torsdag 15 september 2011

Individens fria val??

I dag är det dags för riksdagens högtidliga öppnande. Kungen är närvarande, företrädare för olika religioner likaså och alla mätta, välbärgade riksdagsledamöter sitter på sina platser och representerar ..

.. ja, vad representerar de egentligen??

Sig själva och sin gyllene framtid som välavlönade, skattefinansierade folkvalda med fantastiska trygghetsavtal?

Trygghetsavtal gällande pension, sjukvård och rättigheter som inte har sin motsvarighet någon annanstans i samhället.

Individens fria val talas det mycket om under Alliansregeringen. Jag är en av dem som tycker att det är bra med valfrihet, men i de fall där det ingen valfrihet finns .. så tycker jag också att det är viktigt att se till individens behov.

Den delen har fallit bort i det fagra talet om individer och valfrihet.

De vanvårdade barnhemsbarnen hade ingen valfrihet, kanske de till och med hade haft det bättre tillsammans med de icke-fungerande föräldrarna i den icke-fungerande miljö de tvångsomhändertogs ifrån? Nu är de alla individer som bär på skador och djupa sår förorsakade av samhällets oförmåga att tillvarata deras rättigheter och se till deras behov.

Ett skadestånd? Njaaa, hur ska det kunna bli rättvist och rättssäkert .. funderar man kring en situation som är allt annat än rättvis och rättssäker.

Den valhänta hanteringen av sjukförsäkringen blev inte heller varken rättvis eller rättssäker. Där togs ingen hänsyn till den individuella bedömningen och där skapades avgrunder mellan systemen som många föll handlöst och oskyddat ner i. Människor med långvariga och i många fall obotliga sjukdomstillstånd fick förutom ångesten för sin egen död också en tilldelning av ångest för förutsättningarna för att överleva fram till den dagen.

Ogenomtänkt, orättvist och rättsosäkert. Men det kanske går att avhjälpa med en liten förlåtelsecermoni för de anhöriga till minne av dem som inte överlevde om 10-20 år sisådär?

Snart ska det presenteras en budget. Det ska bli intressant att se hur mycket pengar det finns att satsa på annat än sänkt restaurangmoms och höjda insatser i skolan. Det första tycker jag inte är värt priset .. det andra är absolut nödvändigt, om nu någon vill veta vad jag tycker?

Lite extra tillskott i kassan blir det i alla fall nu när Försäkringskassan, med regeringens goda minne, rensar ut de funktionshindrade från det trygghetssystem med personlig assistans som de byggt upp sina liv på.

Sedan 2007 har hundratals personer med funktionsnedsättning förlorat rätten till personlig assistans utan att lagen har ändrats!

2007 avisades 57 personer, 2008 100 personer, 2009 146 personer, 2010 269 personer och första halvåret i år(!) rensades det bort 159 personer. Det finns ett mönster här, eller hur?

Sverige har undertecknat FN:s internationella konvention om mänskliga rättigheter för personer med funtionsnedsättning men hanterar frågan på ett sätt som går stick i stäv mot FN-konventionen

Folkpartiet har försökt att få en rättvisare och mer rättssäker lag som reglerar rätten till assistansersättning men har mött samma förståelse för sina krav som Kd mött när de krävt skadestånd till de vanvårdade barnhemsbarnen.

Trots att en majoritet av riksdagspartierna säger sig vilja ändra Försäkringskassans strängare tolkningar .. utan föregående politiskt beslut .. händer ingenting.

Mer än att det förmodligen generar lite extra cash till sänkt restaurangmoms? Resten får kommunerna ta hand om till ökade kostnader för kommuninvånarna.

Var är Kd med sitt tal om ett mänskligare Sverige?

Var är nu Håkan Juholt med sitt paraply??

Var är alla de som tycker att vi ska stå som pingviner och värma varandra?

Jag tycker fortfarande att det viktigaste i ett land är att ekonomin balanserar och går ihop, det är själva förutsättningen för allt det andra i välfärdssystemet, men priset får inte betalas i förstörda människoliv.

Att blunda för individens behov, ta tillbaka löften som människor förlitat sig till, att gömma sig bakom felaktiga regelverk och lämna dem som är hjälplösa utan hjälp eller stöd bara för att spara pengar, som bland annat ska satsas på företag i överetablerade branscher där kundunderlaget inte räcker till för alla .. det känns stötande, okänsligt och ovärdigt.

När det gäller inkomster är individen viktig .. när det gäller utgifter finns det inga individer utan bara en kostnadskrävande, obehaglig massa där det utlovade stödet mer och mer får formen av allmosor.

Expr., AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD

13 kommentarer:

  1. Any, tre frågor.

    1. Ser du något problem med, att LSS reformen var beräknad till att kosta ca 3 miljarder per år.. men inom ngr år kostade det tiodubbla dvs mer än 30 miljarder per år (samma storleksordning som försvarskostnaden)?

    2. Jag delar inte uppfattningen, att om ett par får barn, där maken sitter i rullstol, så ska han ha en personlig assistent, så att det gemensamma barnet inte påverkar, när hans fru återupptar sitt yrkessarbete. Har vi kanske olika uppfattning på den punkten?

    (Jag skulle f.ö. vilja veta, om det finns något etniskt mönster betr. de som avvisas från personlig assistens.. men det finns knappast några data om det.)

    3. Varför omhändertas så många barn i Sverige.. eller ser det annorlunda ut idag?

    1983 skrev Der Spiegel - farbror Google har översatt från tyska, så det haltar lite men siffrorna är ju slående.

    "Almost 22 000 children lived in Sweden in 1981 in the "public welfare", the equivalent of ten times more than in the Federal Republic. For 12 378 children, 5.7 per thousand of all minors, the custody of social committees and the courts forced the state had been transferred.

    Especially grotesque is taking the nationalization of custody in the Swedish social services from the comparison to neighboring countries with similar social values ​​and social institutions: 1981 were in Denmark 710, Finland 552, Norway 163 children and adolescents under public care."

    http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-14019042.html

    SvaraRadera
  2. Johan .. Jag har förstått att andelen utlandsfödda svenskar är en nagel i ögat på dig. Jag ger dig rätt till din åsikt och till att uttrycka den, men vill ändå att du ska tänka på att du inte har en aning om det etniska ursprunget hos mig eller mina familjemedlemmar ..

    Jag är inget orakel som har svar på alla frågor men när det gäller din första fråga så kan jag väl säga att det i likhet med sjukförsäkringen finns/fanns orsak till att se över hur den hanterades och vilka andra alternativ som fanns.

    De höga kostnaderna för assistansersättning kanske till och med beror på Försäkringskassans utredare och urusla kontrollsystem .. vilken nu de handikappade får lida för.

    Att få barn och bilda familj är en mänsklig rättighet. Om man hårddrar ditt resonemang borde inte arbetslösa eller sjukskrivna ha rätt att skaffa barn pga att samhället får försörjningsbördan. Är det så du tänker?

    Så vill jag understryka att jag anser att alla som bor i ett land ska ha rätt till samma vård, skola och omsorg oavsett etnisk tillhörighet.

    Antalet omhändertagna barn har jag ingen som helst aning om. Men eftersom vi själva har haft familjehemsplacerade ungdomar under ett antal år så kan jag vittna om kommunernas ointresse för hur de har det och hur de mår. Var de väl placerade så var de "hemma" och så var det inte mer med det.



    När det gäller sjukförsäkringen blev det ett ogenomtänkt hastverk som skadade många. När det gäller assistansersättningen har det ännu inte fattats ett politiskt beslut. Försäkringskassan har helt på eget bevåg startat en utrensning från systemet med hjälp av en Regeringsrättsdom.

    SvaraRadera
  3. Tycker att du mest låter bitter och grälsjuk i dina senare inlägg. Som en tvättäkta sosse faktiskt. Inte roligt att läsa.

    Kanske har det med ditt pingis-depp att göra. I dina kläder hade jag gått ut i friska luften och tagit ngra djupa andetag och ställt mig frågan: -Är det bara jag som har ädla motiv?

    Eller finns det fler av dig? Kanske t.o.m. några som jobbar på försäkringskassan eller på någon annan statlig myndighet? Kanske t.o.m. i regeringen?

    Eller tror du att alla som tjänar staten är onda av naturen?

    Varför skulle vi i så fall vilja tjäna staten?

    V

    SvaraRadera
  4. Visionären .. jag är varken sosse eller moderat och jag lägger inga värderingar i vilket andra är heller. Inte heller känner jag mig särskilt ädel eller godhjärtad när jag ser andra människor fara illa .. men jag mår dåligt av det, det gör jag.

    Om du tolkar det som att jag misstror alla som tjänar staten så är det ett missförstånd och förmodligen beror det på att jag uttrycker mig illa.

    Jag kanske ska överväga att lägga ner en tid tills jag känner mig gladare och lite mer underhållande ..

    SvaraRadera
  5. Anybody! Du skall iaf inte behöva skriva så att du behagar läsare bara för att du inte känner dig i toppform. Vilket politiskt parti du tillhör eller ej är inte heller viktigt. Skriv det du reagerar på eller reflekterar över - inte vad någon tycker och tror om dig. Det här blev rörigt jag vet men livsbergochdalbanan jojar upp och ner här med. Jag förstår hur du känner det och du vet nog vad jag menar.Håll i jag försöker det med.

    SvaraRadera
  6. Hej Any,

    "andelen utlandsfödda" är inte en "nagel i ögat" för mig. Däremot är det upprörande, att människor, som inte är anställningsbara, importeras rakt in i bidragssystemen. Sverige har en unik invandringspolitik, som beslutsamt dränerar alla socialförsäkringssystem.

    "Det enda sättet att knäcka de svenska socialförsäkringssystemen är att överlasta dem", sa Carl Bildt innan han blev statsminister.

    När Bildt kort därefter blev regeringschef, så lät han Bengt Westerberg avskaffa socialdemokraternas mer realistiska invandringspolitik. Reinfeldt har snarast överträffat Bildt...

    Syftet kanske är, att knäcka socialförsäkringssystemen genom att överlasta dem och/eller att knäcka högskattesamhället genom att se till, att den grupp som betalar lejonparten av skatten får så lite för sina skattepengar, att den gör revolt? Underskatta inte Reinfeldts intelligens och långsiktiga planering..

    "Att få barn och bilda familj är en mänsklig rättighet."

    Att få barn och bilda familj är INTE någon "mänsklig rättighet". Eller menar du på fullt allvar, att ofrivilligt barnlösa personers mänskliga rättigheter kränks? Vem skulle isf vara ansvarig för den kränkningen?? Naturen? Sjukvården? Gud?

    Alla ofrivilligt barnlösa bör ju isf ha rätt till stora skadestånd...om deras mänskliga rättigheter har kränkts..

    Jag finner det fullkomligt bisarrt, att en rullstolsbunden pappa insisterar på personlig assistent (!) för att kunna vara föräldraledig bl.a. med argumentet, att han inte kan gå ut med barnvagnen.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6065074.ab

    Jag tror tyvärr, att den här sortens fall leder till, att folk kanske inte begriper hur illa de far, som verkligen far illa. Pappan skulle inte ha farit illa utan en assistent, som dragit barnvagnen.

    -----

    PS Har du prövat LJUS? Ett par tre 300W lampor (helst i uplighters) i det rum, där du vistas mest, brukar kunna göra livet både ljusare och lättare.

    SvaraRadera
  7. Hej,
    Jag tycker att du skrivit detta bra. Med öppna frågeställningar, existentiella/filosofiska som vi inte har några svar på. Varför inte, kanske det beror på evolutionens oövervinnliga kraft, där gott och ont inte existerar.

    Jag är en gammal man, sedan 10 år gravt sjuk som inte hade levt idag med nuvarande synsätt. Men jag är fullt medveten om att jag kostar pengar....(men jag har också genererat pengar). 100 år tillbaka i tiden hade jag varit snabbt död, kanske också bara 5 år bakåt i tiden (med samhällsekonomiska vinster!).

    Men vad är rätt eller fel? Eller för att förtydliga detta, vad kan vi egentligen göra för att påverka evolutionen och våra egentliga drivkrafter om individuell överlevnad????? Den sk marknaden styr så vitt jag har förstått, politiken är marknadens släpvagn ( dvs bara följer efter). Några övergripande visioner och mål för oss människor finns inte. Bara stridigheter om välfärd. Baserad på att en stor del av världens människor lever i extrem fattigdom för att en liten del skall kunna leva väldigt bra.

    Humanism är ett vackert ord, ett ord som knappast ingår i evolutionens drivkraft. Henrik von Wright har någonstans sagt att " enbart människans förmåga till sunt förnuft kan vara en räddning inför framtiden". Jag tolkar detta som insikt i ett totalt beroende, globalt och över ålder, ras och ekonomi/klassgränser.

    För mig är dagens politik, dagens politiker (oavsett parti och land) samt inte minst den s k marknaden tämligen väsenskild från denna överlevnadsfilosofi!

    Sverige förefaller ha klarat sig bra än så länge inom marknadens obegripliga spel. Beror det på att såna som jag numera rensas bort och inte längre ekonomiskt belastar systemet? Eller kan det kanske bla vara som så att svenska folkets val att inte anta euro och ännu mera marknadsspel/styrning också har en betydelse/påverkan???????

    Men detta är totalt "skit detsamma". Vi är alla som så ofta sägs (men ingen bryr sig om) bara brickor i ett Monopol/Finansspel. Varför begreppet humanism används i ett antal utspel är ungefär som en gång i tiden "brännvin till arbetarna". Då mår vi bra och slutar ifrågasätta!
    S k mänskliga rättigheter var en gång i tiden ett hedersord och strävan. Numera används det enbart av intresseorganisationer. När hör man en etablerad politiker hänvisa till detta?

    Vi har idag många,många institutioner som kostar multi för att rättfärdiga humanitärt tveksamma saker som sker. Dagens brännvinsfilosofi!

    Jag fick möjligheten att leva vidare (utan administrativa problem) även när jag evolutionsmässigt var förbrukad. Idag förefaller det som att detta inte är självklart. Rätt eller fel, men vem vågar öppet ta den diskussionen???????

    Bara för att uttrycka mig klart i en fråga. Jag tycker det är märkligt att Sverige kan ha ett system där en mycket högt betald försäkringskasseläkare (som inte träffar eller undersöker patienten) kan underkänna ett antal specialisters diagnos. Detta måste vara motsatsen till rättssäkerhet. Om inte förklara för mig hur detta är tänkt.

    Och förklara då också hur dessa läkares medicinska bedömningar i så hög grad följer de politiska intentionerna istället för begreppet humanism! Politiska/ekonomiska värderingar har satt sig över medicinska och humanitära.

    Eller låt oss säga att en avslöjad fuskare + en verkligt sjuk som inte orkar och begår självmord = bingo!

    Det finns tillräckligt mycket fakta i den här debatten för att ifrågasätta om begreppet humanism existerar. För mig förefaller detta ord numera enbart vara en verbal dimridå. Tacka vet jag sänkt skatt på krogen.....

    Ursäkta, allt för kort med oändliga utvecklingsmöjligheter från en icke socialist.

    CGJ

    SvaraRadera
  8. Kusinen från landet15/9/11 21:30

    Det finns alltid gnällspikar som VILL missförstå allt! Fortsätt skriva är du snäll! Visst är det kul när du skriver underhållande om Pratchets skivvärld och annat, (själv är jag tack vare dig inne på min sjunde bok nu), men din förmåga att sätta fingret på politiska och andra händelser hjälper mig många gånger att reda upp mina egna tankar och känslor.

    SvaraRadera
  9. Inte alls ska du lägga ner. Försöker bara att få dig att rycka upp dig. Medhåll är sällan något som gör att mörka stunder ter sig ljusare. En "smäll på käften" kan åtminstone få dig att bli stridslysten. Det låter kanske dumt och du tror antagligen att jag vill dig illa. Det vill jag inte. Tvärtom.

    Jag förstår att du mår dåligt. Du beskriver det du känner och jag kommenterar. Du har dina åsikter och jag har mina. Att stryka medhårs tror jag inte är vad du vill. Men det kommer du antagligen inte se förrän du är igenom eländet.

    Om jag inte brydde mig hade jag inte ens försökt.

    Lycka till.

    V

    SvaraRadera
  10. CGJ .. tack för din kommentar. Den lyste upp lika mycket som Johans 3 300W lampor och jag önskar att du hade haft hänvisning till en egen blogg. Jag hade genast läst den .. och förmodligen känt både gemenskap och hemhörighet.

    Granny och Kusinen .. tack för att ni finns .. men när man är sårbar och självkänslan är låg, då är det ibland bäst att vara tyst och hålla sig till dem som man känner sig trygg tillsammans med.

    Och kanske läsa lite mer böcker av Terry Pratchett? :-)

    SvaraRadera
  11. Visionären .. inte för ett ögonblick har jag trott att du vill mig illa!

    Men jag har redan fått min smäll på käften och är tvingad att använda all min stridslystnad till andra ändamål än här på bloggen.

    Det som finns kvar just nu är bara förtvivlan och tvivel på min egen förmåga.

    Men skam den som ger sig .. det mesta läker och en annan dag ser det kanske annorlunda ut?

    SvaraRadera
  12. Ok, jag förstår nu att det du genomlider kan jag inte påverka. Mer än att hålla tummen och hoppas att det ska bli bra.

    Du behövs av oss alla som besöker din blogg. Vi hoppas på det bästa.

    Och kom ihåg. Din kraft har ingen annan och den är ingen annans än din.

    Hoppas du fixar det.

    V

    SvaraRadera
  13. Tag Dig den tid Du behöver, Anybody! Kom tillbaka då det känns bra!/G.

    SvaraRadera