onsdag 17 oktober 2012

Solidaritet och medmänsklighet?


I dag hade jag bestämt mig för att tråckla ihop en rätt komplicerad klänning till mig själv, medan jag lyssnade på partiledardebatten. Sömnadsinstruktionerna var på engelska, men eftersom jag sytt en hel del tidigare så var det inget problem.

Trodde jag .. och körde totalt fast på en märklig konstruktion av en sidoficka? Men vad är enklare än att skriva in hela instuktionen på Googles översättningssida och köra efter den. Svaret blev .. 

gäller gränssnitt till pocket band. faldig band längs viklinjen med aviga mot aviga, baste .. OK
Stift band till utsidan av nedre sidan fram längs övre kanten, matchande spår ett med råa kanter jämnt, baste .. OK
Med räta mot räta, sy fickan beklädnad (över band) till övre kanten av nedre sidan fronten, lagret söm, understitch fasaden ...????????

Resultatet kändes minst sagt fel.

I bakgrunden mal partiledarna på i inkörda spår och någonting gnager och vill komma upp till ytan ... men så ringer telefonen.

HEJ!!! Jag heter XXX och ringer från XX-lotteriet

.. Suck. Bespara dig ansträngningen jag köper ALDRIG något per telefon.

Nej, nej, nej, inga krav, inga åtaganden .. jag har bara en glad nyhet att delge dig.

.. Och?

Du och ca 30 personer till i ditt område har blivit utvalda att delta i en särskild dragning där vinstchansen är osannolikt stor.

.. Och nu vill du ha mitt kontonummer för att kunna sätta in pengarna??

Nej, nej, nej, men du har vinstchans på var tredje lott.

Aha. Men .. om jag nu avstår från min vinstchans så borde väl de andra ca 30 få ett betydligt bättre läge?

Jaaaaaaaaaaaa?

.. Och eftersom jag har det rätt stabilt ekonomiskt, inte lider någon nöd och klarar mig rätt bra .. så finns det förmodligen flera stycken som har större behov av en vinst än jag?

Jaaaaaaaaaaaa? ???? Så kan man ju också se det??

.. Då tror jag att jag avstår från min chans till förmån för ensamstående, pensionärer och arbetslösa.

Men .. du kan ju alltid SKÄNKA bort miljonerna om du vinner några!!

.. Då blir det ju välgörenhet! Missunnar du människor som har det dåligt ställt att själva få njuta av att vinna pengar??

Nej, nej, nej .. du har alldeles rätt. Det är ovanligt generöst tänkt av dig .. det finns inget att vända sig mot. Solidariskt och fint faktiskt?

Här har vi riktigt funnit varandra telefonförsäljaren och jag och det ger ju utrymme för en sista fråga ...

.. Om jag skulle finnas på en politisk lista, skulle du rösta på mig efter det här samtalet??

Ja, det skulle jag nog.

.. Lägg då mitt namn på minnet så ska jag fundera på hur jag ska göra.

Varpå han lydigt och tydligt upprepar mitt namn .. och så skiljs våra vägar åt .. för alltid förmodligen. Det kändes nästan som en förlust?

Men nu vet jag vad som gnagde längst bort i hjärnan, medan jag lyssnade på de politiska vackra orden om solidaritet och medmänsklighet.

Här avstod jag från att betala de pengar som är förutsättningen för den vinst som utlovas, genom att hänvisa till att jag avstod till förmån för de svaga i samhället??

Saker är inte alltid vad de utger sig för att vara .. även om de låter riktiga, bra och godhjärtade när man hör dem.

Tänk om alla dessa politiker hade talat om samma ämnen, men bortsett från sina respektive partier och partiets maktposition och i stället fokuserat på vad som var bäst för Sverige och medborgarna?

Det hade förmodligen blivit en helt annan debatt? Kanske till och med ett samtal som ledde till något som faktiskt är riktigt vettigt?? 

DN, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB, AB, Expr., Expr., Expr.,

6 kommentarer:

 1. "Tänk om alla dessa politiker hade talat om samma ämnen, men bortsett från sina respektive partier och partiets maktposition och i stället fokuserat på vad som var bäst för Sverige och medborgarna"

  Inte bara talat om utan handlat efter. Då hade kanske vårt samhälle varit fint att leva i.

  SvaraRadera
 2. Tina Häll17/10/12 19:09

  Apropå automatiska översättningar, jag följer en sida på facebook, om James Bowen och the Streetcat Bob, en solskenshistoria om en gatumusikant i London som tar hand om en hemlös katt. Efter 5 år tillsammans skrev han en bok om deras liv som nu blivit en bestseller, läs den! Nåväl, i denna översättning fick man en instruktion om hur man inte skulle missa några inlägg på James o Bobs sida, som fan vill man ju veta allt...döm om min förvåning när ordet fläktarna dyker upp???Men så trillade poletten ner, fan är ju fläkt....

  SvaraRadera
 3. Av stenens chef.... var en underlig översättning när jag läste om en bautasten i Irland. Skulle var: Från stenens bas.....Då föll poletten ned även för mig när jag bytte synonymord för chef till bas. Voila' sa greven när han talade spanska.

  SvaraRadera
 4. Alltså, jag kan inte låta bli att delge dig detta Anybody.

  Jag var inne på twitter och läste och döm om min förvåning när politiker, fackföteninsgbossar sitter och fördömmer regerings satsningar på jobb åt unga.

  De menar att den där halveringen eller om det är slopning av arbetsgivaravgifter är en FÖR DYR satsning och att forskare också sagts så. Jobben skulle alltså ha kostan ca 1.2 MSEK / person.

  Nu undrar ju jag då hur mycket dessa politiker, fackföreningsbossar och forskarna kostar och om det är mina skattepengar/avgifter de diar?

  Jag vill nog hellre att mina skattepengar går till ungdomar. :-)

  PS. SSU o norrland plockar ut mer vinst än Carema Care om man tittar på antal anställda eller medlemmer. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 5. Solidaritet är ett intressant begrepp annars... Oftast döljer talen om solidaritet innebörden "jag vill ha mer", fast på något sätt framställt som altruism.

  SvaraRadera
 6. Jag är ju också rätt skaplig på att sy men fattade inte ett dugg av beskrivningen....:-)

  Ang telefonförsäljaren så hade jag ett liknande samtal en gång på Stockholms central. Det var en kille som envisades med att jag skulle byta elleverantör. Jag skulle tjäna både det ena och det andra och samtalet gick i samma anda som ditt samtal gjorde.

  Till slut när han insåg att han inte kom någon vart med mig så kom det spontant:" Är du dum i huvudet, eller?" "Ja", svarade jag och gick därifrån skrattandes för mig själv......:-)

  SvaraRadera