torsdag 4 oktober 2012

Socialdemokraterna och dasskonsten.


Jag kunde inte bry mig mindre om Elisabeth Ohlson Wallins "satiriska" utställning och jag tycker att fotomontaget "Kungamiddagen" är både dåligt gjort och så oskickligt komponerat att det skjuter grovt över målet.

Så grova penseldrag brukar inte en skicklig konstnär behöva använda när det gäller begreppet satir.

Men vad som jag tycker är anmärkningsvärt är, att det är den socialdemokratiska tidningen Tiden .. ansvarig utgivare Arbetarrörelsens Tankesmedja .. som har låtit Elisabeth Ohlson Wallin göra motivet som en del i det "pågående samarbetet" mellan henne och socialdemokraten Daniel Suhonen.

Daniel Suhonen som efter detta statement slutar som chefredaktör och går vidare till en ny tankesmedja som startats på uppdrag av ett antal LO-förbund. Antagligen tar han med sig det pågående samarbetet och samarbetspartnern dit så att det blir lite klass på verksamheten?

Jag läser det som att det är Tiden .. dvs Arbetarrörelsen .. dvs Socialdemokraterna och LO ..  som har betalat för "konstverket", vilket styrks av det faktum att tidningen säljer särtryck av alstret, 50 x 70 cm, för 200 kr .. inklusive frakt.

Det gör man för att vänsterfolket ska ha något att hänga upp på dass?

Ett rent beställningsjobb från Socialdemokraterna? Alltså inte konst .. utan politik?

Men dass? Antingen lever "vänsterfolket" i vanföreställningen att den vanlige arbetaren fortfarande lever som statare med dasslängor på gården, eller så är det ett uttryck för arbetarklass-solidaritet? Men det kanske till och med är möjligt att man tycker att "konstverket" är en ren "skitsak" och det är därifrån dassvinklingen kommer?

Men .. ok, då .. om vi nu kallar det dass i jämlikhetens namn .. och konst i kulturens namn ..  så undrar jag vad alla andra ska hänga upp i hemligrummet? Vad ska Alliansen dra in lite kulor på, som är 50 x 70 cm och kan säljas för 200 kr .. inklusive frakt?

Ett fotomontage på Per Albin Hansson, lyckligt kopulerande med sina båda fruar medan dagens socialdemokratiska verkställande utskott applåderande ser på, barnen från båda förhållandena leker på varsin sida om en matta som hembiträdet lyfter upp med foten så de "hemliga" barnen syns, samtidigt som hon serverar iskyld champagne? Allt medan den fattiga arbetarklassen trycker ansiktena mot utsidan av de upplysta fönsterrutorna.

Det vore väl satir??

Eller är det konst och satir om Sverigedemokraterna tar och sparkar lite uppåt mot konsten och kulturen genom att starta ett samarbete med Lars Wilks? En rondellhundskopia i naturlig storlek kan med enkla förändringar göras om till konstnärlig toalettpappershållare för 200 kr .. inklusive frakt.

DET vore väl satir?

Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet .. vad ska de sparka uppåt på så att det blir skojsigt och satiriskt och går att sälja för 200 kr .. inklusive frakt?

DN, SvD, Expr., AB, AB,

4 kommentarer:

 1. Vänsterpartiet borde kunna sälja en tavla med Carl Bildt på. Kvittar vad den visar, så länge det är en oljemålning.

  SvaraRadera
 2. hahaha .. klockrent!! :-D

  SvaraRadera


 3. Photoshop=konst
  Olsson-vallin-jönsson-persson gå och häng dig
  Ednor

  SvaraRadera
 4. Kungen med familj, är inte svenska för det första.Och dom uppbär Sveriges största socialbidrag, och glider bara omkring och gör ingenting. Och dom enda arbetsgivare dom har, är svenska och utländska skvaller pressen.
  Dom leker en gammal feodal dröm eller nåt, med lismande miner, och falska leenden, gamla och skrynkliga.
  Sitter man där i toppen, eller vad man skall kalla det, då får man väl för fan tåla lite satir. Och gör kungahuset inte det, så kan bli som oss andra. Det är bara att abdikera då om det inte passar. Det bästa med svarta pengar, är att man sliper betala för såna som dom, som har mer än dom andra, och aldrig blir mätta.

  SvaraRadera