torsdag 12 december 2013

Du blir bara av med oskulden en gång ..


 .. och det går inte att göra ogjort, även om upplevelsen inte blev så klockren som du tänkt dig.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i dag att Expressen inte för några åsiktsregister och att "det är riktigt att Expressen, tillsammans med Researchgruppen, granskat tusentals anonyma användarkonton på nätet och att vi kopplat konton till individer".

Dagens Nyheters ledarskribent Susanna Birgersson skriver att "bara för att jag sitter i mitt eget hem och framför min egen dator, är det som jag gör där inte nödvändigtvis av privat karaktär. Hatet som pumpas ut i det offentliga rummet är inte vars och ens ensak".

Jag lyssnar på det de säger och förstår vad de menar. Om jag satt på deras stolar så skulle jag förmodligen uttala mig på samma sätt. För det som dyker upp i kommentarsfälten i samband med politiska händelser är ofta grovt, skrämmande och motbjudande och det vore en välgärning om skribenterna fick anledning att tänka både en och två gånger innan de angrep tangentbordet.

MEN ..

.. det blir fel när Expressen köper personuppgifter från en "Researchgrupp" som består av människor på yttersta vänsterkanten utan att först ha förvissat sig om att de är hämtade på laglig väg. Thomas Mattsson skriver själv att han inte riktigt vet hur de fått fram dem, men att det skett, "enligt deras egen beskrivning utan någon form av olaga intrång". Expressen anlitar alltså en liten grupp på yttersta vänsterkanten för att granska en annan liten grupp på yttersta högerkanten??

Vi som vacklar inför det val som väntar nästa år har inte heller missat kommentarsfälten  hos konkurrenten Aftonbladet och många av oss förvånades över att de mer städade bloggarna fick stryka på foten till förmån för aggressiva och hatiska kommentarer .. tills vi fick veta att "gilla-klicken" på de grövsta genererade statistik som lockade annonsörer.

De värsta och grövsta anonyma "hatarna" från extremvänstern, med de grövsta nedsättande beskrivningarna och förtäckta uppmaningarna till våld, har ingen egen sajt .. (inget öppet fungerande vänsterextremt nätforum) .. att kräkas upp sin frustration på, utan de samlas hos de tidningar som har öppna kommentarsfält.

När granskas de? VEM granskar dem ... och hänger ut dem på förstasidan?

Det jag har problem med är alltså inte själva angreppet på hatet .. utan på att granskningen inte omfattar ALLA som uttrycker sig hatiskt och nedsättande utan enögt riktar in sig på de mest extrema företrädarna och sympatisörerna för ett enda politiskt parti, och helt blundar för att samma företeelse även finns hos extremvänstern. 

Det finns också personer som riktar in sig på funktionshindrade och uttrycker en önskan om att de borde ha avlivats vid födseln och besparat samhället "onödiga" utgifter. (Fast med helt andra och mer kränkande ord.)

Genom åren har också politiska företrädare för andra partier kommit med personangrepp, dödshot, vulgära uttalanden och hatiska verbala spyor både i kommentarsfält, twitter och bloggar .. utan att någon av våra fyra stora tidningar tagit minsta notis om det. Undantaget är väl när Svenska Dagbladets Per Gudmundson anmälde ett mordhot från vänsterpartiets Simon Fors?

Expressens syfte med att hänga ut privatpersoner som uttryckt "rasistisk dynga" var kanske gott .. ?? .. men när det bara handlar om ett enda partis minst balanserade sympatisörer är det till förväxling likt politisk åsiktsregistrering, något som jag aldrig i mina vildaste fantasier trodde skulle ske i Sverige.

ALDRIG!

Men om Expressen fortsättningsvis också tar itu med de värsta avarterna på vänsterkanten .. som är minst lika motbjudande som det de bjudit på hittills .. och hänger ut upphovsmännen med personuppgifter och foton så kanske vi får en mer balanserad bild av vad för slags människor det här handlar om.

Men tillåt mig tvivla på att "Researchgruppen" är intresserad av det uppdraget.

Fram till dess .. så var de här "avslöjandena" inte alls lika sköna och extasframkallande för mig som för Expressen.


Expr., Expr., Expr., SvD, SvD,

14 kommentarer:

  1. Så värst mycket hatande finns det väl inte? Eller också ser jag det inte för att det är så urbota korkat att det inte känns värt att notera.

    Om man öppet visar hur korkad man är så känns man väl närmast ofarlig? En lite ynklig individ som känslosamt avreagerar sig. Det lär väl knappast föda några snilleblixtar som leder horderna mot avgrundens rand av det.

    Det är väl de smarta makthavarna som kan styra och ställa med alla samhällsresurserna för att själva framstå positivt och andra maktlösa som negativa. Det är väl närmast de som är farliga?

    Och jagade man verkligen de som var mest hatiska eller de som var mest aktiva?

    Och var inte de mest aktiva mellan 50-60 år ungefär? Knappast en aggressiv eller våldsam ligistkategori av befolkningen.

    Principerna för yttrandefrihet och åsiktsregistrering har hursomhelst rubbats och det behöver inte alls vara en fördel. De som verkligen medvetet vill vara giftiga har troligen ospårbara mailadresser.

    /det är mycket nu

    SvaraRadera
  2. Det här är faktiskt inte klokt. Det blir allt värre för varje dag som går. Jag förstår inte och håller inte det bittersta med DN:s ledarskribent Susanna Birgersson när hon skriver:

    "Tänk om det satt folk på kaféer och parkbänkar som med masker för ansiktet dag efter dag basunerade ut sitt förakt för romer, muslimer, afrikaner, homosexuella och politiker. Nog vore det en uppgift för medierna att berätta vilka dessa personer bakom maskerna var."

    Nej, det vore det tamejfan inte (ja jag är så arg så jag skakar). Är hon inte klok! Och varför i h-e drar hon in "masker" i sammanhanget. Masker eller inte masker ska inte medier dra folk på cafeér inför mediadomstol så länge de inte gör något olagligt.
    Kan ni fatta hur vi har hamnat här? Det har gått så snabbt att jag inte tror många hängt med i svängarna. Det enda lilla som återstår nu är att något journalistsnille tycker att man inte ska nöja sig med parkbänkar och cafeér utan också borde infiltrera hemmen. Men tro mig, det är inte långt dit. Det kommer, var så säkra. Jag ger upp nu, jag gör verkligen det. Det finns inget hopp för det här landet längre. Men från och med idag kan SD räkna en röst från mig som garanterad. Tacka media för det!

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig till fullo Malin.Journalisterna är inte kloka och politikerna hörs inget av.Det börjar verkligen kännas av
    stasivibbar.Vart i h....e är vi på väg?

    SvaraRadera
  4. Det spelar nog ingen roll hur man fått fram personuppgifterna - så vitt jag vet är det olagligt att skapa datoriserade register över personer utan deras medgivande. I detta fall dessutom uppgifter som inte bara innehåller namn och adress utan även ålder, utbildning osv. Ett fall för Datainspektionen. Om man nu inte har handskrivit registret vilket jag betvivlar. Frågan är vad nästa steg blir - själv är jag ateist. Får man vara det? Fast nu har jag ju kommit ut ur religionsgarderoben.

    SvaraRadera
  5. /det är mycket nu, Malin och mona .. Expressens lilla käcka initiativ medför ingen vinst utan blir bara en förlust för hela samhället. Kom ihåg att förra valet visste inte alla att Sverigedemokraternas en räknades som valbart alternativ förrän media skänkt dem mediabelysning värd miljoner. Resultatet ser vi i dag.

    Fram till Expressens senaste publiceringar var det väldigt, väldigt få som ens visste att sajten Avpixlat fanns. I dag är det inte många som missat det? Vad det får för inverkan får vi veta om drygt 9 månader när den här babyn är klar. ;-)

    Klart är i alla fall att det är så lågt i tak inom oppositionen att starka män som Johan Westerholm inte längre orkar stå raka utan måste vika ner sig för att inte hamna i kylan och unga medlemmar lämnar partiet för att göra bättre nytta själva. http://www.tidskriftenlibertas.se/veronika-engelmann-darfor-lamnar-jag-socialdemokraterna/

    Ragnar .. ATEIST!!! Och det skriver du HÄR!! ;-O
    Fort in i garderoben innan vi råkar illa ut båda två. ;-)

    SvaraRadera
  6. mona. Och inte kunde man för tjugo år sen tänka sig att stasivibbarna skulle komma lika mycket från folk som kallade sig borgerliga. Reinfelt... Grrrr.

    SvaraRadera
  7. Malin .. Naturligtvis. Jag var bara så tagen av Johan Westerholms nedläggning att jag fastnade där.

    Förresten .. är det NÅGON som känner sig tvärsäker på vad ni ska rösta på i höst? Inte i protest utan för att ni verkligen tror på det partiet?

    SvaraRadera
  8. @Ragnar. Datainspektionen har redan svarat på anmälningar att de inte kommer att ta upp frågan. Det finns undantag i lagstiftningen för journalister, och det du och jag kan åka i fängelse för står det fritt för journalister att göra.

    SvaraRadera
  9. Jag blev just 14 år igen, min eyeliner har jag dragit ut i ögon"giporna".

    Min roadmodel är Tårtkvinnan, "dom säjer jag skiter i allt men det skiter jag i"

    2 timmar sov jag i natt för jag var så förbannad. Sen har jag jobbat 11 timmar idag. Jag är en hårt arbetande kvinna inom vård och omsorg, jag arbetar med service och jag betalar skatt för att samhället ska rulla.


    Jag VAR arg.

    Nu känner jag mig bara slug och som en korsning mellan "Fémen och Idlaflickorna. Jag tror inte att jag är direkt ensam.

    Jag är säker att att de etablerade partierna får äta halmhatt i spagat framöver.

    Nu drar man "var färde kyckling dog av kvävning" som huvudrubrik på Rapport.

    Paniiik i bregottfabriken...hur ska vi ta focus från detta grova övertramp och åsiktsregistrering? Jo släng in kvävda hönor och en upprörd Eskil Erlandsson som allvarligt beklagar hönsen.

    Okey....jag erkänner. Jag är arg fortfarande.


    SvaraRadera
  10. PS

    Läste detta på Avpixlat igår som en förtvivlad småbarnsfar skrivit;

    "Sitter i polisens telefonkö nu detta ska polisanmälas.

    Jag har småbarn och man vet aldrig vad extremister kan göra och tyvärr så görs ju ingen skillnad på de som verkligen har kommit med rasistiska och olämpliga kommentar medans vi andra som bara kommit med helt vanliga kommentarer." slut cit

    Antirasisterna HAR verkligen blivit fascisterna, det är otroligt overkligt att detta händer i ett land som Sverige.    SvaraRadera
  11. @Anybody. Aha, jag förstår. Jag hade inte läst Johan Westerholm innan jag skrev, men har gjort det nu.

    Egentligen förändrar det ingenting för mitt sätt att reagera. Jag har ägnat dagen åt att läsa på Avpixlat och nog är det något helt fel när ett nick meddelar att h*n skrivit nio kommentarer på AP och en annat att h*n skrivit en enda men ändå hamnat i ett register över "de värsta näthatarna". Och då får vi inte veta vad som stod i de kommentarerna heller. Där kan ju faktiskt stå "skärp er nu va?" det får vi inte veta.
    Nå, nu börjar jag känna av adrenalinutmattningen men jag tycker detsamma hur utmattad jag än är :)

    SvaraRadera
  12. "är det NÅGON som känner sig tvärsäker på vad ni ska rösta på i höst? Inte i protest utan för att ni verkligen tror på det partiet?"

    På första Ja och på andra Nej. Det krävs förmodligen ett eller flera mirakel för att jag med bättre hälft kommer att ändra oss. När SIFO (eller var det SCB?) ringde för något halvår sedan fick de höra "osäker väljare". Ren lögn.

    /En av dina fans ;)

    SvaraRadera
  13. Ja vad får vi för framtida samtalsklimatet ?

    Expressens offentliggörande av namnen på anonyma bloggare tycker jag är olyckligt. Snart kommer avslöjanden även från andra sidors forum. Och enda resultatet blir att folk blir försiktigare med vad de skriver på nätet men det ändrar knappast deras inställningar, vilken sida de än står på. Bättre att alla tankegångar får komma till tals, även de anonyma, för bemötande och diskussioner.
    Annars får vi enbart ett likriktat samhälle där ingen vågar riskera yrkesroll, firma eller social status för att framföra någon ide som går på tvärs mot gällande uppfattning.

    Men minst lika illa är de inspelningar som görs med dold kamera eller under falska premisser.
    Typfall: Uppdrag Granskning, Thomas Quick-dokumentären.
    Sättet brukar motiveras med att det är enda sättet att få folk att prata fritt och är nödvändigt för att få fram "avslöjandet".
    Visst det fungerar ett tag men folk lär sig och efterhand så blir vi allt mindre öppenhjärtliga och det blir ett mer slutet samhälle om vi måste vara alltmer misstänksamma.

    Samma slutenhet ger skjutjärnsjournalistik där resultatet bara blir folk med alla taggar utåt som har lärt sig att säga "jaså" på alla intervjufrågor för att inte lämna minsta dödliga blotta.
    Att jämföra med den mjuka TV-serien "Min Sanning" som ger en mycket mer levande bild av intervjuoffren på gott och ont då man där samtalar med folk och inte går in för att sätta dit dem.

    /HPe

    SvaraRadera
  14. Just nu ser jag ingen ljusning i tunneln. Det har gått så långt nu att jag börjar överväga att lägga en röst på mig själv, dvs blankrösta (som ändå inte räknas p.g.a. att de fega politikerna inte vågar se sanningen i vitögat (eller är det brunögat?))

    SvaraRadera