onsdag 23 april 2014

Att sakna rätt språk.


I dagens DN läser jag Jonas Thentes välskrivna text om "de bortsorterades" röster .. en fråga som är så viktig för mig att jag varken vågat eller haft förmåga att ens försöka hitta ord för att beskriva det jag vill säga.

Jag har tidigare nämnt att både Maken och jag arbetat inom ungdomsvården och därför också tidvis bildat familj med unga killar som behövt en något så när stabil vuxenvärld att lita på. Ett slags övertidsarbete för att ge plats för dem som inte klarade av den miljö som de skulle förändras till det bättre i. 

Tonåringar som kom från en miljö där orden var få och onyanserade, förtroendet för vuxna var svagt och livet svårt att handskas med.

Det som i dag kallas näthat fanns inte då .. men skillnaden i språk och frustrationen över att bli sedd över axeln är inte ny.

För det är så jag ser det. Maktspråk, härskartekniker och förminskning möter den som inte kan uttrycka sig väl, saknar de rätta orden, har fel kroppsspråk och rörelsemönster och som med sin klädsel och sitt utseende signalerar en "lägre" .. sämre .. klass.

De Bildade ser ner på de Obildade .. och de Överlevnadsbara Starka föraktar de Självgoda Svaga.

Det handlar inte så mycket om VAD du har att säga som om HUR du säger det. En aktad kulturpersonlighet kan kläcka ur sig vilka tomma klyschor som helst, varje vecka i en reklamspäckad podkast, och bli beundrad och hyllad av det Sverige som "verkligen betyder något", men för att ens komma i närheten av att bli kliad bakom öronen av samma överstepräster så måste en "vanlig" människa dra till med våldsamt blodigt hat mot Jimmy Åkesson .. eller möjligen kränkande hån mot Annie Lööf. Men resultatet blir förmodligen som att kissa på sig .. varmt och skönt men kortvarigt.

Varenda en av våra killar hade klarat vilken utbildning som helst om de bara fått de rätta förutsättningarna .. i rätt tid. Var och en av dem hade mer insikt i hur samhället fungerade, var snabbare i tanken och mer realistiskt lösningsinriktad än de flesta av socialassistenterna som hade deras framtid i sina händer.

Men använder du fel ord och har fel språk så lyssnar väldigt få människor på vad du egentligen försöker säga. Du är av en sämre sort helt enkelt .. även om du har en betydligt högre intelligens och verklighetsuppfattning än den du talar med.

Jag var i Almedalen förra sommaren. Där mötte jag det här fenomenet för första gången själv .. för jag har inte det rätta språket för att tala med politikens överklass, ser fel ut och saknar dessutom partibeteckning. Jag var totalt ointressant i samma ögonblick som jag svarade på frågan .. vilka är du här med? Eller .. varför är du här? Och snubblade jag på ett ord som inte hörde till mitt eget språk så ratades jag direkt som både obildad och ointressant av människor som enbart uttryckte sig i tomma klyschor och floskler?

En rätt skakande upplevelse som mest liknade Kafkas version av Alice i Underlandet .. om han hade skrivit någon.

Märkligt nog så är det de som vurmar mest för att "sluta klassklyftorna" som gräver de djupaste skyttegravarna mellan klasserna och sorterar bort dem som de tycker behöver tas om hand och fostras till något annat än de är?

Språk kan vara så olika. I en familj kan svordomar höra till vardagsspråket. Inte på grund av fattigdom eller dumhet utan bara på grund av tradition och social gemenskap. "Din dumma djävel" .. kan sägas som en ömsint, överseende kärleksförklaring och uppfattas av någon annan som den djupast av alla kränkningar.

"Jag är så djävla less på ungarna att jag skulle kunna slå ihjäl dem" .. behöver inte vara ett dödshot utan bara ett kraftuttryck ärvt från mamma och mormor och används det för att beskriva känslorna inför politiker så behöver det inte vara värre där heller .. men rubriceras som hot och hat.

Språket får vi som barn. En del barn får höra i ord att de är älskade, får världen beskriven i färg och fantasi, andra får köptempel och godis, saker och bollhav på Ikea som kärleksförklaring, en del lämnas åt att finna i trygghet i jämnåriga och ytterligare andra blir bekräftade när de imiterar de vuxna de har omkring sig och blir skrattade åt .. inte med.

Våra killar .. både de som bodde hos oss och de som vi mötte på jobbet .. hatade samhället långt innan hatet blev trendigt och hamnade på nätet och i tv. De var vana vid att förminskas, föraktas och tryckas ner av myndigheternas härskartekniker, obegripliga fikonspråk och ovilja/motvilja mot att möta och förstå dem på deras eget språk och efter deras egna förutsättningar.

De var smarta, starka, roliga och de flesta hade förutsättningarna till att bli något i livet .. med fick aldrig möjligheten i tid. Jag har haft många av mitt livs roligaste stunder och mest engagerande samtal tillsammans dem, och de som bodde i vårt hem älskade jag som om de varit min egen familj även om jag ibland kände en ångestladdad hjälplöshet när jag insåg hur framtidsförutsättningarna såg ut.

Hade det varit i dag hade de uttryckt sina politiska ståndpunkter, åsikter och sin frustration på ett sätt som fått Aschberg att få ståpäls av lycka, och förmodligen hade de alla blivit Sverigedemokrater .. även om inte alla var födda i Sverige.

Så Jonas Thente har alldeles rätt .. det finns ett oerhört förödmjukande förakt från innehållslösa människor, som lyckats tack vara gynnsamma förhållanden och goda kontakter, riktat mot dem vars språk de inte begriper, men som ofta har ett betydligt intressantare innehåll.

Om man nu är intresserad av något annat än yta?


Annars går det ju bra att HATA alla som HATAR .. utan att fråga sig varför?

4 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson23/4/14 00:59

  Ja, Thentes artikel i DN var lysande (fast du har länkat till Sanna Raymans kommentar, Any).
  I princip klär han av vänstern. Åskådliggör vänsterns illa dolda förakt för den arbetarklass den säger sig företräda. När så den utslagna delen av arbetarklassen försöker protestera och exponerar sin rädsla för livstidsdömd arbetslöshet p g a import av billigare arbetskraft viftas de bort som mindre värda av de som paradoxalt nog hävdar "allas-lika-värde".
  Inte konstigt att vänsterns konstanta behov av konfliktsökande då också när motsatta politiska rörelser.
  En som medvetet spelar dum (?) och låtsas att hen inte förstår Thentes artikel är Daniel Swedin http://bloggar.aftonbladet.se/ledarbloggen/2014/04/jonas-thentes-skeva-perspektiv-pa-hatet/
  Swedin för ett fullkomligt sjukt resonemang. Den som står för de skeva perspektiven är Swedin själv. Det är intellektuell lyteskomik, så illa är det....

  SvaraRadera
 2. Oh vad jag känner igen vad du säger Any om t.ex din upplevelse i Almedalen.
  Thente uttrycker vad jag själv försökt skriva eller förmedla några gånger. En gång hände just det som beskrivs när man använder fel språk: de rättfärdiga anföll i flock och hade jag varit en höna hade jag inte haft en fjäder kvar. :-) Numera undviker jag de rättrogna precis som så många andra och jag antar att det är själva meningen med mediaelitens hån av de som inte är "rätt".
  Ett riktigt bra exempel på dubbelmoralen och hyckleriet är Maria Sveland som Thente nämner. Hon berättar för en "hatare" att hon kan krossa honom om hon vill - hon ÄR någon till skillnad från honom, men när hon själv får en kritisk fråga på grävseminariet går hon hem och storbölar på sin blogg. Hon ska väl inte behöva stå till svars för vad hon skrivit. Hon är ju "rätt". Tycker hon.

  Alltihop är så sinnessjukt att jag mest känner mig sväva omkring i en sci fi-dröm.

  SvaraRadera
 3. Nu har också Åsa Linderborg ryckt ut för att tala om för oss varför Jonas Thente och hans text inte behöver tas på allvar.

  Istället för att göra det Jonas artikel inbjuder till - debattera själva kärnfrågan - talar hon i stället om för oss läsare att han är ”yrvaken”, hur han ”fejkar” ett engagemang som han egentligen inte har, hur han ”plötsligt låtsas bekymra sig över klassorättvisor” och hur han ”gör sig löjlig” över utsatta, maktlösa unga kvinnor. Och i en sammanfattning av hela hans artikel: ”Egentligen är det vänstern han vill åt, hans litania placerar sig i raden av alla andra artiklar i DN Kultur om vänsterns påstådda åsiktsdominans”

  Utan att ens överväga att inleda en dialog om sakinnehållet i det Jonas påstår, ägnar Åsa istället kraften åt att förlöjliga honom och ifrågasätta hans motiv. Och alla hennes beundrare twittrar i kör över att han så snabbt blev oskadliggjord.

  I det stora hela en bra illustration av vad storartade debattmöjligheter används till, från de som har mest inflytande ifråga om plattformar, spridning och språk.

  Suck från Gunnie

  SvaraRadera
 4. Peter Nicklasson .. jodå, länken finns under Jonas Thentes namn i början av texten. Jag har inte läst någonting i AB sedan i november, men följde din länk och suckade uppgivet. ALLT är angrepp på vänstern, vad som helst kan offras på Löfvens altare och ändamålet helgar medlen som vanligt!

  Jag kan bara inte fatta vad de förväntar sig ska hända vid ett eventuellt regeringsskifte som leder till att fler får så ansträngd ekonomi att de väljer bort dagstidningar av AB:s typ?

  Malin .. att vara "ingen" är ingen trevlig känsla, även fast du VET att du står på stabilare grund än den som försöker förminska dig. Almedalsveckan var ingen rolig upplevelse annat än som en kul grej i trevligt sällskap.

  SJ:s långa seminarium som gick ut på att målet var att få tågen att gå i tid .. säger väl allt om nivån på det hela?

  Gunnie .. det känns fullständigt meningslöst att som väljare försöka kommunicera med dem som har en vänsterpolitisk agenda .. på den andra sidan finns det fortfarande en möjlighet att få ett till intet förpliktigande svar ibland. För fyra år sedan var jag så naiv att jag trodde att min röst var välkommen och av intresse .. nu vet jag bättre.

  Dagens "debattklimat" .. om man kan kalla det så? .. är väldigt obehagligt och påminner på ett skrämmande sätt om vad grannen i öster håller på med just nu.

  Många tar lögnerna, påståendena och anklagelserna som absoluta sanningar och tigger och ber om att få omhändertas. Det ger lite perspektiv på historien att leva i nutid, eller hur?

  SvaraRadera