i något som är helt uppåt väggarna.

  Det kan finnas också mycket goda skäl till att man inte vill att hon ska till kyrkan t.ex att hon får behålla lite av sin värdighet med tanke på att pat.med Alzeimers kan vara mycket utåtagerande.

  Sen tycker jag att vad än någon säger så fortsätt skriv Any.Du gör det bra.

  Sen kan man också se En sång till Martin om man vill ha insikt i en Alzeimerssjuk värld.

  SvaraRadera
 28. Malin .. jag känner så väl igen det du berättar men du kan ju själv se att det inte längre går att svara på kommentarer under den här blogposten. Av samma skäl försökte jag vara så nyanserad som möjligt och undvika personkritik när jag skrev den, eftersom jag skrivit i samma ämne tidigare.

  Anonym 18.18 .. min första tanke var att, för första gången sedan 2008, radera din kommentar.

  Men den får stå kvar som den perfekta illustrationen till vad som är fel med hela den här debatten om Alice Babs.

  Men jag kommer inte att följa det här kommentarsfältet mer, inte svara på några kommentarer och du får från och med nu skriva och svara själv om det gör att du känner att livet känns lättare och om du du har något behov av det.

  SvaraRadera
 29. Såja, såja... Se, känns redan mycket bättre! Duktig flicka... redan mera lätthanterlig...

  SvaraRadera
 30. Maja: Jag är inte ur, men jag känner liksom inte för att var din person som du riktar din info mot ang fb när den är helt omotiverad. Du gjorde antagne att jag behövdes informeras och försvaras mot pga dian egna förutfattade meningar mot dem som inte läser på fb. Precis som du har mot folk som du har förutfattade mening för dem som läser där.

  Det hela hade ju blivit så snyggt om du liksom bara lite klädsamt insett att du högg på fel person utan anledning. Men jag ser att det inte var så lätt för dig.

  Definitionen som du hittar är inte helt korrekt. Den behöver inte vara sexitsik. Det betyder mer att man förklara något för någon med utgångspunkten att de är mindre vetande pga den förklarandes förutfattade meningar.

  SvaraRadera
 31. @Anonym 8/12/13 18:18 & 8/12/13 19:58:

  Inte ens om jag skulle vilja begripa vad du skrev, vilket jag inte vill, så är det möjligt. Men en form av respekt för dem som du hälsar på hade varit önskvärt.

  @ Any: Jag är ledsen att detta blev en tråd med diverse påhopp och ingen som vet att be om ursäkt därför. Hoppas det inte avskräcker dig från att fortsätta skriva.

  SvaraRadera
 32. hmmm...ledesen men jag förstår inte ditt senaste svar och särskilt inte det om att jag "huggit" mot dig? =O

  Jag backar hela vägen ut ur cybern. Tack och hej.

  SvaraRadera
 33. Maja: Har jag verkligen varit så otydlig?

  Och lämna inte. Det vore tråkigt.

  SvaraRadera
 34. Ok Maja jag försöker igen. I en konversation med Any så nämner jag att jag knappt läsre på fb och därför inte hade en aning om det som Any beskev. Efter den kommentaren så känner du dig nödgad att bemöta det med att du inte skämms att läsa på fb och att där inte enbart finns skit. Det är nu som jag borde svara dig med en gapande, förvånad-smiley. Vad fick dig att känna att du behöve skriva det till mig? Kände du dig personligt påhoppad? Varför?

  Kunde det kanske bero på att du läste in något i det jag skrev som inte fanns? Kan det vara så att jag är trött på detta fenomen på nätet och irl? Att jag försökte visa dig på att det inte var jag som hade fördomar utan du?

  Jag kan vidare" försvara" mitt beslut med att inte läsa på fb därför att dä förutom bilade och andra smarta människor också fin nazister och pedofiler som får komma fritt till tals. De kanske inte är en majoritet men flitiga att kommentera. Jag finner det svårt att värja mig emot det. Mår fysiskt illa. Så visst kan jag vara misstänksam till dem som hänger där. Men jag kan framförallt känna att man är stark om man klara det.

  SvaraRadera
 35. * mäste skaffa glasögon snart *

  SvaraRadera
 36. Hmm: Jag läser väldigt sällan något på fb så jag har inget grepp om den sidan men jag undrar en sak. Nazister och pedofiler ska givetvis inte få uttala sig överhuvudtaget men de sprider väl sina dumheter lika lätt på bloggar som på fb. Eller?

  SvaraRadera
 37. @Hmm. Du verkar läsa in saker i det Maja skrev som inte finns där. Projicering?

  SvaraRadera
 38. Såja,såja duktig flicka??!!!!Har det ramlat in en pyskopat på bloggen? Mycket obehagligt.

  SvaraRadera
 39. @anonym 9/12/13 07:26: De ska naturligtvis få uttala sig så länge de håller sig inom lagens ramar, jag har inte skrivit något annat. Men jag behöver väl inte utsätta mig för det heller då det får mig att må dåligt? Elle menar du att det är min plikt? Jag mår dåligt ab att lsäa på Afotnbladet och exressen med, å jag skiter i dem med. Finns säker några guldkorn mitt i alla skiten, Sakine tex. Men jag måste inte läsa där heller och jag tycker det rä vansinnigt att vissa där får uppmärksamhet som de inte förtjänar. Som jag tex tycker om nazister med.

  @Anonym 9/12/13 08:08: Ha ha men det gör jag faktiskt inte. Mj hade kunnat srva precis allt det ho gjorde och med samma ord t o m och jag hade int funderat två sekunder på det. Vad hon gjorde var att adressera det till mig. Att du liskom Maja inte inser vad som skedde gör att jag tror att du precis på samma sätt när du hör A omedelbart springer till punkt Z utan att ha passerat gå.

  Det hela hade utspelat sig på ett helt annat vis om Maja frågade mig varför jag inte läser så ofta på fb istället för att skriva vad som är så bra med att läsa där och till råga på allt känna att hon måste säga att hon inte skäms för det. Iom dessa ord så finns de faktiskt inte som jag kan se någon annan tolkning än att hon tror att jag dömer henne för att läsa där. Och jag kan till viss del förstå att hon kände så. Hon har säker mötts med fördomar från flera pga det. Men hon hade faktiskt inte bättre omdöme här och hon gick helt i onödan i försvarsställning. Och alla andra reaktioner än dem som hon fick från mig hade visat på att de var motiverat från hennes sida. Men det var det som sagt inte.

  Fridefull jul på er nu och släng alla era fördomar. Jag jobbar själv på det.

  SvaraRadera
 40. Vem är det som äter upp alla mina bokstäver och kastar om de andar? Det är värre på den här bloggen än någonsin. :-)

  SvaraRadera
 41. Maja: Jag backar på allt också. Förlåt och kom tillbak?

  SvaraRadera
 42. Hmm...gick in här nu! och ja-allt är förlåtet. Jag backade ju bara ut från just denna bloggpost inte ut ur hela världsalltet. God Jul och Kraam. Jag är en snäll flikka.

  SvaraRadera