torsdag 6 augusti 2015

DÖ-gott!


"Vänsterpartiet går in hårt i förhandlingarna med regeringen. Inför höstbudgeten har de lagt in krav på flera välfärdsreformer – bland annat gratis tandvård fram till 23 års ålder. Det skriver Aftonbladet" .. påstår Dagens Industri.

Det skulle vara intressant att få veta varför Aftonbladet ofta anges som källa till diverse nyheter, både i SVT, SR och privatägda tidningar? Enligt all upptänklig statistik och enligt alla opinionsmätningar i både stort och smått är svenska folket rörande eniga om åtminstone en sak .. Aftonbladet är den tidning de litar minst på.

Men när jag som licensbetalare .. en av de sista korkskallarna .. slår på nyheterna på SVT på kvällen så hör det inte till ovanligheten att dagens största nyhet baseras på uppgifter som kommer från .. AFTONBLADET??

Men det är alltså en parentes. Jag förmodar att Vänsterpartiets nya krav på gratis tandvård till de stackars 20-23-åringarna som ännu inte lärt sig vårda sina tänder själva, inte är ett klickmonster från AB utan har rötter i den verklighet som vänsterpartister lever i.

I den verklighet som jag lever i finns det andra som har större behov av gratis tandvård än ungdomar mellan 20 och 23 år.

Som jag skrev tidigare så lever en stor del av Sveriges pensionärer på garantipension, vilket innebär att de har en bruttoinkomst på mellan 7.046 - 7.899 kr, vilket är betydligt mindre än de studiemedel en heltidsstuderande 20-23-åring .. som enligt Vänsterpartiet behöver gratis tandvård .. har till förfogande i studiebidrag och lån.

Cirka 12 procent av alla personer över 65 år har en inkomststandard som  ligger under EU:s norm för låg ekonomisk standard, det vill säga 60 procent av medianinkomsten. Det är ungefär samma andel som i befolkningen under 65 år

Garantipensionen är en statligt finansierad del av den allmänna pensionen för pensionärer som har fyllt 65 år och har låg eller ingen inkomstgrundad pension. Garantipensionen förändras med prisbasbeloppet varje år.

En ogift person får 7 899 kronor i månaden i full garantipension 2015. Samma siffra för en gift person är 7 046 kronor. För full garantipension krävs minst 40 år i Sverige.

2014 har 1 289 000 enbart inkomstgrundad pension, 786 859 personer har någon del garantipension, 277 000 har någon del bostadstillägg, och 18 000 pensionärer har någon del äldreförsörjningsstöd.

80 procent, 627 570 personer, av de totalt 786 859 som får garantipension – med eller utan inkomstpension — är kvinnor. Motsvarande siffra 2003 var 76 procent. 150 600 män, 20 procent, fick 2013 garantipension.

Dessutom så har vår studerande förmodligen en mer inkomstbringande framtid framför sig, medan de åldrande mor- eller farföräldrarna inte har några som helst möjligheter att få ut något av den framtid som ligger bakom dem, som inte kan finansiera en tandvård som gör att de kan äta en middag som inte är mosad eller i flytande form.

De äldre som bor på de äldreboenden som finns kvar, har problem med tandvården .. om den överhuvudtaget hinns med. För att få något så sällsynt som en plats måste den äldre vara så bortom alla möjligheter att reda sig själv att h*n inte KAN sköta sina tänder själv.

Väl installerad på boendet visar det sig att personaltätheten är så låg att ingen HINNER ge så god tandvård som krävs för äldre som hålls i schack med lugnande tabletter .. som i sin tur ger tandskador .. och i de fall där den boende har inplantat, bryggor eller andra former av fasta tandproteser är situationen så illa att det redan i dag larmas om förruttnelse och inflammationer till följd av dålig .. eller ingen .. skötsel.

Många äldre inom äldreomsorgen lider av eller dör av undernäring. Det kan finnas ett samband med tandhälsan .. om någon besvärade sig med att undersöka frågan. Men de pengar som avsattes för att utreda behoven tog Vänsterpartiet och omfördelade till personalresurser, samtidigt som de kallade det för "investeringar i äldrevården"?

Hur tänker Vänsterpartiet och de övriga socialistiska partierna här? Hur många av dem som bor på våra äldreboenden tror de ens erbjuds den tandvård de i alla fall inte har råd att betala när "hyran" för sängen och avgiften för maten de ändå inte kan äta, är betald?

Hur högt värderar vi dem som trodde på välfärden, solidariteten och jämlikheten under ett helt skattebetalande liv? Ska de ha rätt till rena tänder livet ut eller upphör intresset för befolkningen så fort de går i pension?

Jag kan inte låta bli att tänka att det är en händelse som ser ut som en tanke, när det börjar dyka upp debattartiklar om dödshjälp i den ena tidningen efter den andra.

Tänk så praktiskt .. trevligt Dögott godis som delas ut till alla som tvingas leva sina liv i ovärdig förvaring i väntan på döden .. eller till dem som går hemma i total isolering i väntan på en plats där de kan få leva den sista delen av livet i ovärdig förvaring i väntan på döden.

Rätten till tandvärk, utan möjlighet till tandvård .. en valfrihet utan vinster som Vänsterpartiet vill behålla .. kan lätt väljas bort med ett .. gratis?? .. dögott godis eller en dödlig kryddstark smakupplevelse som alternativ?

Vänsterpartiet kanske till och med kan finansiera en del av sin gratisreform till 20-åringar genom att kräva nytänkande från 65-plusare i form av en annonskampanj i tunnelbanan, helst i ett pensionärstätt område.

Varför inte Östermalm .. det är ju en känd plats för partisympatisörerna?

källa: SRDögott godis för dig som vill slippa tandvärk och förnedring!

Eller ..En sista kryddstark upplevelse att DÖ för - ett alternativ för den trendige pensionären!!För om tillräckligt många pensionärer besinnar sig, slutar tänka på sig själva och tar sitt ansvar och dör, innan de kostar för mycket, så är hela den rödgröna visionen i hamn, rent ekonomiskt.


17 kommentarer:

 1. Jag kan också informera att helt under radarn för nyheterna så har trappan för där subventionerad medicin nyligen kraftigt höjts. Idag så får man betala 100% på sina mediciner upp till att man har nått 1100 kr på sitt högkostnadskort. Först därefter så får man betala 50% och vidare till man nått summa av 2200 då allt är gratis.

  Detta innebär i praktiken att alla som inte är kroniker kommer betala 100% av sin medicin i fortsättningen och många kommer inte att välja att hämta ut sin medicin. Jag ser med säkerhet att köpa medicin över nätet kommer att öka lavinartat.

  Denna kraftiga försämring för hela folket har regeringen lycktas smyga undan med att de genomfört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *trappan för där subventionerad medicin BÖRJAR nyligen..

   Radera
  2. Köper redan all medicin över nätet. Då slipper man leta efter apotek som har det man ska ha, man får prisuppgift innan man köper och man får den förpackningsstorlek man önskar. Dessutom levererat till närliggande uthämtningsställe eller hem. Betydligt enklare, säkrare, billigare och bekvämare än att gå från apotek till apotek som mest har fokus på icke nödvändiga artiklar numera.
   Ska vi betala allt utan högkostnadsskydd bör vi kunna kräva prisjämförelser mellan olika apotekskedjor. Några skäl för monopolbeteende finns inte längre.

   Radera
  3. Du är modig du. Det skulle jag aldrig våga då jag inte vet vad som ligger i paketet trots rätt etikett.

   Eller är det Apotea som du menar?

   Radera
  4. Men man måste även ta med i beräkningen att vissa mediciner idag är oerhört dyra, både att framställa och att köpa för patienten. Jag har idag en receptbelagd medicin som jag tar ut 4 ggr per år och bara den medicinen kostar ca 1.600,00 kronor x 4 per år. Jag kommer alltså snabbt upp till gränsen för fri medicin. Sedan gäller det att planera inköpen.
   Skulle aldrig, säger aldrig, komma på tanken att köpa medicin på nätet! /Gunilla

   Radera
  5. Gunilla: Ja du som kroniker kommer inte att drabbas. Du kan dessutom välja att göra en avbetalingsplan för dina mediciner där du betalar en fast summa varje månad under ett år.

   Jag pratar om alla dem som behöver medicin en eller ett par gånger per år. Jag kommer inte ihåg var brytpunkten låg tidigare för att du fick din medicin subventioner med en viss %. Jag har för mig att det började redan vid 600 kr. Det är stor skillnad på att efter det bara behöva betala 50% istället för som nu du måste betala 100 % upptill 1100 kr.

   Radera
  6. Tja, mjölken har gått upp...
   /Gunilla

   Radera
  7. Menar du inflationen så är den bara ett hittepå-faktor som dessutom inte alls behöver reglera våra priser. Det är det andra faktorer som egentligen avgör. Vissa tycks dock tro och bestämmer sig för, att bara för att tiden gå så borde priserna höjas, men så är så klart inte fallet.

   Menar du verkligen mjölken så fråga bönderna. Det kommer att berätta för sig att fallet är tvärtom. ;-)

   Radera
  8. *De kommer att berätta för dig att fallet är tvärtom. ;-)

   Radera
  9. Fråga Gunilla. Du tycker alltså det är ok att vi får allt mindre för våra skattepengar och att de i övrigt spenderas väl av regeringen samt att de hedersamt redovisar vem som får pengarna?

   Radera
  10. Naturligtvis är det inte så enkelt. Du drar snabba slutsatser! Läkemedel är idag mycket sofistikerade och kostsamma att framställa. Det finns idag behandlingar som kostar hundratusentals kronor och som landstingen nekar sjuka patienter just för att det inte finns pengar. Jag tror att vi skall vara oerhört försiktiga med vad vi 'kräver' av 'det allmänna' idag vad avser 'välfärden'.
   Som sagt, detta är ett delikat problem för alla politiska partier. Det är nog bara vänstern som tror att man även i fortsättningen kan 'köpa' väljare med 'valgodis'. /Gunilla

   Radera
  11. Vilka slutsatser har jag dragit? Jag ställde en fråga som jag fann rimlig iom min ursprungliga formulering i min första kommentar och hur du valde att bemöta den.

   Du väljer vidare att göra en formulering i en raljant ton som går ut på att jag nog är till vänster. Ja ja, tro vad du vill och jag känner inget större behov att redovisa mina politiska sympatier för dig. Men till skillnad från dig utifrån hur jag tolkar dig här och nu så förväntar jag mig något från mina skattepengar annat än att det ska gå till ett bottenlöst hål samt en allt mer ojämn fördelning. För en pensionär som lever på en netto-inkomst på 7000 kr i månaden så är 1100 kr om året en ofantlig kostnad som de förmodligen väljer att prioritera bort för annat då de inte är kroniker och hoppas istället på att det går över av sig själv, alt köpa farligt läkemedel på nätet. Samma för den ensamstående mamman etc etc.

   Och jag kan säga att hälsa och sjukvård står allra högst på min lista över vilken välfärd som jag "kräver". Skola, vägar ja you name it kommer långt efter i min prio. Utan hälsa så har vi inget, apropå "valgodis".

   Radera
 2. "För full garantipension krävs minst 40 år i Sverige."
  Den här meningen ledde till många funderingar. Men om man inte får säga att det är trist med tiggare får jag nog behålla dem för mig själv.
  Hur som Anybody, tack att du åter lyfter hur vi behandlar de som faktiskt byggt landet.

  SvaraRadera
 3. Du skall understundom dräpa! är boken som skrevs av Socialstyrelsens expert i etiska frågor 2001, Torbjörn Tännsjö. Även aktiv i Vänsterpartiet. Ättestupan i modern tappning. Ni ser svart på vitt vad som väntar.

  SvaraRadera
 4. Tack Anybody - du är snart den enda som skriver om våra gamlas verklighet.
  Det är en skam att våra journalister helt ignorerar denna grupp.
  Att våra politiker ignorerar dem har ju sin naturliga förklaring - de dör ju snart och är därför ingen bra röstboskap.
  Att V vill ge 20-23 åringar gratis tandvård kanske inte förvånar. Tänk så många presumtiva röster de kan få bland de troligtvis minst 15000/år som nu kommer inflyttande till vårt land och är "under 18" enligt egen utsago.
  /Karin

  SvaraRadera
 5. Får hänga på här. Har hållit mig tyst på senare tid eftersom jag blir "så j-la trött på eet", ursäkta uttrycket. Senast idag fick jag höra att kommunens polisarior hotat min stampub att ta ner sina parasoller med ölreklam, annars skulle det bli böter!

  Samtidigt sitter tiggarna överallt, bl.a. som stridsvagnshinder för synskadade när de kommer till eller går från affären. Samtidigt smäller de upp sina kåkstäder varsom helst, utan varken byggnadstillstånd eller andra tillstånd. Samtidigt använder de barnens lekplatser som toaletter utan så mkt som ett lyft finger från kommunens hälsovårdsnämnd.

  Men nej, åka runt och trakassera restaurangägare för att de innehar parasoller med ölreklam, det har de kapacitet till.

  Det börjar närma sig nu när allt går i kras. Det börjar närma sig när jag trots hot om repressalier måste gå ut i offentligheten. Om inte vi normalt funtade människor snart gör vår röst hörd kommer allt gå åt h-v-t.

  Så här skrev jag hos bloggaren politivism ang. att ta bladet från munnen.

  "Det närmar sig med stormsteg nu. Efter den senaste ”uppvisningen” på Östermalms tunnelbanestation, med folk som uppvisar klassiskt psykopatbeteende, och därtill förenad monumental tystnad från ledande härskarklass (dvs. sjuklöverpolitiker och gammelmedia), står det klart att landet kommer att gå under om ingenting görs. Vi, normala människor, löntagare och skattebetalare (dvs. den än så länge tysta majoriteten), måste börja göra oss synliga för folket. Om inget hänt inom ett halvår är jag själv beredd att ”komma ut ur garderoben”. Alla repressalier jag kan komma att drabbas av till trots.

  Jag ansökte om medlemskap i SD samma dag som DÖ offentliggjordes. DÖ är i mina ögon en rundgång av våra grundlagar, som stadgar majoritetsstyre och två mellankommande riksdagsval om detta ska förändras. Att borgerligheten har gått med på att kringgå grundlagarna på detta sätt ser jag som juridiskt skolad som inget annat än en stor skam. Hela sjuklövern är en stor skam för detta land, som en gång i tiden ansågs världsbäst i allt. Numera kan vi inte ens kalla oss för en demokrati.

  Sorgligt och bedrövligt. Men framför allt skamligt av dem som förde oss hit. Skäms på er media och politiker som inte vågar ha en annan åsikt än den av media godtagna. SKÄMMES TA MIG FAN ÄNDA IN I BENMÄRGEN!"

  V

  SvaraRadera
 6. Det är väl genialiskt att kräva att folk som INTE behöver tandvård ska få den gratis? Det kommer givetvis att innebära en MYCKET billig reform. Ungefär som att slänga med det vita mellan tryckta bokstäver gratis när du trycker en bok. Vill du hellre att Vänsterpartiet skulle lova gratis tandvård till folk som behöver det? GISSA vad det skulle kosta! Och gissa en gång till vem som skulle betala det.

  SvaraRadera