tisdag 17 december 2013

Det var en gång en man ..

.. som inte mådde så bra. Ja, vi kan väl nästan säga att han helt och hållet hade ledsnat på att arbeta och upplevde varje krav på en större ansträngning som ett personligt påhopp.

Vill vi vara lite tydligare, så kan vi säga att han funderade på att fuska till sig en längre tids sjukskrivning.

Råna välfärdssystemet kan vi kanske kalla det för? Vilket förmodligen går bra, eftersom han gjort det förut och dessutom lurat av en massa vänner saker som han lovat att lämna tillbaka.

Han gick till sin vårdcentral och berättade om sina diffusa magplågor, sömnsvårigheter, plötsliga ångestattacker och en tilltagande värk i ländryggen och benen .. och blev sjukskriven.

Han "självmedicinerade" med alkohol, tillsammans med den ångestdämpande medicin han hade fått utskriven och när sjukskrivningsperioden var slut så mådde han så bra att han uppgav att han var mycket, mycket sämre och hade fler symptom som kunde visa på ett betydligt allvarligare sjukdomstillstånd än det man trodde från början.

Hans läkare som länge väntat på att få en patient med just denna ovanliga och intressanta sjukdomsbild gjorde en stor utredning som visade att det absolut inte var uteslutet att mannen hade just den diagnos han hoppades på .. men inte heller bekräftade att den var riktig.

Mannen  .. som fortfarande var sjukskriven, verkligen ville vara det i fortsättningen också, hade vant sig vid de allt starkare ångestdämpande tabletterna som skrevs ut tillsammans starka smärtstillande tabletter som tillsammans med sprit gjorde mannen glad och nöjd i sitt privata lilla helvete .. kallades till förnyad undersökning.

Läkaren hade i sin tur konsulterat några kollegor som också blev eld och lågor över det ovanliga fallet och hjälpte till med att sammanställa ett långt frågeformulär, med kända symptom gällande den mycket, mycket ovanliga och allvarliga sjukdomen, som mannen fick svara på och .. jaaa, minsann! .. kan man tänka sig? .. när mannen fick höra frågorna gick det upp ett ljus! PRECIS så var det! Tänk att doktorn kunde få fram det?

Läkaren bokade tid för ett kirurgiskt ingrepp som han skulle göra själv tillsammans med sina kolleger som nu verkligen var engagerade. De var nu de första läkarna i landet som hade kunnat diagnosticera och operera en så ovanlig patient med en så mycket, mycket ovanlig och allvarlig sjukdom.

Det skulle skrivas om det här .. och inte bara i facktidningarna utan i media världen över! De skulle bli kända och omtalade och de kunde nästan inte vänta med att sätta kniven i patienten.

Mannen .. som nu kände ett viss obehag inför situationen han hamnat i .. vågade inte protestera.

Operationsdagen var inne, diagnosen var godkänd av samtliga experter, utrustningen var klanderfri och ... så hittade man inte det förväntade?

Fast det är ju möjligt att diagnosen är ställd så tidigt att själva beviset på sjukdomen inte ännu är synligt för blotta ögat? .. sa experterna till varandra. Och så enades de om att så var fallet och skar de bort det som på ytan såg friskt ut, men som de antog var livsfarligt invaderat av den mycket, mycket ovanliga och allvarliga sjukdomen.

Proverna på det som avlägsnats visade inte på att den mycket, mycket ovanliga och allvarliga sjukdomen fanns, men kunde inte heller utesluta att den hade kunnat blossa upp i ett senare skede .. så operationslaget med alla experter kände sig mycket nöjda och skrev insiktsfulla artiklar i ämnet. Det väckte mycket uppmärksamhet .. aldrig tidigare hade den här mycket, mycket ovanliga, allvarliga sjukdomen åtgärdats nästan innan patienten ens fick den!!!

Mannen mådde mycket sämre. Nu KUNDE han inte jobba längre och det kändes inte riktigt lika trevligt som tidigare eftersom det nu inte fanns några valmöjlighet kvar.

Han mådde inte heller bra av sin "självmedicinering" eftersom de mediciner som han var tvungen att ta, för att kompensera det som tagits ifrån honom, gjorde att han fick hallucinationer och ångestattacker som halvt skrämde vettet ur honom.

Till slut så uppsökte han en annan läkare och erkände .. "Jag var ju aldrig sjuk på riktigt, jag sa bara det de ville höra för att få en sjukpension. Det enda jag ville var att få slippa jobba."

Men den första läkaren hävdade att symptombilden var riktig, behandlingen var riktig, proverna uteslöt inte att sjukdomen faktiskt funnits, experterna var överens, sjukdomen KUNDE ha funnits i det kirurgerna avlägsnade från mannen och alla prover BEVISADE att det inte var uteslutet att mannen drabbats av denna mycket, mycket ovanliga och allvarliga sjukdom.

Mannen ville ha tillbaka sitt liv.

Läkaren sa .. Du påstår att du har ljugit .. men jag säger att du ljuger nu! JAG gjorde alla rätt, ställde rätt diagnos och utförde rätt ingrepp. JAG kan BEVISA att du inte kan bevisa att du har rätt! Den som bortser från att min och mina kollegors höga kompetens och snabba handläggning av ärendet räddade dig från det lidande och den död som hade väntat om vi inte hade utfört rätt åtgärd i rätt tid ... måste vara oerhört okunnig och dåligt påläst.

Du borde vara tacksam.

I stället försöker du lura alla som inte tänker efter ordentligt. De förstår inte att diagnosen som ställdes var sannolik och tar inte reda på vad det skulle ha inneburit om ingreppet inte gjorts. De och du drar en för snabb slutsats och därför har ni fel.

Detta är mycket, mycket ovanligt och allvarligt!!

Jag är en mycket ansedd man, en specialist inom mitt område och du har erkänt att du är en lögnare .. bara det bevisar att jag har rätt.

DN, DN, SvD,

6 kommentarer:

 1. När jag läste Lambertz skriva om hur Freivalds tog kontakt med en internetleverantör i syfte att stoppa en fullt laglig sida och därefter konstatera att det fanns absolut inga sakliga skäl för avgång, då försvann det absolut sista förtroendet. Människan har uppenbart ingen juridisk fingertoppskänsla alls.

  Att någon med den inställningen kan sitta i HD gör mig mörkrädd.

  SvaraRadera
 2. Fnordspotting .. jag blir mörkrädd så fort jag läser en tidning numera .. eller lyssnar på intervjuer i P1. I dag grillades någon från Säpo som förgäves och på ett idiotpedagogiskt sätt försökte försvara att det enda de ville var att kontakterna med teleoperatörerna skulle flyta snabbare. Annars var allt som vanligt och efter samma lagar, bestämmelser och rutiner.

  Journalisten gick på i ullstrumporna om hot och terrorism och behovet av en viss tröghet i systemet och hade jag varit Säporepresentanten HADE JAG ätit upp mattan av ren frustration.

  Och inte blev det bättre när Täppas Fågelberg på fullt allvar resonerade med en dam om behovet att FÖRSTÅ terroristerna i stället för att hota och kräva kränkande personuppgifter av teleoperatörerna .. och där var det färdiglyssnat för min del.

  Och så blev det ett svar som är helt OT.

  Förlåt .. ;-)

  SvaraRadera
 3. Ingen anledning att säga förlåt, jag känner så väl igen mig i vad du säger att jag nästan börjar skratta. Den enda skillnaden är nog att jag hade stängt av i samma ögonblick som jag hörde täppas röst. :)

  SvaraRadera
 4. http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2013/12/bomber-hor-inte-hemma-i-politiken/

  Vilken jävla ärkehycklare!

  SvaraRadera
 5. @Melmac,
  Tyckte det var väldigt intressant att läsa den artikeln efter att ha läst Marias inlägg här
  http://blogg.vk.se/Mexan/2013/12/17/det-man-inte-far-av-etablerad-press-vem-sa-vad/
  Thomas Mattsson säger:
  "Medierna har ett ansvar för att granska politiker och politiska aktivister"

  Men vad de gör är att de anställer politiska aktivister att granska sina motståndare. Så vilket ansvar har Expressen egentligen?

  SvaraRadera
 6. @Anybody,

  Finns fler som blir mer och mer mörkrädd här att se hur det utvecklar sig i Sverige.

  SvaraRadera