torsdag 23 maj 2013

Revolutionärerna!!??

Plötsligt hittar jag beteckningen "revolutionärerna" .. i samband med händelserna i Husby .. i en vänsterblogg som uppenbarligen drömt fram en bild av unga, tragiska hjältar som tar striden för ett bättre samhälle genom att elda upp sina grannars bilar, skrämma vettet ur de närboendes barn och kasta sten genom hårt arbetande näringsidkares butiksfönster??

Något senare satt jag i bilen och lyssnade på Patrik Pelosio som arbetar med Stiftelsen Jiddra inte, som är en insamlingsstiftelse som arbetar för att stötta och inspirera ungdomar genom gratis inspirationsläger och mentorskap. Han hade inte samma uppfattning, om man säger så.

Patrik Pelosio kallades för ett kriminellt underbarn och han har också skrivit en bok, med samma namn som stiftelsen, om sin trasiga och våldsamma uppväxt och jag tror nog mer på honom än på en vänsterromantiker som söker spänning i tillvaron.

Jag har själv .. för länge, länge sedan när jag var tonåring .. varit djupt och innerligt engagerad i upplopp och bråk mitt inne i Stockholms innerstad.

VARFÖR? .. det har jag ingen aning om, men det var en hisnande maktkänsla att befinna sig i ett sammanhang som skrämde skiten ur svenssons som storögda undvek rörigheten.

Muskler, farlighet, synlighet, social missanpassning och makt .. talade Patrik Pelosio om, och jag vet precis vad han talade om, även om jag var uppväxt i ett bra hem, men valde min sociala missanpassning själv och fullständigt frivilligt.

VARFÖR? Förmodligen för att det var spännande, för att vi kände oss levande och oövervinnerliga, för att jag kände att jag inte passade in någonstans och så förtvivlat gärna ville vara delaktig och bli sedd. Och kanske lite för att det var där de snyggaste och farligaste killarna fanns?

Och det var roligt! De som lyckades fastna på bild i kvällspressen var hjältar och berättelserna om händelserna blev bara bättre och bättre, mer och mer skruvade och längtan .. och rädslan .. var oemotståndlig.

Men revolutionär? Det var jag inte. Jag hade nog inte ens något begrepp om innebörden i ordet.

Det är mycket hormoner inblandade när unga människor kliver över alla gränser. Det har ingenting med invandring eller rasism att göra det som händer i Husby .. det är samma mekanismer som i alla andra kravaller eller upplopp som skapat krigsrubriker i över 100 år. Social missanpassning .. ja, kanske. Men det finns faktiskt de som frivilligt väljer ett våldsamt utanförskap framför ett liv som de upplever som grått, händelselös och enahanda .. även om det kan vara svårt att förstå för den som lever ett skyddat liv.

Jag ångrar inget .. jag lärde mig mycket de här åren. Men nu känner jag sorg över det jag hjälpte till att förstöra för andra och för den rädsla jag var med om att skapa .. men det förstod jag inte då.

Jag ser mig själv med vuxna ögon och beklagar att jag inte hade någon som jag tyckte var värd att lyssna på.

Men DÅ tyckte jag att jag ägde världen!!

Ulrika By på DN har efter ett par dagars rapporterande börjat tvivla på sin egen insats. Lite hjälp på traven fick hon kanske när en boende i området skällde ut en kollega och sa .. Bort med den där jävla kameran, stäng av för helvete! Fattar ni inte att det är på grund av er som idioterna fortsätter elda upp våra bilar. Vad håller ni på med? Webb-tv, vad är det för skit? Konstant direktrapportering, ständiga uppdateringar – vad tror ni det leder till? Fattar ni inte?

För det är inga revolutionärer som sms:ar och twittrar om var de tänker tända på härnäst .. det är ungar som leker Gud. Känner makt och solar sig i medias intresse och rapportering .. medan media springer efter och filmar.

Kamerorna som journalisterna kånkar omkring på och riktar mot varje misstanke om våldsamheter kunde lika gärna vara bensindunkar som gratis delas ut till medspelarna i dokusåpan som vi följer nu.

Revolutionärer??

Knappast!!

DN, DNSvD, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD,

4 kommentarer:

 1. Bingo! Just så där är det och var det. Intygar referensen till "ungdomen" även om jag var en lugnare typ som mest snuddade vid aktiviteterna på ett lite lillgammalt ifrågasättande vis. Men jag känner igen det.

  Och tydligen brukar det brinna bilar åtminstone i stockholmstrakten lite då och då. Även om polisen ligger lågt med att sprida den informationen.

  Förr fanns det otaliga ungdomsfilmer med våldsamma typer som "slogs mot samhället". Speciellt från usa. De var ganska populära bland kompisarna och delvis undertecknad. Ett genomgående tema var: varför. Varför gillar ni våld och bråk så mycket. Vad har samhället gjort er? Osv. Svaret vad jag minns var alltid "for the kicks, man". Alltså ingen som helst samhällsanalys. Förstås. Kul grej bara. Häftigt.

  Och den pundarkollektivismen lever nog kvar på ungefär liknande sätt nu som då.

  Kanske är det också så att visst politiskt engagemang också skapas av liknande krafter/hormoner. Men den tanken är nästan ännu kusligare.

  besserwisserlekmannen

  SvaraRadera
 2. Bingo säger jag med,riktigt bra analys.Men det som oroar mig är det oresonliga hatet som är mycket värre nu än i min ungdom Såg delar av Debatt i kväll men måste stänga av,jag mådde illa.En folkpartist sa något tänkvärt om att ´´det finns möjligheter att gå i skola,studera men då måste man ta den utsträckta handen´´Och det är det en del som inte vill så vad kan ett samhälle då göra? För övrigt var Aftonbladets reporter helt rysansvärd.

  SvaraRadera
 3. Kanske tvingas samhället använda vattenkanoner för att få bort småungarna som är ute och busar till kriminella ungdomar som leker anarkister men som snabbt springer hem till mamma och gnäller när de blir iskalla och dyngsura. Vänstern tar nu alla möjligheter att belägga Alliansen med skuld för det hela. Naivt och populistiskt som vanligt.

  SvaraRadera
 4. Och ett 3:e bingo. Visst ger det en känsla av makt och spänning att vara därute och ränna och leka katt & råtta med polisen, det tror jag absolut på.

  Det enda jag köper av arga unga män med känsla av maktlöshet (kom just att tänka på att de senaste åren är det just bara SD man talat om då ...) är att de kan känna att de saknar en framtid. Tacka för det om de har problem i skolan/familjen, det är bostadsbrist och arbetslöshet. Dessa killar skänker inte en tanke åt de som sitter i samma sits och inte skulle drömma att vandalisera och sabba ännu mer för sig själva och andra.

  Tyvärr är det sk förortsproblemet ackumulerat och ackumuleringen fortgår och arbetslösheten stiger. Det torde bli värre.

  /Majsan

  ps! Klämmigt av AB att rada upp sex stycken stora upplopp under 200 år som bevis för att svenskar kan minsann de också :) Självklart!

  SvaraRadera