tisdag 10 februari 2015

Aftonbladet krattar manegen för våld, hat, rasism och samhällsklyftor.


Jag läser på Flashback ibland och jag har ofta sagt till Maken att .. det är tur att det finns en plats där frustrerade människor, som anser sig illa behandlade av samhället, kan lätta på trycket i stället för att gå ut och slå någon på käften eller vandalisera offentlig egendom.

Den åsikten delas uppenbarligen inte av Aftonbladets Jan Helin.

I kvällstidningarnas värld är våld, hat och klyftor i samhället en kioskvältare. Ju mer hat, våld och avgrundsdjupa klyftor desto bättre .. men för att inte smutsa ner fingrarna med hatochvåldstillverkandet så betalar våra chefredaktörer andra för att göra det klyftgrävande skitjobbet.

Kvällstidningarna nöjer sig med att agera polis, domare och bödel .. och i åtminstone ett fall har de lyckats få en människa så knäckt att han valde att ta sitt liv.

Jag har inte sett några löpsedlar eller stora rubriker om den händelsen .. så det kanske inte kändes lika festligt som att bygga upp det som ledde till tragedin. Eller så kanske han var så lite värd i chefredaktörernas ögon att de inte ens märkte att han försvann?

När Aftonbladet nu följer Expressen i spåren och använder Researchgruppen för att rota bland kommentarerna på Flashback så sänker de sig till samma nivå som dem de skandaliserar .. för Researchgruppen är inget trevligt gäng och skulle jag välja mellan flashbacktrollen och Researchtrollen så blir det inte till de sistnämndas favör.

Men vad är syftet med Aftonbladets jakt bland de som mår sämst i samhället? Det här är till stor del samma människor som tidningen utnyttjar när samhället gör samma sak som tidningen gör nu .. dvs tar ifrån dem den värdighet de har kvar när de anser att livet hanterat dem illa.Är det rätt att försöka krossa människor som inte kan hantera språket lika nyansrikt som en kvällstidningsjournalist? Är målet att skapa klassklyftor mellan dem som tidningarna favoriserar och dem som nästan aldrig får någon uppmärksamhet i sitt utanförskap?

Visst, det går att skandalisera människor som inte kan försvara sig. Det går att få dem avskedade, deras anhöriga utskämda, deras barn mobbade .. men deras åsikter .. hur motbjudande de än kan te sig .. kommer inte att förändras, snarare tvärtom.

Hatet blir inte mindre, främlingsfientligheten får nytt bränsle .. men möjligheten att lätta på trycket hemma i tv-soffan försvinner.

Vad kommer i stället?

Tar Aftonbladet ansvar för det .. eller sitter de bara med fingrarna i beredskap över tangentborden och hoppas på kravaller, bränder eller misshandel .. och kanske ytterligare några självmord.

Mediakrisen verkar ha slagit särskilt hårt mot Aftonbladet .. men det rättfärdigar inte angreppen på de läsare som fortfarande finns kvar. För Aftonbladet är förmodligen den tidning som säljer bäst bland dem som ser livet i svart och vitt och vill gotta sig i hat, hån och förödmjukelse .. det som är tidningens i särklass bästa gren.

Nu är desperationen tydligen så stor att tidningen bestämt sig för att skapa sina egna nyheter? Uppvigla allmänheten till hat och .. förhoppningsvis .. våld för att rädda reklamintäkterna och för att sälja fler papperstidningar.

För handen på hjärtat .. det här handlar inte om något annat än pengar.

En del av kommentarerna på flashback är oförsvarligt motbjudande och tack vare Aftonbladet är det betydligt fler än tidigare som kan ta del av dem. Det att Aftonbladet nu hotar med att hänga ut medlemmarna på sin egen, hemsnickrade skampåle .. kommer inte att förändra något till det bättre, bara göra att en grupp ser sig som förmer än en annan. 

Rasismen, kvinnoföraktet och de grova tilltalen kommer att vara desamma även om de förflyttar sig till andra arenor. Men sett till det senaste utspelet kan vi väl säga att Researchgruppen inte är så värst olik de dåliga sidorna hos Flashback .. där de enligt uppgift själva ger sig hän åt smutskastning av oliktänkande .. målet verkar i båda fallen vara att hata, håna och hänga ut andra för att kunna förhärliga sig själva.

Det är sådana människor som kvällstidningarna betalar för .. men när en närstående säger att Aftonbladet har blivit en sorts klassmarkör känns det nästan som en inbjudan till Researchgruppen .. så det förnekar jag härmed att det någonsin har hänt.


8 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Undrar om researchgruppen kommer hänga ut de som sa nedsättande och otrevliga saker om Birro.

  SvaraRadera
 3. Anybody! Du glömde i din uppräkning i vart fall mansföraktet (de vita då) - det som radikalfeministerna älskar att ventilera. Dessutom tveksamt om det tilltal som de vänstra extremisterna nyttjar normalt sorterar under rasism - men hatiskt och grovt är det. Dock sällan omtalat!

  SvaraRadera
 4. http://blogg.vk.se/Mexan/2014/04/03/och-vart-var-edda-manga/

  liten gammal anekdot

  SvaraRadera
 5. Hela förfallet började med Littorin, för att sen förvärras ytterligare med Juholt (Då bojkottade jag AB). Det vi ser nu är en nedåtgående spiral i Svenska mästare i osmaklighet och usel journalistik.

  Jag börjar misstänka att Researchgruppen har andra bakom sig än den förvirrade våldsvänstern. Med tanke på de avslöjanden som kom fram om IB affären i samband med Olof Frånstedts bok "Spionjägaren" är det inte omöjligt att vi har en ny åsikts- och yttranderegistrering.
  Konspiratoriskt? Ja, säkert. Men läs böckerna, så förstår ni vad jag menar.

  SvaraRadera
 6. Jag har ingen anledning att försvara kvällspressen, som gör en massa skit (f a det säljer/klickas mest, tyvärr..), inte heller Researchgruppen. Alla källor är INTE ”ansvarskännande medborgare”, det är sanningshalten som måste granskas.

  Men i det här fallet säger man sig vilja publicera, citat:

  ”bara personer som har ett offentligt uppdrag. Vi granskar i det fallet om de driver dubbla agendor. Alltså företräder en linje offentligt och sprider budskap som går stick i stäv med det anonymt.... Vi har granskat flera personer som inte kan sägas ha offentliga uppdrag med spridit hat och hot mot enskilda personer. Vi publicerar inte dem eftersom de inte har någon annan känd offentlig agenda”.

  Såvitt jag kan se har man (åtm hittills) hållit sig till det: En specialistläkare fick förbli anonym, eftersom han inte hade annan känd offentlig agenda.

  Jag tycker det är sorgligt att det man tidigare spydde ur sig vid köksbordet efter en jobbig dag nu publiceras för världen att se. Det är som att en spärr trillat bort.

  Lena L
  PS: Vill inte vara anonym, men får inte blogspot att känna igen mig. Tyvärr.

  SvaraRadera
 7. Lena
  Det är möjligt, men dessa uppgifter kan ändå lätt hamna i fel händer. Vissa inom dessa ljusskygga grupper drar sig inte för att tjäna en hacka på andras olycka, hur mycket vänster de än påstår sig vara. Det är dessutom inte tillåtet att hacka websidor på detta sätt

  SvaraRadera
 8. Flashback är allt annat än ett ställe man kan skriva av sig sin förtret mot politiker. Det är framför allt ett ställe som man anonymt hänger ut, förtalar och djävlas med icke anonyma personer. Jag har själv blivit drabbad och kan säga att det är det jävligaste jag varit med om och upplever varje gång någon läser skiten. Stäng Flashback!!

  SvaraRadera