onsdag 24 oktober 2012

Ute och cyklar??


Jag är så trött på debatten om vinster i välfärden.

Allting handlar om kronor och ören och ingen är nämnvärt intresserad av själva utförandet, det vill säga, kvaliteten.

Den anses bli god om vinsten är låg eller helt obefintlig och är den dålig så är det alltid inom den privata sektorn. De kommunala alternativen finns det aldrig något behov av att granska .. varken ekonomiskt eller kvalitetsmässigt?

Av en för mig obegriplig anledning??

"Nu sätter partiledaren Stefan Löfven ned foten" och vill ha större öppenhet i bokföringen hos varje enskild aktör inom skola, vård eller omsorg.

Bokföringen ska granskas. Det är ett område som jag känner mig rätt hemma i, faktiskt. Och jag vet att jag kan bokföra kostnaderna för en cykel på ett korrekt och godtagbart sätt .. men det betyder inte att någon, någonsin, kommer att cykla på den.

(Det kanske till och med är min egen gamla cykel som jag på ett lätt och smidigt sätt ser till att tjäna en slant på när jag inte längre behöver den?)

Genom att läsa bokföringen så ser vi kostnaderna, intäkterna och vinsten .. men inte kvaliteten på utförandet.

Vad vinner de "vanvårdade äldre" på det?

Om konsultarvoden bokförs så är det helt ok .. och ingen kommer förmodligen att reagera över att firman som får pengarna, är skapad av ägaren av vårdbolaget. Samma gäller alla andra tjänster .. personalutbildning, renovering osv, osv.

Bokföringen visar att tjänsten köpts .. men inte att den har blivit utförd. Jag tycker nog att det är ett faktum som sossarna borde ha lärt sig av SSU-ungdomarna från landets norra delar?

Hyran som betalas till fastighetsägaren är också helt i sin ordning .. även om ägaren i likhet med kommunerna hyr ut sina egna fastigheter, lånar ut pengar till sitt eget bolag och använder sig av "räntesnurrorna" för att slippa betala skatt. En företagare .. eller en kommun .. kan skapa hur många bolag som helst, och sedan göra affärer med sig själv som är helt korrekta när de hamnar i bokföringen.

Det blir lite som att bokföra en dyr cykel som förutsättning för transporter inom företaget, inköpt från det egna cykelbolaget, som tillverkat den för en billig penning. Om den är nödvändig eller inte, framgår inte av bokföringen.

"Av redovisningen ska alla intäkter och utgifter kopplade till den enskilda enheten framgå och därmed vinsterna som uppstår" ... skriver den arbetsgrupp som Carin Jämtin leder i kampen mot vinsterna i välfärden.

Det här förslaget ger förmodligen underlag till ytterligare en kostnadskrävande myndighet med många anställda som får fördjupa sig i siffror som egentligen inte säger någonting om hur själva kvaliteten ser ut inom välfärden .. bara vad den kostar.

Om nu Stefan Löfven och hans sossemedlemmar kommer att få igenom kravet på öppen och helst offentligt genomlyst bokföring inom välfärden, så tycker jag att jag som väljare har rätt att kräva att samma öppenhet och tydliga redovisning ska finnas för de kommunala alternativen. "Att alla intäkter och utgifter kopplade till den enskilda enheten framgår" och redovisas.

För jag är minst lika intresserad av att se om det är någon som är ute och cyklar inom kommunerna som jag är av de privata aktörernas trampande på pedalerna.

SvD, SvD, SvD, SvD, SvDDN, DNDN, DN, DNExpr., AB, SVT,

5 kommentarer:

 1. Jag tror att Stefan nu har skitit i det röda skåpet. Av att döma av Aftonblandets kommentarer (illröda i sina åsikter oftast) så var detta helt enkelt bara ett blahablaha som egentligen är exakt samma som regeringen gör.

  Han lägger sig sked i mitten tillsammans med de övriga redan där, och man kommer kunna se en del råttor fly skeppet. Några till MP, några till V, men för S del, alldeles för många, till sofflocket. Där kan inte S lämna för många för då rycker deras chanser om två år.

  SvaraRadera
 2. Ajaj,,där fick du vänsterfalangen i sossarna och hela vänstern och miljöpartiet till din fiende löfven.
  Kanske får vi inte bara se löv falla denna höst utan en löfven med =)

  Och partiledare nummer 4 på 4 år för tram(s)partiet blir?

  SvaraRadera
 3. Det här är en dimridå, nu har han egentligen lugnat sina motståndare och att just den här frågan åtminstone tills vidare läggs i en undanskymd plats är det som gäller. Han har köpt sig tid helt enkelt.

  Fajten, den interna kommer att pågå länge och inget är beslutat ännu. Jag håller det inte som omöjligt att han blir överkörd på kongressen, frågan är om han kommer att sitta kvar eller drivas till att han måste hota med avgång.

  Opinionssiffrorna fram till kongressen nästa vår kommer bli väldigt avgörande, tror jag.

  Dessutom håller jag med dig Any, tänk om de politisk intresserade kunde diskutera hur man skall förbättra vården i stället för vinst, förlust, statligt/kommunzalt eller privat. Hur fanken har landet råd med denna diskussion? :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Frågan är om Löfven har lyckats att köpa sig tid ? Kommentarerna i Aftonbladet och S-Bloggar tyder knappast på det.

  Sen kan man fundera på om Löfvens förslag är genomförbart. Med dagens lagstiftning så är? det tveksamt om man kan tvinga vård- och skol-bolagen att i detalj redovisa hela sitt affärsupplägg offentligt för inköpare ( kommuner, landsting ), allmänhet men också konkurrenter.

  /HPe

  SvaraRadera
 5. Politikerna är dessvärre för inkompetenta för att förstå sig på kvalitet inom vården. Då är det enklare att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att en ideologisk fråga är grundorsak.

  SvaraRadera