måndag 2 december 2013

Att marschera i takt.


Jag inser att jag på något sätt och någonstans kommit i otakt med den tid jag lever i och jag vet inte riktigt när det skedde?

Men innan det skedde, så trodde jag att Kulturen, med alla sina olika yttringar, stod för något levande, ifrågasättande, förnyande, kreativt och framåtblickande?

Att media i alla dess olika former hade till uppgift att ifrågasätta, granska och söka fakta, informera och stå för öppenhet, objektivitet och vidvinkelseende?

Att en regering hade som första uppdrag att styra, hålla ordning på landets finanser och tillgodose medborgarnas behov så långt det var möjligt samt formulera en realistisk framtidsvision samtidigt som oppositionspartiernas roll var att ifrågasätta, granska och presentera godtagbara, realistiska alternativ till det de ifrågasatte eller protesterade mot?

Någonstans, någon gång förändrades allt detta?

Nu verkar Kulturen, Media och Oppositionen marschera i takt .. och det skrämmer mig.

Vem granskar nu? Vilka står för vidvinkelseendet, öppenheten, ifrågasättandet, de realistiska alternativen och förnyelsen .. nu när alla enögt marscherar i takt, mot samma mål.

Kultur, Media, Opposition .. de är viktiga i en demokrati, för utan deras olika ifrågasättanden hamnar vi på en plats där vi inte vill vara? Men om Kultur, Media och Opposition gemensamt står för en och samma åsikt och aktivt motarbetar/nedvärderar alla som har en annan vision .. vad kallas det då?

Jag läser BorzooTavakolis brev till Kent Ekeroth, där han jämför sig själv och sina framgångar med Kent Ekeroths tillkortakommanden och jag förstår inte riktigt varför ett personligt brev mellan två människor som aldrig mötts ska publiceras i landets största morgontidning?

Det är nog sant att många svenskar inte lyckats lika bra som Borzoo Tavakolis, det är kanske sant att han är en bättre och mer målinriktad människa på många plan än de flesta av oss som fötts här och eftersom han tjänar mer och därmed kan konsumera mer så betalar han förmodligen mer skatt än till exempel mig som varken har akademisk examen, hög ställning eller hög konsumtionskraft.

Men om det ska vara ett argument mot ett politiskt parti som Sverigedemokraterna så känns det fel att det sker på personnivå. Jag vet inte hur Kent Ekeroths uppväxt och bakgrund ser ut eller under vilka förhållanden han har vuxit upp .. men jag vet att det är ytterst få svenskar som med löneskatt kan betala sina egna samhällskostnader från vaggan till graven. Många, många har fått mer i bidrag från samhället än Borzoo Tavakolis .. men vi kan väl inte skriva brev till dem alla .. även om de är medlemmar i eller röstar på "fel" parti?

Det går att tolka Borzoo Tavakolis brev som ett obehagligt uttryck av förakt för en människa som han anser vara mindre värd, och det känns väldigt skevt, eftersom jag tror att han i stället vill visa på allas lika värde?

Men jag har inga som helst åsikter om Borzoo Tavakolis och Kent Ekeroth som privatpersoner och vill helst inte ta del av deras privatkorrespondens i morgontidningen heller .. så jag hoppas den förstnämnde accepterar den sistnämndes lunchinvitation så att vi slipper en fortsättning.

Men jag måste erkänna att jag skräms mindre av Sverigedemokraternas oordnade, spretiga parti än av att Kulturen, Media och Oppositionen har börjat marschera i takt till samma entoniga taktslag.

Det tycker jag är riktigt obehagligt.

8 kommentarer:

 1. Ja,du slår huvudet på spiken som vanligt och visst är det obehagligt. Börjar få syner av marcherande soldater a`RÖDA TORGET OCH då tänker jag inte bruna soldater.

  SvaraRadera
 2. http://www.flashback.se/artikel/3809/australien-avskaffar-hets-mot-folkgrupp

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson3/12/13 00:57

  Det här med "öppna brev" börjar ju bli liiiiite tjatigt. När t o m en sådan "intellektuell gigant" som Lisa Magnusson (ja, just det hon som skrev att "Inte så konstigt att invandrare våldtar", då han är "känslomässigt invalidiserad") anser det meningslöst så är det nog definitivt meningslöst.
  En annan tjomme till journalist, Emanuel Karlsten, ‏tycker "Och där blev det precis som kritikerna fasade. Borzoo spelade SD rakt i händerna."
  Ja, jo men hejsan, nu har man provat nästan alla upptänkliga taktiska knep i konsten att misskreditera ett demokratiskt valt parti och se på fan vad man än hittar på så "spelar det [ändå] SD rakt i händerna" till slut.
  Den en gång intressante S-bloggaren Johan Westerholm har förvandlats till en Don Quijote liknande virrpanna som ser SD i varje buske. Nästan alla hans bloggposter handlar numera om faran att SD växer, hur ingen (utom JW) förstår eller tar varningarna på allvar, hur dumma alla andra är, hur smarta SD är fast de är lågpannade rednecks också...

  Märkligt, att den "goda" och "upplysta" intelligentian inte förmår besegra dessa obildade och korkade lantisar som SD-folket tycks bestå av.

  Kan det bero på att man underskattat värdet av sanningen, och fortfarande tror man kan behålla tolkningsföreträdet till fakta när man gång på gång ertappas med att selektivt förvränga den?
  Kan det verkligen vara så enkelt?

  SvaraRadera
 4. Detta är iaf lite kul! Jag har mailat mannen i fråga.
  http://www.dn.se/kultur-noje/musik/bjorn-wiman-ratt-rappt-och-rimligt/

  särskilt kul blir hans artikel om "Timbaktu"´s "hyss" mot bakgrund av denna historia..

  http://bloggar.aftonbladet.se/martinezpeleta/2010/11/jag-onskar-bjorn-wiman-vore-en-pahittad-figur/

  SvaraRadera
 5. Hej

  Jag vet inte vem du är eller var din politiska hemvist heller är, men jag gillar det du skriver och javisst känns det lite obehagligt att höra folk skryta om hur deras son har klarat studierna på halva tiden osv. Frågan är ju egentligen vad Tavakoolis ståndpunkt är. För mig påminner det mest om Nazityskland och de präktiga människorna de som får föra släktet vidare och inte de bonnläppar som gör rasen oren.

  SvaraRadera
 6. Ey, bra skrivet! Bra!

  SvaraRadera
 7. Peter Nicklasson3/12/13 12:47

  Om någon skulle författa ett öppet brev så borde det vara den svenska skoleleven som skrev till våra politiker.
  Nu har PISA redovisat det svenska kunskapsraset - igen.

  Det är ganska fantastiskt att Sverige kan sjunka inom nästan alla områden utan att politiker, journalister eller "experter" begriper någonting. De sitter där och kliar sig i huvudet och kommer med de mesta underliga bortförklaringar om "brist på resurser" eller skyller på tidigare skolministrar.
  Det påminner om TV4 som häromdagen diskuterade det ökade grova språket i skolorna och Uppdrag Granskning har tidigare i höst visat hur skolarbetet "fungerade" på Rosengårdsskolan. Ingen ansvarig tycks förstå vad det beror på, men är det inte klart att studieivern störs när man kallar varandra orrar (hora) och klassrummen "möbleras om" på lärarlösa lektioner?

  Någon som fortfarande undrar vad det kan bero på? Det är ett otroligt svek mot våra unga!

  SvaraRadera
 8. "“Om du inte håller med oss är du en usel människa”

  Alla sektkännetecken finns i invandringspolitiken: den krampaktiga sammanhållningen och förfäktandet av de “rätta”, de godkända åsikterna, oemottagligheten för fakta, självrättfärdigheten, den blinda tron av religiösa dimensioner, känslan av utvaldhet och överlägsenhet. Sektmedlemmarna ser sig som en elit som begriper det den okunniga pöbeln inte förstår"
  cit Julia Ceasar

  http://snaphanen.dk/2013/11/30/sondagskronika-sektlandet-sverige/

  SvaraRadera