fredag 24 april 2015

Omaka vänner

Jag vet inte om hunden tror att hon är en katt eller katten en hund, eller om det är katten som tror att han är en hund eller hunden en katt? Men en sak är säkert, från första ögonkastet skapades ett vänskapsband som gjorde att vem som är vem eller vad, är helt oviktigt.

Jag misstänker att Milly, vår Irländska Ros, upplevde det som att hon fick en valp och att vår lettiske invandrare, Maurice, såg det som att han fick en ny mamma. Men det kanske bara är som jag inbillar mig?

I vilket fall som helst så där den ene är, är den andre i närheten. Kommer det en främmande hund och nosar vid grinden är det två nosar som nosar tillbaka .. och beter sig främlingen oborstat och fientligt åt mot Maurice så behöver han bara sätta sig ner och njuta av utskällningen.

Här är ett gäng bilder som skildrar dagens vanliga händelser. Som tur är så är det soligt, varmt och ute .. för hittills har den här typen av aktiviteter skett i min säng .. helst på morgonen innan jag stigit upp.

Det börjar så stillsamt med en tillgiven hund ..


.. och en fridfullt tassande katt

Så möts deras blickar i ordlös kommunikation ..


 .. och så anfaller någon och en ..


.. vild jakt tar vid. Jag har massor av bilder av gräsmatta där det nyss fanns både hund och katt, så ni får försöka föreställa er springandet, fintandet och hoppandet mellan bilderna.


Det ser hårdhänt och ibland farligt ut, men den enda som hittills beklagat sig är Milly, trots att hon då och då får in hela katthuvudet i munnen och inte drar sig för att tugga lite grand när det ändå är där.Ibland avbryts kampen för en stunds uppsnyggning och inspektion.


Precis som i alla andra kampsporter finns det regler. Uppsträckt tass med utfällda klor signalerar att valet är mellan att backa ett steg eller att få rejält ont i nosen. Den som har valt fel en gång gör inte om det.
Man får inte heller glömma pausvilan. Det är viktigt att kontrollera att publiken fortfarande är intresserad och att förvissa sig om att det inte finns något viktigare som kräver uppmärksamhet.
Men när "publiken" börjar fundera på att göra något annat så kommer andra perioden som är minst lika spännande som den första.

Och så blev det paus igen .. "publiken" drar sig tillbaka och de stridande enas om att det förmodligen betyder att det är lunch och allmän utdelning.


5 kommentarer:

 1. Såå söta!
  Du har en alldeles egen liten cirkus! :-)

  SvaraRadera
 2. Vi har blivit hundvakt två timmar varje tisdagskväll. Då kommer William och hälsar på oss. Sir William är en gammal herre och bor närmaste granne med oss. Där bor han med sin matte, sina två hundkompisar och två kattkompisar. På tisdagarna tränar matte och hundkompisarna parkour och det klarar inte Williams gamla kropp. Så då hälsar han på hos oss istället. Det är något lugnare.

  Vilket inte Elvis håller helt med om. Elvis har varit van vid hundar. Hela hans yngre uppväxt bestod av både hundkompisar och kattkompisar. Men sedan några år tillbaka är han ensam herre på täppan.

  Tills nu. När William kommer på besök. Än så länge är vi bara uppe i fyra tisdagar. Första tisdagen glömde Elvis bort att det var en hund och hälsade på. Så han kom smygande, varvid William gläfste till. Han ville nog bara hälsa. Elvis vände tvärt och försvann in under husses skrivbord.

  Den andra tisdagen kom Elvis också smygandes. Matte, dvs säga jag, tyckte att de två killarna skulle hälsa på varandra. Det tyckte inte Elvis så han fräste och satte ett långt bomärke på min arm. Resten av kvällen, efter att William gått hem, surade Elvis och ville inte gosa med mig.

  Numera kommer han inte fram förrän William gått hem, men Elvis nosar inte runt lika mycket längre, så vem vet. En dag kanske de två blir kompisar också.....:-)

  SvaraRadera
 3. sjäv vaktar jag mina koltrastar mot grannarnas katter. Ännu en överljudssändare efterskickad- kom igår å sätts upp vid garaget imorrn. Därmed har vi fem stycken i alla väderstreck. Fort Knox=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill så rasande gärna veta det femte väderstrecket snälla Maria - upplys mig. :-)

   Radera