söndag 15 februari 2015

Lilliputanerna regerar?


I Köpenhamn avlossades i går ett stort antal skott .. minst 30 enligt uppgift .. under en debatt om yttrandefrihet. En man dör och 3 poliser skottskadas .. men det kunde ha blivit så många fler.

Några timmar senare avlossades skott mot en synagoga, en man dör och två poliser skadas.

I dag på morgonen sköt polisen en man som påstås vara gärningsmannen.

På tidningssidorna kallas angreppen för "extremism"? I en bisats kan uttrycket "radikala islamister" förekomma och på varenda tidningssida är alla rörande eniga om att terror är någonting alldeles förfärligt.

De svenska politikernas reaktioner är ängsliga och försiktiga och tystnar snabbt.

Ungefär lika snabbt som efter det att alla utropat sig till "Charlie" efter angreppet mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Det är inte utan att jag börjar tänka på Gullivers resor av Jonatan Swift.

Gulliver kom till ett ett mycket litet land, fjättrades av mycket små människor som ansåg sig överlägsna och utvalda och diskuterade och krigade om viktiga saker, som från vilken ände man ska knäcka ett ägg. Gulliver lär sig språket och skapar vänskapsband, men lämnar landet då han inser att matförråden inte kommer att räcka för evigt.

Jonathan Swift skrev Gullivers resor som en satir för att belysa sin tids sociala missförhållanden och för att "lämna över till läsaren att själv inse hur löjligt dåtidens europeiska samhällsskick många gånger var. Det kunde under 1700-talet även i västvärlden vara mycket riskabelt att kritisera samhället öppet".

Är det någon mer som känner sig som Gulliver? Fjättrad av tusentals små twittertrådar, skapade av mycket små människor?

Är det någon som känner igen samhällsklimatet på 1700-talet, där en liten elit styrde så att det var mycket riskabelt att diskutera samhällsproblemen öppet?

Richard Herrey skrev några upprörda rader om att det var en sjuk religion i ett sjukt land när en iransk kvinna hamnade i fängelse efter att ha bevistat en volleybollmatch.

Det skulle han inte ha gjort  .. skampålen restes på rekordfart av upprörda lilliputaner.

Marcus Birro dristade sig till att twittra .. Vad har den största delen av världens terrorism gemensamt? Islam. Fakta. ... och blev fullständigt massakrerad av lilliputanerna. Och när han tog sig friheten att äta lunch tillsammans med dem som utsetts till "det knäckbara ägget" i Lilliputland .. så vässades skarprättarens svärd och gamarna samlades runt stupstocken.

Vilket bevisar att yttrandefriheten inte omfattar alla yttranden och att alla sanningar inte är allas sanning ... och att den sanna sanningen inte alltid är den verkliga sanningen .. i Lilliputland.

Så vad säger vi när människor attackeras och dödas på möten där de diskuterar yttrandefrihet? Hur förhåller vi oss till människor som Lars Vilks som provocerar .. och inte gör det särskilt skickligt .. när de utsätts för mordförsök? Vad säger vi när våldet kommer obehagligt nära ..?

FY??

Yttrandefriheten är oskattbar och viktigt och inget ska få stoppa det fria ordet ... men?

Detta är ett "politiskt" attentat utfört av "extremister" och inget annat ... puh!

Vilken politik och vilkar extremister är onödigt att ge sig in på om det inte handlar om den livsfarliga högerextremism .. någon eller några kan ju bli kränkta.

Det känns obehagligt.

Vi verkar ha lämnat walkover till lilliputanerna?


Expr., Expr.,

14 kommentarer:

 1. "Vi verkar ha lämnat walkover till lilliputanerna?"

  Exakt vad jag försökt säga i tidigare kommentarer, men utan att kunna uttrycka mig i så välformulerade meningar och ord.

  Vi måste sluta att kasta bort våra röster på lillputtarna. De kommer alltid att missförstå vårt röstande och hävda att de har vårt förtroende i den fråga som Skänk dem inte ett förtroende som de inte har!

  Om det nu tar emot att rösta SD i nästa val, så rösta i så fall inte alls.

  Allt annat är att ge lilliputtarna fortsatt acceptans att förstöra landet.

  V

  SvaraRadera
 2. ..i den fråga som vare sig vi vill det eller ej har seglat upp som en ödesfråga för landet...

  Ska det stå. Föll bort mellan tangenttryckningarna.

  V


  SvaraRadera
 3. Om en människa öppnade dörren till sitt hem och lät vem som helst komma in vore det en fin gest.
  Om gästerna efter ett tag slutar ta av sig skorna, tar för sig av det som finns och inte hjälper till att städa och laga mat skulle man nog tycka synd om människan. Han eller hon skulle nog anses lida av extremt låg självkänsla och efter ett tag skulle ingen vara förvånad om allt som fanns att bjuda på var slut och ingen längre ville komma på besök. Lite sorgligt faktiskt, för alla…

  SvaraRadera
 4. Där inte lilliputtarna regerar finns det marionettskötare som gör allt för att rycka i trådar som vi förhoppningsvis inte har gått med på att fästa vid våra kroppar för att just bli marionetter till en skötare eller bara en tanke eller idé

  SvaraRadera
 5. Jag tror att du har missat lilleputtliknelsen ganska ordentligt.
  I Swifts liknelse är det ju både ni "antiislamister" och de "antirasisterna" som är lilleputtar, ni diskuterar från vilken ände man ska knäcka ett ägg.
  Det är inte bara andra sidan som är lilleputtar, de diskuterar ju inte med varandra.

  SvaraRadera
 6. @Anonym16/2/15 15:13: Eftersom att du skriver NI "antiislamister" med citattecken och allt, så utgår jag ifrån att du är för islamister ;-)

  SvaraRadera
 7. Hmm:
  Varför utgår du ifrån något så korkat?

  SvaraRadera
 8. @Anonym16/2/15 16:54: Eftersom att du separerar dig själv ifrån din tes med ordet NI.

  Kan du inte läsa innantill?

  SvaraRadera
 9. Hmm:
  Jag separerar mig från antisemitism också, innebär det att jag är semit?

  SvaraRadera
 10. Nu får du byta "frikort" Any...=)
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20328211.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. F*N också!!! ;-(

   Radera
  2. Vad är det med alla dessa politiker som inte kan avsluta ett förhållande innan de börjar på ett nytt? Äta kakan och ha den betende.

   Skilj er FÖRST och SEN hitta kärleken.
   Detta äcklar mig faktiskt.

   Radera
 11. Hear hear, Halleluja och allt det där….

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sds-motstandare-gor-i-stort-sett-allt-fel_4338699.svd

  SvaraRadera