Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 10 januari 2012

Jag skäms nästan ..


.. över hur naiv jag var när jag trodde att en vanlig människa var välkommen och rent av önskvärd i det politiska samtalet.

För det trodde jag faktiskt, i och med att jag hittade ut på nätet?

Jag inbillade mig att alla partianslutna som bloggade gjorde det för att framföra sina politiska åsikter och för att få kontakt med framtida väljare. Jag var så korkad att jag på fullt allvar trodde att kommentarer och frågor från mig skulle vara välkomna och skapa en vettig och intresserad kommunikation med den politiskt engagerade.

Orsaken till att jag får den här skamkänslan nu, är att jag .. medan jag letade efter mina tidigare kattbetraktelser .. hittade mitt allra första inlägg med politiska förtecken från mars 2008.

"I mitt förkylda, privata helvete, där tiden är oändlig och energin är lika med noll, tänkte jag vara lite seriös och ägna mig åt att läsa politikerbloggar. Alltid finns det väl något välformulerat och tänkvärt som jag kan lägga mig till med och imponera på bekantskapskretsen, tänkte jag.

Jag läste förvånat att någon kallade någon annans blogg för "Bajsfontän"?  En annan kallar en oliktänkande för "en fjantig hög av kodynga"? Dessutom kallades han för "nazist"? Detta ledde tydligen till kritiska kommentarer från moderpartiet, eftersom det senare mildrades med ett tillagt "typ"?

Sida efter sida innehöll påhopp på andra politikerbloggar och ingen vände sig till den vanliga väljaren? Sitter de bara och skriver för varandra? Varför? De måste väl ändå träffas i det politiska arbetet?

Men nu förstår jag varför det är så svårt med nyrekryteringen av medlemmar till de olika partierna! Alla dessa stora egon tar naturligtvis så stor plats att det inte ryms några fler?"

Då .. 2008 .. var jag sökande, jag var inte nöjd med hur Alliansen hanterat sjukförsäkringen, även om jag redan då förstod behovet av förändring. Som Maken sa .. de borde ha stängt dörren och använt de nya reglerna för de nya fallen och varit varsammare och lagt mer tid på dem som redan var inne i systemet på gamla löften.

Min gamla blogg, som nu är raderad, innehåller förmodligen svaret på hur det kunnat gå så illa för Socialdemokraterna. Jag är den vanliga väljaren från den allra största väljargruppen .. den som varje parti vänder sig till. Jag sökte ett alternativ och stegvis kan jag följa hur jag helt tappade förtroendet för den opposition som borde ha tagit tillfället i akt att suga upp mitt sökande.

Nu tycker jag inte att det är så märkvärdigt med okvädningsord på politikerbloggar, jag blir inte förvånad när jag inte får några svar på frågor eftersom jag gav upp redan för ett par år sedan.

Att rösta på vänstersidan känns som att gräva en grav åt sig själv efter att ha läst vänsterbloggarnas lysande exempel på kvalificerad vuxenmobbing .. på s-bloggar drabbar den till och med de egna partimedlemmarna, och vanliga väljare som vill kommunicera avvisas som "högerspioner".

Vem vill ingå i den "demokratiska och solidariska" gemenskapen??

För fyra år sedan trodde jag att våra politiker var kunniga, välutbildade och visste vad de gjorde .. oavsett vilken partifärg de hade.

Jag trodde på fullt allvar att de menade det de sa och att de hade täckning för de löften de gav.

Det tror jag inte längre.

Nu försöker jag att bilda mig en egen bild av det ekonomiska världsläget och hur vårt land ligger till i förhållande till det. Jag väger rimligheten i alla löften mot den faktiska situationen och .... ja, då ser jag faktiskt inga alternativ till det vi har.

Men den allra största besvikelsen var att ingen ville tala med mig. Att vanliga väljare, utan politisk partibok, inte hade något värde i det sammanhang som ger sken av att verka för deras framtid, välfärd och trygghet .. bortsett från de fall som media för upp på förstasidorna, då är det ingen hejd på intresset.

Jag skäms över att jag trodde att jag skulle släppas in i samtalet som handlade om mig .. men som bara förs mellan dem som enbart är intresserade av att misstänkliggöra och håna varandra.

9 kommentarer:

 1. Man blir ju mörkrädd när man läser kommentarerna till S-bloggen du länkar till. Idioten (ursäkta, men han är ju det!) borde döpa om bloggen till "Ingen fler kommentar, tack!".

  Att skapa ett drev bara för att man är bitter och känner sig utanför är inte bara barnsligt, det är förbannat oproffessionellt. Ska vi ha sådana i politiken? Nej, tack!

  Återigen, allt som är bra är TACK VARE socialdemokraterna, allt som är dåligt är P.G.A. ALLAINSEN!

  Alliansen kom till ett dukat bord: Med en påbörjad avveckling av kärnkraften som orskar högre elpriser, med en påbörjad avreglering och privatisering av både skolan, vården och elmarknaden, med en påbörjad reformering av sjukfösäkringen. Så visst, (S), har ni gjort mycket, men att stå för det det gör man inte.

  Jag menar inte att Alliansregeringen inte ska ta sitt ansvar, det ska de absolut göra. De ska rätta till de fel som orsakats av de reformer som man har gjort och täppa till de hål som gör att människor far illa. Allians-partierna har varit med att rösta igenom dessa reformer som S har gjort, men S ska inte sitta och peka finger och låtsas som det regnar. Är det några som är bra på att förvränga historien så är det S.

  SvaraRadera
 2. Vi vanliga väljare gillar din blogg. Dessutom så verkar ju vissa vettiga (s)-bloggare följa vad du skriver. Sen finns det ju som du tydligt visar vissa låt oss kalla dem stolpskott också.

  Om vissa politiker vill lyssna på vad väljarna tycker och tror så har de ju i din blogg ett utmärkt exempel.

  SvaraRadera
 3. ..jag var inte nöjd med hur Alliansen hanterat sjukförsäkringen, även om jag redan då förstod behovet av förändring. Som Maken sa .. de borde ha stängt dörren och använt de nya reglerna för de nya fallen och varit varsammare och lagt mer tid på dem som redan var inne i systemet på gamla löften.

  Skulle olika regler för gamla och nya fall inte bara ha resulterat i en stor diskussion om hur ORÄTTVISA de nya reglerna var för förr-då-gick-det-minsann-bra-att-osv.

  Jag tror (precis som du?) att Reinfeldt hänsynslöst ansåg, att det var riskfritt att trampa på de allra svagaste.. men jag kan inte låta bli att undra, hur olika särintressen skulle ha utnyttjat olika regler för gamla och nya fall.

  Skulle det t.ex. ha resulterat i RASISM-anklagelser i media?

  SvaraRadera
 4. Johan .. under förra regeringen, jag minns inte årtal, skedde exakt detta när det gällde förtidspensioner. De som hade godkänts före de nya bestämmelserna sitter fortfarande med livslånga pensioner, de som tillkom senare omprövas med jämna mellanrum. Jag har aldrig hört någon uppmärksamma denna "orättvisa"?

  Men det hade väl varit full möjligt att införa de nya reglerna stegvis och varsamt för dem som redan var inne i systemet? Under ett längre tidsspann än vad som nu skedde .. det ena utesluter väl inte det andra?

  Och .. NEJ .. jag tror inte att något parti, någon regering, någon minister vill de svagaste i samhället något ont. Däremot så tror jag att det finns många som blir ekonomiskt och/eller ideologiskt förblindade för de vanliga människornas situation och behov.

  SvaraRadera
 5. Gick in och läste bloggen du länkat till. Blir illa berörd av den otrevliga tonen. Vilka tror man sig vinna för sin sak med det tonläget?

  SvaraRadera
 6. Socialister har aldrig velat ha någon demokrati. De är sektmedlemmar med en sjuk och hatisk omvärldsbild. Representativ demokrati suger.

  SvaraRadera
 7. Any, Jag tror, att Reinfeldt hänsynslöst ansåg, att det var riskfritt att trampa på de allra svagaste..

  Det handlar om likgiltighet för konsekvenser som drabbar dem, som är alltför svaga för att försvara sig - det handlar INTE om, att "vilja någon ont".

  Reinfeldt vill inte "de svagaste i samhället något ont" - lika lite som du "vill" myran "något ont", när du trampar på en myra.

  Kan (eller vill) du inte inse det?

  -----

  Betr. redan beviljade pensioner - såväl ålders- som förtidspension så finns det förmodligen juridiska hinder för att beröva någon en beviljad pension, varför det inte blir någon diskussion om orättvisa, när man ändrar reglerna för (ålders- eller förtids-) pension (utan att riva upp redan beviljade pensioner).

  SvaraRadera
 8. Bengt Ohlsson uttryckte svenska folkets känsla av att deras åsikter inte är relevanta i kulturelitens ögon. Under en mantel av engagemang är eliten berättigad till fördelar. Egentligen har de samma smak för det goda livet som de flesta. Engagemanget kostar inte mycket i fråga om uppoffringar, utan är en skenhelig känns bra känsla.

  SvaraRadera
 9. När bonusdottern skulle rösta första gången så gick hon runt bland valstugorna för att försöka lära sig något och känna efter vad hon skulle rösta på. Det tycker jag var mycket klokt av henne. Den valstuga hon fick bäst och mest uttömmande svar hos, var faktiskt Centerpartiet. De flesta andra var ganska ointresserad av en ung förstagångsväljare.

  Jag läser just nu Kinesen av Mankell. Det är i och för sig en vanlig deckare, dock ej med Wallander som huvudperson. Huvudpersonen är en alldeles vanlig privatperson som hamnar i ett massmordsdrama på grund av släktskap med några av de döda. Boken utspelar sig 2006 och har en hel del intressanta politiska vinklingar. Bland annat så var huvudpersonen med under studentrevolten -68 då hon var medlem i grupp som hade Mao som husgud. Med facit i hand så beskriver hon hur de levde under nästan sektliknande förhållande där ingen vågade uttrycka en avvikande åsikt utan det var ledarens och gruppens åsikt som gällde. Hon hamnar även i dagens Kina och ser spår av det gamla och hur det ser ut nu. Det är mycket intressant att följa hennes tankar, producerade av Mankell. Det finns likheter hur det ser ut i vissa partier i dagens Sverige.

  SvaraRadera