torsdag 19 december 2013

"Det är det organiserade våldet högst upp som skapar individuellt våld längst ned" ..


 .. sa Emma Goldman (1869-1940). .. och hon måste ju ha vetat vad hon talade om, eftersom hon var en fritänkande "rebellkvinna" och av sina kritiker ansedd som en försvarare av politiskt motiverade mord och våldsam revolution.

Det fanns alltså ursäkter för det "Goda Våldet" redan i slutet på 1800-talet, upptäcker jag när jag precis tänkte skriva om det som en nyhet??

Ordet värdegrund har säkert lika gamla anor, även om jag aldrig tidigare hört det så ofta som nu. Det används inte sällan i samband med orden våld, hat, hot och demokrati?

Det kolliderar lite med den värdegrund som jag växte upp med? Hat, hot och våld för att åstadkomma stabilare demokrati?? Jag trodde att våldsyttringar var ett bevis på svaghet och brist på argument .. men vi kanske inte ska se det så längre?

För mig kan aldrig våld och demokrati vara ett och samma begrepp. För om vi låter det Goda Våldet definiera och utplåna dem de anser representera det onda våldet, det onda hotet eller onda hatet .. är vi då fortfarande en demokrati?

Det Goda Hatet är numera klassat som "responshat" mot det onda hatet från de onda människorna? Om det onda hatet visar sig i onda hot så är det helt i sin ordning att bemöta dessa onda oacceptabla hot med acceptabelt hat i form av "responshot"?

Alla som inte förespråkar det Goda Våldet, det Goda Hatet och de Goda Hoten .. är de som står för de onda varianterna av samma sak?? Det är väldigt förvirrande ibland och som liten gräsrot måste man vara ytterst försiktig för att inte falla ner i ondska och elände och bli ansedd som en riktigt usel människa som det är helt i sin ordning att misshandla eller attackera för att föra in på den rätta vägen?

Min värdegrund känns förlegad och otidsenlig, minst sagt .. och eftersom jag slutat läsa Aftonbladet och tidningens kommentarsfält så är jag också dåligt uppdaterad på vilka hat och hot som till hör de goda?

På söndag ska företrädaren för vårt största oppositionsparti ge sig ut till en förort till huvudstaden för att avsluta den demonstration som urartade söndagen innan när två personer .. en ond och en god .. blev knivskadade under en fredlig demonstration.

En responsdemonstration som ska ersätta den andra som förstördes av vad som verkar vara en mobb av .. (lågavlönade?*) .. våldsbenägna huliganer som agerade under en politisk täckmantel, men som förmodligen bara dyrkade våldet för våldets egen skull. Dessutom har polisen fått svidande kritik för att de var för få och dessutom skyddade de attackerande huliganerna mot de fredliga demonstranterna som inte bara fick sin demonstration förstörd utan också förhindrades från att handgripligen rädda demokratin. På söndag får de förmodligen bättre uppbackning och välbehövlig hjälp och stöd från Säpo, vilket känns tryggt och bra .. men om det samtidigt avhåller "motdemonstranterna" från att närvara så kanske det också medför en viss besvikelse?

Men eftersom det spontant uppstått ett behov av responsdemonstrationer på flera andra orter i landet så kanske tidningarna får sina rubriker i alla fall?

För på något konstigt sätt känns det som om varje demonstration, oavsett syfte, är själva förutsättningen för att företrädarna för det Goda Våldet och det Onda Våldet ska få en anledning att drabba samman?

Ungefär som när AIK och Djurgården möts i någon viktig match?

Kanske måste jag engagera mig i någon fotbollsklubb för att kunna orientera mig och förstå dagens politiska landskap?

* Jag har ingen aning om varför DN anser att årsinkomsten är relevant i sammanhanget?? Upplys mig gärna!

DN, DN, DN, DN, DN,

9 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson19/12/13 16:19

  Det största hotet kommer från vänster
  enligt en rapport http://www.sydsvenskan.se/sverige/storsta-hotet-kommer-fran-vanster/
  Det hävdar SÄPO (det är de som skrivit rapporten), men tidningarna verkar ju inte hålla med... Exp, AB, DN, Svd osv, alla vet de bättre än SÄPO. Konstigt, SÄPO är garanterat infiltrerat av "högerextrema krafter"!
  Funderar också varför det heter "AUTONOMA vänstergrupper" om vänsterextrema, medan högerextrema heter kort och gott högerextrema (eller fascister, nazister osv när de är extremt extrema av sig)?
  Autonom http://www.ne.se/autonom betyder självständig vad jag vet.
  Eller?
  Jag har personligen svårt för folk som tar till våld när de inte kan övertyga andra på annat sätt.
  Här kan du som är intresserad av vad det är för "autonoma" grupper som Expressen köper "tips" ifrån http://www.friatider.se/vald-ar-sa-javla-roligt-mot-mannen-bakom-researchgruppen
  Det reportage kommer du aldrig att få läsa i t ex Exp eller AB, därför det skulle förstöra deras egen argumentation.
  Nu ska tydligen MP-Romson och S-Löfven gå i "manifestation" tillsammans med barnvagnar OCH AFA och andra vänster/autonoma/terrorister.
  Så gulligt, så härligt! Fördöm deras våld lite lamt, men supporta dem ändå (Expo - med AFA-medlemmar - får dessutom årligen miljontals med skattepengar).
  Expo samarbetar med Researchgruppen och Piscatus AB (googla gärna dem!), och alla för de register i enorma databaser över oliktänkande. Resultatet?
  Expressen hänger ut privatpersoner, sedan bombar eller misshandlar de "autonoma" dem. Det goda våldet är gott - eller hur?

  Den här ensidiga överslätningen av våld från en sida, medan överdrivna fokus på vad den andra sidan gör genomskådas av allt fler. Kontraproduktivt, och läsarens reaktion kan bli den motsatta. Det gäller media, och det gäller politiska handlingar.
  Jag kan bekräfta det, jag har nämligen bytt sida själv. En gång trogen S, sedan Alliansen 2006 och 2010, men de har förlorat mitt förtroende nu.
  Det blir ett annat parti 2014 - gissa vilket?

  SvaraRadera
 2. Autonoma,gud så erbarmerligt dumt.Jag börjar må illa av det här j..la tramset.Vart har vanligt sunt folkvett tagit vägen?
  Nog tror jag de flesta ser vad som `egentligen ´ pågår.Inte svårt att gissa Peter,fortsätter dom här galenskaperna kommer ett parti skjuta i höjden.

  SvaraRadera
 3. Jag kan bekräfta det Peter Nicklasson säger om kontraproduktivt. Jag var en gång vänster och senare MP och har de senaste tio åren känt mig som Erlander-sosse och politisk hemlös. Man KAN nämligen inte rösta på ett (S) med Sahlin och Pekgul i ledningen! Icke sa nicke.

  Efter valet 2010 blev jag rädd för det land jag bor i. Reaktionerna på SD:s inträde i riksdagen fick mig att förstå att i detta land kan precis vad som helst hända. Utvecklingen senare har bekräftat den saken. En informell maktapparat med media och politiska grupper i allians styr landet i allt högre grad. Allt fler pekas ut som dåliga människor och fritt villebråd; "rasister", militärer, vita i allmänhet, SD:are m.fl.m.fl och har du en gång skrivit på Avpixlat kan du få brandbomber genom dörren och det fördöms lite lätt:"Våldärinteokejmen"
  Rena terroristgrupper som AFA försvaras av hela etablissemanget med kultursverige i spetsen.

  Numera känns det som om jag tittar på en riktigt märklig Sci fi-rulle som skrämmer skiten ur mig.
  Men kontraproduktivt var det ja. Jag tror allt fler reagerar och genomskådar propagandan och skrämseltaktiken. Frågan är om tillräckligt många reagerar innan vi har hamnat i ett lågintensivt inbördeskrig och en informell diktatur. Nej vänta nu lite... jag tror att det senare redan är här.

  Jag tog steget över på "den mörka sidan" definitivt den 12 December 2013. För min del blir det alltså SD nästa år. Om SD vill tacka för rösten kan de skicka tacket till Expressen och DN.

  SvaraRadera
 4. Ja, det är spännande det där med våldsamheterna. Efter att ha följt vad den av staten godkända media rapporterar så var det alltså en fredlig demonstration med en massa barnvagnar. Sen läser jag att ett av de knivhuggna som behövde sjukvård hade blivit knivhuggen i ryggen och var en av nazisterna. Så jag tolkar det hela som att en av barnvagnsåkarna slängde sig ur vagnen, avväpnade buset som insåg att h*n var i underläge och försökte fly. Barnet, som sett sin napp och filt hotas nöjde sig inte med att jaga buset på flykt utan gick till attack. Kreativa barn nuförtiden. Å andra sidan har vi väl insett att barn av idag mognar tidigare. Det har vi väl sett på alla de rynkiga 17 åringarna med högt hårfäste som samlas vid våra flyktingförläggningar.

  SvaraRadera
 5. AntiAllt .. det är tillräckligt nervöst som det är att blogga anonymt idag, så jag vore tacksam om du inte drog några paralleller med invandring, som i din sista mening, när du kommenterar här .. om inte jag tar upp ämnet.

  Det är förmodligen jag som får betala i slutänden.

  SvaraRadera
 6. Det lustiga i hela den här kråksången är att de vill att folk antingen skall rösta på SD så de kan fortsätta hålla konflikten vid liv.

  Anledningen är att Alliansen förlorar på det.

  Det är alltså väldigt kortsiktigt tänk från vänstersidan, de vill ha makten efter nästa års val, kosta vad det kosta vill.

  Den absolut bästa näsbrännan de kunde få är att få sitta i opposition ytterligare 4 år, d.v.s att folk röstar kvar dagens regering. Inte att låta sig provoceras utan använd demokratin till att ge dem en riktig näsbränna, där det känns mest.

  /Henrico

  SvaraRadera
 7. Hm Henrico,inte så dum tanke,inte dum alls.

  SvaraRadera
 8. Give me a f-ing brejk..
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18053968.ab
  med aktiviteter menas Propagandaspridning som uppsättning av klistermärken, affischer, flygblad.

  Manifestationer, som offentliga flygbladsutdelningar, dvs när de personligen delar ut flygblad till förbipasserande, eller håller torgmöten med tal och liknande.

  (jaha? och det förra var uppsättning opersonligt?)

  Föredrag, som interna möten med föreläsningar och liknande.

  (Interna? jaha, och de drabbar MIG IRL just nu?)

  Sociala aktiviteter, som friluftsvandringar, middagar, besök på museer och liknande.

  (De har ett LIV- jaha, vad bra för dem, men på vilket sätt kan det betecknas vara ett hot mot mig att de internt går på friluftsvandring, äter och bevistar museér?)

  Kampsportsträning.
  (Känner ånga som tränar kampsport, ska jag anmäla dem för rikets säkerhet eller för att få äta middag med EXPO?)

  SvaraRadera
 9. Har också funderat en del på det där med goda och onda våldsverkare. Medierapporteringen gör det väldigt enkelt att bli förbannad på de nationella: en grupp basebollträförsedda ligister ger sig på en fredlig demonstration bestående av pensionärer och barn. Att där av en händelse råkar befinna sig en bunt likaledes beväpnade AFA-ligister som går till motattack ses som något glädjande.

  Men. Jag bor i Skåne. Gå tillbaks ett decennium. Då var det vild kalabalik varje år, när några gamla gubbar eskorterade av en samling skinheads skulle tåga till Karl XIIs ära och blev överfallna av vänsterligister. Var var sympatierna med de gamla påpucklade pensionärerna då? Vilka riksdagsmän och -kvinnor tågade till demonstrationsrättens lov?

  Det verkar som om det bara är de rätta åsikterna som skall vara fria. Vilket just vi som har de rätta åsikterna borde vara de första att protestera emot; för hur kan vi ha de rätta åsikterna om vi är emot åsiktsfrihet?

  SvaraRadera