torsdag 13 augusti 2015

Ett antal kända namn i mediavärlden ..


 .. diskuterar om folket bör eller inte bör få veta "allt" när de rapporterar det som händer och sker i samhället.


De är inte ensamma om att vara tveksamma när det gäller vad svenska folket tål att läsa utan att fullständigt löpa amok, härja och släppa fram den dolda, våldsbenägna vikingen inom sig.

Det stora problemet är att de faktiskt inte äger frågan, trots att TT hänsynsfullt skickar meddelanden när de publicerar känsliga uppgifter som till exempel nationalitet på förövare eller signalement på efterlysta.


I dagens samhälle kan vem som helst få vilka uppgifter som helst någon annanstans än i "riksmedia". Vilket gör att allt "hänsynstagande" .. som syftar till att undvika att ursvenskens raseri- och bärsärkagångsarv bryter ut .. gör att den som hittar de "dolda" uppgifterna känner sig förminskad, lurad och .. fortsättningsvis .. ganska misstänksam.

"Hemsk utveckling för journalistiken att vanligt folk vänder sig till Flashback för att få fakta" .. skriver Per Gudmundson på twitter och även om jag håller med honom, kan jag konstatera att därmed fick ytterligare några okunniga veta var utelämnade fakta finns att söka.

Om de inte redan visste det efter att ha läst Lars Lindströms förhoppningsfulla krönika i Expressen där vi mellan raderna kan ana hur storslaget, upphetsande och lösnummersäljande det skulle vara om det .. äntligen .. utbröt lite rubrikskapande raskravaller även i Sverige.

Hänvisningen till de obehagliga rasisterna på Flashback och sajten Avpixlat blev därmed som en annons för dem som sökte likasinnade i det ärendet eller för dem som letar efter det som utelämnas, för att den obildade "folket" inte ska löpa amok och skada någon nödlidande stackare från något annat land.

Eftersom jag själv hör till gruppen obildat folk från landsbygden så känner jag inte riktigt igen mig när eliten diskuterar hur jag förmodas reagera om jag får för mycket fakta eller om jag tål att ta del av HELA sanningen utan att bli våldsam.

Har det alltid varit så här?

Har alla som anser sig stå över mig alltid sett mig som en del av en särskilt våldsbenägen rasistisk grupp .. skild från eliten på grund av genetiska defekter?

Elitens förakt mot "vanligt folk" blir extra tydligt när jag läser att god journalistik innebär att man ska ta ansvar för att inte argumentera i frågor där man kan få medhåll av vanligt folk.

Skulle vår politiska, kulturella och akademiska elit tro mig om jag försäkrar att jag kan hantera sanningen och/eller ett tydligt signalement utan att för den skull få en oemotståndlig lust att misshandla någon till döds?


2 kommentarer:

  1. I stort sett alla andra länder i Europa publiceras namn, ålder, nationstillhörighet och hemort i media. I vilka länder blir det upplopp och kravaller på grund av det? Kan det vara för att det är stränga straff för sånt i dessa länder? I Sverige uppmuntrar staten till sådant beteende.

    SvaraRadera
  2. På sista frågan skulle jag svara nej, för att som man känner sig själv känner man andra.

    SvaraRadera