måndag 19 september 2011

Omvänd bevisföring?

Det fuskas med assistansersättningen, det vet alla som har den minsta lilla insyn. Socialstyrelsen, handikapporganisationerna och assistanssamordnarna har talat, talat och talat om den saken under flera år.

Det handlar om miljoner av våra skattepengar, miljarder kanske .. som flyter ut till människor och organiserad brottslighet, som inte drar sig för att utnyttja och urholka ett system som är till för de allra svagaste i samhället.

Hur är det möjligt och varför har man då inte gjort något?

Alla som drabbas av någon form av handikapp har ju fullständig dokumentation från olyckstillfället eller från födseln. Det vore väl inte så svårt att begära ut den, med den handikappades tillåtelse, kan man tycka?

Men så kommer vi då till det som är jobbigt, skämmigt, pinsamt och inte politiskt korrekt! Och jag kan förstå det, det kan jag. För jag tycker själv att det är obehagligt att fortsätta att skriva nu .. det kan så lätt missförstås som en anklagelse mot en hel grupp människor.

Men det är det INTE. Det är inte heller ett stöd till Sverigdemokraterna och jag vill inte lägga eld på deras brasa.

Men det måste ändå sägas. Själva förutsättningen för att kunna bluffa och fuska till sig personlig assistans är att det saknas dokumentation i Sverige. Att skadan .. oavsett om det handlar om en medfödd hjärnskada eller ett fysiskt handikapp .. har skett och behandlats någon annanstans och att allt som finns är läkarintyg och intyg från närstående. Det gäller lika för den svensk som varit bosatt utomlands under längre tid eller den som blivit svensk genom att flytta hit.

Det vore hur lätt som helst att begära en utredning på ett svenskt sjukhus för att fastställa att den sökandes dokumentation stämmer med verkligheten .. lika lätt som att begära ut den dokumentation som finns för dem som behandlats här under hela sitt handikapps historia.

Men det är känsligt .. för känsligt.

I stället måste nu ALLA handikappade som har personlig assistans bevisa att de verkligen ÄR handikappade.

Smidigt för samhället som inte behöver riskera att anklagas för invandrarfientlighet eller rasism och fruktansvärt ångestladdat för alla som får förutsättningarna för sina liv ifrågasatta.

Lönsamt för advokater och jurister som tillkallas för att hjälpa sårbara, hjälplösa människor genom rättsmaskineriet och början till en klassklyfta där bara de som har råd att få hjälp i djungeln av paragrafer och prejudicerande domar får den rätt de hade från början.

Har du pengar får du din lagstadgade rätt .. har du inga så blir du utan.

I alla andra fall av brottslighet är den anklagade oskyldig till dom fallit. Det är rättsväsendets sak att bevisa att något brottsligt har skett.

I det här fallet är det alla oskyldiga som måste bevisa att de INTE har begått en brottslig handling för att de skyldiga ska kunna uteslutas ur systemet.

Jag kan inte låta bli att tycka att det är fegt och att fel personer får betala priset för den fegheten.

11 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg, Any!

  Men du underskattar kanske problemen, när du skriver: "Det vore hur lätt som helst att begära en utredning på ett svenskt sjukhus för att fastställa att den sökandes dokumentation stämmer med verkligheten .. lika lätt som att begära ut den dokumentation som finns för dem som behandlats här under hela sitt handikapps historia"

  Media, miljöpartiet, Fredrik Federley m.fl. och invandringslobbyn skulle omedelbart skapa ett hätskt drev: Läkare och sjukvården MISSTROR handikappade, som inte är pursvenskar!

  Invandrar organisationerna liksom Maiciej Zaremba i DN (och kanske hela DNs ledarredaktion) skulle haka på: Visst är det RASISM!

  Maiciej Zaremba skulle förmodligen framhålla, att återigen manifesterade sig svenskarnas tvivelaktiga (för att inte säga rent ondskefulla) mentalitet och skriva, att dessa utredningar avspeglade samma människosyn, som steriliseringspolitiken.

  Nej, jag överdriver inte. Maiciej Zaremba skrev (i sin artikelserie om skolan), att de relativa betygen i skolan (!) avspeglade samma människosyn hos svenskarna, som steriliseringspolitiken...

  Enskilda läkare och annan sjukvårdpersonal skulle låta sig intervjuas av SVT och TV4 och påstå, att de hade en del kollegor, som var rasister t.ex. pga att någon noterat, att den-eller-den gruppen var överrepresenterad bland simulanter/aggravanter.

  De som jobbar som personliga assistenter - och inte minst de firmor som skär guld med täljknivar - skulle berätta tårdrypande historier om enskilda fall, vars sanningsenlighet media inte skulle undersöka... Ej heller skulle media lyfta fram de intervjuades egna ekonomiska intressen.

  SVTs Debatt skulle fylla studion med en skränande publik... som skulle "debattera" frågan. M.m.

  -----

  Det enda sättet att tackla detta är att staten beslutar om en särskild utredningsklinik för handikappade, som inte stått under svensk sjukvårds uppsikt från födseln, där ALLA sådana individer ska specialistutredas mycket grundligt från hjässan till fotabjället (inkl. sofistikerade undersökningar av nerver, muskler och hjärna).

  Regeringen skulle få löpa gatlopp i media - men det vore möjligt att försvara ett sådant initiativ, då det ju inte skulle vara svårt att motivera en sådan "särbehandling". Det här är individer vars utredningar är eftersatta.

  Det krävs dock politiskt vilja..

  Och.. det skulle kosta.. Sveriges sju hypercyniska riksdagspartier anser, att det är mycket enklare (och billigare) att låta samhällets allra svagaste - de fysiskt och psykiskt bräckliga - fara mycket illa.

  "Fegt" är ett för svagt ord för de sju riksdagspartiernas handlande. Deras handlande är moraliskt oförsvarligt.

  SvaraRadera
 2. Förlåt att jag blir lite OT men jag postar här med förhoppning att Medborgare X läser.

  Tycker att det är mycket synd att du känt dig tvungen att ändra inställningar till kommentarerna på din blogg. Det gör att jag tyvärr inte kan diskutera mer med dig då jag inte är villig att skaffa mig ett konto. Ju mer jag ser på nätet desto mer inser jag att jag gör rätt då för minsta lilla man har en avvikande åsikt är det folk som försöker "hänga ut" en.

  Hoppas att du känner att du kan ändra inställningen igen.
  Mvh /Hmm

  SvaraRadera
 3. Tack för brevbärstjänsten Any <3

  SvaraRadera
 4. En bekant som är uppväxt i Tyskland tycker att vi svenskar är så naiva och godtrogna. Om det går att fuska så kommer folk att göra det och det borde vi begripa säger hon. Och i detta fall verkar hon ju tyvärr ha rätt.

  SvaraRadera
 5. Hmm!

  Jag är ledsen att jag har blivit tvungen att endast låta registrerade användare kommentera på min blogg. Jag kan inte låta en eller flera anonyma vräka ur sig personangrepp mot andra som kommenterar. Måttet blev rågat när personangreppen igår övergick till rena dödshot.

  Jag funderar just nu på hur jag ska göra med bloggen och möjligheten att kommentera i framtiden. Tyvärr har Blogger vissa begränsningar när det gäller just att administrera kommentarerna.

  SvaraRadera
 6. Fuskandet inom Assistensersättning finns inom alla grupper. Och grunden till fuskandet, som ingen nämner, är den politiska inriktningen att det SKA vara privata vårdgivare (s.k. entreprenörer) och inte inom offentlig verksamhet, som ger servicen. DETTA har skapat underlag för ett massivt fuskande bland en liten grupp. Och eftersom det kan ge enorma summor är det attraktivt för den som kan. Men det är just detta att det är små "egenföretagare" som utför servicen som skapar grogrund till fuskandet.

  SvaraRadera
 7. @Medborgare X: Förstår din situation. Såg inte själv kommentarerna men förstå att d var hemsak eftersom du tar till drastiska grepp. Hoppas mest att situationen kommer att lösa sig.

  Hoppas även att du raderar kommentarer som tar upp personer som inte kan kommentera där och därmed inte kan försvara sig.

  Förstår och tycker det är tråkigt!

  PS Tack Any för att du upplåter plats för mig att kommunicera Ds

  SvaraRadera
 8. Sven Tycker .. Socialstyrelsen har redan skärpt reglerna för privata assistansbolag och är nu i full gång med att granska de tillståndsansökningar som fr.o.m i år krävs för att driva sådana bolag.

  "Den lilla grupp" oseriösa bolag som du beskriver är precis samma som jag skriver om. Och eftersom inte en offentlig verksamhet som Försäkringskassan kan handskas med dem så kan jag inte se hur någon annan offentlig verksamhet ska kunna göra det??

  Den organiserade brottslighet som specialiserat sig på falska uppgifter och oseriös verksamhet ställer handikappade med stort hjälpbehov i den orimliga situationen att de måste bevisa att de inte begår någon brottslig handling genom att begära det de har rätt till.

  SvaraRadera
 9. Any, du skriver: "Den organiserade brottslighet som specialiserat sig på falska uppgifter och oseriös verksamhet ställer handikappade med stort hjälpbehov i den orimliga situationen att de måste bevisa att de inte begår någon brottslig handling genom att begära det de har rätt till."

  Du har helt rätt. Och det här är - till stor del - en importerad brottslighet. De sju riksdagspartiernas hypercyniska politiker är politiskt ansvariga för att ha skapat situationen.

  -----

  Kan du kasta lite ljus över något som förvånar mig. Det finns en italiensk maffia i Italien och USA. Det har t.o.m. gjorts en sit-com om företeelsen - Sopranos.

  Jag har aldig hört/sett någon framföra eller skriva i vånda, att det är jobbigt, skämmigt eller pinsamt att tillstå, att den italienska maffian är - italiensk.

  Mig veterligen var ingen orolig för, att Sopranos kunde "så lätt missförstås som en anklagelse mot en hel grupp människor".

  Förbryllad... varför är det helt OK att beskriva verkligheten ibland (typ italiensk maffia) och ibland oerhört tabu att beskriva verkligheten (typ importerad brottslighet)?

  Min hypotes är, att svenska politiker mycket medvetet tabubelade någon beskrivning av (de negativa) konsekvenserna av deras unika invandringspolitik i syfte att kväva något ifrågasättande av, om denna politik var (moraliskt) försvarbar.

  Vad jag inte riktigt begriper är, varför så många klipska svenskar verkar ha anammat den manipulativa tabubeläggningen?

  När jag märker, att någon försöker dra ned mössan över huvudet på mig, genom att skam- och skuldbelägga en beskrivning av verkligheten (samt skam- och skuldbelägga mig personligen), så reser sig raggen.

  Reser sig inte raggen på dig, Any?

  SvaraRadera
 10. Johan .. jag kan hålla med dig så till vida att vi undviker en del ämnen därför att reaktionerna blir så starka och obehagliga. Jag har vänner som kommer från Irak och Polen och de är faktiskt de enda som jag kan tala fritt med om de här frågorna.

  Det jag skriver om i inlägget .. och då förtiger jag ändå det jag inte törs ta upp .. talas det öppet om, bakom stängda dörrar, inom FK, Socialstyrelsen och branschorganisationer för handikappade och assistanssamordnare. Utåt finns det inte en enda människa som skulle erkänna det.

  Det är egentligen rätt märkligt .. en sk "nysvensk" kan tala friare och vara kritisk mot sina landsmän eller andra "nysvenskar" .. men jag måste vara oerhört försiktig när jag talar/skriver, även när jag talar om samhällsproblem som beviserligen finns?

  Och ärligt talat .. jag är inte stark nog att gå ut och ta de smällarna.

  Det kan bero på att så väldigt många lägger skulden för egna misslyckanden på invandringen och tar chansen att använda kritik mot en liten kriminell grupp för att nedvärdera alla. De som gör det är en grupp som förstör lika mycket och som är lika plågsam att möta som pk-maffian och som definitivt skadar det fria ordet och kommunikationen mellan människor mer än dem de angriper.

  Jag tror inte att man har samma stelbenta, livrädda gränsdragning mellan VI och DEM i USA? Antagligen för att det inte fanns några VI från början?

  Trist är det i vilket fall som helst .. och helt i vägen för att vi ska kunna bygga ihop nytt och gammalt. Alla dessa outtalade tabun bygger en mur av rädsla, försiktighet, skam, skuld och avståndstagande.

  SvaraRadera
 11. Tack för svar, Any!

  Jag har faktiskt aldrig mött någon, som "tar chansen att använda kritik mot en liten kriminell grupp för att nedvärdera alla".

  Däremot har jag sett otaliga tillfällen när detta har påståtts... vanligen när någon har sagt, t.ex. "tibetaner begår brott" (mig veterligen har vi inte någon tibetansk invandring, så jag exemplifierar med tibetaner).

  Då blir den personer beskylld för att ha sagt: ALLA tibetaner begår brott, det finns en tibetansk brottsgen m.m.

  Men.. det har ju vederbörande inte sagt.. vilket brukar viftas bort med att det "kan tolkas" så. Och visst, nästan allt man säger kan ges en ILLVILLIG tolkning.

  Men, om jag säger att "hästar sparkas", så är det ingen som anser, att jag tar chansen att använda kritik mot de hästar som sparkas för att nedvärdera alla hästar.

  Alla fattar, att det ska tolkas: Somliga hästar sparkas. Och alla fattar, att den som säger "tibetaner begår brott", han (eller hon) framför, att det finns en alltför stor, importerad tibetansk brottslighet.

  Men - genom att låtsas att det sagda (illvilligt) "kan tolkas" (på ett sätt som talaren aldrig avsåg), så kan de politiskt ansvariga smita från något ansvarsutkrävande. Dessutom får man tyst på talaren...

  Du "måste vara oerhört försiktig när [du] talar/skriver, även när [du] talar om samhällsproblem som beviserligen finns" - eftersom de politiskt ansvariga inte vill bli utkrävda något ansvar.

  Jag tror faktiskt inte heller, att "så väldigt många lägger skulden för egna misslyckanden på invandringen".

  Stämmer verkligen den beskrivningen?

  Det verkar vara ett sätt att hindra människor från att beskriva t.ex. det du har tagit upp.

  När handikappade med stort hjälpbehov idag inte klarar av att bevisa sitt hjälpbehov (med den bevisnivå som nu krävs) pga en skärpt regeltillämpning utlöst av den (till stor del importerade) organiserade brottslighet som specialiserat sig på falska uppgifter och oseriös verksamhet - så påstås det, att de handikappade "lägger skulden för egna misslyckanden på invandringen".

  Simsalabim, så kvävs någon diskussion eller politiskt ansvarsutkrävande! Problem som man inte kan samtala om kan man inte lösa - vilket de sju hypercyniska riksdagspartierna är mycket nöjda med.

  -----

  A propos varför det är OK att tala om italiensk maffia... Begrunda följande:

  "Varför målar du upp en sån nidbild av finnarna? ... Hur tänkte du? Ser det ut så i verkligheten?"

  Finnarna i filmen är inspirerade av zigenarna utanför Haparanda i Tornedalen, men det går inte att göra zigenare i en film för då blir det rasistiskt. Det går inte att kopiera verkligheten på det sättet. Så jag har transformerat det till finländare i stället och då blir det i alla fall mindre rasistiskt. Även om det är lite schablon­artat att ha finländare som ”the bad guy”, det håller jag med om."

  http://www.pastan.nu/film/fucking-norrbotten-1.1260697

  Har du någon kommentar? Det verkar finnas en slags påbjuden hackordning, där människor som ser ut som du och jag, befinner sig längst ned...

  -----

  En fråga till, Any. Förekommer det idag allvarliga hotbilder och/eller mutor (eller andra oegentligheter) av FKs tjänstemän (när t.ex. personliga assistenter m.m. beviljas)?

  SvaraRadera