söndag 8 november 2015

Asylsökande hundar?

Jag har, som alla andra, lagt märke till att en del av de asylsökande varit så missnöjda med sina boenden att de ockuperat bussarna som fört dem dit. Det är naturligtvis djupt tragiskt när människor som lämnat allt bakom sig för att leva en dröm, upptäcker att drömmen visar sig vara en mardröm.

Jag skulle själv inte vilja komma till Sverige som asylsökande i dag. Men å andra sidan så vet jag inte vilka andra alternativ som skulle vara bättre.

Men i Expressens artikel om det besvikna paret som mer eller mindre tvingats acceptera ett boende på en gammal anstalt i Viskan, några mil från Sundsvall, framgår att de också har med sig sin hund?

Nu finns det ju en hel del regler som gäller import av hundar. Pass, veterinärintyg så att inte hunden bär på smittor som till exempel dvärgbandmask och intyg som bevisar att hunden är rabiesvaccinerad under en registrerad identitet .. vanligtvis ett chip eller en tatuering. Kommer djuret från ett land utanför Europa så måste den dessutom tillbringa lång tid i karantän, vilket är väldigt kostnadskrävande för ägaren.

Så .. vad har hänt med den här hunden? Hur kan den komma direkt in i Sverige utan kontroll .. för detta kan väl knappast vara en hund som köpts av en seriös uppfödare under flykten från Syrien genom Europa?

Hur många asylsökande hundar har det kommit in i Sverige och hur har de hanterats vid de öppna gränserna? Har Migrationsverket informerat Jordbruksverket .. eller har lagen återigen tänjts för att det är mest praktiskt så? I så fall så vore det trevligt om medborgarna informerades om vilka lagar och regler som fortfarande gäller och om eventuella risker .. till exempel i samband med införsel av husdjur, oavsett vilken sort det handlar om.

Och hur tänker hundägarna och jägarna i trakterna runt Sundsvall om det visar sig att flyktinghunden är spridare av dvärgbandmask .. eller rabies?


DN, ÖP, ST,

11 kommentarer:

 1. Tänker inte kommentera den asylsökande hunden även om den var en ny.

  Varje gång jag läser om vägran att kliva av bussar så tänker jag att man kunde prova att föra in en hel flock hundar gärna med en mini-gris eller två för att se om det gör skillnad.

  Hur som helst. Den bild jag har av dem som söker Asyl = Fristad, ska definitivt inte behöva ursäktas från Migränverket med att man "kanske informerat dåligt".

  Det har blivit uppenbart att kraven verkar höjas. Sundsvall är ingen fjuttby, och om det vägras kliva av där så ser vi bara början av något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en väldigt bra lösning när de kliver av bussen - kör den till syrien. Bye bye!

   och jag har en helt annan syn på strejkande ekonomiska migranter som har synpunkter på att semesterbyar som duger alldeles utmärkt åt semestrande betalande svenskar är för dåliga för "KRIGSflyktingar". Du har så rätt när du säger att vi bara ser början på något Har de ens en tanke på att dra sitt strå till Sveriges välfärd när de tror att de ska få hus/lgh centralt i en storstad bara för att de satt fötterna på svensk mark? och med tanke på majoriteten har släkt i sverige så förstår jag inte hur de kan vara så dåligt informerade om läget. Eller är släktingarna några av de som gapar rasist så fort de inte får som de vill och där med inte har någon aning om hur det ser ut för resten av befolkningen?

   Radera
  2. när de INTE kliver av bussen ska det förstås stå, och jag har en annan syn än Anybody när det kommer till strejkande asylsökanden. Finns inga som helst ursäkter enligt mig. Undrar vad som händer när de som rest från ett tältläger i Turkiet körs till ett tältläger i ett snöigt sverige? Bäst för mv att köpa in bussar tror jag. Snart vägrar väl bussbolag att ta uppdrag från dem. De får ju inte tillbaka bussen.

   Radera
 2. Hej.

  Precis som med biljettkontroll på tåg, körkort, parkeringsbevis eller andra former av dokumentation sker bara kontroll av den som antingen flagrant och upprepat bryter mot regelverket, eller gör sig tillgänglig att kontrolleras.

  Den som gör det tillräckligt svårt och krångligt (o/e farligt) slipper, och kan utnyttja det system andra finansierar. Uppsökande verksamhet och proaktiv spaning sker inte.

  Exempel: bötesbeloppet för bilstöld/tillgrepp av fordon är banalt. Om jag dessutom saknar utmätbara medel kostar det mig gratis att åka fast. Eftersom uppklarningsprocenten för brottet är neråt procenten kan de övriga nittionio gångerna ses som ren vinst och det eventuella gripandet och lagförandet som en tillfällig avgift.

  Om det rör sig om bolagssvindel i Nuon-klassen eller att smuggla en hund över gränsen är egalt: kostnad/vinst-analysen är universell, endast moralen är personlig.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Ja men om dom asylsökande bränner sina papper så är det väl inte mer än rätt att hunden också bränner sina papper...Hunden kanske också är på flykt ?
  Vi kan väl inte diskriminera hundar som inte är vita medelålders män...Tänk om den är feminist.

  SvaraRadera
 4. varför så förvånad över att asylsökande kan ta in en hund utan papper? Du vet ju att svensk lag inte gäller för utländska medborgare från mellanöstern/afrika. Är ytterst tveksam om en amerikan eller kines skulle kunna knata in i sverige med sitt husdjur utan att det skulle ta hus i helvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. förlåt, glömde att även romer är undantagna svensk lag

   Radera
 5. Du noterar saker som många av oss andra missar. Det g, r dig säkert obekväm i vissa människor ögon och därmed oönskad i vissa sammanhang.
  Men vi är också många som uppskattar att du ser och vad du skriver om det dessutom på ett fyndigt och roande sätt.
  Tack för det.

  SvaraRadera
 6. Jag blir förvånad (eller kanske inte) över hur snabbt staten faller ihop i atomer. Det är väl bara att se till att man kan försvara sig och vaccinera hundarna mot rabies också, något jag inte trodde jag skulle behöva.

  SvaraRadera
 7. Hade funderingar kring detta häromdagen då jag blev uppmanad av jordbruksverket att registrera min nya labradorflicka. Kul att se att vissa delar av gammelsveriges nitiska byråkrati fortfarande fungerar... Men då staten inte verkar bry sig om att registrera de människor och tydligen även deras hundar som flyr för sina liv tror jag att jag skiter I det. Känns liksom som det här med kameler och mygg eller nåt.
  /Anders

  SvaraRadera
 8. Läser nu att hunden hämtades från boendet och blev sedan avlivad - och tydligen utan att man informerade ägaren ordentligt....
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6299845

  Sissi

  SvaraRadera