Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

söndag 29 januari 2012

Vi begär inte mycket ..


Vi begär inte mycket ..

.. när vi väljer politiker till stat, kommun och landsting. Frågan är om vi begär någonting alls?

De flesta av oss tar en valsedel med det vi anser vara rätt partibeteckning, stoppar den i ett kuvert .. och så är det klart!

Några kryssar för någon de känner eller rent av känner förtroende för .. men ingen har den allra lilla minsta möjlighet att stryka den som de känner oro, förakt eller misstänksamhet mot.

Därför är det knappast någon idé att ta del av namnen på valsedeln .. vi kan ändå inte göra något åt det hela.

Jag har roat mig att googla på slumpvis tagna namn från olika kommuner i landet och från olika listor .. stat, kommun eller landsting .. och förvånansvärt ofta finner jag personer som i alla fall jag anser helt olämpliga för sina uppdrag.

Vi får de politiker vi förtjänar om vi inte ifrågasätter det systemet. Vi får vänner, bekanta och medlöpare till dem som redan sitter stadigt förankrade i toppen. Vi får också en ängslig mur av redan valda som blockerar nytänkande, framåtanda och ifrågasättande. Det är ju uppenbart nu när ridån som dolt spelet inom socialdemokratin har rivits sönder.

Förmodligen ser det likadant ut inom alla partier?

Fullständiga amatörer och klåpare får handskas med våra skattepengar och ta beslut som gäller livet för oss alla?

Fartblinda folkvalda som låter skattepengarna rinna mellan fingrarna?

Jag har alltid undrat varför inte media är mer intresserade av vad som händer med våra skattemedel än vilken kändis som har vilka kläder eller är otrogen med vem??

Är det vi som är så ointresserade av våra liv att vi föredrar lättviktiga nyheter .. eller är det media som underskattar oss?

Det finns ett högskoleprov som är en av urvalsgrunderna för den som söker till högskolan. Jag skulle väldigt, väldigt gärna vilja att det fanns ett politikerprov som var en av urvalsgrunderna för dem som söker förtroende för att ta ansvar för medborgarna. Jag är nästan upprörd över att det inte redan finns!

Uppdrag Granskning kommer att granska landets kommuner och deras märkliga beslut och hanterande av kommuninvånarnas pengar framöver .. kan ni inte följa den så vi kan föra fram frågan bland oss gräsrötter som är mer intresserade av kompetenta politiker än Brad Pitt och Angelina Jolies vedermödor?

Det skulle kännas mer meningsfullt än att bara sitta och låta allt rulla på invanda spår utan att ifrågasätt ett biddevitt. Vem vet .. kanske skulle till och med kvällstidningarna se frågan som intressant om väljarna visade intresse?

Expressen har en intressant ledare på ämnet i dag .. läs den.

Bloggen Hågelby redovisar sin syn på Botkyrka kommun.

Och vill ni googla lite grand själva så finns SlösO .. en möjlighet att anmäla misshushålling av skattemedel som bildats av tankesmedjan Timbro och Skattebetalarnas förening.

För det finns pengar som behövs inom välfärden .. vård, skola och omsorg .. frågan är bara vad de används till eller tar vägen??

Expr., Expr., DN, DN, SvD, SvD, AB, AB

5 kommentarer:

 1. Håller med som vanligt.

  Jag har roat mig med att om min kommunalordförande (S) någon gång i framtiden skulle bli statsminister kommer Sverige med all sannolikhet att bygga ca 1000 stycken nya badhus.

  Nu bor jag i en mälarkommun, med massor av naturliga badstränder, men likväl byggs det nya badhus i en omfattning som sällan skådats. Inte lägger man ned gamla sådana heller så driftskostnadern ökar och ökar och ökar.

  Skolan däremot är alltid i bottennoteringarna.

  Fast, eleverna har ju inte rösträtt än. :-)

  PS. Anders Johansson heter han. *asg*

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Till Henrico: Ja med sådana visioner skulle vi allesammans s.a.s. drunkna i badet...

  Ingen trevlig vision! /G

  SvaraRadera
 3. PS till Henrico: För att inte tala om vad alla fotvårtor, öroninflammationer, urinvägsinfektioner, allergiska utslag och nagelsvampar skulle kosta kommunerna...

  Gillar dusch!/G

  SvaraRadera
 4. Any skriver: "Jag har alltid undrat varför inte media är mer intresserade av vad som händer med våra skattemedel"

  SVENSKA journalister skiljer sig från journalistkåren i alla jämförbara länder, eftersom de gemensamt och i samförstånd driver en egen politisk agenda.

  Du och jag anser, att en demokrati har väljare och politiker som aktörer - där journalisterna är ett verktyg, som informerar väljarna.

  Men SVENSKA journalister har en helt annan uppfattning.

  De anser, att en modern demokrati har journalister och politiker som aktörer - där väljarna blott är ett verktyg, som journalistkåren kontrollerar genom sin selektiva och sparsamma rapportering (betr. vad som händer med våra skattemedel).

  SvaraRadera
 5. Vart tog en ivriga bävern Mååd vägen? Det var väl hennes centerparti som drev igenom hela den vansinninga etanolsatsningen som Sverige gjorde?
  Hon ligger väl även bakom den kapitalförstörande vindkraften som iofs gör markägare lyckliga.

  Ursäkta, hon är borgerlig och de kan så klart inte göra fel, förlåt förlåt.

  SvaraRadera