lördag 15 augusti 2015

Hot mot människovärdet eller klasskamp på "Ring P1"?.Varje fredag klockan 9.30 sitter jag i bilen och lyssnar på P1. Varje fredag ca 10-15 minuter senare stänger jag av och kör de resterande 20 minuterna under fullständig tystnad för att lugna ner mig innan jag kommer hem.

Särskilt illa är det när det är Täppas Fogelberg eller Alexandra Pascalidou som svarar på lyssnarnas frågor i programmet "Ring P1".

I går var inget undantag. Fast ibland överträffar programledarna sig själva så till den milda grad att det blir underhållande under några minuter. Det hände i går.

En mycket .. MYCKET .. ung människa ringer upp och vill tala om de "de rasistiska ord" som vi aningslöst och kränkande använder dagligen. Ord som bortsett från sin negativa klang också hade en negativ betydelse, som till exempel ..

SVARTJOBB
SVARTA PENGAR
SVARTA INKOMSTER
SVARTA BÖRSAFFÄRER
SVARTA BOLAG.

Ansåg inte Täppas att det var dags att ta itu med de rasistiska orden?

Den tvekan som fanns innan svaret, gav en vink om att h*n verkligen tänkte efter. Bra idé eller mindre bra idé? Kunde funderingar från dagens barn användas i den Politiska Kampen? Avgörandet måste fattas blixtsnabbt eftersom det var direktsändning.

Han drar efter andan .. spänningen är oliiidlig .. och så meddelar han, att i och för sig så låter det illa men orden handlar inte om rasism utan beskriver en klassfråga .. eftersom dessa ord enbart används för att beskriva RIKA människors ansträngningar för att slippa betala skatt som skulle gynna fattiga människor.

Man kanske kan beskriva dem som hot mot människovärdet, tänkte jag lite uppgivet och ironiskt och stängde av.

Nu har jag haft möjlighet att tänka efter och undrar lite stillsamt för mig själv, hur förhåller vi oss till rasistisk mat som till exempel SVARTSOPPA, SVARTRÖTTER, SVARTPEPPAR och SVARTA VINBÄRS-produkter?

Rasism eller klassfråga?

Hur står det till med svarta ord som börjar närma sig kulturen? SVARTKONST, SVARTMÅLA, SVARTSJUK och SVARTA HÅL som poeter, regissörer och författare brukar hämta sin inspiration ur? Hur förhåller vi oss till alla andra sammanhang där svart kan vara synonymt med SORG, DEPRESSION, ELEGANS, ONSKA, FORMALITET och AUKTORITET?

För att inte tala om svart när det gäller färgkoden för kulturella sammankomster där den svarta klädseln är en signal om att bäraren är både KULTURELL och INTELLEKTUELL!

Om det inte är en kvinna som bär den klassiska "lilla svarta", för då är det helt klart en klassfråga.

Det är nog inte så dumt med P1 ändå. Nu börjar jag se en röd(?) tråd i politiken som kanske kan ge svar på om ord som MÖRKRUM och MÖRKRÄDD verkligen kan få vara kvar i svenska språket?

Dessutom så förstår jag äntligen varför Mikael Damberg fick åka till IKEA i Västerås medan Stefan Löfvens första uppdrag efter den långa, vilsamma semestervilan var att inviga Segerstedtinstitutet som ska bli "en del i kampen mot hotet mot människovärdet". Det borde jag ha begripit så fort hen ställde sig upp och lyfte den brännande aktuella och viktiga frågan om #backaZara, inför jublande SSU:are.

Men hur blir det egentligen med jämställdhetsorden. Ordet statsman känns ju lätt föråldrat och för närvarande helt oanvändbart. Ska vi satsa på en stats-en eller flera stats-ena/ens? Eller blir det bättre med stats-hen och stats-hens??

Nu kan vi kanske se fram emot en ny, jämlik ordlista utan rasistiska eller på annat sätt stötande ord .. fram till nästa val ungefär? Det skulle kanske ge statsministern lite mer att tala om än förra året då han teg sig fram till den stora dagen då svenska folket skulle få klart besked om hur hans planer för Sverige såg ut.

Jag för min del väntar fortfarande.


10 kommentarer:

 1. Jag med, fast egentligen har jag förstått att det finns ingenting att vänta på.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja fråga Täppas, vem som är den förtryckande kapitalisten och vem som är offret när en fattig pensionär betalar en annan fattig pensionär svart för att snickra en altan eller klippa gräsmattan....Eller Gud hjälpe om bägge pensionärerna gör arbetsbyte med varann... Då har dom båda jobbat svart och betalat svartjobbare...Det kan ju inte vara klassfråga då..Alltså måste det vara rasism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pensionärer? Vem f*n bryr sig om pensionärer? Om en fattigpensionär hjälper en annan fattigpensionär skulle väl båda klassas som så dementa att de erbjöds dödshjälp?

   Radera
  2. P1 bryr sig absolut inte om fattiga pensionärer. Två gånger har de mött två som ringt in och beklagat sig över sin låga pension med frågan om de inte har förvärvsarbetat hela livet (värre än värsta och högraste av de högraste moderat har deras fråga låtit). Som om de spelade någon roll. Antingen så har man inte haft förmågan att kunna arbeta, eller så har man haft ett låglönejobb. I vilket fall så lät det på Täppas och Pascalido som att om man har låg pension så får man skylla sig själv. Fint bemötande av "publiken", eller inte.

   Radera
 3. Jag har ingen tv och jag har aldrig lyssnat på "Ring P1".
  Är helt övertygad om att det är därför jag mår bra trots allt som sker omkring mig. Med känslomässig distans tar jag till mig det nödvändigaste genom nätet. Sen stänger jag av och gör annat. Min mentala hälsa klarar inte för mycket Täppas och Alexandra.
  Inte heller tror jag det kommer något klokt från Löven som han har tänkt eller skrivit själv. Bäst är väl om han håller tyst. Precis som med resten av denna märkliga regering vi har.
  Tänk att vi skulle få en regering som gör minst skada när den inget säger och inget gör, det säger en del om vår situation. Tänk om det dyker upp någon som vill något, alltså något konkret, verkligt och inte bara ord. Vad gör vi då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Antar att du väntar på en "Svarte Petter", tyvärr blir det nog en besvikelse och fel i det här fallet.

   Radera
 4. Ring P1 är ett fantastiskt bra program. Kanske inte pga dess innehåll, men eftersom det ger en massa knäppskallar ett forum. Om vi saknat ett sådant forum kanske en eller annan av knäppskallarna kokat över och skadat samhället på ett eller annat sätt istället. Nu får de parta ut i radio och då kanske heta känslor svalnar en aning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju då synd att de värsta knäppskallarna är programledare.
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
 5. Det rasistiska är inte att använda färg-benämningar i kombination med vanliga ord.

  Det rasistiska är att använda färg-benämningar när man beskriver grupper, kollektiv, etniciteter av människor. När man gör det har man ofta en agenda. Man vill förringa eller särbehandla människor baserat på en färg. Som i sin tur anses förenkla eventuell problematik och debatt till förmån för de egna åsikterna.

  Så innan man börjar kasta sig ut i lingvistisk kommando jakt på alla ord med färg hänvisning borde man först ändra sin syn på människor. Och sin syn på beskrivningen av dem.

  Måste man tala om hanterbara grupper som symboliserar förenklade problem eller sammanhang kan man ju försöka göra som i usa där man officiellt använder geografiska referenser.

  De som talar om rasism och anklagar andra för det är ofta själva de som har den mest inskränkta människosynen. Och delar in folk i shabloner och symbolspråk.

  raskamp kompletterar klasskamp för de som själva vill vara elit

  Jenny

  SvaraRadera