onsdag 22 april 2015

Tilliten och sammanhållningen i samhället har minskat ..

.. läser jag i DN i dag och jag blir glad över att någon annan tänker som jag. För jag saknar också tillit och sammanhållning och längtar också efter satsningar på framtidsdrömmar, företagsamhet, hopp och tro på den egna förmågan ..

.. och så var det inte alls det det handlade om.

Så besviken jag blev.

Där jag önskar mig mer frihet, krävde artikelförfattarna mindre av den varan. Där jag önskar mindre regler och begränsningar, erbjöds raka motsatsen. Kreativa idéer som kan utbytas tillsammans med likasinnade och resultera i samarbeten och verksamheter som engagerar många .. finns ju inte på kartan i den tilltänkta medborgartjänsten som mest verkar handla om kaos, kriser, katastrofer och tvångsrekryterad arbetskraft som kan användas när staten så önskar.

Glädjen och kreativiteten lyste verkligen med sin frånvaro.

Flera forskare och debattörer har alltså använt tiden till att komma fram till att tilltron och sammanhållningen i samhället kommer att ÖKA om vi tvingar alla mellan 18 och 24 år att göra samhällstjänst.

Tänk bara vad vi ska älska varandra efter en sådan upplevelse.

Artikelförfattarna talar längtansfullt om den gamla värnplikten då de unga .. fick tillfälle att i studier och arbete umgås med personer från helt annan social bakgrund. Den bidrog till mognad och gemensamt ansvar. För att inte tala om den härdande mobbingen, rädslan, utanförskapet och pennalismen. Lite grand som den gamla sammanhållna skolan, som nu bara finns som internatskola typ Lundsberg.

Det var tider det. När pojkar fostrades till män .. eller bröt ihop alternativt tog livet av sig.

Men nu är det andra tider. Nu är vi både feministiska och jämlika och båda könen kan tvångsarbeta, rödkindade och glada, i skog och mark, vid kriser och vid hot, när det uppstår störningar i el, energi- och vattentillförsel och förmodligen också som draghjälp när tågen inte går av sig själva?

På lingonröda tuvor på den villande mo .. bekämpar landets 18-20-åringar alla skogsbränder, översvämningar och orkaner. 

Tjolahopp?

Jag undrar hur många 18-20-åringar det går åt för att dra ett tåg från Stockholm till Göteborg?

Vårt land behöver visserligen ett bättre samhällsklimat där alla kan få en rimlig möjlighet att förverkliga drömmar utan att riskera hela sitt framtida liv. Det vimlar av talanger, nytänkande, idéer, nyfikenhet och skaparlust men det finns också ett kontrollstaket och en myndighetsbevakning som gör det omöjligt för de flesta att ens försöka bygga något nytt och oprövat .. men jag tror inte att allmän medborgartjänst är receptet för nyföretagaranda, sammanhållning och samhällstillit.

Men jag kan ju bara tala för mig själv. I den åldern hade jag aldrig i livet ställt mig till förfogande för någon slags lägerverksamhet för okänt samhällsarbete .. under ett eller flera år? När jag var 18-24 hade jag förmodligen försvunnit in i någon annan grupptillhörighet under jord och utom synhåll. Bytt ett glädjelöst, kravfyllt helvete mot ett mer glädjefyllt, kravlöst dito, så att säga.

I dag skulle Ingvar Kamprad inte ha haft en chans att sälja sina pinnstolar hemma i garaget. Utan kassaregistrering, handikapptoalett, rätt lokalstorlek, avgifter och tillstånd både hit och dit hade han förmodligen blivit skyldig mer än han förtjänade .. och världen hade fått klara sig utan IKEA.

Sedan kan vi ju inte bortse från vilken förlust medborgartjänstgöringen skulle vara för SVT och andra tv-kanaler. Utan 18-24-åringarna faller ju hela det lönsamma systemet med dokusåpor ihop och jag betvivlar att Paradise Hotell håller stilen om deltagarna hämtas ur den tillgängliga gruppen 65+?.

Men det finns ju vinster med medborgartjänst för alla 18-20-åringar, det kan till och med jag se. Arbetslöshetssiffrorna skulle med ens bli fantastiskt fina i den åldersgruppen, många kanske till och med skulle lämna landet tills de fyllt 30, en del skulle kanske utebli helt och kunna bötfällas och på så sätt ge en liten vinst och .. vips .. så får vi också en helt annan vinkling på begreppet trainees.

Fast till kostnad av ett blygsamt arvode i stället för en marknadsanpassad lön.


SvD, Expr.,

4 kommentarer:

  1. Ja det är väl inte för inte som Sverige brukar benämnas Norra Nordkorea. En våt dröm för vänstern... //tompas11

    SvaraRadera
  2. "I dag skulle Ingvar Kamprad inte ha haft en chans att sälja sina pinnstolar hemma i garaget. Utan kassaregistrering, handikapptoalett, rätt lokalstorlek, avgifter och tillstånd både hit och dit hade han förmodligen blivit skyldig mer än han förtjänade .."

    Haha. Ja så skall en slipsten dras. Försöker de leva på egna initiativ och starta verksamheter rakt ut bara, ja då skall de ha rejält med smisk. Och regelvärk. Mycket regelvärk skall de ha. Entreprenörs gangsters.

    Lillemor

    SvaraRadera
  3. https://pbs.twimg.com/media/CDS2_r5WgAEQVQ7.jpg

    SvaraRadera
    Svar
    1. ????????? Nu förstår jag ingenting?

      Radera