fredag 13 november 2015

Efter drygt 48 timmars frånvaro ..

.. från nyhetsflödet, varav 25 timmar sovande och resten vilset irrande i en dimmig tillvaro, så är det som att upptäcka en ny värld?

Det händer mycket, men ändå väldigt lite, om man kan uttrycka sig så?

Regeringen har meddelat att Migrationsverket(?!)har beslutat om gränskontroller som förmodligen kommer att ge oss fler asylsökande? Borde det inte ha varit tvärtom .. och varför upplever Migrationsverket att det var så?

Finns det någon som egentligen har kontroll över någonting? Har vi överhuvudtaget en regering .. eller till och med två i en .. eller någon slags myndighetsstyre?

Det får vi nog aldrig veta eftersom statsministern är lika osynlig och frånvarande som vanligt, men det verkar som om Gustav Fridolin(?) i Stefan Löfvens frånvaro, har övertagit statsmannakostymen när han berättar, på bästa sändningstid, om sin glädje och stolthet över att ha tagit ansvar för Sverige?

Och vad gör Morgan Johansson medan Gustav Fridolin räddar Sverige? Han funderar, överväger och bedömer medan den enda belöning Migrationsverkets personal får för sitt slit är indragen julledighet.

På något konstigt sätt gör den nyheten mig väldigt ledsen. Att fira jul tillsammans med familjen måste kännas viktigare än någonsin efter många månaders intensivt övertidsarbete .. en morot som nu plötsligt är utom räckhåll.

Sveriges Kommuner och Landsting vill besluta om gratis busskort till asylsökande, samtidigt som en mamma på 18 år tvingas betala busskort för 780 kr i månaden för sin baby som hon får ta med till skolan eftersom det saknas förskoleplats?

Samtidigt som kommunen sparar in på skolskjuts för barn som bor 34 meter för nära skolan?

En del kommuner sparar in på transporter av varm mat till äldre som inte får plats på obefintliga äldreboenden medan andra kommuner löser samma problem genom att leverera en hel veckas nedkylda matransoner samtidigt som ett hundratal asylsökande matstrejkar på ett asylboende, eftersom de "är oroliga för sin hälsa" om de äter det som erbjuds varmt, gratis och nylagat?

Jag kan inte låta bli att fundera på hur hälsosamt det är för de äldre att plocka fram och äta sjunde dagens måltid.. komplett med stelnad kokt potatis, oidentifierbar fisk eller kött av samma grå nyans som de "nyttiga", slemmiga grönsakerna .. mat som de dessutom betalar dyrt för?

Äldre får lämna sina lägenheter som ska byggas om till bostäder till ensamkommande ungdomar vars ålder inte får ifrågasättas och är det någon som ändå gör det så blir straffet det samma som för Centerpartiets riksdagsledamot som .. när han ville diskutera migrationsfrågor .. blev utesluten från riksdagsgruppen som hade till uppgift att diskutera migrationsfrågor? Samtidigt som Centerpartiet talar sig varma för att de asylsökande själva ska lösa sin egen boendesituation  .. något som de rumänska tiggarna försökt i flera år .. i ett land där det sedan länge inte finns en enda ledig bostad att uppbringa? Samtidigt som de vill höja dagsersättningen från 71 kr till 142 kr .. som om 71 kr extra om dagen skulle vara nyckeln till en ledig säng?

Men de kanske hänger på Miljöpartiets idé om bostäder hos familjer för 2000 kr i månaden på ett vanligt hyreskontrakt som varken Migrationsverket, kommunen eller staten tänker ta ansvar för. Och blir det inte som hyresvärlden tänkt sig så är det meningslöst att söka hjälp hos polisen där de flesta står vid gränserna och sorterar asylsökande eller är sjukskrivna pga utbrändhet eftersom de arbetar efter orimliga arbetsvillkor.

Vilket gör att jag genast tänker på Dan Eliasson och får tillbaka den huvudvärk som jag trodde jag befriat mig från.

Magdalena Andersson vill låna miljarder och helst också höja utgiftstaket för att få kontroll över det som hon upplever som en tillfällig kris, men som varje tänkande människa inser är ett mycket långvarigt åtagande .. samtidigt som vi förmodligen kommer att få se att budgetförslaget om gratis glasögon till ALLA under 19 år .. oavsett föräldrarnas inkomst .. kommer att klubbas igenom i riksdagen i likhet med förslaget om gratis primärvård för 85-plusare .. oavsett inkomst .. och miljoner till lekvänligare skolgårdar.

Samtidigt som funktionshindrade, psykiskt sjuka, missbrukare och barn från dysfunktionella familjer får se sin vardag bli alltmer beskuren och avskuren från det övriga samhället?

Tills sist så upptäcker jag att hedersuppdraget att läsa in de nya året har gått till den "opolitiska" och medmänskliga Malena Ernman .. jag kan ingenting om politik och jag bryr mig inte om politik .. som trots det fått förhållningsregler av SVT vad det gäller att uttrycka politiska åsikter .. Vi har pratat om det här. Hon är helt införstådd med det. Om hon kritiserar några av våra politiska partier för att de kanske inte lever upp till värderingarna enligt henne, så har jag fullast respekt för det. Men det är inget som hon ska ägna sig åt i direktsändningen på SVT

Så nu vet vi det .. Malena Ernmans vänstersympatier är allmänt kända och därför fick hon uppdraget, men hon får inte göra en Niklas Strömstedt av det.

Däremot så hoppas jag att ryktet som säger att Henrik Arnstad ska få uppdraget som SVT:s julvärd är ett skämt.
10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Efter att ha genomlidit en huvudvärk från helvetet med en ispåse på huvudet i nästan ett dygn så ser jag förmodligen bättre än vad jag gjorde från födseln? Världen är obegripligt vit .. men en aning luddig i kanterna. Något som kommer att gå över enligt expertisen, men jag lever numera helt utan glasögon. Vilket känns konstigt och nästan naket.

   Radera
  2. Lycka till!
   Statistiskt går det ju bra!

   Radera
 2. En stad som var på nyheterna 1978 var Jonestown. 2016 anläggs en liknande i Sverige som troligen heter Arnstad.

  SvaraRadera
 3. Om hans kompisar samlas därstädes och går ett liknande öde tillmötes sponsrar jag gärna !

  SvaraRadera
 4. Läste på twitter att Sverige har 20 ggr fler migverkpersonal än vad Finland har (vet ej om sant). De tar knappast emot en 20-del och Merit Wager har inte rapporterat om något knägående där.

  Så om antalen stämmer ... vad kan då skilja. Först och främst en evig jakt på bostäder. Sedan många nyanställda. Vidare så undrar jag inte om Finland gjort sig känt för att "kom inte ID-lös" eller något, mao de kanske inte har typ 90% id-lösa som borde ta ännu mer tid i anspråk.

  Å andra sidan har man ju läst om att "Lean" gäller. Någon timma per asylsökande.

  Kan det vara att 'kunderna' är utpluttade över hela landet med mycket restider?

  All anhöriginvandring ovanpå? Klagomål som ska hanteras?

  SvaraRadera
 5. Så du ser världen fullt solsken och softad i kanterna?
  Låter som en bättre värld en den vi har här just nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha .. det var så lagom kul för ett dygn sedan. Men nu känns det märkligt .. och nästan onaturligt .. att se lika bra utan glasögon som jag förut gjorde med? Jag famlar ständigt efter glasögon och ibland sätter jag på mig dem bara för att upptäcka att jag ser betydligt sämre. :-)

   Radera
  2. Du slutar snart att leta efter glasögonen hoppas jag,
   varför inte använda dem kreativt i ett konstverk??!
   ;-)

   Radera
 6. En otroligt förvirrande situation väl sammanfattad. Det verkar som att ej folkvalda tjänstemän nu styr Sverige, snarare än politiker.

  SvaraRadera