tisdag 3 januari 2012

Fördärvarna?


Det är inte utan att jag börjar bli lite övermätt på rapporteringen från det krisande Socialdemokratiska partiet. Det känns nästan som om vi är inblandade i en infekterad arvstvist eller bouppteckning som aldrig kommer att ta slut, eftersom samtliga arvingar anser sig bäst lämpade att framföra den avlidnes sista önskan och vilja.

Därmed är inte steget långt till det gamla talesättet ”Förvärvare, Ärvare och Fördärvare”. För visst har väl socialdemokraterna mer och mer antagit formen av ett familjeföretag?

1932 .. förvärvade Socialdemokraterna makten. Under ledning av Branting och Hansson .. (och den anonyme Sander som tydligen fick vara med under ett år?) .. så byggdes ”Folkhemmet” med utbildning för alla, allmän sjukförsäkring, förkortade arbetstider, lagstadgad semester och det är något vi måste hålla i minnet när vi i dag ser en parodi på det som då symboliserade trygghet och var allmänt respekterat. 

1969 .. var det dags för Ärvarna. Under ledarna Palme, Carlsson och Persson så fick vi löntagarfonder, LAS, MBL, SSU-bråk, avreglering av finans- och kreditmarknaden .. (Avregleringen har ibland beskrivits som ett misstag som starkt bidrog till den höga arbetslöshet och ekonomiska kris som Sverige gick igenom i början av 1990-talet.) .. nedskärningar och privatiseringar i offentlig sektor och ett nytt pensionssystem.

2006 .. förlorade Göran Persson regeringsmakten till den borgerliga Alliansen och Mona Sahlin fick bli första kvinna i den enorma uppförsbacke som oppositionsarbetet blev för den generation som tagit Makten för given.

Som bloggaren Fnordspotting skriver .. ”Borta var visionerna, borta var verklighetsförankringen och eldsjälarna. Kvar fanns en SSU-skolad socialdemokratisk adel, en skyddad verkstad av yrkespolitiker med stor aptit på makt, löneförmåner och politikerpensioner ..”.

Och det vi ser nu .. är det Fördärvarna i familjeföretaget?

Arvingarna som räknade med livslång försörjning och hög social status baserad på förvärvarnas ideologiska visioner och svenska folkets drömmar om ”folkhemmet” .. en gång för flera generationer sedan?

”Vi måste sluta tala om vår partiledare och tala om vår politik i stället” .. är budskapet från s-bloggar. Problemet är bara att det inte finns någon politik att tala om .. bara en samling floskler, tillrättalagda klyschor och allmänt hållna önskemål?

Ideologiska riktningsvisare som svänger som en gammaldags vindflöjel i opinionsvindarna.

En partiledning ska LEDA .. inte huka, tiga, sopa under mattan och vänta på bättre tider. Politiska visioner är föränderliga i tid .. vi kan inte strida för att avskaffa statarsystemet eftersom det inte längre finns.

Det går inte att vifta med röda fanor och protestera mot McDonalds i stället för Brukspatronen eller att påstå att skolorna behöver restaurangmomsen mer .. eftersom det var en socialdemokratisk idé att ge kommunerna makt över det värdefullaste vi har, utbildningen av våra barn.

Resultatet ser vi nu och det handlar inte om mer pengar, utom om hur våra kommuner handskas med dem som de redan får. Frågan om kommunpolitikernas kompetens att handha skolan i övrigt .. och vården och omsorgen .. är värd ett helt eget kapitel.

Som jag ser det är socialdemokraternas problem inte enbart en partiledare som inte fyller ut den kostym han så villigt hoppade i .. problemet är att de friska krafterna som ändå finns behöver ett nytt parti.

SvD, DN, Expr., AB, AB 

10 kommentarer:

 1. Anybody!

  En klockren sammanfattning av det socialdemokratiska förfallet - förvärvarna, ärvarna och fördärvarna!

  Denna text borde vara obligatorisk läsning för alla politiker. Och då inte bara de socialdemokratiska, utan ALLA oberoende av partifärg!

  SvaraRadera
 2. en enkel lappkvinna från norr håller med föregående talare.

  SvaraRadera
 3. Any for president!

  De kommer inte på långa vägar att reparera detta. Förfallet är för långt gånget.

  SvaraRadera
 4. Ja det var en bra sammanfattning (som vanligt).

  Tankarna efteråt fick mig att undra vad vi har våra politiker till egentligen?
  Visserligen roande att läsa hur tossigt de beter sig (när man själv inte är utsatt för deras inkompetens, dvs). Men inte är jag främst intresserad av att vilken idiot sossarna valt. Dagens s-bloggar handlar nästan uteslutande om deras ledare - dag ut och dag in - numera.

  Blicken borde fokuseras på mer allvarligare problem som vi redan idag vet vi kommer att få tampas med i framtiden. Matförsörjningen, energiförsörjningen, klimatförändringar, befolkningsexplosionen, förtryck i olika varianter, osv.
  Men inget tycks ju nuvarande politiska system kunna avhjälpa.
  Globalt eller lokalt.
  Politikerna sitter bara och blockerar varandra.
  Ta bara klimatförhandlingarna - det kommer antagligen att krävas att vi alla får en egen swimmingpool utanför porten innan de kan komma överens...

  Här i Sverige har regeringen velat sälja ut vår energi till utländska ägare, lagt ned fungerande kärnkraftverk, gjort amatörmässiga privatiseringar av elmarknaden utan kontrollmekanismer - därför är energin mångdubbelt dyrare idag, trots att vi borde kunna vara självförsörjande och därmed haft billig energi. Än viktigare att hindra ytterligare utförsäljningar för att säkra energibehovet i framtiden inte minst då oljan börjar sina.
  Inget parti förutom SD gör (officiellt) koppling mellan invandring>arbetslöshet>kriminalitet därför det är tabu.
  Ändå hänger ju allt ihop. Utan efterfrågad utbildning får ingen arbete. Kvaliteten på utbildningen sjunker dessutom. Beträffande den strukturella rasismen så existerar den och detta drabbar invandraren enkom. Den borde bekämpas, men nu finns den där osynlig och svår att bli av med. Med hög arbetslöshet följer då tyvärr antingen passivitet och bidragsberoende, eller i värsta fall kriminalitet. Det är en logisk utveckling även om den naturligtvis är beklaglig.
  I min gamla hemstad Malmö har nu detta visat sig hur fel det är att stoppa huvudet i sanden. På 5 veckor har 5 nya mord skett. Alla inblandade är (troligen) invandrare som mördar andra invandrare. Malmö har länge (även under min uppväxt) haft hög invandrartäthet, men var fram till ca 1980 en fredlig stad. Problemen kom när allt för många på allt för kort tid kom. Gamla etniska motsättningar i hemlandet blossade då upp igen här, samtidigt fick många av dessa människor inget arbete och det i sin tur ledde till ökad kriminalitet hos en del av dem.
  Även Sverige har förtryck. Givetvis inte diktatur, men åsikterna måste vara korrekta annars stämplas du snart som rasist, rättshaverist, femtekolonnare, osv. I media kan vi vanliga numera bara diskutera i de ämnen tidningen tillåter, oftast då också förmodererat.
  På nätet lobbar film och skivbolag för att de ska kunna fortsätta tjäna pengar utan att erbjuda en bättre lösning, dessutom ingår de en ohelig allians med politiker som officiellt säger att FRA tillkommit för att förhindra terrorism men från deras sida vill man ju dessutom kunna kontrollera sina medborgare bättre i förlängningen.

  Det finns 1000 och en problem till. Men sällan visar sig politiken stå för lösningarna, allt för ofta förvärras problemen istället.
  Finns det inget bättre sätt att lösa våra gemensamma problem?
  Ska mitt framtida barnbarn lida att det idag sitter en politiker som inget kan, bara tänker på att bli omvald 4 år i taget, så att h*n kan bli försörjd för livstid.
  Till råga på allt avstår jag en del av min lön för denna förmån. När jag tänker efter Håkan Juholt & co, fastnar skrattet i halsen.
  Jag är inte ens road längre. Tvärt. Om.

  SvaraRadera
 5. Medborgare X och Maja .. tack, det känns bra att dela uppfattning med fler .. ;-)

  Nils Dacke .. Ett förlorat förtroende och ett söndertrasat anseende går inte att reparera. Sossarnas enda chans är att fler blir arbetslösa och bidragsberoende och därmed köper de innehållslösa löftena.

  Men det som oroar mig mest är att det är så många som inte kan skilja på stat och kommun när det gäller ansvarsfrågor .. och att sossarna så villigt blandar bort korten i samma fråga.

  Peter Nicklasson .. du har så rätt, det är inte roligt längre. Det som händer inom socialdemokratin förstör tilliten till politiken i stort.

  Dessutom så är väljarföraktet så tydligt att det är kränkande. Det spelar ingen roll om det finns en fungerande lösning som skulle göra livet lättare för stora delar av befolkningen om det samtidigt finns en chans att fälla förslaget och tillskansa sig lite MAKT!! Det är skrämmande.

  När det gäller händelserna i Malmö så är det bara det förväntade resultatet av att vi varmt välkomnar människor till landet, men vägrar att ta ansvar, vänder ryggen till och inte släpper in dem i samhället.

  Jag skulle inte heller se det som att jag fått ett nytt hemland om jag lämnades åt mitt öde i t.ex Rosengård.

  Och jag har inget emot att betala mer skatt .. men inte till min kommun där det sitter en bunt inkompetenta idioter som ansvarar för vård, skola och omsorg utan att ha en aning om vad de sysslar med.

  I min värld är kommunaliseringen den största orsaken till svårigheterna inom skolan. Och omsorgen. Och förmodligen också till stor del inom vården, som jag har mindre insyn i. Och att försäkringskassans utredare som helt saknar både juridisk och medicinsk kompetens har tolkningsföreträde gentemot läkare och fritt får tolka lagen övergår mitt förstånd.

  En sak är att begära en second opinon eller ett nytt läkarintyg .. men att en liten tant utan högre utbildning har mandat att underkänna ett läkarintyg från ett av våra sjukhus är helt sjukt.

  Nej det är INTE roligt längre och NEJ jag vill inte längre bidra till riklig, livslång försörjning av orkeslösa bidragstagare som haltar ut ur riksdagshuset där de levt bekymmerslöst på vår bekostnad.

  Det är inte utan att jag sitter här och blir riktigt förbannad!

  Jag får nog göra som kapten Silfver .. mobba ut dig från kommentarsfältet så jag mår lite bättre .. ;-)

  SvaraRadera
 6. Delar Din uppfattning om kommunerna och deras styrning. Det är inte där man hittar stipendiaterna eller den sk begåvningsreserven... Egentligen är det lite ruskigt (det är tmf-n helruskigt...)! Så vad göra? Skriv Any, Du har den gåvan! Vi andra måste lära oss att skilja på kommunalval och val till riksdagen och bli lite bättre pålästa.

  Landstingsvalet glömmer jag gärna, men det är kanske en livsfarlig strategi... If any./G

  SvaraRadera
 7. Any... att bli censurerad av Silfverstrand ser jag som en lyckad prestation (som jag funderar på att lyfta in i min CV) eftersom han räds åsiktsmotstånd, men om du skulle komma på liknade idéer skulle jag bli förgrymmad, grrr!
  Angående bloggarna får dessa de kommentarer innehållet förtjänar.
  Där häckar även samma typ av besökare, speciellt på lågvattenbloggarna samlas också de ofrivilligt roligaste och knäppaste klappmongon - en sådan kommentar lagom till frukosten brukar förbättra matsmältningen senare :)

  Jag tycker annars att S-parodin tyvärr kan komma att smitta av sig till andra partier när även dessa har suttit på makten. Tycker mig se tecken på detta redan nu faktiskt.
  Jag saknar lite sydländskt temperament bland svenskarna - varför reagerar vi bara innanför hemmets väggar, varför inte gå ut som t ex de franska bönderna och blockera vägarna för att nå ut med protesterna? Via ex Facebook skulle detta snabbt kunnat organiseras.
  Utan synliga protester kommer ju heller inte våra politiker ändra sig. De är alla mer eller mindre stöpta i samma form oavsett parti - de är "sossefierade" och "mittifierade" intill absoluta mes-punkten.
  Därför borde vi protestera mera om vi verkligen reagerar på en orättvisa.
  Annars är vi mesar själva som får de politiker vi förtjänar.

  SvaraRadera
 8. Det är ingen risk att bli övermätt på dina inlägg anybody.

  SvaraRadera
 9. "När det gäller händelserna i Malmö så är det bara det förväntade resultatet av att vi varmt välkomnar människor till landet, men vägrar att ta ansvar, vänder ryggen till och inte släpper in dem i samhället."

  Any, händelserna i Malmö är det förväntade resultatet av, att svenska politiker ansvarslöst välkomnar personer med okänd identitet att invandra till Sverige. Sverige utgör en safe haven för gränsöverskridande, organiserad kriminalitet - över 95% (!) av dem, som asylinvandrar till Sverige saknar identitetshandlingar...

  I en artikel under julhelgen nämnde DN, att att bl.a. "kokainsmugglingen har styrts från Balkan i flera år"... knappast pga att svenskarna "vänder ryggen till [ligamedlemmarna och deras underhuggare] och inte släpper in dem i samhället".

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/handeln-organiseras-fran-balkan

  SvaraRadera
 10. Ang kommunaliseringen av skola och omsorg så är det nästan ett rött skynke för mig. Det var det värsta man kunnat göra.

  Ibland känns det som att man borde utbilda hela svenska folket i politik. Då kanske många fler skulle vara med och tycka till på ett objektivt sätt. Nu florerar det fortfarande alldeles för mycket gamla och omoderna argument för det ena eller andra partiet.

  Det känns ungefär som den diskussionen jag hade med min syrianska granne idag. Hon är helt övertygad om att alla muslimer är ondsinta. Det går inte att ta ur henne det. Hon vet att vi har en muslimsk svärson. Det ursäktar hon med att han är från Afrika. Där är nog muslimerna inte fullt så ondsinta. I alla fall så länge de inte pratar arabiska. Jag har inte berättat för henne att vår svärson faktiskt talar arabiska. Skulle jag säga det, så fick hon väl dåndimpen.

  Lite så enkelriktat känns det att många tänker, när det gäller politik.

  SvaraRadera