tisdag 17 juni 2014

Ett löfte?? Eller en ny ideologisk riktningsgivare??


.. kommer i dag i en debattartikel i DN, undertecknad av sosseledaren Stefan Löfven och 23 andra socialdemokrater.

Efter löftet om avskaffad arbetslöshet kommer nu ..

"Vårt löfte: behandling mot cancer inom fyra veckor" .. och jag får nästan ont i magen när jag tänker på alla som drabbats av denna hemska sjukdom. Det borde vara förbjudet att ta så lätt på något som drabbar familjer så hårt att man använder det som ett försäljningsargument i en valrörelse!

För sanningen är ju att Socialdemokraterna inte KAN, inte kommer att kunna och ALDRIG mer kommer att bli så stora att de i kraft av egen majoritet kan ge löften om så stora reformer inom något område.

Socialdemokraterna är i bästa fall ett 30%-parti som bara kan regera tillsammans med andra partier, bara kan ge löften som godkänns av andra partier och som ekonomiskt måste förhålla sig till sina framtida allianskamraters önskemål.

Att LOVA cancerbehandling inom 4 veckor är tomma ord om de inte godkänns av dem som Socialdemokraterna tänker regera  med, om de tillsammans vinner valet. Och eftersom de inte vill tala om vilka det är, så är "löftet" lika lite värt som pappret det är skrivet på.

Det är en MÅLSÄTTNING och inget annat.

Egentligen så borde rubriken ha varit .. "Vi vill ha: behandling mot cancer inom fyra veckor" och sedan en bild av hur drömscenariot ser ut om allt klaffar och om alla vill gå samma väg.

Vad står det då i "LÖFTET"??? ..

Allt är dåligt .. naturligtvis. Privatiseringen är dålig .. eller hur, Jonas Sjöstedt. Administrationen är för stor och det finns allvarliga problem.

Socialdemokraterna "söker väljarnas förtroende" i sin "strävan" att göra allt bra igen .. och redan här saknas ordet "löfte" för första gången.

"Får vi en socialdemokratisk regering kommer resurserna till sjukvården att öka" .. men snälla Stefan Löfven??? .. vi kommer ju ALDRIG mer att få en socialdemokratisk majoritetsregering, så det löftet är ju absolut ingenting värt utan en förklaring om vilka andra som stöder det här "Löftet"?

"Vi vill också utveckla en strategi" ... "vill sätta en ny agenda" .. "vill sätta stopp för" .. "går till val på att garantera" .. vi går till val på vårdkontrakt i stället för vårdgaranti .. "vårt vallöfte är att skapa en modell ..(?).. för alla landsting" och ..

.. "vi socialdemokrater kommer ta ansvar för att säkerställa ett fortsatt högt förtroende för hälso- och sjukvården bland allmänheten"

Jag VILL också ha en smidig och väl fungerande sjukvård. Jag antar att jag inte är ensam om det och det finns förmodligen väldigt många som kan skriva en trovärdig debattartikel om hur det ska kunna bli möjligt.

Men att formulera det som ett LÖFTE som ska infrias om man får en dryg fjärdedels makt, hur hederligt är det??

I årets valrörelse är det nog sista gången vi ser Socialdemokraterna som Sveriges största parti. Hur det än går så förlorar de det här valet och kommer att vara ett parti som alla andra år 2018.

Socialdemokraternas kärnväljare dör sakta ut och de som kommer efter 40- och 50-talisterna har ingen aning och vad som hände förra århundradet.

Men att LOVA snabb hjälp till cancersjuka utan att samtidigt bevisa att man kan uppfylla det löftet är nästan lika illa som att LOVA evigt liv till dem som tror och bekänner.

Jag skäms nästan lite grand när jag läser det, även om jag inser att sossarnas målsättning naturligtvis är den samma som för alla partier .. en fungerande välfärd med en fungerande sjukvård, skola, äldreomsorg osv osv.

Vem vill något annat?

DN, DN, SvDSvDSvD,

10 kommentarer:

 1. Står det nånstans hur man ska få det här löftet att bli verklighet? Eller det är som 90 dagars garantin för arbetslösa ungdomar, tomma ord utan handling?

  Pffft!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag håller med dig om att det känns hemskt att ha det som vallöfte.

  Tänker på vår erfarenhet av cancervården. Vi fick veta att det var tumör i januari, men att den växte långsamt. De hade koll, men ingen operation förrän 25 april vilket väl var den första vårddelen. Nu var det en väldigt lång transportsträcka dit kan jag erkänna - men samtidigt så kändes det inte som vi var akutläge.

  Sen växte den igen och man upptäckte det 23 december. Den 27 december opererades han. Dagarna emellan låg han inne för att kunna opereras akut. Men då det bara var jourdagar emellan så vill de inte köra en operation om det inte är absolut nödvändigt.

  Jag har också hört andra som drabbats av cancer och de flesta berättar att det går ganska så fort. När diagnosen väl satt vill säga. Det är väl där som tiden kan dra ut i de flesta fall.

  Själv så har jag diskbråck. Det räknar man ska läka ut sig efter någon månad. Om inte så ska det röntgas. Men remissen till röntgen tog drygt 2 månader. Och oj, det visade sig då att det var diskbråck. Vad nu? Ja, vi får prata med en ortoped som får besluta vad som ska göras. Remiss till denne ligger på 2 månader...

  Så det finns lite saker att göra i vården, absolut. Men det här med löften hit och dit känns bara falskt.

  SvaraRadera
 3. Du vet väl att människor som du är ett problem för Socialdemokraterna?
  http://politikfakta.se/wp-content/uploads/2013/04/Vallofte.jpg

  SvaraRadera
 4. Det jag tycker är mest intressant är att jämföra alliansens politik mot sossarnas i just detta område.

  Alliansen lovar mer resurser och sätter en öronmärkt peng medansvar sossarna vill införa någon slags garanti.

  Nu är jag väldigt skeptisk till byråkrater i allmänhet och inbillar mig att med en garanti kommer fantasin hos byråkraterna i slutändan göra att pengarna hamnar någon annan stans.

  /henrico

  SvaraRadera
 5. Landstingen lär väl även i fortsättningen besluta över sin prioriteringar och den garanterade summan är ju egentligen bara en liten droppe i det stora. Och politisk klåfingrighet i saker som professionen troligen klarar bättre tycks bli allt vanligare. (Jfr läxfri skola)

  SvaraRadera
 6. Vi förutsägs troligen rösta efter det språkbruk vi känner oss tryggast med. Inte några specifika sakförhållanden.

  Vore därför bra för Löfven om han kan få stöd av något alliansparti på något sätt. Så att detta får bli förklaringen till att "vi nådde inte ända fram". Samtidigt som S fortfarande kan låtsas vara den mest progressiva kraften.

  //lilla kraften

  SvaraRadera
 7. Vi har ju nollvision gällande trafiken.
  Varför ej d:o gällande sjukvård?
  "Efter diagnos omedelbar behandling."
  Ett löfte kostar ju icke något.
  Varför sikta på trädtopparna när man kan ta' till...

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. nu kan vi sadla om hörni...
  http://www.expressen.se/nyheter/artisten-timbuktu-vill-in-i-politiken/
  Själv tror jag att jag ska bli den nya Carolina Kluft, eller förresten! Man ska ju inte låta sig begränsas av könsroller: Jag vill bli Per Moberg korsad med Micke P och Margaret Thatcher. Röstar ni på mig då?

  Varma nattliga ejukulerationshälsningar en Modesty Blaise

  SvaraRadera
 10. Jason verkar vara en väldigt trevlig kille, men också väldigt naiv och tar sig själv på alldeles för stort allvar. Lika oseriöst som att låta Löfven sitta på bänken medan Damberg visar sig duktig.

  SvaraRadera