söndag 8 november 2015

Vikten och värdet av etiketter?


Vi var på en liten lokal välgörenhetskonsert i går. Den var till förmån för de hemlösa missbrukarna på orten och arrangerades av en ideell förening som till största delen är sponsrad av lokala företagare och frivilliga bidragsgivare.

Jag, som för närvarande känner ett starkt behov av att engagera mig på ett meningsfullt sätt, kände hopp om att det här kanske var precis det jag sökte. Inte så stort och rikstäckande men kanske ett sammanhang där det är möjligt att göra verklig skillnad för verkliga människor?

Jag ska inte recensera konserten, det är jag inte rätt person att göra eftersom jag är både omusikalisk, tondöv och måttligt intresserad av musik annat än som ren underhållning. Men det var lokala förmågor, det var mycket entusiasm och av applåderna kunde jag utläsa att en del var imponerande bra och en del så förhoppningsfullt amatörmässiga att det blev både känslosamt, rörande och hjärtknipande.

Men det jag tog med mig hem var inte .. som jag hoppats .. en vilja att delta och bidra, utan en fråga.

VARFÖR är de så viktigt för vänstermänniskor att visa upp sin politiska tro och vänsteretikett även i sammanhang där det inte alls är nödvändigt och där det dessutom tar fokus från dem som det egentligen handlar om?

Och VARFÖR är det så viktigt för dem som är troende att lovprisa och be böner till Gud även i sammanhang där det inte alls är nödvändigt och där det dessutom tar fokus från dem som det egentligen handlar om?

Där jag satt och informerades om vilka som varit röda i sin ungdom och spelat i glömda proggband, vilka som växt upp med röda föräldrar som spelat i glömda proggband, hur det värmde hjärtat att få hjälpa "sådana människor" som hamnat utanför samhället och vilka som tydligast såg vilka orättvisor som drabbat "sådana människor" som behövde vårt stöd .. så tittade jag ut över publiken och konstaterade att det var mig och Maken jag såg, i olika tappningar.

På scenen stod alltså de goda som arrangerade eller uppträdde .. UTAN GAGE!! .. och i "salongen" satt de som förväntades betala.

Precis som i verkliga livet. De RÖDA som demonstrerar, manifesterar, protesterar, debatterar och författar protestsånger som talar om vad som bör göras och de BLÅ som gnetar på, hjälper till, startar företag, anställer människor, betalar skatt och ger bidrag. Det ena verkar vara mer värt än pengar och det andra bör ses som orättfärdigt förtjänta pengar?

Vilka som är viktigast i sammanhanget är upp till var och en att avgöra .. men att det är de röda som anser det viktigast att visa upp sin röda politiska etikett är ställt bortom allt tvivel.

Ett antal röda etiketter som effektivt släckte ett nyvaket engagemang. Röda etiketter som störde, förstörde och följde med hem, i stället för en längtan efter delaktighet. Som vanligt alltså .. beundra mig först och hjälp sedan någon annan tack vare mig och mitt goda föredöme.

Varför? För vems skull?

I dag ser jag att Niklas Strömstedt gjorde en politisk markering i gårdagens "Så mycket bättre". Jag ser snart inga svenska underhållnings- eller debattprogram längre av den orsaken. Det är så jobbigt att ständigt få sikten skymd av röda etiketter när jag minst anar det.

Niklas Strömstedts politiska markering var naturligtvis riktad mot Sverigedemokraterna. Det hade ett barn kunnat räkna ut utan att ha sett recensionerna och rubrikerna. Vad skulle han annars ha protesterat mot?

Och om det var ok för TV4 så stör det inte mig som redan valt bort programmet.

Men jag undrar VARFÖR?

Var det för att markera att Niklas Strömstedt inte är sverigedemokrat? Men det var väl knappast nödvändigt? Svenska kulturpersonligheter är ju ALLTID vänster?

Var det för att väcka opinion mot Sverigedemokraterna? Men varför göra det på exakt samma sätt som hjälpte SD in i riksdagen? Det enda som händer är ju att de redan frälsta jublar och de tveksamma blir ännu mer tveksamma? Det borde väl varje kulturpersonlighet fatta vid det här laget .. tycker man?

Tror Niklas Strömstedt på fullt allvar att nästan 20% av väljarkåren består av ren ondska? Troll med svans? Intelligensbefriade idioter? Och är han lika övertygad om att godheten är kompakt och total inom hans egen trollbefriade krets? Det kanske är helt möjligt? Men då blir ju politiken mer som en religion, de röda företrädarna gudar och de som gudarna fördömer djävlarna? Så kan man väl inte se på sig själv .. eller på andra?

Så VARFÖR är det så viktigt att visa upp en röd etikett i tid och otid. Varför är det så absolut nödvändigt att vifta med vänsteretiketter även i sammanhang där politisk hemvist är helt ointressant och där den mest motverkar sitt eget syfte?

Och har ni tänkt på att det ALDRIG är någon som klistrar på sig en blå etikett och säger .. detta goda gör jag för att jag är HÖGER?


SvD

8 kommentarer:

 1. Svenska artister släpptes endast fram om de är eller var vänster. Visade någon sig vara höger kom fogden och andra myndigheter att jaga dem till dödsdagar. Niklas Strömstedt har en historia av psykisk ohälsa sedan barnsben vilket kan visa sig på olika sätt. Vad han säger är inget att fästa sig vid.

  SvaraRadera
 2. Har svårt att ta journalister, politiker och kändisar på allvar när de sitter skyddade i sina communities och talar om vad man svensken ska tycka.
  Om någon av dem bodde i till exempel Hylte eller Alvesta skulle jag däremot lyssna noga.

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/halland/hard-press-pa-skolan-i-hylte

  http://www.friatider.se/h-nflin-p-kommunen-n-r-sd-tog-upp-skolv-ldt-kten

  SvaraRadera
 3. Lyssnar på lite Ultima Thule på Spotify istället.

  SvaraRadera
 4. Problemet är inte nog Niklas Strömstedt och vad han väljer att göra. Problemet är alla runtom som förstärker och vidmakthåller galna försök till polariserande. Alla medlöpare som borde se och veta bättre.
  Sen håller jag med dig om att man blir less så man spyr på dom som ska köra ner sin egen godhet, sitt troende eller sin övertygelse i halsen på en. Nog kan den nyfrälste bli lite jobbig i sin nyvunna övertygelse men när missionerandet blir till en identitet då blir det verkligt stönigt. Tror de sen att all godhet utgår från dem själva ja då orkar man inte lyssna längre.
  Det är då jag tänker att det finns fariseer inom godhetsreligionen också.

  SvaraRadera
 5. Jag visar upp min blå etikett samtidigt som jag berättar om socialismens ondska.

  Det borde fler blå göra.

  /henrico

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har även jag gjort sedan 1970-talet - dock till föga nytta. Så länge media hyllar den gapande, skrikande och trallande vänstern med stödjande trubadurer och "skapande konstnärer" ignoreras våra åsikter totalt. /Gunilla

   Radera
 6. Hej.

  Vänsterns strategi är hämtad ur religionens gamla: bli medlem i alla föreningar du kan, och rösta fram varandra till maktpositioner så att föreningens arbete kan bli en del av kampen (ni vet, den där odefinierade kampen som liksom alltid pågår nånstans, på något sätt...). Om föreningens verksamhet är sådan att den konkurrerar om eller hotar tolkningsföreträdet är det extra viktigt att infiltrera och förvrida dess syfte. Lenin skrev en del om hur man går till väga, och eftersom det fungerar så används det.

  Religionen har gjort det historiskt även om formen kan varierat med tidsperioden. Alla högtider religiosifieras, eller elimineras. All underliggande samhällsbyggarmoral sägs vara en följd av religionen, och alla dåliga beteenden en följd av vantro, kätteri eller trolöshet.

  Jämför gärna med modern feminism, postmodern socialism etc. tyvärr krävs det skarp vaksamhet och att minsta strävan att koppla verksamheten till klasskamp eller liknande omedelbart bemöts med högljudda frågor om varför och på vilket sätt det är relevant.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 7. Roligt och träffande, sorgligt och frustrerande älskar de kloka kommentatorerna åx;)

  SvaraRadera