onsdag 25 februari 2015

Förtroende.

Det kan ta lång tid att bygga upp ett förtroende, det är inget du bara får, utan något du måste göra dig förtjänt av. Något som du kan förlora väldigt snabbt, men som det nästan är omöjligt att få lika helt igen.

Ann-Charlotte Marteus på Expressen har haft ännu en aha-upplevelse och kommit till insikt om att "Sverige i någon mån har gått sönder. Och då tänker jag inte på klyftan mellan fattiga och rika eller mellan svenskar och invandrare, utan om ett slukhål som hotar att breda ut sig mellan en massa vanliga medborgare å enda sidan och politiker och medier å den andra."

Hennes läsare verkar bestå av .. hör och häpna ..  "människor framstår som självklart vana vid det mångkulturella, helt på det klara med att Sverige är och förblir ett land med mångfald och invandring" .. men som trots detta är oroade av migrationspolitiken.

Jag uppskattar Ann-Charlotte Marteus som journalist och hennes ansträngningar att förstå "folket", men när hon för säkerhets skull garderar sig med  .. "jag kan ha drabbats av tunnelseende"..  är hennes nyvunna åsikt ungefär lika mycket värd som ett vallöfte, uttalande eller utlyst nyval från Stefan Löfven.

Att det har grävts en klyfta stor som ett slukhål mellan politiker och medier och vanliga medborgare har jag och många, många andra skrivit om i åratal .. särskilt tydlig har Johan Westerholm på Ledarsidorna.se varit .. så det är kanske inte så konstigt att det sipprat in en och annan svårbortrationaliserad tanke i det allra heligaste, ledarredaktionen på en kvällstidning.

Om ytterligare ett antal år kanske till och med någon på Rosenbad kommer fram till samma slutsats som Ann-Charlotte Marteus .. "Folks oro kan inte avfärdas som rasism".

Det är en insikt som i Ann-Charlotte Marteus fall kommer i elfte timmen och när det gäller politikerna kommer att landa alldeles för sent .. när förtroendet för våra etablerade folkvalda har blivit omöjligt att reparera och ingen längre tror på de stora mediehusens tillrättalagda sanningar.

Redan innan Sverigedemokraterna tog klivet in på den politiska arenan skrev jag att Sverige är ett land som står vidöppet för en karismatisk ledare som kan erbjuda rimligare och modernare floskler och klyschor än dem som vi har nu. Den dörren har inte öppnats av "folket" utan av samma personer som skapat Ann-Charlotte Marteus nyupptäckta slukhål.

Det är minst sagt skrämmande eftersom vad som helst kan komma från vilket håll som helst .. när som helst .. medan mediaeliten och politikerna är fullt upptagna med att dela upp befolkningen i skilda grupper av olika värde.SvD, SvD,

2 kommentarer:

  1. Du ser, räcker att man retar upp sig på något och vips så finner man plötsligt tid för bloggen. :)

    SvaraRadera
  2. Hahaha .. och Maken fick ta disken och matlagningen och hoppas att det inte händer igen! ;-)

    SvaraRadera