söndag 8 februari 2015

Jag fick ett tips ..

.. om varför katter trivs i trånga utrymmen, som till exempel kartonger, byrålådor, papperspåsar eller vad som helst som det går att pressa in en katt i.
Jag vet inte riktigt om jag håller med om att det handlar om "en benägenhet att springa ifrån sina problem snarare än att vilja konfrontera dem"? Det andra alternativet som är att .. "katters jakt oftast går ut på överraskande attacker och att lådor kan erbjuda en plats att i lönndom bevaka sitt byte i väntan på det rätta tillfället för överfall" .. känns lite mer likt våra egna katters beteende.

Fast om de här två alternativen är allt vad forskarna kan komma fram till, så tror jag att de .. som jag .. egentligen inte har en aning. Förmodligen tycker katterna att det är kul helt enkelt och det är därför de får lägre stressnivåer i en kartong.

Något som roat alla våra katter är att ta sig in i min garderob som är intressant fullproppad och därför garanterat tillräckligt trång för att tilltala en katt.

Det är bara ett problem. Garderoben har skjutdörrar och när jag väl dragit igen dem så har katten inte en chans att ta sig ut förrän jag uppmärksammat nödläget .. vilket kan ta tid om oturen är framme.

En viss panik uppstår om detta händer. Katten gör sitt bästa för att hitta nödutgången när ingen hör nödropen, eller försöken att gräva sig ut genom dörren. När jag sedan, intet ont anande, öppnar skjutdörren får jag alla mina mödosamt hopvikta kläder över mig och hela golvet, när den hysteriska katten störtar ut mot friheten.

Men för att se positivt på saken .. det är alltid roligt att se vad man har och ofta hittar jag något som jag totalt glömt bort att jag hade.

Men det finns fler roliga och hemliga utrymmen som kan dölja en katt. En vanlig papperskasse från Coop är i kattens ögon en osynlighetsmantel. 

Katten kryper in i kassen och .. simsalabim .. så är den helt försvunnen! Ingen kan ana att det finns en katt i den stora, prasslande papperskassen som rör sig över golvet .. enligt katten.

Men har man som vi, fler katter än en, så blir det si och så med osynligheten. Den katt som inte befinner sig i papperskassen har sitt livs roligaste stund.

Först petar den lite försiktigt och åstadkommer ett prasslande ljud för att skapa en illusion av rädsla för spöket inuti och ge "påskatten" en falsk trygghetskänsla.

Sedan tar den sats .. kastar sig med full kraft på påsen och försöker gräva ut den instängda stackaren som inte kan försvara sig.

Efter det kan man tycka att NÅGON borde ha lärt sig någonting?

Men när påsen väl är tom ... då måste katt nummer två bara krypa in i den för att se vad den första katten hade för sig där inne ..

.. och då kastar sig katt nummer ett över den prasslande papperskassen.

På detta sätt kan en vanlig papperskasse återanvändas tills den bara består av spridda pappersbitar fördelade över hela hemmet.

Ett beteende som i mina ögon mer handlar om att oupphörligen söka konflikter snarare än att undvika dem.

Men har katt nummer ett otur .. så är det hunden som först uppmärksammar den intressanta rörliga påsen ... 

Är det någon som tycker det här känns välbekant så beror det på att jag skrivit om det någonstans förut.

8 kommentarer:

 1. Har hört att man ska kunna tejpa eller rita en fyrkant på golvet, så kommer katten lägga sig däör :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. hahaha .. det ska jag försöka med i morgon. :-D

   Radera
 2. Alla som har katt bör ju känna igen sig.....:-)

  SvaraRadera
 3. Katten trivs i trånga utrymmen därför att den längtar tillbaks till livmodern och den härliga tiden som ofödd.innan den kalla otrygga världen gjorde entré.

  Jag har jobbat i över 30 år inom psykiatrin och är inte yrkesskadad.

  SvaraRadera
 4. Hur är det med makens kalsonglåda? Husets härskarinna Surögda Ester anser att hon skall sköta min mans låda. Han är den enda som har långhåriga kalsonger i vår bekantskapskrets så vitt jag vet.

  SvaraRadera
 5. Det där med att "springa ifrån sina problem" tror jag inte på för ett ögonblick (och jag ger inte så mycket för "livmodern och den härliga tiden som ofödd" heller. Jag kan inte föreställa mig att tiden i livmodern skulle vara särskilt härlig.)
  Jag tror förklaringen är så enkel som att det är mysigt och roligt med alla trånga utrymmen. Det är väl ungefär som när man som barn byggde hyddor under matsalsbord och liknande saker. Det var roligt och man skapade sig sin egen lilla värld (och var i någon mån i en attackposition gentemot världen utanför).

  Det där med garderob känner jag också igen i någon mån. I min garderob har jag hyllor bakom en dörr där jag har handdukar och liknande och min kisse gillar att hoppa in och lägga sig på handdukarna. Jag har rätt och slätt löst problemet genom att låta dörren stå öppen. Det är en olåst dörr som öppnas utåt, så har hon väl tagit sig in har hon inga som helst problem att ta sig ut, så jag underlättar för henne att ta sig IN. Min kisses trivsel är viktigare än att mina handdukar är släta och hårfria. Jag brukar av samma anledning lämna tomma kartonger av lite olika storlekar runt om i lägenheten, vilket inte precis minskar på stöket, men det bidrar i alla fall till trivseln för oss bägge två.

  Har tyvärr inte längre två stycken eftersom systern gick och dog för några år sedan, så har tyvärr inte nöjet att iaktta hur det går till när man har flera katter.


  SvaraRadera
 6. "erbjuda en plats att i lönndom bevaka sitt byte i väntan på det rätta tillfället för överfall"
  finns ju också den aspekten att just sådana platser är gömställen för byten, så det är ju ett bra ställe att lägga sig i bakhåll på.

  SvaraRadera