måndag 12 september 2011

Ett sån´t fullständigt vansinne ..

Regeringen tänker satsa 5,4 miljarder i sänkt restaurangmoms på att fler ungdomar ska få jobb?? De spelar roulette med våra skattemedel och hoppas på vinst.

Hur i hela fridens namn tänker de??

Tänker de alls??

Restaurangnäringen är en av de mest överetablerade branscher som finns i det här landet. Dagligen kungörs det konkurser i den branschen i varje lite ortstidning som finns och om det blir några jobb av miljarderna så är det nog bara de som redan jobbar som får jobba kvar tack vare den extra vinst som momssänkningen ger.

Jobb .. tack vare uteblivna konkurser, är det så de tänker?

Och alla de 10.000-tals ungdomar som arbetar som personliga assistenter, till andra mindre lyckligt lottade ungdomar, som nu rensas ut från systemet med personlig assistans med hjälp av Försäkringskassan och RÅ 2009 ref 57?? Är det deras förlorade arbeten som finansierar regeringens drömprojekt??

För en dröm är vad det är .. de enda jobb som kommer att skapas, om ens några, är väl de som ges till restaurangägarens familjemedlemmar. Och det är knappast någon tröst eller ger några större förhoppningar inför framtiden att veta att Socialdemokraterna under senaste valrörelsen talade sig varma för samma drömscenario.

Nästa steg blir väl frisörerna .. en lika överetablerad bransch med lika stor andel konkurser.

Någonstans känner jag att jag har fått nog nu! Jag vet att vi lever i ett farligt ekonomiskt läge, att vi inte längre kan ha råd med allt till alla och att det krävs av oss alla att vi tar ansvar för att inte belasta statsfinanserna mer än nödvändigt.

Men ett samhälle som inte ser till och värnar om de allra minsta och försvarslösa som inte själva kan göra sina röster hörda kan aldrig bli ett samhälle för gemenskap, samarbete, lojalitet, vi-känsla och solidaritet.

Det blir en djungel .. där bara den starkaste överlever.

DN, SvD, AB, Expr., Expr., SvD

5 kommentarer:

 1. konkurserna beror kanske åxå en del på regler å skatter...(sade hon försynt)

  Det ÄR ju defakto 74% av alla företag som är små, å företagen ska ju generera pengarna till välfärden.

  Inte vet jag hur det tänkte...men företag öht måste ju finnas för att hjulen ska snurra.

  SvaraRadera
 2. Maja .. jag är helt för all stimulans till småföretagare. Men varför satsa på överetablerade branscher där kundunderlaget redan nu inte räcker till? Varför inte satsa på det du skriver om .. lätta på regelverket, skatterna och andra avgifter som hindrar hjulen från att snurra??

  SvaraRadera
 3. precis, men nu är det ju vare sig du eller jag som "bestämmer"...å vi är ivriga i att förändringar ska ske med ett galoppsteg i takt när det är en Atlantångare utan roder som ska vända på en 5-öring=)

  SvaraRadera
 4. Anybody, det finns, som sagt, en JOKER i leken. Vad kännetecknar idag restaurangbranchen (eller frisörbranchen) eller den personliga assistentbranchen? Ja, just det, ja...

  När svenska politiker ska försöka hantera problem, som Sveriges förändrade demografi skapat (dvs skapat i en omfattning, som svenska politiker inte kan ignorera).. när svenska politiker ska försöka hantera dessa problem UTAN att vidgå vare sig hur problemen ser ut eller vad man försöker uppnå.. så verkar deras agerande obegripligt.

  SvaraRadera