måndag 1 oktober 2012

Jag är en av de där oempatiska människorna ..


.. som röstar borgerligt, tycker att det är kul att tjäna pengar och anser att människor ska arbeta och göra rätt för sig i den mån de kan .. men det som Stefan Löfven levererade från sossarna i dag var nästan lite väl magstarkt till och med för mig.

Han åtgärdar ungdomsarbetslösheten genom att förbjuda den??

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga? Jag hoppas att jag har missförstått det hela??

Arbetslösheten bland unga under 25 år ska alltså lösas på följande sätt;

1. Utbildningskontrakt. Den som hoppar av skolan efter grundskolan och inte har ett arbete efter 6 månader måste skriva på ett utbildningskontrakt och fullgöra sin gymnasieutbildning för att få någon form av samhällsstöd/bidrag.

I klartext betyder det att den som inte skriver på det här kontraktet inte längre är samhällets problem utan Någon Annans. Mamma, pappa, någon anhörig eller kanske någon ideell frivilligorganisation som kan ta över problemet? Får vi en socialdemokratisk regering så får de som inte gör som de blir tillsagda skylla sig själva och klara sig bäst de kan?

2. Yrkesintroduktionsjobb. Kommuner och landsting ska erbjuda kollektivavtalade löner kombinerade med handledning/utbildning.

I klartext så innebär det att redan hårt ansträngda kommuner ska betala avtalsenliga löner till 100-tals anställda, utan kompetens eller arbetslivserfarenhet, som de inte har behov av. Alla dessa nyanställda ska ha handledning och utbildning under lång tid och eftersom det med största sannolikhet kommer att bli vården och omsorgen som får ta hand om dem, så blir det vårdpersonal som redan går på knäna som får skjuta till den tiden och det engagemanget .. och kommunens skattebetalare som får betala. Antingen på skattsedeln eller genom sämre kvalitet på kommunens andra skyldigheter.

3. Kunskapssatsning. Här ska alla som inte deltar i punkt 1 och 2 skaffa sig bristyrkesutbildning .. oklart vad det är .. forskare, kanske? Utbyggd yrkesutbildning .. utbyggd från och till vaddå, undrar jag? Och satsning på högskolan .. hur det nu är tänkt?

Men tar de inte de chanser de får .. ja, då får Någon Annan ta hand om problemet!

Var tacksam .. eller klara dig själv??

Efter alla dessa nyheter från sossarnas skuggbudget kan jag i alla fall konstatera en sak. Det kommer helt klart att bli lättare att vara sjukskriven än arbetslös om sossarna vinner valet 2014, och en aning lönsammare eftersom ersättningstaket höjs så att de som tjänar lite mer också får lite mer under den ickebegränsade sjukskrivningsperioden.

Förmodligen en morot för den som stretar emot när utbildningskontraktet ska undertecknas??

DN, SvD, SvD, SvDExpr., AB, AB,

3 kommentarer:

 1. Fas jag håller faktiskt med om punkt ett med utblinigskontrakt. Jag tycker nämligen inte att det är ok att som ung driva omkring utan en plan och låta andra försörja dig. Jag är inte heller för en medborgarlön.

  SvaraRadera
 2. Hmm .. jag tycker som du, men har svårt att acceptera att gymnasiekompetenskravet ska vara det enda saliggörande för dem som inte klarat av det i första vändan?

  Vad är det för fel med att gå direkt till punkt 2 om man nu inte står ut med att tvingas tillbaka till skolbänken??

  SvaraRadera
 3. Any: Det ena behöver kanske inte utesluta det andra?

  SvaraRadera