måndag 16 december 2013

Anonym!

Min pappa var en temperamentsfull man. Han var också en hejare på att skriva brev när han blev upprörd eller förbannad .. och för det mesta var han så förblindad av sin vrede att han också skickade iväg sina brev.

En gång vet jag att han ångrade sig, för då hittade jag de sönderrivna resterna i dikeskanten när jag traskade iväg till skolan. Eftersom jag kände igen handstilen så samlade jag ihop bitarna och pusslade ihop dem när jag kom hem, vilket jag hade nytta av vid ett annat tillfälle när jag var ensam hemma,  telefonen ringde och en skitförbannad man vrålade i mitt öra .. du kan hälsa din förbannade farsa att ........ och så en lång svavelosande harang!!

Jag var 12 år och blev så rädd att jag, gråtande och darrande, låste in mig på mitt rum efteråt, men jag lärde mig att aldrig, aldrig skriva något som sedan kan användas emot mig. Det är bättre att ta grälen och de upprörda meningsutbytena ansikte mot ansikte .. om man nu behöver skälla ut någon alls.

Efter att ha slarvat bort en plats på Konstfack .. (vilket förmodligen var tur, för annars hade kanske jag också burit tvångströjan "Kollektiv Åsikt" som effektivt stryper allt individuellt kreativt skapande) .. började jag på kontor, vilket var det lättaste men tråkigaste alternativet som fanns.

Jag kompletterade det jag hade .. vilket inte var mycket .. med kurser i stenografi, maskinskrivning, affärskorrespondens och bokföring, fick marginellt högre lön och lite bättre jobb på diverse statliga verk. Jag var den där som fick svara i telefonen och säga harangen .. Stockholms Stads Gatudirektörs sekreterares telefon, och så mitt för och efternamn .. och sedan ljuga om att Gatudirektören tyvärr inte var anträffbar utan satt i ett viktigt möte.

Vid särskilda tillfällen när den särskilt viktiga sekreteraren var sjuk fick jag till och med skrida över den gröna heltäckningsmattan, fram till det enorma konferensbordet och placera mig på en stol i ett hörn och göra anteckningar när de stora herrarna diskuterade problem. Anteckningar som sedan skulle skrivas ut på ett bättre sätt .. ja, du vet hur det ska vara!

Och det var ju inte så svårt, upptäckte jag. Det var bara att läsa tidigare korrespondens och svamla till det lite så att det inte stod något som kunde tolkas som en fast åsikt. Vilket också gällde svaren till dem som dristade sig till att ifrågasätta givna beslut.

Jag lärde mig att den lilla människan som försöker slåss mot systemet inte har en chans om hon inte förvandlar sig till en social kameleont och letar reda på kryphålen och/eller vägen runt, över eller under regelverket. Våra myndighetsutövare kan hämnas hårt och brutalt om de blir ifrågasatta, förminskade eller förlorar på ett förödmjukande sätt .. och de gör det också i många fall. Även långt, långt efter det att ärendet är avslutat.

På en liten ort där alla känner alla kan hämnden till och med tas ut på någon anhörig som söker hjälp och stöd hos den myndighet där någon upplevt sig kränkt eller förödmjukad.

Myndigheter har ALDRIG fel. Även om någon lyckats bevisa att så är fallet.

Efter att ha valsat runt på diverse statliga och kommunala administrativa tjänster så hade jag lärt mig tillräckligt mycket för att kunna föra min egen talan på ett sätt som snarare fick motparten att känna sig som Jultomten än som ett offer. En egenskap som uppmärksammades av vänner och bekanta som bad om hjälp med skriftväxlingen i konflikter med myndigheterna.

Det började ringa okända människor som satt illa till. Jag fick höra historier som fick håret att resa sig och jag lärde mig massor om vårt välfärdssystem. Bland annat att den som kan uttrycka sig väl, har tillräckligt gott faktaunderlag och ger intryck av att ha lite muskler i bagaget får mer än den som faktiskt behöver det bättre?

Men alla dessa brev, ansökningar och överklaganden gjorde att jag låg lågt med mina egna åsikter. I åratal har de enda som  jag vågat ha en brinnande och tydlig åsikt inför, varit min allra närmsta krets. För i och med Internet kan vem som helst hitta allt du säger, tycker och engagerar dig i och tycker du på ett sätt som "kränker" den myndighetsutövare .. som den du försöker hjälpa är helt beroende av .. så skadar du mer än hjälper.

Nu för tiden är det inte så ofta jag kan hjälpa någon med annat än själva skriftväxlingen, eftersom de snåriga och svårgenomträngliga regelverken kräver bistånd från svindyr juridisk expertis inom ämnet och den som söker på mitt namn får inte mycket utdelning. Det dyker upp som undertecknare av protokoll, gåvogivare till diverse välgörenhets-, hund- och kattorganisationer eller i medlemsregister hos veteranbilsklubbar och i samband med mitt livs enda insändare.

Mer vill jag inte heller att det ska bli. Inte av feghet utan av överlevnadsinstinkt. Jag har sett vad en offentliganställd högre tjänsteman kan göra mot en vanlig försvarslös människa och jag vill inte utsätta varken mig själv eller andra för den upplevelsen.

Internet och den här bloggen är mitt enda andningshål där jag kan skriva något så när fritt och med mina egna ord om det jag aldrig säger offentligt.

Jag har mött många, många andra i samma situation. Frustrerade människor som förhindras att säga sin uppriktiga mening och visa ett öppet ställningstagande för att kunna behålla jobbet eller av hänsyn till familjemedlemmar eller medmänniskor som skulle skadas eller behandlas illa om de gjorde det.

Bland mina egna anonyma kommentarer kan jag då och då se vad som händer med en människa som krossats av systemet och ibland kan jag tänka att det är tur att hatet och frustrationen endast tar sig uttryck i kommentarsfältet på en blogg i stället för i verkliga livet. För hatet och frustrationen finns kvar även om media kan få bort det från nätet genom att ytterligare bestraffa den som tycker sig ha förlorat allt.

Och vilka uttryck tar det sig då? Kanske blir det en annan 12-åring som får ta emot en verbal spya ensam hemma en dag?

Den 12:e december skrev Britta Svensson i Expressen ..

Vad är det egentligen som är så farligt med att tala om vem man är? Står man för sina åsikter måste man våga visa vem man är.
Annars är man en fegis.
Jag har aldrig i hela mitt liv framfört en åsikt anonymt. Inte satt upp lappar i tvättstugan som inte var undertecknade med namn, inte skickat anonyma brev, aldrig mejlat någon från en påhittad mejladress och inte i helvete kommenterat något anonymt på nätet.
Jag förstår mig faktiskt inte på er som gör det.

Till skillnad mot Britta Svensson förstår jag det. Britta Svensson har betalt för att framföra sina åsikter, är skyddad av lagen när hon gör det, är inte hjälplös om myndigheterna känner sig förminskade eller trampade på tårna och risken för att hon ska krossas av media är minimal eftersom hon har en hel tidning i ryggen om någon annan tidning skulle ge sig på det på förhand misslyckade uppdraget.

Se bara på vad som hände när en etablerad och partiansluten debattör som Johan Westerholm av misstag hamnade under rubriken "Hatsajt"? Då kom en ursäkt från den ansvarige utgivaren, de journalister som trampat i klaveret ringde och förklarade sig och lade sig platt på marken .. något som inte upprepades med alla de andra stackarna som inte begått större brott än att ha skrivit kritiska kommentarer mot Sverigedemokraternas politik på sajten Avpixlat. Något som inte heller skulle ha hänt om jag, som anonym bloggare, skulle ha hamnat på samma plats av samma orsaker.

Det ÄR skillnad på folk och folk och det är inte alltid rätt människor som får makten.


SvD,

8 kommentarer:

 1. Instämmer helhjärtat och delar erfarenheterna du har. Vill dock gå ett steg längre från att säga att det inte alltid är rätt människor som får makten till att säga att det är sällan de som får det.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra skrivet...
  Apropå myndigheter så har jag sett en tröja som jag funderar på att införskaffa:

  FRA - Den enda myndighet som verkligen lyssnar på dig.

  Ligger väl tyvärr lite mycket i det. Britta Svensson har en väldig liten fantasi som inte kan förstå sig på detta. Är det inte aningen brist på empati när man inte kan sätta sig in i andras människor val och tankar?

  SvaraRadera
 3. Anti Allt .. en lysande idé!! :-)

  SvaraRadera
 4. Peter Nicklasson16/12/13 16:41

  FRA-tröjtexten har redan försökts säljas i USA (NSA), men de amerikanska myndigheterna förbjöd tröjan.... varför blir man inte förvånad?
  Birgitta Svensson på Expressen har hela tidningen bakom sig om det skiter sig för henne, precis som höga tjänstemän på svenska myndigheter. Sant.
  Men det "beskyddet" har vilken låg tjänsteman som helst också. Testa nästa gång om du råkar bli felbedömd av t ex Försäkringskassan. Du kan visserligen överklaga, och du kan visserligen få intyg från både din normale husläkare som en expertläkare, men överklagan bestrids och skickas till nästan instans, som nästan alltid går på F-kassans linje. Dina läkares expertisord körs över av sk skrivbordsläkare på F-kassan som aldrig sett dig, än mindre undersökt dig.
  Som enskild medborgare har du all rätt att föra din talan i Sverige, men vad tjänar det till när de med rättsliga bifall kör över dig?
  Det finns hur många exempel som helst, och alla har vi nog mer eller mindre ofta behandlats illa av en auktoritet någon gång i livet.

  Det är egentligen liten skillnad på överhetens tyranni från förr, och dagens majoritetens tyranni.
  Så länge dina åsikter befinner sig själv i mitten, kan du ju lura dig själv att demokratin och tryggheten är garanterad i vårt land, att "har man bara rent mjöl i påsen så...". Men alla har vi nog något område där vi själva betraktas som "extrema" av andra pga av ens intresse eller engagemang. Hur lätt är det då?

  Majoriteten har inte alltid rätt, men kan alltid ändå tvinga ned minoriteten till tystnad - eller anonymitet.
  Det löser inget. Mer än att det öppna samtalet avbryts.

  För att anknyta till polariseringen mellan vänster-höger, antirasister-invandringskritiker osv undrar jag ibland om inte hatet mot oliktänkande blivit större än den ursprungliga åsikten för eller emot invandring, ideologi, etc?
  AFA och nazisterna misshandlar varandra på varandras demonstrationer. Våldet är för båda grupperna viktigare åsikten. Åsikten används bara som alibi för våldet.

  SvaraRadera

 5. Peter Nicklasson .. "AFA och nazisterna misshandlar varandra på varandras demonstrationer. Våldet är för båda grupperna viktigare åsikten. Åsikten används bara som alibi för våldet."

  Det är en tanke som jag delar med dig. Det börjar mer och mer påminna om fotbollshuliganernas avtalade slagsmål på avtalat plats och tid. En ganska märklig företeelse .. två grupper möts för att banka sk*ten ur varandra .. på avtalad tid??

  SvaraRadera
 6. Jag håller med Peter Nicklasson och Any. Det blir också uppenbart löjligt när tidningar skriver som idag (såg bara rubriken) att man måste kunna ta med barn på demonstrationer. Jaså jaha, säger ni det? Ja kanske när det gäller demonstrationer om fred i världen och bättre betalt till vårdpersonal. Men mot nazister??! You're kidding me! Det finns inte en poliskår i världen som kan garantera säkerheten för alla i en sådan demonstration. Jag minns häromåret när man motdemonstrerade mot en nazistmarsch. Naturligtvis med barn som bar på små skyltar om "inga nazister på våra gator", och sen yrde stenarna i vanlig ordning. Hur tänker de föräldrarna?!

  SvaraRadera
 7. Väldigt bra och insiktsfullt skrivet om våra myndigheter som aldrig gör fel, och om dom gör fel så är det rätt i alla fall, skrämmande detta att vårt land till stor del styrs av anvarsbefriade småpåvar, som aldrig behöver ta ansvar för vad de ställer till med............

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset. Har designat en tisha

  http://www.vistaprint.se/any/lp.aspx?Log=0&doc_id=2722164425&page=1&width=600&height=600&doc_sig=QSH_hkgUgUktgWBJIYYmCkomXAAFE0%24AAoQIAAFCyAAAhWhYFgVtP4AAACfwAAAUKmQ7ihVK0jWBW0_f2BcnsduPe9jtx7n7%24wLlBkjWu2uURBNgVtQKL0PygUXofqGL3BpYFgVRQZfIADY5jLZOJaEDoOAAAGBSPlJSKTWWApJJ4ShKFbKDoZwpEKHGKDogwpJ6I3KUiiuylRozYoOjtClIo94pUaRYKUek1ilEpVMoOlzClQpfYpXKavKVGnGilHp5gpTKgVKUqoVylLqNMpSKlRKVepzCg6oVKVaqPylSqrApUKsrKRGr5CkRrBC0LQtC0LQtCwLArafwAAAE_gAAAoULxR1Dw_KpsCtp%24_sC5PY7ce97Hbj3P39gXKCcKbBtbegi7AragM%249KFAZ96VUKa3vWwLAqig1hwAGxzGWycS0IHQcAAAMCkxKDFIjJUUiMq5SIzBlKzNeUpFCMFKrQyZSnUPSUp9EuFKZRTpSlUW%24UpFGuFKjR6xQdIqFKjSPxSiUn4UqdK6lKnS%24JSiUzcUqtNzlB056UqVOzlKNT8JSl1CwUHUaxSn1IAUrlShFKtU1xSrVQ%24UqNVIFKJVhpSq1cMUHV7hSp1gMUt1ZBlB1n4Uo9aTFKZW0ZSlVvKUHXMJSk10WUrFdolKfXpxSn18gUq9fpFB2IDZSsWIIpSr2IYZSI2IhloWhaFoWhaFoSjRNgAAI0TYAADBmZuZIgA--&language_id=10&hash=0486d3

  baksida

  http://www.vistaprint.se/any/lp.aspx?Log=0&doc_id=2722164425&page=2&width=600&height=600&doc_sig=QSH_hkgUgkitgWBJIYYmCEomiqO1Ez%24ZmoUDMzVCVXFLhWhYFgVtP4AAACfwAAAUNlKWyhpisRWBW0_f2BcnsduPe9jtx7n7%24wLlBbHOo2ucXrNgVtQTANGSgmAaNFgWBVFBl8gANjmMtk4loQOg4AAAYFDFJWKVKYUpUqEAKU6heilIoe0pR6JotC0LQtC0LQtCUaJsAABGibAAAYMzNzJEAA--&language_id=10&hash=05b842

  Har beställt nyss

  SvaraRadera