onsdag 21 september 2011

"Läget"

Jag orkar inte läsa tidningar eller böcker, men jag orkar knappast umgås med mig själv heller .. så när jag får en lucka i tillvaron där det finns plats för ältandet av negativa tankar, så sliter jag till mig Terry Pratchetts böcker om omtarna i alla fall. Jag har inte gillat just de här böckerna förut, men nu upptäcker jag att de har ett BUDSKAP!!

För just nu känner jag mig som en omte. En sån där utsatt liten stackare som det börjar med i första boken, som handlar om ett gäng omtar som lever ett mödosamt liv ute i en farlig verklighet där de bara blir färre och färre* .. det låter nästan som en grupp Kristdemokrater?

För att överleva så flyr de. Bort från faror och elände till … ja det har de ingen aning om. Något bättre? Kanske .. eller så blir det något sämre? En förändring hoppas de på i alla fall, oavsett var och okänt hur .. vilket låter som om det handlar om Socialdemokraterna, visst gör det?

I alla händelser så lyckas de klänga sig upp på en lastbil, vilket är en prestation i sig eftersom de är så små, så små. Masklin, min favoritomte och den motvillige ledaren, blir hängande i en tunn lina, farligt nära det enorma bakhjulet, utanför lastbilen när den startar och far iväg.

”Jag är inte rädd .. intalade han sig. Det här är mycket värre än något annat jag någonsin har råkat ut för, men det är inte skrämmande. Det är för fruktansvärt för att vara skrämmande.

Men det spelade egentligen ingen roll, allt det där låg utanför honom, det var inte verkligt …”

Och visst är det här en klockren beskrivning av känslan bakom tanken bakom Anders Borgs och Tommy Waiderlichs överbjudande i ansvarstagande och växlande pessimism/optimism, i skuggan av den finansiella oron som är ”mycket värre än något annat de någonsin råkat ut för. Men det är inte skrämmande.” Nej då. Bara man är tillräckligt ansvarstagande, tar det lugnt och inte får panik, så kommer det att fixa sig .. kanske.

Det verkar som om jag inte är ensam om att känna mig som en omte just nu. Men som i boken så kanske vers I, ”Läget”, följs av vers II där ”Arnold & Co (grundat 1905) rörde sig över Lägets yta, och fann att det hade Möjligheter.”

De flyende omtarna är helt omedvetna om att det .. omslutna av "Arnold & Co (grundat 1905)" .. finns ännu större grupp omtar, som lever helt ovetande om att det finns ett "Utanför" och en "Verklighet" bortom tryggheten i "Arnold & Co (grundat 1905)" .. och vad det är för parti jag tänker på då, det får ni lista ut själva.

De ”Möjligheterna” gav i alla fall ett enormt välstånd till omtarna .. även om det var för en begränsad tid .. så jag sätter allt mitt hopp till "Arnold & Co (grundat 1905)" .. medan Borg & Waidelich vrider sina händer och letar efter flyktvägar.

*(Första versen i Omtarnas bok, Källaren, vers I-XII)


AB, AB, Expr.,Expr., DN, DN, DN, DN, SvD, SvD

6 kommentarer:

 1. Måste till biblioteket snarast.Livsviktigt!

  SvaraRadera
 2. Böckerna heter Vi far, Vi flyr, Vi flyger och är delarna I-III i serien Resan Hem.

  Det är barn- o ungdomsböcker och jag älskar dem just nu .. pris ske Arnold & Co (grundat 1905)!!! :-)

  Mycket nöje!!

  SvaraRadera
 3. Kusinen från landet21/9/11 22:26

  Men snälla, jag håller ju fortfarande på och jagar Skivvärlden-serien och sista delen i Johnny-triologin! :-)

  SvaraRadera
 4. Kusinen .. nu har du nog läst mer Terry Pratchett än jag. Böckerna om Johnny har jag aldrig läst och jag läser om och går tillbaka så ofta i berättelsen om Skivvärlden att det går långsamt att ta sig framåt .. men visst är det vidunderböcker!!!

  Och tänk bara .. vad bildad man blir av att läsa bloggar!!! ;-)

  SvaraRadera
 5. Kusinen från landet22/9/11 11:37

  Men... visst skrev du om att du väntade på "Bara du kan rädda mänskligheten" för ett tag sedan? Det är ju första boken om Johnny.

  Och nog är jag glad över att du tipsade om Terry Pratchett. Jag läser och fnissar och läser högt för maken (framför allt fotnoterna!) och får honom att skratta också.

  SvaraRadera
 6. Kusinen .. jodå, jag har boken, men har inte hunnit läsa den än eftersom jag köpte så många och dessutom fick en enorm tidbrist. Men jag kommer nog dit så småningom .. :-)

  SvaraRadera