onsdag 4 februari 2015

Hur tänker du nu, Magdalena Andersson?Vår nya finansminister förhåller sig kallsinnig till de ideella föreningarnas desperata rop på en lagändring som gör att de slipper betala in vinsten på secondhandförsäljningen i moms.

Jag fattar inte hur hon tänker.

Vi tar emot 100 000 tals människor som saknar det mesta och motarbetar de organisationer som tillhandahåller tillräckligt billiga varor så att de kan skapa ett första hem och klä sig för det överraskande kalla klimatet.

Ur miljösynpunkt kan vi ju också fundera ett varv .. vart ska alla lindrigt begagnade kläder ta vägen när det inte längre finns någon som vill ta emot dem? Det kommer att byggas berg av kläder, skor och heminredningsprylar. Ska det bara eldas upp?

 Är det den energikälla som Miljöpartiet tänkt sig ska ersätta kärnkraften? Vad säger Åsa Romson om det?

Myrorna, S:t Erikshjälpen, Stadsmissionen, Röda Korset och många fler är också en arbetsplats för dem som behöver hjälp att komma ut på arbetsmarknaden .. unga, utrikesfödda, funktionshindrade och många fler som behöver lite starthjälp. Har inte Ylva Johansson någon som helst åsikt i frågan?

Ska Magdalena styra om dem också till traineejobben hemma hos våra hjälplösa äldre? Gud hjälpe mig för att bli gammal i Sverige .. om det är allt vi har att se fram emot. Träningsobjekt för dem som hellre vill göra något annat .. jobba på Remake till exempel.

Remake är något alldeles fantastiskt som Stadsmissionen kan erbjuda arbetslösa som arbetsträning. Jag skulle själv kunna arbeta utan lön .. ja till och med betala för nöjet .. när det gäller så kreativa uppdrag som att göra nytt av gammalt. Men tyvärr så finns det ingen Remake-verksamhet i närheten av där jag bor .. och med Magdalena Anderssons inställning så lär det inte bli någon heller.

Loppis, second-hand, vintage, retro, kuriosa, lindrigt antikt, fynd, billigt och begagnat .. finns det något häftigare för den som är lika fynd- och pryltokig som jag? Till och med Pippi Långstrump var sakletare och då kan vi väl nästan påstå att det som de ideella organisationerna sysslar med är KULTUR?

Remake´s verksamhet är i sanning KULTUR och eftersom den sysselsätter många utrikesfödda kvinnor så kanske vi kan påstå att resultatet blir MÅNGKULTUR?

Vilket gör att frågan borde ligga på Kulturministerns bord, eller hur?

Att  möjligheten att kunna bygga ett första hem och inhandla vinterkläder för en hel familj .. för en blygsam summa .. försvinner drabbar i första hand de nyaste av de nya svenskarna .. en fråga som Stefan Löfven kanske vill svara på själv .. eftersom han inte tycker det behövs en särskild integrationsminister?


Hur gärna vill du ha 25% av det som kommer att bli ingenting .. eller ett miljöproblem?

Medan det som går förlorat .. skapat av eldsjälar, kreativa, fantasirika människor och till nytta för den som annars inte har råd .. verkligen är NÅGONTING!!

12 kommentarer:

 1. Min dotter jobbar inom Kriminalvården. Hon lovordar alla loppisar för de är nästan de enda som hand om de som är nyutsläppta, får samhällstjänst och liknande. Dessutom är de, precis som du själv skriver, de som ställer upp på att ta emot funktionshindrade, arbetshandikappade och långtidssjukskrivna som arbetskraft.

  Dessutom är jag också en sakletare och skulle sörja om jag inte kunde få göra ett eller annat fynd ibland. Dessutom är de utmärkta som bibliotek. Man köper en bok för en guldpeng, läser den och lämnar in den igen. Voila, så har man hjälpt till med att stödja ett utmärkt välgörenhetsarbete.

  SvaraRadera
 2. Tror att dom vill ha en massa stämplande svartjobbare som känner sig som kungar, det är ju liksom väljarbasen.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är skitbra att de där parasitloppisarna måste betala moms. Andra secohandbranscher som inte parasiterar på skattebetalarna genom att utnyttja arbetslösa som gratis personal måste göra det varför inte Myrorna. Dessutom gäller de nya reglerna inte de loppisar som verkligen drivs idieelt med volontärer och som volontärer räknas inte arbetslösa som loppisparasisterna får bidrag för att de ska jobba gratis. Ideella loppisar som har öppet max två dar i veckan slipper moms. http://fasan2.bloggo.nu/Myrorna-forsvarar-sitt-utnyttjande-pa-Brannpunkt/ Susanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte någon (dvs du och jag) ska betala moms en andra gång på en och samma vara. HUR kan en merkonsumera (dvs moms) en vara som redan är ute i samhället? Staten har ju dessutom redan fått in det den ska en gång på pryeln eller hur?

   Så kanske rättvisan inte borde göras genom att låta fler bli momspliktiga, utan att färre blir det?

   Radera
  2. Antik och kuriosa affärer som inte parasiterar på arbetslösa måste betala moms varför ska inte myrorna göra det? och som sagt de som verkligen är ideella och har frivilliga föreningsmedlemmar som jobbar gratis på sin fritid och har begränsade öppettider behöver inte betala moms. Det är bara fas3 parasiterna som behöver göra det. Sedan är det inte någon merit i CVt för en arbetslös att ha praktik hos dessa loppisparasiter just för att som nämns i en annan kommentar att de är de enda som vill ta emot kriminella som ska göra samhällstjänst. Just därför är det många arbetslösa som har tvångsplacerats på myrorna, statsmissionen och liknande ställen som gör allt för att mörka detta i sitt CV. Dvs praktik på Myrorna lika dumt att skriva i -CV som att man suttit inne. Susanna

   Radera
 4. Jag är arbetslös och vill ge mig in på eget företagande i sekondhand branchen, bygga upp företaget med anställda och jag kommer att utöka så mycket som det går, men jag kan bara göra detta om andra secondhand butiker vilka utnyttjar gratis arbetskraft lägger ned.

  SvaraRadera
 5. Om du har tänkt att hyra en lokal och anställa personal för att sälja skänkta begagnade varor från normalhem samt betala 25% moms på det, så är jag rädd för att du kommer att bli besviken .. även om de stora ideella föreningarna lägger ner.

  Möjligen kan du tjäna en slant på högkvalitativ vintageförsäljning .. men då är det brukligt att den som erbjuder plagget får åtminstone 30-50% av försäljningspriset.

  Jag har räknat på det själv och även om du satsar på en mycket billig lokal och arbetar ensam så är timpenningen försumbar och en ren och vit vinst nästan omöjlig att uppnå.

  ALL begagnat-försäljning borde vara momsbefriad. Momsen är redan betald i första ledet, lönen för den som arbetar och en eventuell vinst är redan beskattningsbar och samhällsnyttan är ovärderlig.

  Tänk bara på kostnaderna för sopberget som kommunerna skulle få på halsen om secondhandförsäljningen upphörde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett eu direktiv ligger till grund för att det numera ska vara moms även på seconhandförsäljning. Antikhandlare har varit tvungna att betala moms i flera år. Konkurrensen ska vara lika. Jag känner flera som tidigare livnärt sig i många år genom att bedriva loppisar nu går det inte längre pga den illojala konkurrensen från myrorna, statsmissionen och liknande som parasiterar med hjälp av gratis personal i åtgärder. Jalla Jalla pappan gav upp och stängde sin loppis för några år sedan. Då drog ändå hans kändisskap från filmerna kunder.
   Dessutom talar fler och fler om att vi måste satsa mer på grön ekonomi och dit måste vi ju ändå räkna secohandbrqanschen men det kommer aldrig att funka om de dels ska slippa moms och dels gödas med gratis och starkt subventionerad personal av staten.
   Susanna

   Radera
 6. Momsfrågan åt sidan, du skriver att du skulle kunna jobba utan lön i en second hand butik. Då hoppas jag du menar som volontär och inte som fas 3a utan lön, semester, pensionspoäng och fackliga rättigheter. Ersättning från max 10.000 om du har högsta aktivitetsstöd, du kan söka försörjningsstöd om du ej har haft akassa men det blir noll om du har en partner vars inkomst är över existensminium. Dessutom är det ingen merit att ha jobbat gratis på detta sätt. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver att jag nästan skulle kunna betala för att arbeta med det som görs på Remake .. dvs skapa nya saker och plagg av gamla förbrukade. I och för sig så gör jag det redan här hemma .. men det skulle vara kul med så stor tillgång till material och likasinnande..

   När det gäller fas3 och lönebidragsjobb så är det ju en helt annan sak. Alla de stora ideella organisationerna har gott om frivilligarbetare och är inte beroende av dem som samhället anser behöver arbetsträna för att få en försörjning när livet kantrat av en eller annan orsak.

   Myrorna, S:t Erikshjälpen, Stadsmissionen mfl erbjuder en möjlighet till sysselsättning .. men är inte beroende av fas3-arbetare.

   Klandra politikerna .. inte frivilligorganisationerna som gör så gott de kan.

   Men om jag tvingades till det så finns det betydligt sämre alternativ än att arbeta i en secondhandbutik eller på ett sorteringslager.

   Men fas3 eller andra tvingande bidrags-, sysselsättningsåtgärder, får du klandra staten för. Det har ingenting alls med moms på begagnade varor utan större andrahandsvärde .. att göra, eller hur?

   Radera
  2. utan fas3 personal skulle Myrorna få slå igen rätt snabbt. Innan det blev poppis att skicka ut arbetslösa på olika former av praktik i andrahandsaffärerna i samband med 90 talskrisen så låg myrorna i min hemstad i små lokaler i utkanten av stan. De hade pensionerade tanter som jobbade ideellt samt ett fåtal missbrukare till hjälp som samtidigt var inskrivna i Frälsningsarméns behandlingsprogram för missbrukare. Affären var öppen ett par eftermiddagar i veckan. Samtidigt fans det flera andrahands affärer i stan som små familjeföretagare kunde försörja sig på. Detta helt utan bidrag. I dag har Myrorna en jättelokal i centrala stan öppet 6 dagar i veckan. De ideellt arbetande tanterna är borta för vinden. De har några få anställda som arbetsledare resten är gratisfolk från AF som de får bidrag för. Även erikshjälpen, bra begagnat och erikshjälpen har jätte anläggningar fast deras ligger i industriområden i utkanten på stan. Där finns fortfarande en och annan ideellt arbetande dam med de som gör grovjobbet dvs putsar upp och snyggar till skänkta prylar det är slavar i fas3. Susanna

   Radera
 7. Jag instämmer helt i vad Susanna skriver. Second hand butikerna har gått över till att bli kommersiella och de har butiker i centrala lägen. De syr om inlämnade kläder och har på så sätt egna kollektioner. Konkurrensen mot andra företag blir helt skev. Priset utåt måste bli mer likt övriga butikers. Skattepålägg mot kund men avdrag på skatten för det som secondhandbutiken lämnar till välgörenhet, precis som när Alliansen gav privatpersoner rätt att göra avdrag för gåvor till välgörande ändamål. Det handlar egentligen inte om "moms" utan om att skapa rättvis konkurrens i näringslivet.

  SvaraRadera