fredag 26 oktober 2012

Fruktan har ett syfte, men feghet har inget ..


.. sa Mahatma Gandhi, och jag är fullständigt övertygad om att han inte tänkte på svensk inrikespolitik när han sa det.

Men när Sverigedemokraterna nu seglar upp som Sveriges tredje största parti så surfar de på en våg av feghet som skapats av just företrädarna för svensk inrikespolitik.

Se inget, Hör inget och Säg inget .. så försvinner det nog av sig självt, verkar vara de etablerade partiernas lösning på de problem väljarna upplever sig ha i sin vardag.

Ingen törs tala om flykting- och invandring utan att riskera att få en rasistanklagelse i retur. I varje fall inte offentligt. Men kan du, genom att lämna in en anonym valsedel, göra din åsikt sedd och hörd .. ja, då är det många som tar chansen.

När gamla far illa och äldrevården mer eller mindre börjar likna ett skämt .. då talar vi inte om de gamla eller om kvaliteten, utan om vinster i de privata alternativen. Det talas inte särskilt mycket om VARFÖR kommuner och landsting aktivt väljer att lägga ut vården till privata aktörer, till samma kostnad som de själva har drivit samma verksamhet. Det talas inte om hur vården och det ekonomiska läget såg ut innan den såldes ut och framför allt så nämner ingen ordet skatteplanering i samband med vinster eftersom det pågår en lika avancerad skatteplanering inom landsting och kommun.

Så när VINSTERNA är huvudintresset så bryr sig inte särskilt många om att själva vården fortfarande är i fritt fall och i alltför många fall inte värd namnet.

I varje fall inte förrän den dag det visar sig att man har skjutit sig i foten genom att försöka lägga vinstanklagelserna på motståndarna och att väljarna kräver att de privata "räddarna i nöden" ska lämna tillbaka det ansvar man själv inte ville ha från början.

Då blir plötsligt det hela en administrativ fråga? Kolla bokföringen .. och vips så blir allting bra .. för alla utom dem som det egentligen handlar om. De märker ju ingen skillnad oavsett vad som sker. Hela frågan verkar ha blivit ett politiskt slagträ och en intern sossestrid, och frågan är om det är någon som är intresserad av hur de som faktiskt lever mitt i "vården" har det?

Riksdagen godkänner lagförslag, stiftar lagar och lämnar med varm hand över resultatet till våra myndigheter. Sedan gör man sitt bästa för att bortse från hur det faktiska resultatet blir när den berörda myndigheten tolkat, utvärderat och förändrat den nya lagens innehåll till oigenkännlighet.

Sverigedemokraterna har fått frikort på flykting- och invandringspolitiken och de övriga partierna koncentrerar sig på att kritisera och drapera Sverigedemokraterna och deras väljare i rasistskynken. Väljarna som väljer SD för att föra upp frågan får därmed lika mycket gensvar på sina frågor, önskemål eller krav som de anhöriga till elever med problem, äldre, handikappade eller funktionshindrade.

Övriga partier fokuserar på att Sverigedemokraterna är rasister och att privata aktörer tar ut vinster eller fifflar med bokföringen.

En dement äldre som är gravt inkontinent, helt vilse i den person h*n inte längre är och i en verklighet h*n inte längre känner igen .. får inget äldreboende och ingen som helst hjälp med sin hygien, trots att både h*n och hemmet är fullständigt impregnerat av intorkad urin. Den demente måste själv uttryckligen begära den hjälp h*n inte inser att h*n behöver, annars .. "kränker man personens integritet"!?

Att det är hyfsat integritetskränkande att låta någon förvirrat och lättklädd gå omkring i blöta urinstinkande kläder, är det lika sällsynt att någon talar om som att någon nämner något om insyn i kommunernas och landstingens verksamheter.

Jag är ingen fan av Sverigedemokraterna, men jag är inte helt dum heller. Redan under förra valrörelsen insåg jag .. och många, många med mig .. att taktiken hos våra folkvalda var helt fel. Genom att helt släppa frågan, genom att inte se, inte höra och inte tala med SD .. lämnade de ifrån sig tolkningsföreträdet och signalerade handlingsförlamning och feghet. Redan då fattade åtminstone jag att SD hade möjligheter att växa sig riktigt stora .. för stora enligt min uppfattning.

Jimmie Åkesson har skött sina kort väl, det måste man erkänna. Han har använt tiden i riksdagen väl också och nu ser vi hur partiet försöker bredda sitt budskap.

I senaste partiledardebatten trodde jag mig kunna ana vad som blir nästa heta SD-fråga när Jimmie Åkesson, med anledning av sjukförsäkringskaoset, sa ..  "Problemet med sjukförsäkringen är inte att det finns gränser där arbetsförmågan eller rehabiliteringsbehovet  utreds och prövas utan svårigheten för människor att få en rättvis bedömning av sin arbetsförmåga."

Dessutom har han tidigare också uttalat sig om hur systemet med personlig assistans urholkas så att en stor grupp funktionshindrade får betala priset för ett jämförelsevis litet antal kriminella aktörers utnyttjande av ett bristfälligt ekonomiskt kontrollsystem. 

Sjukförsäkringen och den personliga assistansen är heta frågor bland väljarna och tillhör också de  "jobbiga" frågor som de etablerade partierna väljer att blunda, slå dövörat till och tiga inför.

Får Sverigedemokraterna frikort och tolkningsföreträde här också, så kommer valrörelsen 2014 att bli en problematisk tillställning .. minst sagt.

DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, Expr., Expr., AB, AB,

4 kommentarer:

 1. Det enda jag kan tro eller misstänka är att politikerna på kommunalnivå helt enkelt har för mycket att göra, d.v.s oerhört svårt at fokusera på det som borde vara kärnverksamheten.

  Det är väl därför de köper vård, skola och omsorg av externa aktörer. De insåg helt enkelt att de själva inte ville figurera i medias krigsrubriker för då kan de ju förlora val och sina egna privata inkomster. Istället kan de bygga badanläggningar och ägna sig åt andra populistiska utsvävanden. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Att man kunnat välja utförare av sin hemtjänst har funnits länge, många kommuner har slängt till sökaren en folder med orden : vi måste informera om de här (attendo,carema etc) finns som alternativ till vår hemtjänst. Står man och precis har konfronterats med en biståndsbedömare (student från universitetet som gått 2 terminer på socionomprogrammet och extraknäcker nu som bedömare) - då väljer man kommunalt.Fegt så ini bomben det erkänner jag och efter ett tag mår man som man just då känner att man förtjänar - riktigt ormigt. När man får outbildad personal till den som betyder något här i livet som kanske är ointresserad av vad h*n sysslar med då är man färdig att hänga sig som misslyckad anhörig. Mannen i min liv har inte någon hjälp från någon utomstående, jag sköter det trots att de "vinstgivande företagen får goda vitsord här, men jag vågar inte eller orkar prova. Det får bli som det blir.
  Simbasssäng ordnade S här i staden det blir 2 st 25meters banor istället för en 50 meters. Kostnaderna ligger hit tills på en kvarts miljard. Snart skall det öppnas men man har glömt att handikappanpassa det nya badhuset. Underbart!!

  SvaraRadera
 3. Först måste jag kommentera "granntanten" ang det icke handikappanpassade badhuset. Varför blir jag inte förvånad. Det har hänt förr. Bland annat det enormt tjusiga operahuset i Gbg.

  Det jag reagerar över i sossarnas förslag om insyn i bokföringen hos de privata aktörerna är att varför ska inte de offentliga aktörerna granskas på samma sätt? Det blir lite (o)lustigt på detta viset. Eller enögt kanske.

  Nu tycker jag hela förslaget är rätt dumt, men det skulle ändå innehålla lite substans om man krävde samma öppna bokföring från kommunala och landstingsägda verksamheter.

  SvaraRadera
 4. Extremt bra skrivet! Min gissning är att de får mellan 10-15% i nästa riksdagsval och vad gör de andra då? Snacka om att måla in sig i ett hörn.

  SvaraRadera