måndag 2 februari 2015

Tjejsan tjejer!


Nu verkar den svenska politiken mest handla om kvinnokamp, tjejfejd eller brudfight. Inom alla områden dyker de upp .. tjejsarna .. eller tjejsarinnorna? .. som vet hur man arbetar jämställt, genusanpassat och feministiskt.

Aftonbladets kulturredaktion har till och med lyckats med konststycket att få till en ny feministisk-kommunistisk historieskrivning där den tidigare så baktalade Röda Armén framstår som frihetens, gulliga guldgossar?  

Någon som verkligen bejakar det nya systerskapet är Veronica Palm, som i dag gratulerar Moderaternas nyvalda partiledare Anna Kinberg Bathra med en harang hämtad från valrörelsen, där samtliga delar är anklagelser för en odelat antifeministisk moderatpolitik.

Något som Veronicas nyblivna syster snarast borde ändra på eftersom .. systerskap är ett effektivt verktyg i strävan efter att bryta ned patriarkala strukturer. Och för riktigt systerskap i en sådan värld är det viktigt att vi bemöter varandra med sakliga argument.

Det är en rolig debattartikel .. eller ett kul "öppet brev" .. som Veronica Palm har plitat ihop.

Hon ställer stora krav på Anna Kinberg Batra men de egna sakliga argumenten lyser med sin frånvaro .. inte ens en otydlig Löfvensk bisats går att utläsa mellan raderna? Men det finns desto fler tänkvärda visdomsord som .. när man talar systerskap så är det många som slarvigt tror att det handlar om att kvinnor håller ihop. Så enkelt är det inte. Systerskap handlar minst lika mycket om att vi ser och behandlar varandra utan just kön som viktigaste egenskap.

Syster Palms systerskapsidé handlar alltså om att vi ska se och behandla varandra utan hänsyn till kön? Men inte att förglömma .. systerskap är ett effektivt verktyg i strävan efter att bryta ned patriarkala strukturer. På ett könlöst sätt då, förstås?

Men .. varför kalla det för syster-skap? Syskonskap vore väl rimligare eftersom broder-skap förmodligen är helt uteslutet i en feministisk värld. För även om jag tror att Gustav Fridolin är tillräckligt feministisk för att köpa titeln syster i feminist- och samarbetsregeringen, så tror jag att Stefan Löfven helst skulle vilja se sig själv som syskon hellre än som Veronicas syster.

Men jag kan ha fel .. "en" vet ju aldrig med Löfven.

Men varför inte ta steget fullt ut och göra alla till systrar med egna brudoirer i stället för trista samanträdes/arbetrum, lova kvinna från himlen i stället för manna och hälsa varandra med den käcka och feministiska hälsningsfrasen ... TJEJSAN!!

För att bli tagen på allvar som feminist krävs något mer ... avslutar Veronica Palm förnöjt sitt öppna brev till Anna Kinberg Batra och precis DÄR känner jag att hon äntligen har ett trovärdigt budskap.

Det KAN finnas områden där det är mer angeläget med ett fungerande syster/syskonskap än på kvällstidningarnas debattsidor ....??


3 kommentarer:

 1. När jag läser Päronica Valm får jag alltid känslan att hon inte vet vad hon talar om, utan att hon bara låtsas för att få vara en i gänget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror jag inte hon låtsas, hon är nog så här i normaltillstånd.

   Radera
 2. Om man skall vara omåttligt vitsigt så borde väl Mikael DAMberg inbjudas till systerskap om inte annat för att hon kan lära sig uttrycka sig vettigt av en gammal partisekreterare. För övrigt tycker jag att Snorkfröken Palm inte är särskilt trevlig i sitt "skämtsamma" inlägg - men det är nog jag som är fnoskig kanske. Tycker inte hon passar i uppfostringsgenren av andra ombedd eller oombedd - har hon inte viktigare saker att göra?

  SvaraRadera