fredag 5 oktober 2012

Nej .. satir SKA inte vara kränkande, sårande och illvillig!


Emma Knyckare, som tydligen är komiker(?) och programledare för ett satir(?)program i P3, skriver i dag att hovet inte förstår att satir; "SKALL vara kränkande, sårande och illvillig".

Men det är ju inte sant. Satir ska visserligen sparka uppåt .. men hålla sig så nära sanningen som möjligt utan överdrifter, där ligger elakheten i satir. Det finns också en skillnad mellan elegant och träffsäker elakhet och sårande, illvillig kränkning.

Det är märkligt att inte en yrkeskomiker och programledare för ett satirprogram inte har den insikten.

Satir är att skapa en bild som .. på ett elegant och intelligent sätt .. skärper konturerna på verkligheten och förlöjligar måltavlan för den satiriska pilen. Tage Danielsson var ett föredöme när det gällde att avfyra en sårande, lätt hånfull och förlöjligande pil på ett varmt och vänligt sätt.

En pil som var så dold att den tillerkände betraktaren eller läsaren ett visst mått av intelligens.

Ann-Charlotte Marteus beskriver det så väl på Expressens ledarsida i dag när hon säger till dem som förstått den satiriska symboliken i Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage .. "Grattis! Ni har ett IQ som vida överstiger en genomsnittlig hamsters."

Jag vet inte om hon inbegriper Emma Knyckare i den gratulationen, men jag kan tycka att en person som anser att satir är en tafflig bild som har som mål att kränka en ofarlig "överhet", både använder och framställer en kvinna som ett stycke kött utan att det väcker någon form av vidare tankeverksamhet och i övrigt är tarvligt illvillig, billigt övertydlig och fullständigt ointressant .. själv passar bättre som föremål för satir än som recensent av andras.

Jag fick en kommentar i går när jag .. med anledning av att detta är ett socialdemokratiskt beställningsverk som Arbetarrörelsen tidning säljer särtryck av .. undrade vad som passat Vänsterpartiet att sälja som "dasskonst" och fick svaret från Hans Odeberg ..

"Vänsterpartiet borde kunna sälja en tavla med Carl Bildt på. Kvittar vad den visar, så länge det är en oljemålning."

Den kommentaren innehåller mer satir än Elisabeth Ohlson Wallins bidrag till sin kommande satirutställning .. som förmodligen blir lika elegant och träffsäker som ett gammaldags rallarslagsmål med idel, ädel och högst påtagliga käftsmällar.


"Satiren bör vara som en skarpslipad rakkniv och såra med en beröring som knappt känns eller syns."

Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD,

2 kommentarer:

  1. Kusinen från landet5/10/12 13:00

    Hör! Hör!

    SvaraRadera
  2. Finns inte så mycket att tillägga, du har sammanfattat det ypperligt. Insikten finns säkert hos vederbörande, men lusten att själv få ett namn är större. Se på dokusåporna, folk äter skit om dom får publicitet! Satir ska kännas, men inte kränka och såra.

    SvaraRadera