onsdag 1 maj 2013

Den "plundrade" välfärden?


En hel hög s-märkta namn skriver i dag en debattartikel i AB som kräver förbud mot vinster i välfärden och stödjer sig på att ..

"SOM-institutets undersökning nyligen visar återigen att en överväldigande majoritet av det svenska folket – till och med en klar majoritet av Moderaternas väljare – vill se ett stopp för alla vinstutdelningar i skola, vård och omsorg.

Göran Greiders debattartikel på SVT Debatt citeras i Expressen och han visar på samma undersökning och skriver ..

"Vi har nu den märkliga situationen att även vanliga borgerliga väljare är mer kritiska till vinster i välfärden än vad den socialdemokratiska partiledningen är. Den senaste stora undersökningen från SOM-institutet i Göteborg tyder faktiskt på det, och man skulle kunna kalla det för en opinionsbomb. Att de flesta rödgröna väljare är kritiska till vinster i välfärden visste vi.

"På samma sätt som vi en gång fick rösta om pensionssystemet, är tiden nu mogen för en nationell folkomröstning om välfärdsvinsterna"

Och visst, jag tycker också att det är fel att pengar rinner ut ur landet till utländska konton, men är inte det en helt annan fråga? Jag inbillar mig att det till stor del handlar om trixande med regelverket gällande räntor, skatter och lån och kräver ändrade lagar och tilltäppta luckor i skattesystemet? Eller handlar det om skicklig lobbying med hjälp av skurkaktiga fd politiker av alla färger?

Men vad vet jag? Jag är bara den som får tugga i mig resultatet, oavsett vad makthavarna beslutar.

Det jag saknar mest i den här debatten och som jag inbillar mig skulle vara viktigt för opinionsundersökningarnas resultat är frågan om investeringar i välfärden.

VARFÖR ges privata investerare möjlighet att bygga privata företag inom vård, skola och omsorg? VARFÖR är det så många som tydligen tror att det går att fortsätta att få samma pengar utan att de som investerar får något tillbaka?

Kan det bero på att kommuner och landsting saknar kapital för att bygga upp alla dessa verksamheter själva? Att det skulle bli för dyrt för skattebetalarna helt enkelt?

HUR MYCKET pengar TILLFÖRS välfärden från riskkapitalister? Den frågan verkar helt omöjligt att få svar på och den verkar ingen vara intresserad av? Men det kan knappast vara gratis att bygga upp en vårdcentral eller ett äldreboende, men HUR MYCKET kostar det?

VAD blir konsekvenserna av ett totalförbud av privata aktörer inom välfärden? För det är väl ingen som på fullt allvar tror att någon kommer att riskera sitt privata kapital för att driva verksamheter som inte får gå med vinst?

Har vinstmotståndarna och Göran Greider överhuvudtaget räknat på vilka konsekvenser ett vinstförbud skulle få för vanliga människor?

För dem som nu går i privata skolor, bor i privata äldreboenden/gruppbostäder/behandlingshem eller vårdas på privata vårdinrättningar?

Jag hittar ingenting som tyder på det, ingen som ens funderar över det .. bara ett kompakt förakt för att det finns alternativ utanför de hårt belastade offentliga verksamheterna.

Det är ju fullständigt självklart att människor vänder sig mot uppgifterna att vården dräneras på pengar .. trots att skillnaden mellan privat och offentlig kvalitet är marginell .. och att svenska välfärds- och skattemedel går till privata aktörers konton utomlands.

Men har vi råd att överta de privata aktörernas verksamheter samtidigt som det ska satsas på arbetslösheten, bostadsbristen, barnbidrag/sjukförsäkring och utbyggda motorvägar till en kostnad av 70 miljarder, som LO kräver?

Göran Greider vill ha en folkomröstning där frågan ska vara .. ska vi förbjuda vinster i välfärden?

Men om frågan ställdes på ett helt annat  sätt?

Ska vi förbjuda privata investeringar i välfärden??

Skulle svaret bli detsamma då?


Dagens citat ..
När det gäller debattörer frågar man sig ofta om de hjälper till med lösningen, eller om de hör till problemet. /Robert Jungk (1913-1994)

Om du förväntar dig ett klokt svar, måste du också ställa en förnuftig fråga. /Johann Wolfgang von 
Goethe (1749-1832)


Bloggat. Maria Abrahamsson,

6 kommentarer:

 1. Jag väntar tålmodigt på att någon ska punktera den kraftigt vinklade synen på på privata aktörer inom välfärden, men det verkar inte vara någon som tagit upp den kastade handsken trots att det finns så mycket att för fram i ämnet.

  Jag vet inte om Alliansen mest förväntat sig att sossarna ska förgöra sig själva på frågan.

  SvaraRadera
 2. Är du smartare än en femteklassare går på TV nu,här kan man fråga är du smartare än en politiker. Ja det tycker jag.Vi kan till skillnad från vissa politiker se att det skulle bli konsekvenser av att förbjuda vinster i välfärden och ingen vet hur det skulle slå.Det kanske skullle vara ide att oberoende experter gjorde en konsekvensanalys innan man vet om det går att klara av det utan privata aktörer.

  SvaraRadera
 3. Vad jag vill veta är vad de skall göra med alla dessa vinster?

  Tänker de sänka skatten för om det nu görs så enorma vinster borde det väl betyda att vi betalar för mycket i skatt?

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Henrico .. tyvärr så tror jag att det är skatteintäkterna från de privata (och kommunala) verksamheterna som är vinsterna i välfärden i stället för skatteintäkter?

  Genom att utnyttja systemet med avdragsrätter, räntor och lån så trixas det bort pengar som egentligen borde ha gått tillbaka till statskassan.

  Men naturligtvis passar det vänstern bättre att påstå att pengarna tas från vårdtagarna.

  SvaraRadera
 5. Se hur man gör i Norrköping:
  http://www.nt.se/debatt/default.aspx?articleid=8475429

  Nått värre svineri får man leta efter!

  SvaraRadera
 6. Jag kollade SOM-institutets frågefomulär och fann följande: formuläret består av 83 huvudfrågor med 5- 10 eller ännu fler underfrågor per huvudfråga, under huvudfråga 15 med 11 underfrågor kom frågan/påståendet " Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad
  vård, skola och omsorg " den enda inte-satsen av alla 11 underfrågorna!

  SvaraRadera