tisdag 10 december 2013

Förvirringen är total?


Den intellektuella, kulturella och politiska eliten i landet strider för yttrandefriheten och anser sig samtidigt ha rätt att kräva tolkningsföreträde för vilka åsikter som får omfattas av samma yttrandefrihet?

En annons som stödjer sig på faktauppgifter som inte är lämpliga att publicera är ett tecken på rasism, människor som ställer fullt berättigade frågor om de förhållanden som råder vid mottagandet av dem som söker asyl i landet är rasister, frågor rörande den ekonomiska framförhållningen i samma fråga anses också vara tecken på rasism? Att över huvudtaget uppmärksamma att det väntar stora problem för dem som kommer till vårt land .. är rasism??

Människor som undrar och lever i en verklighet där plus och minus inte längre går ihop söker svar, och när de som borde ge svaren inte ens vill höra frågan så vänder de sig till platser dit de normalt inte skulle söka sig.

I DN i dag kan vi läsa "Ett upprop för demokrati i en digital tid". Ett upprop som samtidigt publiceras i 25 andra tidningar i världen, undertecknats av "flera hundra författare" och det avslutas med ..

"VI KRÄVER RÄTTEN för alla människor, som demokratiska medborgare, att avgöra i vilken utsträckning deras personliga uppgifter får samlas in, lagras och användas, och av vem; att få information om var deras uppgifter lagras och hur de används; att kunna få deras uppgifter raderade om de har samlats in och lagrats illegalt.

VI UPPMANAR ALLA STATER OCH FÖRETAG att respektera dessa rättigheter.

VI UPPMANAR SAMTLIGA MEDBORGARE att resa sig i försvar för dessa rättigheter.

VI UPPMANAR FÖRENTA NATIONERNA att bestyrka den omedelbara vikten av att försvara medborgerliga rättigheter i den digitala tidsåldern, och att upprätta en internationell lag om digitala rättigheter.

VI UPPMANAR ALLA REGERINGAR att underteckna och följa en sådan."

Samma dag .. publicerar Expressen personuppgifter knutna till obehagliga, anonyma kommentarer på nätsajten Avpixlat, som de fått från ett register framtaget av en researchgrupp som tidningen samarbetar med?

"Gruppen har hittat ett sätt, enligt deras egen beskrivning utan någon form av olaga intrång, att knyta de användarnamn som de anonyma kommentatorerna på hatsajterna använder sig av till de mejladresser som kommentarerna skickats från. Därefter har mejladresserna samkörts med register och myndigheter för att identifiera personerna bakom.- Vi har personuppgifter på 6 200 personer som väntar på att bearbetas, säger Martin Fredriksson".

Utan någon form av olaga intrång ... enligt deras egen beskrivning????

Researchgruppen .. som tydligen tillhör extremvänstern och där Martin Fredriksson tillhör AFA, som agerar minst lika hatiskt som de människor de nu granskar, och skrämmer mig nästan mer eftersom deras våldshandlingar inte begränsar sig till nätet utan allt för ofta tar sig rent fysiska uttryck .. sitter nu på insamlade, lagrade personuppgifter som Expressen kommer att publicera löpande?

I uppropet för demokrati i en digital tid står följande .. "De senaste månaderna har massövervakningens omfattning blivit allmänt känd. Med några få mus-klick kan staten få tillgång till din mobilenhet och dina mejl, dina sociala nätverk och sökningar på internet. Den kan följa dina politiska uppfattningar och aktiviteter och i samarbete med nätföretagen samla och spara dina uppgifter, vilket gör att den kan förutspå din konsumtion och ditt beteende.

Individens okränkbara integritet är demokratins grundsten. Människans integritet sträcker sig bortom den fysiska kroppen. I sina tankar, privata miljöer och kommunikationer har alla människor rätt att få förbli obevakade och oantastade."

Jag får det inte att gå ihop??

Informera mig gärna om hur det kan komma sig att det är fullständigt i sin ordning att en grupp från extremvänstern får samla in, lagra och använda personliga uppgifter på nätet och hur det kan komma sig att det är fullständigt tillåtet för en av landets största kvällstidningar att publicera uppgifter som de fått i ett samarbete med samma grupp??

SAMTIDIGT som de som samlat in och publicerat alla dessa uppgifter förmodligen också hyllat dokumentet "Ett upprop för demokrati i en digital tid" för att bevisa att de tillhör den intellektuella, kulturella och politiska elit som vet vilka åsikter som bör omfattas av yttrandefriheten?

För mig känns det bara förvirrande och motsägelsefullt och jag undrar .. är det bara vissa utvalda som får kräva rätten att "avgöra i vilken utsträckning deras personliga uppgifter får samlas in, lagras och användas, av vem; att få information om var deras uppgifter lagras och hur de används; att kunna få deras uppgifter raderade om de har samlats in och lagrats illegalt"???

Upplys mig gärna .. men på ett sätt som respekterar att jag tydligen är för obildad för att förstå skillnaden.

Jag vet att anonymiteten på nätet är bräcklig. Därför bemödar jag mig om att inte bete mig annorlunda här än i privatlivet. De som i dag hängs ut i Expressen borde också ha gjort det och det jag skriver nu är ingen försvarsinlaga. De kommentarer som publiceras i dag är skrämmande i sin trångsynthet och okunnighet.

Men om debatten stryps, information uteblir, frågor inte får ställas eller inte anses viktiga att besvara och om människors oro och missnöje inte tas på allvar blir det en grogrund för trångsynthet, okunnighet och enögdhet .. kanske till och med desperation över att inte bli hörd eller sedd? .. och det avhjälps inte av samarbete med andra trångsynta, okunniga och enögda människor från andra hatfyllda grupperingar eller godhetsdrypande undertecknanden av upprop för frihet på nätet.

Vems eller vilkas ansvar är det egentligen att okunniga, rädda och oroliga människor drivs till sajter som Avpixlat för att ventilera frågor som ingen annan vill lyssna på?? Vem eller vilka är det egentligen som är det största hotet mot demokratin och yttrandefriheten i dag??

Hanne Kjöller skriver följande i DN i dag ..

"Yttrandefriheten utmanas bara av de budskap som vi av en eller annan anledning starkt ogillar. De kan vara homofobiska, främlingsfientliga, hatiska eller kanske bara korkade. Men vad vi tycker om dem är en annan fråga än om de bör få uttalas eller inte.

Som liberal tror jag på idén om att nästan allt ska kunna sägas och att goda argument vinner över dåliga. Jag tror att människor, när de får argumenten framlagda framför sig från olika håll, själva är kapabla att bilda sig en uppfattning. Att dölja saker eller tysta ned opponenter är att se ned på sina medmänniskor. Det är att sätta sig på höga hästar och att säga att jag förstår det här, men andra – mindre smarta – gör det inte."

Jag är fullständigt överens med henne!


19 kommentarer:

 1. Mycket bra sammanfattning av tillståndet i Sverige,en kombination av Djurfarmen ock Orwellskt övervakarsamhälle!

  SvaraRadera
 2. Så fantastiskt bra formulerat. Har också svårt att få detta att gå ihop. Mer tydligt att det är skillnad på folk kan man väl inte få fram. Är just nu fly förbannad.

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson10/12/13 13:28

  Vad är skillnaden på.....
  - att en hycklare som t ex Jan Guillou som igår sålde ut vårt land till KGB och idag är en av de utvalda skriver under författaruppropet i "demokratins namn"?
  - att omdömeslösa SD:are hängs ut av Expressen med namn och bild trots att de inte ens dömts för något, medan dömda pedofiler och heroinlangare som bevisligen skadat andra människor inte avslöjas?
  - att fakta från fel håll är rasistiska, medan de rätta känsloyttringarna upphöjs till sanningar?
  - att de självgoda som säger sig stå upp för "alla människors lika värde" och "jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem", och de människor som verkligen gör det?
  - osv osv?

  Skillnaden är åsikter och vem som har makten.
  Någon har den, du har den inte. Någon beskriver verkligheten du förväntas dela, en annan någon lagstiftar om begränsningar i din yttrandefrihet men det känner du troligen inte till.
  Du har dina demokratiska rättigheter - en dag var fjärde år....
  Resten av tiden riskerar du tydligen åsiktsövervakning och kartläggning av t ex FRA, AFA/Expo och Google. Vill det sig riktigt illa riskerar du även arbetslöshet pga av Expressen vill sälja lösnummer. Det vill du väl inte riskera?
  Sällan har väl "En svensk tiger"-kampanjen passat lika bra idag som på 40-talet.

  Nå lille vän, har du de rätta åsikterna?

  SvaraRadera
 4. Grejen är den att folk verkar ännu inte greppat att det är sossarna som utnyttjar nyttiga idioter på den allra mest extrema vänstersidan för att så splittring och kaos.

  Det började med att Mona Sahlin bjöd in dem i maktens rum, jag kan riktigt se hur de trånade efter dessa ministerposter.

  De vet att de inte kan vinna valet på egna meriter och måste således få det att se ut som om Alliansen tappat greppet.

  Sedan när den allsmäktiga Stefan Löfven stiger in, stoppar invandringen för invandrarnas skull, så klart, säger att någon jävla ordning får det väl ändå vara, så är tanken att folket skall sluta upp bakom den trygga Stefan.

  Så enkelt, men ändå så svårt, och det kalla sverige kommer att lysa med sin frånvaro, inga sjuka eller olycksaliga kommer att nyttjas för att sälja lösnummer i Aftonbladet, alla skolor kommer prestera bra, man sänker alla mål i stället, i jämlikhetens namn, man kommer att höja skatterna för de rika, d.v.s de som tjänar över 29.500 kr / månad, men det viktigaste, helt plötsligt finns det inga rasister längre, för socialdemokrater kan inte vara onda, är de emot invandring så är det av godo för hela landet, inklusive rasisterna och alla som gapat och anklagat alla andra för rasism kommer att vara knäpptysta. Inte ett ord kommer att komma från dem.

  God Jul på er! :)

  /Henrico

  SvaraRadera
 5. Journalistyrket är ju till sin natur planekonomiskt. Och nästan alla som vill bli journalister har en liten "världsförbättrar-gen". Det är inte konstigt. Kanske är det t om bra. Men då måste utbildning och alla inblandade vara medvetna om detta och hantera det så att man ändå kan uppskatta och förstå vikten av opartiskhet. Neutral kunskapsrapportering och inhämtning. Etc. Istället är det nu tvärtom. Man rider på planekonomiska principer.

  Vi säger att planekonomin tar över och vinner fullständigt en gång för alla. Efter ca 20 minuter börjar man leta efter förrädare i rummet. Vem är mot oss? Vem kan sälja ut oss, missförstå oss eller vilja det goda uppsåtet illa? Och häxjakten är i full gång. Så här går det alltid. Har alltid gjort och kommer att göra. En planlagd uppfattning om hur verkligheten ser ut och skall styras kommer alltid att se hot överallt. Inte minst i verkligheten.

  Därför ser alla planekonomiska politiker, kulturmänniskor och journalister att det finns massor av "ondska" och "hat" och "felaktiga värdegrunder" överallt. Även om man själv inte tycker att man är planekonomiskt lagd eller ens vänster. Hoten gömmer sig bland oss. Osv.

  Twitter och Facebook ses på som gatudemonstrationer ungefär. Stora mängder människor tycker samma sak och ger utlopp för detta. Volymer av människor. Kraftiga åsikter. Bevis på att vi har rätt. Utmärkta medier att kanalisera reaktioner. I ljuset av detta blir "hat och hot" mitt i det viktiga klotterplanket allvarliga störningar. Inte pga av innehållet eller den skarpa analysen skulle vara vass och förledande. Utan för att det förstör klotterplankets rykte som megafon och uttrycksmedel. Användbarheten och dess referensvärde blir mindre.

  Det är viktigt att leta brister, felsägningar och enstaka moraliska tillkortakommanden. Inte diskutera vad folk egentligen menar, tycker och vill ha sagt. I princip skulle ju även en inskränkt, korkad jubelidiot ändå vara intressant. Ifall denne är väldigt duktig på ett enskilt område. Men i jakten på hot och förrädare till den goda saken så är bristerna allt överskuggande. Även om de är påhittade.

  /ideologikonfecionen

  SvaraRadera
 6. Peter Nicklasson10/12/13 15:13

  Man kan verkligen fråga sig om det är lagligt att hänga ut folk som Expressen och Researchgruppen (som gett Expressen uppgifterna) gjort?

  Vad jag och/eller du anser om de skriverier från de uthängda spelar ingen roll. Även den mest vedervärdiga åsikt har rätt att framföras här i Sverige så länge åsikten inte bryter mot någon lag. Likasom har alla rätt till anonymitet om man så själv väljer det. I den här bloggen du läser i är bloggägaren anonym, likaledes de flesta som kommenterar här. Det finns lagstiftning som ska skydda dig och din anonymitetsrätt.
  Det ska ingen djävla kvällstidning sätta sig över. Aldrig, aldrig någonsin.

  Och till dig som anser att det bara är bra att de här rasisterna avslöjas har jag följande att säga:
  Om en privat samling av illegala databaser kan bedrivas och tillåtas samköra olika databaser för att åsiktsregistrera de som inte tänker rätt blir jag vettskrämd.
  Bara detta privata register innehåller över 6.500 namn.
  Jämför gärna med Skånepolisens utskällda romregister...
  Researchgruppen (som ligger bakom) dirvs av flera aktiva/f d AFA-medlemmar. Bl a annat Martin Fredriksson och Robert Aschberg. Dessa sitter även i styrelsen för företaget Piscatus http://www.piscatus.se/
  Piscatus säljer till vem som helst som vill betala information om insamlade domar på alla brottslingar. Det innebär t ex att en arbetsgivare kan kolla upp om anställda och arbetssökande har dömts för något tidigare i livet.

  Börjar det kännas obehagligt nu? När din chef kan kolla upp dig för ungdomssynder och du kanske riskerar din karriär för det?

  Det är en märklig tid vi lever i när t ex tyska STASI-arkiv som avslöjar svenska förrädares namn hemligstämplas av de svenska myndigheterna, medan människor vars åsikter som inte anses rumsrena av andra hängs ut med namn och bild idag. Och det med hjälp av olagliga databaser från privatpersoner med minst lika tvivelaktiga åsikter.

  Vad är det för offentligt rum vi har?
  Vad är det för frihet vi har egentligen om vem som helst kan hänga ut de dom inte gillar?
  Angiveri, bokbål och häxjakter - dagens sk demokratiska människa är inte ett dugg mer demokratisk än de som levde på medeltiden.
  Ursäkta jag skriver så långt igen...

  SvaraRadera
 7. @PN. Ja men samtidigt blir väl effekten att de som kommenterar börjar tänka sig för något hekto eller två. Vilket gör kommentarerna bättre. De värsta dumheterna slipper man kanske rentav. Kvaliteten på hela sajten kommer väl rimligen då att öka.

  Dessutom kanske man fångar upp en och annan falsk fisk som låtsas vara galen SD-are och skriver vansinnigt. Men egentligen är SSU-are från stockholms söder.

  Jag är för stunden mer irriterad på de som skriver dåliga och hetsigt nedsättande kommentarer än att Expressen avslöjar dem. Jag vill läsa intressanta saker. Inte ta del av okontrollerat ursinne eller småsinta nedvärderande kommentarer.

  Men visst. Anonymiteten är en förutsättning för demokrati. Utan den så blir vi alla anpasslingar. Och både på Flashback och Avpixlat förekommer intressanta och ibland egensinnigt klyftiga kommentarer.

  \gröngren

  SvaraRadera
 8. Yttrandefrihet och anonymitet är inte samma sak. Det finns inte någonstans rättighet att syssla med anonyma hot och uppvigling i yttrandefrihetens namn.

  Inskränkningar som finns i de flesta länders yttrandefrihet gäller brott mot upphovsrättslagar, uppvigling, förtal, olaga hot, spioneri, olaga våldsskildring med mera. Europakonventionen anger följande skäl som är godtagbara för att begränsa yttrandefriheten:

  "...hänsyn till den nationella säkerheten,
  den territoriella integriteten eller den allmänna säkerheten,
  till förebyggande av oordning eller brott,
  till skydd för hälsa eller moral,
  till skydd för annans goda namn och rykte eller rättigheter,
  för att förhindra att förtroliga underrättelser sprids eller
  för att upprätthålla domstolarnas auktoritet och opartiskhet".

  SvaraRadera
 9. Peter Nicklasson10/12/13 21:47

  "Yttrandefrihet och anonymitet är inte samma sak." det skriver "Anonym, 10/12/13 20:30"

  Nej, har någon påstått detta?
  Du själv skriver ju dessutom anonymt här... vilket är din lagliga rätt om du själv valt att vara anonym. Och du kan hänvisa till vilka konventioner eller lagstiftningar som helst i ett demokratiskt samhälle - din yttrandefrihet är suverän med ett ytterst fåtal undantag.
  Det är mycket viktigt att det så får förbli också.

  Vad åtminstone jag invänder mot är att någon (i det här fallet en politisk motståndsgrupp och en kommersiell tidning) sätter sig över ALLA lagliga och moraliska normer. De säger att andra är dumma i huvudet, onda osv. Det kanske stämmer, men det ger dem inte rätten att åsidosätta mänskliga rättigheter.
  Är inte detta i sig exkluderande (dvs rasistiskt) tänkt i ett vidare begrepp)?
  Och var någonstans tar tidningen och AFA-gruppen ansvar för konsekvenserna för övergreppen? Kanske förlorar de människor som hängts ut sitt arbete, kanske leder det till utfrysning och i värsta fall till självmord?

  Jag tror inte samhället vinner något på att exkludera någon/något.
  Jag tror att inkluderande genom att tillåta ett mångfald av åsikter, men försöka med ett assimilerande samhälle på sikt. Dvs tvärtom dagens integrationspolitik.
  Därför att vill du få med dig andra måste du tillåta sådant du själv inte gillar. Hur ska du annars vinna gehör får dina egna åsikter?
  Det är definitivt inte någons rättighet att tysta mig om jag ropar på Hitler, Jihad, Pol Pot eller annat du kanske ogillar. För vet du vad? Om du gör det kanske något annat otrevligt växer fram istället.
  Det är trångsinta och intoleranta människor som liksom du (?) misstolkar och/eller missbrukar sin frihet, det är sådana människor som historiskt banat mark åt ideologier/religioner vi idag skyr.
  Nej, "dåliga" argument bör bemötas med "bättre" argument. Må bästa argumentation vinna i sann demokratiska anda.

  SvaraRadera
 10. "Researchgruppen" påstår sig ha ett register på personuppgifter från ytterligare 6200 personer. Är det ingen som tycker att det känns oroande, skrämmande .. och fel?

  SvaraRadera
 11. Näe, inte direkt
  Det är ingen hemlighet att det det finns en hel del individer på avpixlat och andra ställen som under skydd av anonymitet spyr ur sig saker som de aldrig skulle stå för annars. Det i sig är ett demokratiproblem, särskilt när det övergår i anonyma hot och trakasserier mot andra.
  Man måste vara rätt korkad om man inte inser att någon förr eller senare skulle försöka ta reda på vem/vilka som döljer sig bakom olika alias som begår övertramp.

  SvaraRadera
 12. Peter Nicklasson10/12/13 23:05

  Any, jag oroas.... mycket.
  Hoppas Reseachgruppen kartläggs bättre också. De är obehagliga.

  Samtidigt, i en godmorgon-soffa i morse: Sebbe "Kartellen" får spy ut SITT hat och skruvade våldsidéer under 10 minuter.
  Notera också hur beundrande och bejakande speciellt den manlige progamledaren ser på Sebbbe.
  Visst är SVT opartiskt opolitisk... eller?
  http://www.svtplay.se/klipp/1663412/jag-vill-lyfta-fram-viktiga-fragor?tab=klipp&sida=2

  Just i det här fallet äcklas jag nästan mer av programledaren än Sebbe själv, kanske för att jag vet exakt vad Sebbe står för.

  SvaraRadera
 13. Det här är riktigt obehagligt, det är för fan snudd på åsiktsregistrering. Även om fårskallarna som uttrycker sig får ta konsekvenserna av sina inlägg.
  Kommer vi få se en polisanmälan och en anmälan till datainspektionen?

  SvaraRadera
 14. Överst på SvD's hemsida - "FRA hjälper NSA med hemligt dataintrång "
  Vad gör Reaserchgruppen för Expressen då?
  Fy fan vilka hycklare media är!

  SvaraRadera
 15. Mycket skrämmande utveckling.
  Kan bara hoppas att det får juridiska följder för Reaserchgruppen och Expressen.

  SvaraRadera
 16. Peter Nicklasson11/12/13 11:32

  När Expressen idag även ger sig på vanliga väljare har de definitivt gått över gränsen!

  Denna riktade hets mot SD och framförallt dess sympatisörer påminner på ett obehagligt sätt om nazisternas hets mot judarna före krigsutbrottet, eller kommunistförföljelserna i USA på 40/50talen.
  Expressen (av alla tidningar) har precis undersökt "demokratihotet mot våra politiker". Det är ju allmänt känt att just SD-politiker ofta blivit förföljda, misshandlade och många av vanliga fritidspolitiker har blivit avskedade från sitt arbete också.
  Ska en vanlig väljare nu också behöva vänja sig med att Expressen dyker upp och offentligt avrättar honom/henne bara för att de hatar personens åsikter?

  Är detta verkligen lagligt?
  Får en tidning jaga oliktänkande Svenssons?
  Får en extremistgrupp samla på sig personuppgifter i jättelika databaser?
  I så fall, vad hindrar att även de som röstar på S, M, eller andra kan jagas?

  Dessutom, det är inte bara osmakligt av Expressen att driva denna mobbningsjournalistik, jag ifrågasätter starkt om det får avsedd effekt. Folk i allmänhet avskyr nämligen mobbning. Och oavsett åsikt, ingen människa förtjänar att bli offentligt avrättade på detta sätt. Ingen.
  Skulle absolut inte förvåna mig om SD fick 15-20% i opinionen nu som en reaktion mot förföljelserna.
  Det räcker nu!
  __________________

  SvaraRadera
 17. Konstigt detta. Har man ändrat datalaringsdirektiven? Förr var det extremt noga huruvuda man lade upp register på personer. Överhuvudtaget. Det kunde gälla banala saker som kundregister osv. Så länge det fanns på papper var det inga problem. Men när man började skriva in kundlistorna på dator så blev myndigheterna konfunderade. Det måste ju fullständigt ha svängt totalt!? För annars skulle man ju behöva tillstånd för att överhuvudtaget lägga upp personregister, oavsett orsak. Och det är kanske egentligen inte alls en så dum tanke. Åtminstone borde frågan diskuteras och tydliggöras.

  Det är lätt att lägga upp register och databaser. Men det vore också lätt att anmäla detta med några enkla knapptryck till en myndighet. Som då ges möjlighet att överblicka alla register och vid behov ställa frågor om dem.

  Då kan man också få koll på kommersiella och reklam aktiga register. Som även de är rätt otäcka.

  Känns som en soppa detta, alltmer likt kvicksand.

  SvaraRadera
 18. Stasimetoder det är vad det är och här hade jag förväntat mig en STOR debatt i mediasverige.Och om det här får flyta vidare som inget hänt vad blir då nästa steg.
  Blir vi kollade som skriver här?
  Får vi en mikrofon uppkörd i ansiktet när vi ska gå ut med soporna?Och uthängd i lokaltidningen för att vi tyckt fel?Jag har bestämt mig att här och nu sluta med den lilla politiska aktivitet som jag ägnar mig åt så länge det här får fortgå.Ska det vara munkavle på då är det ingen som helst mening.
  Det här blir det skitigaste valår vi någonsin har skådat.


  SvaraRadera
 19. SD-kvinnan som blev den första att hängas ut (hon hade knappt tillträtt sin post) är nu avstängd från jobbet. "Medan utredning pågår". Eftersom det var ett lärarjobb tydligen så har ju politikerna ett inflytande och då gäller det att tala sveriges nya språk. Korrektska.

  SvaraRadera