torsdag 26 november 2015

En oppositionsregering ..


.. finns det begreppet överhuvudtaget?

Hittills har jag trott att den politiska oppositionen hade som uppgift att invända och rösta mot, kritisera samt analysera regeringens agerande och beslut? Jag trodde att en fungerande opposition var grunden för en fungerande demokrati.

Har jag haft fel hela tiden?

Visst, det förekommer att odemokratiska regeringar med maktmedel  kan upprätthålla sin makt genom att hindra oppositionen från att opponera och även i Sverige kan en demokratiskt vald riksdag utesluta ett demokratiskt valt parti från riksdagsarbetet, genom att ogiltigförklara/bortse från 13% av svenska folkets röster för att de driver samma förslag som regeringen nyligen lagt fram .. och inbördes opponerar mot .. men därifrån är det ju långt till den enpartistat som förbjuder all opposition.

Men en regering som är i opposition mot sig själv?

Har det någonsin förekommit tidigare? Någonstans?

Vi har något som kallas för en "samarbetsregering" och i tisdags stod statsministern och vice statsministern sida vid sida och meddelade att Sverige hade kommit till vägs ände när det gällde flyktingmottagande och att regeringen beslutat att strama åt regelverket.

Eller .. beslutat och beslutat? Den vice statsministern hade gråten i halsen, såg ut som om hon gått genom en mangel eller fått kompanistryk av sina samarbetspartner och signalerade klart och tydligt .. detta är ett fruktansvärt beslut .. en fruktansvärd handling .. som jag inte är med på, men måste låtsas stödja för att hindra andra partier från att samarbeta med idioten som jag själv tvingats underordna mig!

Eller något liknande.

Snabbt som ögat följde utbildningsministern efter och meddelade att det regeringen lagt fram var ett väldigt dåligt förslag. Tillfälliga uppehållstillstånd försämrar möjligheterna till integration och försämrar möjligheten att få känna sig trygg.

Han säger alltså att det förslag som den regering som han och hans parti representerar har lagt ett förslag som inte går att försvara?

Partiets talesperson i försvarsfrågor säger att jag kan varken stödja eller försvara att vi så kraftigt försämrar svensk migrationspolitik. Jag kan inte. Det går bara inte, och den  skattepolitiske talespersonen tycker att förslaget är en katastrof rent ut sagt.

Övriga partimedlemmar befann sig i chock, anser att besluten är världsfrånvända, utbildningsministern har blivit pinsam eller önskar att partiet hade stått upp för sina ideal och avgått.

En fjärdedel av regeringen .. räknat i ministerposter .. går alltså i opposition mot den regering de själva representerar?

Är det möjligt?

Kan vi ha en regering som är i opposition mot sig själv för att slippa samarbeta med den delen av oppositionen som inte anses vara omöjlig att samarbeta med?

Och kan vi ha en opposition som opponerar mot en regering som opponerar mot sig själv?
5 kommentarer:

 1. Ja vad säger man... Tydligt är i alla fall att miljöpartister är villiga att gå över lik för att få sitta kvar vid makten. Makten framför allt, är deras nya valspråk. //tompas11

  SvaraRadera
 2. När man inte tror regeringssåpan kan bli konstigare så blir den ännu ett snäpp absurdare.
  Politiska satiriker kan börja se sig om efter nytt jobb...

  SvaraRadera
 3. Gumman Gummander26/11/15 20:18

  Min tanke var också att Romson grät för att hon blivit rejält åthutad av någon sosse, dock inte Löfven, innan presskonferensen.

  SvaraRadera
 4. Tyvarr uppvisar SD helt brist pa interdemokrati idag, nar landsdagarna inte far ta upp uteslutningarna! Medlemmarna maste reagera nu!

  SvaraRadera