måndag 29 oktober 2012

FK - med polismans befogenhet?


När det gäller brottsförebyggande åtgärder i Ankh-Morpork .. staden i Terry Pratchetts böcker om skivvärlden .. finner polisen det säkrast att tänka stort.

I stället för att patrullera gator och gränder och riskera att komma i kontakt med obehagliga element som kanske tänker begå brott, har begått brott eller som kan få för sig att bli våldsamma vid anblicken av en lagens väktare, så försöker den moderne, intelligente, framsynte polismannen att alltid ligga ett steg före brottsligheten.

Därför placerar de sig på strategiskt utvalda platser där det är oundvikligt att någon en vacker dag ska begå ett brott. Så är det bara att vänta tills brottslingen uppenbarar sig så han kan tas på bar gärning.

Sergeant Kolon, till exempel, bevakar Kopparbron som är förbindelsen mellan Ankh och Morpork. Där finns en befogad misstanke om brottslighet eftersom vinsten är enorm för den som monterar ner en bro av ren koppar. Då är det säkrast att vara på plats när det händer, eller hur?

Ibland tror jag att den här inställningen har smittat ner vår egen polismyndighet .. och vad ska vi då ha i stället?

Jo .. Försäkringskassan, tycker Kd:s Maria Larsson!

Vad är väl naturligare än att Försäkringskassan försäkrar oss om att ingen brottslighet utarmar vår rätt till försäkran om försäkring?

Snart kommer frågan om Försäkringskassans rätt till oanmälda inspektioner i hemmet hos handikappade upp på dagordningen i riksdagen. Går det igenom så bör vi nog alla tänka till lite.

Vid misstanke om barnmisshandel måste Socialtjänsten ringa och informera om sitt besök i hemmet.

Vid misstanke om knark- eller spritförsäljning i hemmet .. måste polisen ha särskilt tillstånd för att bereda sig tillträde till någons hem.

Vid misstanke om häleri eller prostitution i privat hem så gäller samma sak.

Men vid misstanke om assistansfusk så ska Försäkringskassan kunna kräva att släppas in i hemmet när som helst, utan föregående förvarning?

Integritetskränkande?

Nej då .. inte alls .. säger Maria Larsson. Bara ett litet verktyg för att komma åt brottslig verksamhet.

Sådan brottslig verksamhet som polisen inte har med att göra eftersom de vakar över bron mellan Ankh och Morpork??

Funktionshindrade är alltså att betrakta som skyldiga tills motsatsen bevisats, till skillnad från andra grupper i samhället? Dessutom så har Försäkringskassan redan börjat värma upp inför den nya rollen som välfärdspolis genom att ringa till förskolorna och kontrollera att barnen verkligen är på plats och genom att ringa upp och begära att personliga assistenter ska redogöra för den assistansbehövandes privatliv in i minsta detalj..

Genom att kriminalisera och rensa bort de handikappade ur systemet med personlig assistans gör Maria Larsson som polisen i Ankh Morpork .. hon tänker stort och hittar lösningen på den kriminalitet som i alla andra fall är en ren polissak. 

Bra tänkt, Maria Larsson. Om de handikappade ses som kriminella och därför inte anses betrodda med att kunna hantera den hjälp som andra bevisligen lurar till sig .. så kastar vi ut dem ur systemet och stänger det därmed helt för all kriminalitet.

Vilken besparing!!

Men vad kommer sen?

Ska Försäkringskassan få göra oanmälda besök mitt i natten .. vid misstanke .. i varje singelhem som har bostadsersättning, för att kontrollera att där inte ligger någon i sängen som kan anses vara en bidragsfuskande sambo? Ska de ha rätt att öppna garderober och lådor för att förvissa sig om att en eventuell sängkamrat inte är att betrakta som stadigvarande boende?

Ska vi ge dem rätt att förhöra våra barn och grannar .. i kampen mot bidragsfusket?

Ska representanter för skatteverket kunna komma oanmälda in i ditt hem .. vid misstanke .. för att värdera dina ägodelar i förhållande till dina inkomster?

Hur blir det med sjukpensionärer? Riskerar de också oannonserade hembesök när som helst, så att Försäkringskassan kan förvissa sig om att de inte sysslar med något som kan ses som arbete?

Ska vilken myndighet som helst, när som helst, kunna begära att få tillträde till ditt hem, rota i ditt privatliv, tvinga dina vänner eller arbetskamrater till ren angiveriverksamhet .. vid misstanke om bidragsfusk?

Ska varje sjukskriven människa i landet behöva oroa sig för nitiska utredare .. välfärdspoliser .. från Försäkringskassan som kräver tillträde till hemmet för att förvissa sig om att de verkligen är tillräckligt sjuka. Måste man visa upp tillräckligt hög temp, bevisa smärta och ångest eller uppvisa operationssår?

Skyldiga .. tills någon bevisar motsatsen, är det Maria Larssons lösning på bidragsfusket? De handikappades hem och assistenter blir "verktyg för att förhindra fusk"?

Det bär emot att erkänna .. men jag har faktiskt stödröstat på Kd. Alltså har jag varit delaktig i att placera Göran Hägglunds tyngsta sänke på en position där hon gör mer skada än nytta.

Det ska aldrig upprepas.

"Ett mänskligare Sverige" .. står det på Kd:s hemsida.

hahahahaha .. det känns som ett skämt. Maria Larssons inställning till de människor som är beroende av samhällets hjälp känns inte mänsklig så det stör.

"Det räcker väl med en ursäkt" .. tyckte hon angående de vanvårdade familjhemsplacerade.

"Vi får väl utvärdera hur det går" .. tyckte hon när de orimliga kraven i utredningarna för personlig assistans och mängden av funktionshindrade som tvingades bort från egna boenden debatterades i riksdagen.

Vi VET hur det går. Maria Larsson behöver bara kontakta någon av alla ideella handikapporganisationer som finns så får hon också veta det. Eller närmaste socialkontor .. där de kanske kan berätta om hur många barn som går till familjehem direkt från BB eftersom mamman är funktionshindrad och inte kan klara sig själv.

Bara i min bekantskapskrets finns det 3 familjer med sådana barn. En har till och med flera barn med samma mamma.

Om dessa integritetskränkande och särskiljande regler går igenom så kommer jag att ägna varje vaket ögonblick åt att övertyga dem jag möter att undvika Kd i fortsättningen.


SVT, DN, SvD, Expr., AB, AB,

9 kommentarer:

 1. grejen med alla bidrag hit å´dit i all statlig välmening är att för å "mildra" ev negativa konsekvenser måste det införas "tänkte inte på de´"-aktioner som i SIN tur triggar nästa kompensering för att mildra konsekvenserna från den senaste kompenseringen...

  SvaraRadera
 2. Ruggigt med en sådan människosyn. Notera dock att polisen i Ahnk-Mopork får det bättre uner Vimes ledning. Han låter sig tillslut även anställa en vampyr. Alltid redo att suga tag i en utredning :)

  SvaraRadera
 3. ModeratMartin .. Ha .. vi HAR redan en vampyr i Maria Larssons skepnad. Alltid redo att suga livslusten ur sköra oskyldiga för att kunna sätta dit den etthundraförsta.

  "Ändamålet helgar medlen" var väl ett uttryck som användes av inkvisitionen .. kanske det kommer till heders igen i Kd:s jakt på väljare??

  Men alla hennes nya vampyrerna i välfärdspoliskåren skrämmer mig faktiskt. Blir det som jag är rädd för så kommer priset på vitlök att stiga .. sanna mina ord.

  SvaraRadera
 4. Vänta nu...förstår jag dig rätt när du säger att du känner tre familjer som har barn placerade hos sig, varav en familj har flera barn från samma funktionshindrade mamma?

  ...och du menar att det är fel att barn sätts i familjehem när de har föräldrar som inte kan ta hand om dem?

  För det andra med oanmälda besök. Det låter lite överambitiöst, men jag ser inte varför det skulle vara helt uteslutet för alla situationer. Det beror väl på hur upplägget är. Men oavsett vilket kan det ju inte vara den viktigaste frågan att lösa, den viktigaste borde vara att alla får "rätt" bedömning av sina behov.

  SvaraRadera
 5. Anonym 20:41 .. Nej, jag menar inte alls att det är fel att barn får bra hem när mamman inte kan ta hand om dem.

  Men jag menar att det är åt helsike fel när psykiskt funktionshindrade kvinnor som har ett barns utvecklingsnivå, placeras i ensamma boenden där de kan utnyttjas igen och igen och den enda åtgärden från samhället är att familjehemsplacera de barn som blir följden.

  När det gäller de oanmälda besöken kan man ju undra hur de tänker? Ska etthundra assistansberättigades integritet kränkas och tillvaron bli otrygg för att ett enda fall ska kunna upptäckas? Var går gränsen för hur illa vi kan göra hjälpbehövande för att komma åt de som utnyttjar systemen?

  SvaraRadera
 6. Jag kommer att vara med dig i kampen om det går igenom.

  "Verklighetens folk" hade de väl som slogan. Jag skall också göra ett erkännande, jag röstade på MP för länge sedan en gång, kommer aldrig att ske igen. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 7. Näe, det låter ju inge vidare att någon utnyttjas. Du menar att de skulle beredas plats på något gruppboende och ha övervakade besök?

  Jag håller med dig om att det förmodligen är relativt få fall där det fuskas. Samtidigt vet jag inte om det är så kontroversiellt att få oannonserade besök av en vårdare. Det skulle ju ha hänt om personen i fråga var på sjukhus eller äldreboende.


  Anonym 20:41

  SvaraRadera
 8. Anonym kl 20:41 .. När det handlar om personlig assistans är ju grundtanken att funktionshindrade människor ska kunna leva i egna lägenheter med hjälp av assistenter på samma villkor som du och jag.

  Så om de måste släppa in Försäkringskassans utredare i sina hem närhelst FK tror sig misstänka att de fuskar så lär det inte vara långt borta förrän samma gäller för resten av befolkningen. Ska sedan assistenterna som den handikappade är totalt beroende av i hela sitt privatliv tvingas berätta alla privata detaljer så är det ungefär likvärdigt med att våra familjemedlemmar kallas in på förhör.

  Jag vill inte ha ett samhälle där där man anser att det är rimligt med stora "människooffer" för att klämma åt ett mindre antal bedragare, vill du?

  SvaraRadera
 9. Nej, inte människooffer.
  Som jag sa innan tycker jag det är ett större problem att det finns de som inte får rätt assistans.

  Nu lyfte du just upp en ny vinkling."Alla privata detaljer" låter inte ens ändamålsenligt, men det är väl ändå rimligt att en assistent kan larma om det finns skäl att misstänka att det inte finns underlag för assistans?

  20:41

  SvaraRadera