lördag 14 december 2013

Vilket pris vill jag betala ..

... för rätten att uttrycka mig fritt på den här bloggen? Det är vad jag gått och tänkt på sedan jag i morse fick se att Aftonbladet hängt ut bloggen Mitt i Steget under rubriken "hatsajt".

Enda orsaken till det var att sverigedemokraten Stellan Bojerud vid ett .. eller flera tillfällen? .. lämnat kommentarer på bloggposter som Johan Westerholm skrivit.

Fakta(?)rutan som innehöll listan på "hatsajter" som Bojerud besökt publicerades i samband med en intervju med Stellan Bojerud och trots att jag inte läst ett ord på Aftonbladet på en månads tid så läste jag igenom den när jag ändå brutit mot mina föresatser. Rubriken var, "Jag är en stolt rasist" .. (vilket senare ändrades till "SD-toppen hyllar nazisters insatser i strid") .. och trots att jag inte ens vet vem Bojerud är, eller har för avsikt att ta reda på det närmare, så reagerade jag negativt på den illasinnade rubriksättningen. (Läs gärna igenom intervjun själva och berätta vad ni tycker.)

Nu har Aftonbladet upptäckt att de skambelagt och klistrat rasiststämpeln på en av sina egna, gått ut och bett om ursäkt samt ändrat rubriken på "fakta"-rutan till "Så skriver SD-toppen på nätet", men skadan är ju redan skedd.

Jag har följt Johan Westerholm sedan 2004, har inte alltid varit odelat positiv men har alltid blivit berörd på ett eller annat sätt och jag har lärt mig oerhört mycket genom honom. Han har varit den ende sossebloggaren som har haft markkänning och som vänt sig till väljarna direkt i stället för att använda bloggen som ett tävlingsbidrag i någon slags intern "bästa sosse-tävling" vilket är vanligast bland bloggarna inom hans parti och på partiets egen bloggportal .. S-bloggar.

Framför allt så har jag beundrat hans mod. Jag har sett en risk att han skulle uteslutas ur partiet på grund av sin tydlighet och frispråkighet men aldrig, aldrig trodde jag att sossarnas egen tidning skulle hänga ut honom som rasist eller sverigedemokrat??

Den som vill tala i klartext, uttrycka sig nyanserat, se behoven och problemen och söker fakta .. är uppenbart olämpligt i vänsterkretsar och i dagarna meddelade Johan Westerholm att han tänkte lägga ner sin blogg för att få fortsätta att få vara med i den socialdemokratiska gemenskapen. Det är alltså inte bara inom kvällspressen som takhöjden har blivit så låg att människor tvingas krypa för att undgå bestraffningar?

Men jag har också haft kommentarer från övertygade sverigedemokrater? Människor som uttryckt sig väl och verkligen varit intresserade av ett meningsutbyte .. och jag har inte heller censurerat dem!

Hur farligt är det?

Dessutom bloggar jag inte under mitt namn utan anonymt vilket automatiskt gör mig till en suspekt typ som inte har rent mjöl i påsen?

Hur nära en uthängning i tidningen är jag? Har "Researchgruppen" redan varit inne bland mina personuppgifter och kladdat?

Mig själv som person kan de inte skada, men det finns människor i mitt liv .. som inte ens vet att jag bloggar .. som skulle skadas om mitt namn skulle bli synonymt med näthat och rasism.  

Bara för att kvällspressen vill vinna valet åt Stefan Löfven?

Journalisternas förtroende för att han ska kunna göra det själv verkar vara lika lågt som takhöjden inom oppositionspartierna.

För visst är det här en strategi inför det kommande valet. Sverigedemokraterna ska kletas på regeringen eller utplånas, och väljarna ska gå i lämmeltåg till sossarna, är det tänkt.

Och så .. vips .. så finns det inget jobbigt vågmästarparti mer och allt blir som vanligt igen!

Men det enda som hänt hittills är att jag .. som, in i minsta detalj, tillhör den väljargrupp som partierna flörtar hårdast med .. plötsligt börjar se att det finns ett pris på åsikts- och yttrandefriheten.

Jag är rädd .. på riktigt!

Nu är det hög tid att bestämma om jag vill betala det pris som är satt på den som vill diskutera samhällsfrågor på nätet? För räcker det med en kommentar från en person som inte är godkänd av kvällspressen, så tror jag inte att det är värt det?

Framför allt så kan jag inte längre bestämma det själv utan måste ta den diskussionen bland dem som kan drabbas om jag tar ett ödesdigert felsteg på den minerade vägen.

Någon sa .. "Socialdemokraterna vill vinna valet så gärna att det nästan gör ont!"


Det tolkade jag som att det gjorde ont i den socialdemokratiska själen .. men nu börjar jag misstänka att det är de olydiga väljarna som kommer att plågas mest.


15 kommentarer:

 1. "Jag är rädd .. på riktigt!"

  Det är jag med. Inte direkt för egen del men i förlängningen så påverkar det ju mig att folk skräms till tystnad. Jag trodde knappt Sverige kunde bli kallare. Jag hade tyvärr fel.

  Så igen. Tack för att du skriver Any. Egoistiskt så hoppas jag du fortsätter. Men jag förstår till fullo om du lägger ned.

  SvaraRadera
 2. Vill skriva under din kommentar inne hos bla Cornucopia men kunde inte göra det utan att logga in. Så jag tipsar här hos dig så kan du skicka vidare om du orkar.

  O du vill gå in på en sajt men inte låta dem få ett "klick" och därmed inga pengar så kan du gå omvägen via denna sjat.

  http://unvis.it

  SvaraRadera
 3. Jag kanske inte bör kommentera? Jag har ju aparta åsikter om invandringspolitiken, jämställdhet, sex och annat som kan få bannbullan att skrivas under.

  Ledsamt att kloka, eftertänksamma bloggare nu lägger pennan på hyllan för att slippa mobben. Westerholm var ett vattenhål där jag kunde samtala med någon som hade helt andra åsikter än jag, men ändå inte kallade mig svin. Denna blogg är ett annat sådant vattenhål. Jag hoppas att du fortsätter.

  Har vi anledning vara rädda, eller överreagerar vi? I ett läge där den som har fel åsikter kan förlora jobbet eller kickas ut från sitt fackförbund så lär det finnas fog för rädslan. Just idag är inte toleransens drev ute och letar efter oss, men den dag våra åsikter hamnar i kikarsiktet så är det för sent. Bäst att protestera idag! Eller smita under radarn.

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas verkligen att du fortsätter skriva om inte annat om t.ex ofarliga saker som katter och hundar( DET ÄR INTE KLOKT ATT JAG SKRIVER SÅ)J..LA ,J..LA Expressen.Aldrig,aldrig mer jag köper den förfärliga tidningen.

  SvaraRadera
 5. Jag instämmer helhjärtat i vad Mona säger!

  SvaraRadera
 6. Rekommenderar också alla att inte gå in på fanskap till tidning heller. De får reklampengar bara man surfar in på den, även om man inte klickar på deras reklamlänkar.

  Har högst avsiktligt undvikit att länka till Expressen de senaste dagarna av just denna anledning.

  SvaraRadera
 7. Instämmer till fullo med Mona. Om du vill kan du blogga om hundar, katter, senaste TV-programmet du gillade, vilka filmer du tycker om (Barbara Stanwyck♥ 4ever), om du gillar potatis eller ris bäst(se där en intressant fråga att blogga om), landet kontra sta'n, eller vad som helst annat.Jag kommer att läsa så snälla snälla sluta inte!

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas förstås att du fortsätter precis som du gjort innan, men jag kan förstå om du vill ta paus från politiken just nu innan vi sett hur illa det kommer att bli den närmaste tiden.

  Jag får väl passa på att önska dig välkommen i klubben. Jag såg att du blev kallad nazist under förra inlägget, förvisso bara av LL, men ändå. Det har jag också kallats trots att jag sen barnsben avskytt nazismen. Jag fick det med modersmjölken kan man säga, men vad betyder sånt i dessa tider. Ska vi leta klubblokal? :)

  SvaraRadera
 9. Hmm .. det kanske går bra att skriva om skor?? Om de är foträta och svensktillverkade av LO-anslutna Arbetare med Hjärtat på Rätta Stället??

  Hans Odeberg .. liiiite farligt vill jag nog ändå leva. Kanske? Så kommentera vidare, jag känner mig så utvald då! ;-)

  mona .. en Naturblogg?? Jag känner mig våldsamt inspirerad eftersom djur ibland kan vara så lika människor på ett väldigt olikt och ärligt sätt. :-)

  Fnordspotting .. Ärligt talat så känns det som om vi är statister i en väldigt, väldigt låååång och dålig film skapad av en oerhört erkänd, godkänd och svår regissör. Jag bara önskar att den tar slut så jag kan hitta på något roligare tillsammans med Melmac & Co.

  Malin .. vem som helst kan kalla mig vad som helst utan att det direkt får mig i gungning. Jag är fullständigt trygg med vem jag är och vad jag står för. Men de som bara spyr ur sig fullständigt ovidkommande haranger eller okontrollerat hat .. de kladdar av sig som läckande spillolja som är det värsta kladd jag någonsin tagit itu med.

  Och då satt alltihop ursprungligen på vår katt som generöst delade med sig till hela hemmet och samtliga familjemedlemmar. ;-)

  SvaraRadera
 10. Undrar om man borde ändra lagstiftningen? Så att det inte blev olagligt att yttra rasistiska åsikter. Eftersom det missbrukas av vänstervänstern och en del liberaler.

  Alla vettiga människor avskyr ju ändå rasism i sverige. Och nästan ingen är faktiskt rasist. Då gör den här lagstiftingen mer skada än nytta. Den missbrukas av vänstervänstern för att utöva sin självklara önskan om åsiktsbegränsning och åsiktsförtryck. Här har man en lagstiftning att hänvisa till, i tid och otid, för att stänga till, mörka ner, kontrollera bort, skrämma till tystnad och förhärska hela debattklimatet. Det blir ett vapen för inkvisition. För vänstern är det underbart. En vinst, en målsättning och en absolut förutsättning för att behärska det mediala luftrummet. Det spelar då ingen roll ifall den anklagade är rasist eller inte. Men det liberala samhället har utdelat det vapnet. Så det är det man får använda. Följaktligen är allting rasism som man inte gillar. Och måste därmed förbjudas.

  Skulle det istället vara möjligt att skriva vadsomhelst. Inget var olagligt, då försvann den rädsla som nu sprider sig farligt i debatten. Däremot vill vi inte ha nedvärderande, nedsättande och rasistiska argument i vårt samhälle. Så någon form av metod för att trots allt hålla bort vämjeligheter måste nog finnas på något sätt. Kanske kunde de som anser sig vara offer för förtal på etniska grunder stämma den som givit uttryck för sådant. Men bara i efterskott. Och för avgörande av jurister. Med kostbara straff utdömda av proffesionella domare.

  Istället för att hela folket skall leka domstol, jury, åklagare och bödel. Vänstervänstern har visat att de inte klara av det förtroendet. Och det skadar hela samhällsdebatten och dess utveckling i förlängningen.

  /ett friare klimat, ett bättre klimat och en öppnare debatt. Det är vi alla värda.

  SvaraRadera
 11. Anybody: Filmen du pratar om lär dock få lysande recensioner på kultursidorna och som en bonus dessutom klara Bechdeltestet.

  SvaraRadera
 12. Sluta inte blogga, kära Any. Jag läser gärna om katter och hundar, loppisfynd och skor. Glöm inte heller väskor i parti och minut.

  Jag var och klippte mig i torsdags. Hos min gamla frissa, men av en helt ny tjej eftersom min frissa var hemma med sjukt barn. (tror inte man kan säga vabba när det gäller egna företagare)

  Jag bor ju i en invandrartät kommun, med syrianer och assyrier som största invandrargrupp. Nu på slutet har även många syrier kommit. Folk som flytt undan kriget. De flesta av dem är muslimer. Syrianer och assyrier är kristna och de hatar muslimer på grund av att de har blivit förföljda av muslimer i flera hundra år. Men nu bor de i "trygga" Sverige, så man tycker de kunde släppa den biten.

  Döm om min förvåning när den nya frissan tyckte att Sveriges regering borde skärpa till sig som lät så många syriska flyktingar komma till Södertälje. De borde skickas till andra kommuner. Här var det ju så fullt av invandrare ändå.

  Hon ansåg att hon hade rätt att tycka så eftersom hon själv var invandrad. Hon är syrian, berättade hon för mig. Detta sa hon till mig, jag som aldrig någonsin träffat henne tidigare. Jag var rätt konfunderad när jag gick därifrån.

  Så inte nog med att det finns hatsajter, invandrarfientliga grupper, ultrahöger och ultravänster plus fan och hans moster. Det finns hat mellan de olika invandrargrupperna också. Fy fasiken för hur det har blivit.

  Själv älskar jag vår kära chokladbruna svärson och våra små pepparkaksgubbar och pepparkaksgumma till barnbarn.

  SvaraRadera
 13. Tycker din blogg är väldigt bra och skulle absolut sakna dig om du slutade skriva.

  Själv har jag gått från att vara tyst och lyssna och läsa till att istället gå ut och skriva. Och skiter fullständigt i att det gör mig till en "hatare". Om man nu anser att det jag tänker är hat för att det är från fel håll så kan jag leva med det och säga "and proud of it".

  SvaraRadera
 14. Stellan Bojerud är antinazistisk militärhistoriker och pensionerad yrkesofficer.

  Bojerud har svår hjärtsvikt och får (inte sällan) rullas in i rullstol vid omröstning i riksdagen - eftersom de sju övriga partierna vägrar att inkludera SD i kvittningssystemet.

  Det finns ju tyvärr inte någon lägsta anständighetsnivå för de sju riksdagspartierna... eller någon lägsta anständighetsnivå för svenska s.k. journalister.

  SvaraRadera
 15. Oh Any! Snälla! Du är ett av de få andningshål som finns i den här kompakta isen av politisk korrekthet och skitjournalistik!
  Sverige behöver dig!

  Du uttrycker den frustration, ilska, glädje och galenskap som vi alla känner inombords men som vi har så jäkla svårt att uttrycka. Jag har tipsat, nej, jag har uppmanat mina vänner och släktingar att gå in och läsa denna fantastiska blogg.

  Alla som kommenterar möts med en värme och respekt som andra bloggar och sidor bara kan drömma om oavsett om man håller med dig eller inte. Inte ens när någon får tuppjuck och kommenterar på snudden till oförskämdheter går någon i taket mer än nödvändigt.

  Det är DU som har lagt ribban som gör att alla kommer tillbaka och inte kan få nog! Det är DU som gör att vi fortsätter att tycka och tänka, att vända och vrida och inte håller tyst. Det är DU som faktiskt har visat att man kan föra en debatt på nätet utan att det spårar ur.

  We Love You!

  SvaraRadera