lördag 27 oktober 2012

LOse-ialdemokraterna?


Varför tar de inte och delar på hela biddevitten och får ut åtminstone ett trovärdigt alternativ av det hela? .. brukar jag tänka när jag följer turerna i det ständigt pågående Rosornas Krig.

Just nu är det "Välfärdskriget" som sprider svallvågor inom partiet. ALLA skattefinansierade, privata verksamheter ska FÖRBJUDAS att gå med vinst, vrålar rödglödgade vänstersossar .. medan de mer verklighetsanpassade "höger-icke-sossarna" manar till besinning.

Suck!!

Tänk om LO kunde förbarma sig över gamla sosseuvar och alla tvångs- och förbudsivrare och starta upp ett eget parti som kunde grotta ner sig i meningslöst tillbakablickande och destruktiva tvångs- och förbudskrav, som förmodligen skulle kosta skattebetalarna mer i förlängningen än vad aldrig så många privata vinstöverföringar till Caymanöarna gör i dag.

Då skulle det plötsligt bli gott om plats i S-styrelsen, för nya, friska, verklighetsanpassade sossar som skulle kunna skapa ett mer nutidsanpassat och tillförlitligt parti?

Vore inte det bra? Ett steg mot verklig valfrihet, eller hur?

För som det är nu vet vi inte vad vi får om vi lägger en röst på Socialdemokraterna. Går ledaren ut med förslag som vi tror på och köper så kanske "den andra sidan" får majoritet för att leda landet åt totalt motsatt håll .. och till en betydligt högre kostnad.

Och ingen ångervecka får vi heller .. när vi upptäcker misstaget.

Nu säger Stefan Löfven att sossarna vill att kvalitetskraven ska öka så att det blir svårare att ta ut oskäliga vinster. Vilket ger ungefär samma signaler som dem vi får från regeringen, så det borde inte innebära några svårigheter att genomföra rätt snabbt? Ingen kommer nog heller att protestera mot höga tillsynskrav .. men de finns ju redan, det är bara det att de inte efterlevs?

Men sedan ..??

Privata aktörer som arbetar inom skattefinansierade verksamheter ska ställas in för hårdare krav? Vem som ska ställa de kraven framgår inte och jag hoppas att det inte handlar om kommunerna som för närvarande lever i en ganska kravlös tillvaro inom samma verksamhetsområden??

Tillstånd .. utöver de som redan krävs .. ska utfärdas till personer med tillräckligt god kompetens .. men det är bara inom den privata sektorn vi som väljer får de garantierna. Kommuner och landsting får däremot driva sina verksamheter med hur inkompetent ledning som helst?

Men det är nog lika bra .. det blir nog dyrt ändå med hela den här apparaten som förmodligen ska toppas med en sprillans ny generaldirektör?

Skatt ska betalas i Sverige .. är också ett krav. Bort med all skatteplanering, alltså?

Varför har det ens varit möjligt .. eller .. är det möjligt att förhindra? Vi får ju inte glömma att det var under en socialdemokratisk regering som systemet öppnade upp för privata välfärdsföretag.

Det här kravet blir nog döden för alla kommunala insynsskyddade bolag som köper, säljer, lånar ut och drar av .. om det skattekravet även gäller dem?? Men det kanske är skillnad på skatteplanering och skatteplanering?

Så ska varje enskild verksamhet redovisa vart pengarna tar vägen, enligt Löfven. Alltså, varje enskild förskola, varje enskild skola, varje enskilt äldreboende, varje enskild vårdcentral osv, osv .. så att vi vanliga dödliga vet vad vi väljer, när vi väljer.

Då blir det nog inga problem med vinsten eftersom kostnaden för administration kommer att stiga skyhögt.

Det är kanske inte helt gratis för skattebetalarna heller, men ger ju en god vägledning i en valsituation och gott om möjligheter till missförstånd hos okunniga journalister som kan ladda med CHOCK-rubriker så gott som varje dag i lokalpressen, bara genom att häcka på verksamhetens redovisningssida.

Spännande!

Under förutsättning att vi kan ställa båda alternativen mot varandra, privat och offentligt.

Annars blir det lite märkligt? Ska vi välja den kommunala förskolan Vitsippan som vi inte har en aning om hur de sköter sin ekonomi före den privata förskolan Blåsippan som redovisar en blygsam vinst? Eller ska vi förutsätta att Vitsippan står över all kritik eftersom den är kommunal .. och sedan upptäcka att pengarna som vi aldrig fick se, lånats ut i bygget av den nya idrottshallen?

Men det får vi säkert svar på så småningom när sossarna har haft sin kongress. För huvudskälet till de här förslagen är ju att få lite arbetsro fram till dess.

Men Johan Westerholm tar fram något som inte många tänker på, i sitt blogginlägg i dag.

Det är inte bara vård, skola och omsorg som drivs med skattemedel av privata aktörer. Johan Westerholm nämner sophanteringen som många lever gott på, jag kan ju bidra med alla byggfirmor som får kommunala uppdrag och betalt med skattemedel, de företag som bygger nya vägar eller reparerar de gamla, arkitekter som ritar alla populära badhus och idrottsanläggningar .. och på tal om idrottsanläggningar, finns det inte lite vinster att hämta där för framgångsrika lag, sponsrade av kommuner som vill sätta kommunen på kartan?

Maten som köps till dem som lever i vården, skolan och omsorgen .. hur är det med den? Var kommer den ifrån, vem gör vinst, hur mycket och på vilket sätt? Motsvarar kvaliteten på råvarorna det pris som skattebetalarna betalar eller går det ner några orättmätiga kronor i tillverkarens fickor?

Färdtjänst och skolresor i glesbygd .. är inte det privata taxibolag som gör vinst på skattebetalarnas medel?

Badstränder, bryggor och andra sommarplatser i kommunens regi .. underhålls av privata aktörer som tjänar en slant på kommuninvånarnas skattemedel samtidigt som de också är förutsättningen för att vi kan åka till jobbet på snöröjda vägar på vintern.

Det finns så mycket som vi inte tänker på som är utlagt på entreprenad av kommunen där vi bor.

Och som Johan Westerholm så klarsynt skriver .. det är MÄN, MÄN, MÄN som tjänar pengar på allt detta. Män som har riktiga karlakarlsfirmor som sköter RIKTIGA jobb med stora maskiner.

Kvinnor som startar företag som får betalt av kommunala och statliga medel, får däremot nästan socialdemokratiskt näringsförbud bara för att de verkar inom traditionella kvinnliga yrkesområden??

Männen är våra Vardagshjältar medan kvinnorna ses som Samhällets offer .. även om företagen är lika vinstrika och pengarna kommer från samma källa??

Så låt LO och vänstersossarna räkna ut vad det skulle kosta skattebetalarna med ett totalt vinstförbud, Stefan Löfven.

KRÄV att de presenterar lösningar och kostnader för konsekvenserna av ett totalt vinstförbud när det gäller skattefinansierade verksamheter.

Sedan kan du ju själv räkna lite på hur mycket du tycker att det är rimligt att vi skattebetalare ska behöva betala för att stilla de interna striderna inom Socialdemokraterna.

Eller dela hela det förbaskade partiet så vi väljare äntligen kan få klarhet i vad vi köper om vi röstar på Socialdemokraterna. 

AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Expr.,

3 kommentarer:

  1. De (förbudsivrarna) kommer aldrig att byta parti eller bryta sig loss. De har nämmligen sin egen personliga försörjnning att säkra först och främst.

    Jag är övertygad om att allt bara handlar om egenintresse och inget annat.

    /Henrico

    SvaraRadera