onsdag 1 maj 2013

Vad är en GLOBAL arbetsmarknadspolitik?


Jag har aldrig varit sosse eller vänster på något vis. Länge inbillade jag mig att politik var något som särskilt kompetenta personer tog hand om och om det inte hade varit för Astrid Lindgren och Tage Danielsson så kanske jag fortsatt i den villfarelsen?

Men innan dess var första maj en dag när jag nästan önskade att jag var socialdemokrat. Det var något speciellt när första majtåget kom marscherande uppför stadens huvudgata med musik och fladdrande fanor. Människorna såg glada ut och det rådde en feststämning som gjorde att man gärna ville vara delaktig.

Jag lyssnade nog aldrig på några tal? Vad mina föräldrar gjorde och röstade på har jag ingen aning om .. vi talade aldrig politik hemma. Men jag inbillade mig att det var lika glada, inkluderande och framtidsinriktade tongångar i dem som i själva marscherandet? De som var engagerade i Partiet var i allmänhet både lyckliga och rödblossiga om kinderna när de återgav upplevelsen.

Nu för tiden ser de som marscherar fram under de röda fanorna så arga ut? Bistra, hotfulla och missnöjda. Musiken känns militärisk och när jag lyssnar på talen .. för det gör jag nu, när jag kan följa dem hemma .. så känns det hotfullt, hånfullt, trångt och kvävande.

Jag vill inte längre vara delaktig av sossarnas första maj .. numera får de ha hela året för sig själva. Egentligen så tycker jag att hela biddevitten har spelat ut sin roll. För när välnärda, välbetalda människor som aldrig har arbetat ute i verkligheten .. eller som klamrar sig fast vid ett arbetarbakgrunds-alibi som spänner över några år i tonåren .. ställer sig upp och sjunger Internationalen så får jag kväljningskänslor ..

Båd' stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner.
Den rike inga plikter trycka,
den arme ingen rätt man ger.
Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
jämlikheten skall nu bli lag.
Med plikterna vi hittills nöjt oss.
Nu taga vi vår rätt en dag.

För är det några som vill ha mer "stat och lagar", högre "skatter" och tagit sig "sin rätt" i form av politiska förmåner så är det väl vänstersidan med sossarna i spetsen? Och direkt utfattiga eller "arma" verkar de inte heller vara .. de som kvalat in i den eviga värmen i partiets finrum?

Och vad gäller "plikter" och "jämlikheten" så är det väl lite si och så med det inom partiet och då finns det väl ingen större anledning att tro att det som är omöjligt att uppnå i det egna rummet, ska vara möjligare om man försöker med hela landet? Men det vet förmodligen Omar Mustafa mer om än jag eftersom han "gavs rätten" att komma in i finrummet och se sig om innan den togs ifrån honom och han kastades ut .. i pliktens och jämlikhetens namn.

Men det ville inte Stefan Löfven tala om. Antingen så tyckte han det var ointressant eller så skämdes han och ville sopa allt under mattan?

Men både Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Karl-Petter Thorwaldsson tog i så de nästan spräckte livstycket och lovade, hotade och hånade den regering vars dagar de ansåg nu var räknade!!

100 000 nya jobb i skattefinansierad offentlig sektor som lönar sig på skatteintäkterna från de skattefinansierade jobben ?? ska strama upp statens finanser???

Efter nästa val heter statsministern Stefan Löfven och då jäklar i min lilla låda!!

Och så lovades det 70 miljarder från LO, himmelrikets öppnade portar med arbeten i offentlig sektor till alla från Jonas Sjöstedt och forskning i de länder som hade lägre arbetslöshet än oss.

Sverige: 8,1 %
Finland: 7,9 %
Danmark: 7,9 %
Storbritannien: 7,8 % (september)
Belgien: 7,4 %
Tjeckien: 7,4 %
Malta: 6,9 %
Rumänien: 6,7 %
Holland: 5,6 %
Tyskland: 5,4 %
Luxemburg: 5,1 %
Österrike: 4,5 %

Så bra. Mårten Palme kanske kommer på något knep som ingen annan lagt märke till?

Och eftersom jag bor i den stora glömskan utanför tullarna så lyfte jag intresserat på ögonbrynen när Stefan Löfven började tala om alla de tusentals småföretag som försvinner när de pensionerade ägarna lägger ner, eftersom ingen vill ta över.

Det ska han ändra på.

Frågan är bara hur? För bara där vi bor så försvinner rörmokare, mattläggare, byggmästare och elektriker med oroväckande hastighet och deras egna barn vill inte arbeta långa, långa arbetsdagar + administrativt extrajobb på helger och kvällar, till samma lön som ett 8-17-jobb. Att anställa någon är inte att tänka på, arbetsmoralen eller arbetsvilligheten är inte så stor att någon vill ta risken att ha jobb för två och själv vara den enda utföraren. Särskilt inte i de fall då offerten innefattar en tidsgräns.

Men han tänker precis som jag, Stefan Löfven. Förmodligen kommer han att komma till samma slutsats också så småningom .. men till ett helt annat pris för skattebetalarna?

I övrig rann det mesta av mig eftersom jag har hört det förut och i betydligt trevligare och muntrare utföranden, men en mening fastnade och den funderar jag fortfarande på?

"När nu de unga tar en större plats i en global ekonomi, och kliver ut på en global arbetsmarknad, då ska vi också säkra en global arbetsmarknadspolitik."

Vad är skillnaden mellan vanlig arbetsmarknadspolitik och en global arbetsmarknadspolitik? Vad menar han när han lovar att svensk socialdemokrati ska säkra en global arbetsmarknadspolitik och HUR säkrar man en global arbetsmarknadspolitik?

Det skulle jag gärna vilja veta?

.. och förmodligen alla andra länders regeringschefer också??Wikipedia:
Global - Som term för något som inkluderar hela världen, världsomspännande fenomen.
Global - En serie köksknivar från det japanska märket Yoshikin.

DN, DN, DN, DN, AB, AB, AB, AB, AB, AB, Expr., Expr., Expr,. Expr., SvD, SvD,

8 kommentarer:

 1. Stefan har väl tänkt att bli hela universums frälsare och partiledare?

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Allting låter jättebra och lite FÖR bra. Så bra att socialdemokraterna redan förkunnar att nästa år åker regeringen ut ur Rosenbad. Må så vara, det är nästan hybris, och det har fått andra på fall tidigare. Du är upmärksam, any, å det som är de svaga punkterna. Dels bristen på konkreta ideér och framförallt LO som kan spendera 70 miljarder på lånade pengar som betalar sig självt. Känns det igen? Betänk att LO är en maktfaktor inom partiet så att det kommer att sockras för att få bort regeringen från Rosenbad det ser vi redan nu. Men är det seriöst och ett bevis på ansvarstagande? Nej, det kan ingen tycka. Men mer kommer att komma. Makt är lockande nämligen.

  SvaraRadera
 3. Jättebra skrivet Any,och det där med global kan man undra över vad som menas.

  SvaraRadera
 4. Global arbetsmarknad? Han tänker väl på alla som rensar fisk i Norge? :-)

  SvaraRadera
 5. Anonym 22:35 .. Naturligtvis, varför tänkte jag inte på det? Och till sin hjälp har de renskniven Global av det japanska märket Yoshikin!! :-)

  Det finns alltså en tanke bakom orden? ;-)

  SvaraRadera
 6. 8-D)-3=>--;
  Ni är roliga!

  SvaraRadera
 7. http://blogg.vk.se/anders/2013/05/02/flosklernas-1a-maj-1206093/

  SvaraRadera
 8. Läs Dick Erixons blogg 4/5:
  Civilitet i en global era
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera