måndag 23 januari 2012

Nejnejnejnej .. eller?


Socialdemokraternas verkställande utskott sliter med frågan om hur man ska kunna välja en partiordförande på ett öppet och demokratiskt sätt, utan att blanda in medlemmarna som är splittrade i minst två falanger som öppet motarbetar varandra? Hur de än gör så skulle en demokratisk process innebära att minst hälften av medlemmarna röstade fel??

Det kan inte vara lätt. Särskilt inte när alla tillfrågade ödmjukt och väldisciplinerat svarar nej fram tills någon övertygats om att h*n är i den situationen att det inte finns någon motkandidat.

Då tackar h*n motsträvigt JA .. och känner sig omåttligt hedrad och utvald och alla de andra klyschorna som Göran Persson, Mona Sahlin och Håkan Juholt tidigare kläckt ur sig.

Men sedan måste denne kandidat kunna ge en illusion av att stå på alla sidor i de pågående striderna och kunna föra en strikt vänster/högerpolitik utan fasta ramar och med möjligheter till anpassning när skriken blir för höga på någon sida. Det betyder att h*n, tillsammans med en grupp utvalda måste arbeta fram en budget och ett budskap som inte riktigt stämmer överens. Löften ska ges .. men trollas bort när det gäller finansieringen. Vision och verklighet spelar i olika lag och det finns en brasklapp fastgemad på varje enskilt budskap och varje löfte .. när ekonomin tillåter, om vi får egen majoritet.

Att ena de stridande socialdemokratiska krigarna på väljarnas bekostnad .. det är ju en omöjlig arbetsuppgift för vem som helst, hur UTVALD h*n än är.

Låt mig .. i all anspråkslöshet .. få komma med några tips som väljare, utan kunskap om socialdemokratins uråldriga, invecklade struktur och besluts(?)ordning.

Byt namn!!

Det är helt lönlöst att gå till val med ett namn som Social-DEMOKRATERNA  efter de senaste årens avslöjanden om hur odemokratiskt och osolidariskt själva partiet fungerar. Ytterst få väljare köper budskapet att ett inbördes odemokratiskt, osolidariskt parti skulle verka demokratiskt och solidariskt utåt.

Några namntips kan jag inte bidra med .. men jag förmodar att kvällspressen med glädje tar på sig den uppgiften?

Socialstyrelsen är ju redan upptaget, Socialarbetarna kränker ju en hel yrkesgrupp så det är väl också uteslutet och det som ligger närmast till hands .. Alliansmotståndarna, kan vara en fallgrop om Alliansen upphör vara en allians.

Lite knivigt, eller hur?

Så tycker jag att ledningen ska utse TVÅ partiordföranden och låta dem gå till val med varsin falang och varsin lista. Då får väljarna själva avgöra vilken del av Socialdemokraterna de anser vara trovärdig och önskvärd .. och då kan respektive partiledare föra fram en politik h*n verkligen tror på .. i stället för att tala sig varm för en halv sanning och en halv lögn.

Vinnande falang vinner makten och hela härligheten och förlorande falang får ta sina falangister och ge sig ut i den verklighet som de gjort sitt bästa för att undvika. Det kan vara en nyttig upplevelse som kan ge många oväntade aha-upplevelser.

Som det är nu törs ingen partiledare föra fram någon politik alls utan hela det socialdemokratiska budskapet är att de är emot allt som den borgerliga politiken står för! De HATAR allt som regeringen gör och skulle Alliansen genomföra ett förslag som sossarna tidigare varit för .. så ändras politiken så att den är emot.

(Fast Motpartiet kan väl inget parti heta? Protestpartiet? Protestanterna? .. nej, visst nej, det var redan taget!)

Men som det ser ut nu så kommer en Frälsare att utses av en mycket liten klick mycket etablerade socialdemokrater som för död och pina inte vill riskera att hamna inför medlemmarna i en valsituation.

Denne Frälsare kommer sedan att ohotad .. och med livslång tacksamhetsskuld till ledningen .. väljas på ordinarie kongress 2013. Det skulle jag satsa pengar på om jag var den sorten som spelade. Men det är jag inte.

Fast det där med demokrati och medlemsinflytande .. det kan ni glömma.


20 kommentarer:

  1. Borde inte sossarna själva tröttna på sina inbördes stridigheter snart?
    Det har ju bara varit turbulent inom partiet de senaste åren.
    Ditt förslag om två sidor som går till val, tycker jag är bland det sundaste jag läst på länge om sättet att hitta en väg ut i politik igen.
    För som det är nu, är det knappast politik - utan bara polemik - de ägnar sig åt!

    SvaraRadera
  2. De fortsätter skämma ut sig. Lekstuga och charader. De bör följa Juholts exempel och avgå allihopa. Juholt framstår ju nästan som hederlig jämfört med det här vämjeliga gänget.

    SvaraRadera
  3. hade jag varit sosse hade jag skanderat, AVGÅ ALLA! :-)

    Vilket jävla tramsparti det är, dårar hela högen.

    Tjänster och gentjänstepartiet borde de heta.

    /Henrico

    SvaraRadera
  4. Hyckleridemokraterna.

    Slogan: Vi tar delvis ansvar för Sverige!

    SvaraRadera
  5. Sektdemokraterna, Samhällsbärarna, Socialpopulisterna, Svenska Pasok Partiet?

    SvaraRadera
  6. Det kommer att bli som innan, som med G.P. Nej Nej Nej och åter Nej.
    Sen blir det helt plötsligt Ja.

    SvaraRadera
  7. Klockrent Peter Nicklasson

    SvaraRadera
  8. Vilken trögrodd apparat!

    I ett storföretag finns en verkställande direktör och en styrelse bestående av mellan 6-10 personer. Oftast ingår verkställande direktören i styrelsen (vilket förenklar).

    I sosseapparaten finns ett verkställande utskott bestående av ca 20-30 personer (inkl suppleanter)!!! Partiordföranden är högsta hönset i verkställande utskottet och nummer två är partisekreteraren. Har jag fattat rätt?

    Över dessa höns regerar tupparna i partistyrelsen... Och de är också många!!!

    En sådan tungrodd bemanning av partiapparaten på olika nivåer bäddar för intriger och maktspel och dolkar både här och där.

    Det måste finnas ett mer rationellt upplägg. Mer lätthanterat! Tycker jag. /G

    SvaraRadera
  9. Som jag läste i ett kommentarsfälkt i en annan blog:

    De kan ju väla Juholt igen! De sparar både tid och pengar. Dessutom så syns och hörs han, han kan rida på "tycka synd om" vågen nu när han har fått avgå.

    SvaraRadera
  10. Läs gärna Dagens Industris nätupplaga idag där Klas Ekelund (tidigare en av Kjell Olof Feldts "pojkar") gör ett mycket tänkvärt inlägg om ekonomin. Läser man det och förstår vad Klas Ekelund vill så tänker man att killar som Juholt och Weidelich inte är i nivå med dagens situation. De har givetvis statssekreterare runt omkring sig som instruerar men hur lätt kan det vara att få betongsossar som Juholt och Weidelich med på noterna?/G

    SvaraRadera
  11. Rättelse: Nej, jag hade fel kl 16.14.

    De är "bara" 13 i verkställande utskottet. Fick intrycket att det var betydligt fler som deltog i mötet på Sveavägen i helgen. Nåja, det är 12 för mycket jämfört med ett svenskt storbolag där det finns en verkställande direktör./G

    SvaraRadera
  12. Processen. Blir det snabb process eller lång process. Jag för min del tror att väljarna gör processen kort med det partiet.

    SvaraRadera
  13. Härligt att det lågbegåvade svenska folket tror att de övriga partierna i sjuklövern funkar så mycket bättre än sossarna? ni är så lurade så man kan bli gråtfärdig.
    Är det ingen som kan tänka?
    Lyssna på radion, P1 tar upp att cycklar i malmö forslas bort då de inte står i cyckelstället? inte ett ljud om att seved allt mer likanr ett laglöst område! Mer än var tionde skolunge har svårt att läsa då de inte gått i förskolan? Hmm undra vilka barn det rör sig om? svenska barn??
    Ser ni inte vart era riksdagspartier håller på att föra det här landet?
    när jag växte upp kastades inte sten på varken brandmän eller ambulansförare, det är normalt nuförtiden så media slutar att rapportera om det, det kan ge fel signaler vart Reinfeldt tar det är landet.

    SvaraRadera
  14. @ 19:53 Vi vet att det på vissa områden inte funkar så mycket bättre. Vi vet att vi är lurade och r-k--llade. Men tiden är inte mogen nu.

    SvaraRadera
  15. Följde uppmaningen och läste Klas Eklund på DI. Lät ju bra. Det är bara det att A.Borg just nu praktiserar den politiken.

    SvaraRadera
  16. Any,
    Jag har några saker jag måste dela med mej av. Eftersom du ofta har så kloka tankar som liknar mina... ;-)

    Jag har börjat komma på mej själv med att få en starkt växande sympati för Carin Jämtin. Detta efter att ha sett henne stå ensam framför alla journalister på alla pressträffar, intervjun i agenda m.m. Sedan undermedvetet ser jag henne framför mej ledande alla dessa möten via telefon m.m. dag som natt, vardag som helg. Jag noterar också att hon ser så mycket LYCKLIGARE nu efter HJ:s avgång. Och vem skulle inte vara lättad? :-) Samtidigt axlar hon just nu ett enormt ansvar.

    Sedan blir jag misstänksam och tänker att detta är en del i strategin, en PR-kupp. Kanske räknar man med en "Carin effekt" genom att låta henne stå ensam och att vi snart ser en snabb uppgång i opinionen? Och kanske finns ingen annan så att det hela slutar med att det - trots alla nej just nu - blir Carin som ledare?
    Vad är din diagnos på min motvilliga sympati?
    Mvh Tomas N

    SvaraRadera
  17. Till Anonym 20:24
    Ja Anders Borg, ja! Det är självklart, men Klas Ekelund är sosse och det är kul att se att även han är införstådd. Det är nu inte alla sossar, som biter sig fast i 70-talet (såsom Juholt m.fl. nostalgiker inom sosseriet). Jag vill se ett uppvaknande ur sossarnas sömn/dvala - om det går...
    /G.

    SvaraRadera
  18. Jag tror att sossarna ska snegla på Labour i Storbrittanien. De brukar bara titta på hur Tony Blair vann valet 1997 och säga något om att göra samma sak, men den borde titta på vad Labour var för parti 1979, när de förlorade mot Järnladyn istället.

    1979 års Labour, var helt styrt av facket, det fanns en aktiv och högljudd vänstergrupp som dominerade varje partistämma och kongress, utan att ha motsvarande dragningskraft på väljare. De gick till val på stark socialisering, på facklig makt, på att staten skulle gå in i krisande företag.

    En del steg att göra sig av med den här barlasten hade gjorts innan Blairs tid, men han gjorde det definitivt 1999 när han sa till vänsterfalangen "ni har inte valet mellan min regering och regeringen i era drömmar, ni har valet mellan min regering och en toryregering".

    Svenska sossar måste nog gå samma långa väg, för Labour tog det 18 år.

    SvaraRadera
  19. ja, jädrans! Här var det kommentarer vill jag lova!!

    Tänk om politikerna insåg vilket intresse det finns bland väljarna och vilken kunskapskälla det finns att ösa ur på nätet. Vilken "kundanpassad" politik de skulle kunna åstadkomma då .. :-)

    Peter Nicklasson borde snarast söka medlemskap i S så att något av hans geniala namnförslag får genomslag i Partiet .. men risken kanske är för stor. Du kanske plötsligt upptäcker att du efterträtt Håkan Juholt??

    Det kan vi inte riskera!!! :-)

    Tomas N .. usch, inte nog med att vi är sossemissbrukare, vi känner också gemensam sympati för Carin Jämtin! Det är riktigt illa .. ;-)

    Men inte som partiledare väl? Även om hon hanterar media på ett proffsigt sätt som förmodligen tänder ett nytt ljus och ger en aha-upplevelse hos Håkan Juholt framför tv-apparaten. NÅGON borde ha informerat honom om hur slipstenen skulle ha hanterats.

    Och jag måste erkänna .. förlåt alla .. men jag kan stundtals känna sympati för hela det hjälplösa gänget som inte kan hantera det ålderstigna system som de försöker få att fungera. Jag ska bättra mig och försöka förhärda mig ..

    Och på tal om åldersstiget system .. G, partistyrelsen inklusive VU är 26 personer och 15 suppleanter, vilket kan jämföras med en företagsstyrelse i STORT företag som har mellan 9-13 styrelseledamöter och 2-4 suppleanter.

    Det är en tungmanövrerad skuta de försöker kryssa med.

    SvaraRadera
  20. Trots att ryggmärgsreflexen för normala människor är att känna sympati. Tyck inte synd om dem. Detta är förhärdade sossar som själva inte drar sig för att gå över lik om det krävs.

    SvaraRadera