tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År ..


 .. eller kommer det bara att bli en tröstlös fortsättning på det gamla??

Kan vi avgöra det själva eller måste vi, av ren självbevarelsedrift, traska i takt bakom dem som anser sig ha tolkningsföreträde när det gäller våra framtidsdrömmar och behov?

Tänk om 2014 kunde bli ett år då kulturen och konsten vände sig till folket för att skapa gemenskap och kreativitet och politikerna avstod från att svartmåla och motarbeta varandra för att i stället stimulera väljarna till att se möjligheterna i stället för svårigheterna?

Tänk om vi .. som det egentligen handlar om .. kunde bli lite galna, skratta åt eländet, skapa egna idéer och skriva egna öppna brev, skapa egna "konstverk", slita oss loss från påtvingad passivitet och vara lite, lite, lite .. lagom ... olydiga?

Åtminstone sätta på oss en rolig hatt .. för att visa att vi är individer och inte bara valboskap som ska vallas fram?

Tänk om?

Men så blir det naturligtvis inte. I stället kommer vi att få fler kulturupplevelser i form av filmer, böcker, konstverk, öppna brev och debattartiklar som skildrar kulturutövarens egen storhet, lidande och utsatthet, som en följd av behöva leva bland "vanliga" människor .. från kulturutövarens första andetag till publiceringsögonblicket.

Vi kommer garanterat också att få höra nya texter som skildrar artisters hat mot dem som hatar vilket kommer att framkalla nya rädslor för att de som hatar hatet också ska hata den som uttrycker sig kritiskt och inte hatar tillräckligt offentligt och öppet .. vilket i sin tur kommer att göra att många blir räddare för dem som hatar hatet än för dem som de som hatar hatet egentligen riktar sitt hat mot.

Det är en märklig tid vi lever i?

Nästa år kommer också att bli det år när så många vant sig vid att bli kallade för rasist, xenofob (främlingsfientlig) eller sverigedemokrat att orden helt tappat sin negativa klang och eftersom det är ett valår så kommer vi att översköljas av statistik som är så snedvriden och vinklad att det vi läser väl passerat gränsen för lögn. Men eftersom grunden till den "konstnärliga" framställningen är lagd av Sifo, Novus eller något annat opinionsmätningsföretag så kommer kanske tillräckligt många att tro på det .. vilket kanske gör lögnen till någon slags upplevd sanning i alla fall?

Nästa år kommer också att bli partiledardebatternas tid. Vi kommer att få höra vad sju olika partiledare tycker om varandras politik .. som de då inte tycker så värst mycket om och så kommer vi att se stor enighet om att den åttonde partiledaren har fel. Vi kommer däremot inte att få höra något alls om vad vi kan förvänta oss av dem som vi faktiskt kommer att välja när det är dags.

Vi får som vanligt köpa grisen i säcken .. och chansa?

Egentligen så tycker jag att det är bortkastade licenspengar att sända det alls.

År 2014 .. det första året i mitt liv som jag inte ser fram emot med förväntan. Åtminstone inte ur ett samhällsperspektiv.

För egen räkning ska jag göra mitt bästa för att hålla mig ifrån kvällspressen och satsa på min egen idévärld. Aftonbladet har jag inte läst på månader, varken som papperstidning eller på nätet och om någon undrar så kan jag berätta att det gett två faktiska vinster.

Den första är att jag mår bättre. Jag behöver inte bemöta fullständigt sanslösa, hatiska och osannolika ledarkrönikörer ens i tanken och jag behöver inte heller må illa över att de överhuvudtaget finns .. sinnesfrid och utrymme för eget tänkande .. bara det var en oväntad vinst.

Det andra är en ren ekonomisk vinst. Ett Aftonbladet om dagen är PRECIS den ökade kostnaden som det medför att ge den Rutiga Katten ett specialfoder nu på ålderns höst och det som jag dessutom sparar, genom att sluta köpa Expressen som papperstidning, är då ett rent tillskott till kassan som kan användas till .. ? .. kanske en olydig hatt eller ett kreativt projekt.

Både jag och den Rutiga Katten hälsar och tackar.

Så inför tolvslaget så önskar jag alla som tittar in ett Verkligt Gott Nytt År och jag hoppas att ni också gör ert bästa för att orka skratta, vara lite galna, kreativa och olydiga även om samhällsklimatet just nu inte är det bästa för sådana initiativ.


Avslutningsvis så säger jag som grundaren till den gamla tidningen MAD, Alfred E Neumann .. 

Vadå - jag, dyster??

SvD, SvD, SvD,

11 kommentarer:

 1. Gott nytt år Anybody och hoppas att du får ett fint 2014!

  SvaraRadera
 2. En sådan förtjusande kreation du har på dig! *avundsjuk* :)

  Jag har faktiskt en gammal hatt i tjugotalsstil någonstans som jag "ärvt" från dottern när hon flyttade hemifrån. Jag kan ta på mig den till täckjackan som protest :)

  2014..året jag ser fram emot lite grann rent personligt. För värre än 2013 kan det inte bli.
  2014...året jag absolut inte ser fram emot samhälleligt. För det kan bli värre och det kommer det att bli.

  Ett riktigt gott nytt år på dig Any!
  Gott nytt till Mona, Fnord, Peter Nicklasson, Maja, Hmm, Melmac och alla andra också.

  SvaraRadera
 3. Nils Dacke .. Åh .. Gott Nytt År på dig själv!! Du är saknad och jag hoppas du dyker upp lite oftare nästa år, det skulle bidra till ett bra 2014! ;-)

  Malin .. en tjugotalshatt!!! Jag blir grön av avundsjuka. Men jag har en sprillans nu julklappshatt i cerise tyll och ett antal filthattar .. så nog kan jag protestera allt! ;-)

  Bär hatt mot dumhet och överhöghet!! Eller hur? :-D

  SvaraRadera
 4. Gott Nytt År, Any! Stort tack för det gamla! Du gör skillnad!

  Hoppas nu att alla blir lite i hatten /Gunilla

  SvaraRadera
 5. Hänger det på hatten så sitter jag och ÄR i min kvarnhjulshatt med silverslöja. Den är jättefin till feltvättade joggingbrallor och reklamtshirt. Jag har bestämt mig för att inte nästa år kan bli jäkligare och att jag skiter i de som har tid att kolla mina fel - de kan inte ha mycket att göra om de skall rota i mina göranden och skriverier. Jag gör vad gör och står för det och tänker leva mitt liv till 100% som mig - det enda jag kan. Synd du norpade vårt nyårslöfte om att inte köpa slasktidningarna AB och E. Men du delar säkert med dig om önskningen. Gott Nytt År till dig och ditt ljuvliga menageri.

  SvaraRadera
 6. Granny .. Gott Nytt År till dig själv och ditt eget menageri (makar inräknade?) :-D

  Och du vet att jag gärna delar med mig om jag bara kan .. ta mina önskningar, låna min hatt, läs mina böcker så gör jag det samma hos dig så fort jag får tillfälle! :-)

  SvaraRadera
 7. Gott nytt år alla ni fina nätvänner, utan er vore livet så mycket fattigare! Any, jag är inte flata men jag älskar dig ändå=)
  Tack Malin för att du inlemmar mig i den fina världen!!

  SvaraRadera
 8. Sitter med goda bubblor innanför västen och önskar er alla ett ☆Gott Nytt År☆ alla nämnda och inga glömda.

  Vi ses imorgon och då tar vi nya tag. Många droppar små kan förändra om än lite långsamt.

  Skål!

  SvaraRadera
 9. Gott nytt år alla fina bloggvänner och jag tycker en hatt är bra ide men jag tycker också vi ska sträcka på oss och inte låta någon sätta sig på oss för våra åsikter skull. Dessutom är det här man finner kloka resonerande människor.Dags att vara riktigt olydig.Dags för folklig resning 2014.

  SvaraRadera
 10. Gott nytt år! Hoppas många skippade fyrverkerierna i år, inled året med respekt för miljön och djuren! Hoppas du hade en trevlig kväll. Hade ni egna fyrverkerier? Jag har gjort en omröstning på plusett :) http://www.plusett.nu/omrostning-3969/avfyrade-du-ditt-sallskap-av-egna-raketer-i-ar

  SvaraRadera