söndag 29 juni 2014

Jakten på Makten .. Stefan Löfvens första Gottepåse.


Redan två timmar före Talet som ska förklara allt, så berättar sosseledaren att han "går till val på ett tak för barngruppernas storlek i förskolan - som ska ge max 15 barn per barngrupp i åldrarna 1-3 år".

Finansieringen sker med "skatter som inte rör inkomstskatten" på samma sätt som alla andra skattehöjningar som inte märks på lönen förrän du försöker handla för den.

Nu väntar jag med spänning på förklaringen som absolut MÅSTE komma i kvällens tal.

Sossarna måste bilda regering med två partier som inte vill se vinster i välfärden. Det betyder .. även utan foliehatt .. att många förskolor och skolor kommer att läggas ner eller förvandlas till något annat*. För när det gäller skolorna har Stefan Löfven också berättat att han "går till val på" mindre klasser.

I dag FÅR vi svaret!

ABSOLUT! För har han tagit upp ämnet så MÅSTE han väl i all sin dar förstå vilka frågor som kommer att ställas?

Varifrån kommer alla nya förskolepedagoger? Alla nya förskolor? Alla lärare som ska undervisa i klassrum som vi inte heller vet varifrån de kommer och vilka skatter är det som "en vanlig knegare" inte kommer att få känna konsekvenserna av?

Spänningen är oliiiidlig nu när jag vet vad som finns i den första gottepåsen ... och plötsligt hittar jag en likhet mellan Stefan Löfven och mig själv!??

För det verkar som om vi båda två har glömt bort att storleken på barn- eller elevgrupper i förskola och skola är något som kommunerna beslutar om.

Attans förargligt .. jag undrar om Stefan Löfven kommer att nämna det?*tipset är asylboenden, som är den nya, lönande kassakon för dem som vill göra snabba vinster i välfärden.


Expr., DN, DN, SvD, AB,

3 kommentarer:

 1. Med tanke på hur gärna de lovar sådant som inte ligger inom deras egna domäner, så undrar jag vem som kommer bli först att utlova vackert väder?

  SvaraRadera
 2. Komiskt att Palme vurmade för en förskola/dagis för alla! Idag står man och säger att Palme hade fel, fast man vågar inte säga det rakt ut! Jävla pajaser!

  SvaraRadera
 3. Intressant att Socialdemokraterna tvekar med skattehöjningar på inkomster från arbete. Det är ju annars en paradgren. Medan man brukar låta storföretagen komma lindrigt undan.

  En annan retorikförskjutning är ju att man nu säger "att omfördela förmögenheter med skattemedel är extremt trubbigt och går i princip inte. Det skall man inte inbilla sig".

  Två glidningar i resonemangen som åtminstone på ytan känns rätt nya. Ett slags närmande till alliansen. Lite Tony Blair taktik eller också realistisk insikt.

  Problemet är förmodligen att Socialdemokraterna har många inom Rörelsen med andra uppfattningar och förhoppningar.

  Honungsfrågor.

  Rörelsens ständiga användande av behjärtansvärda avsikter med skattepengar i framförallt vården. Men också skolan och pensionerna. Används för att hålla upp behovet av ökat skattetryck. Ungefär som om skattepengarna generellt öronmärktes till speciellt goda ändamål. Istället går de rakt in i den allmänna effektiviteten hos förvaltningen av dem.

  Vilka hanterar skattepengarna bäst? De som kräver mera av dem ständigt. Eller de som effektiviserar konstant.

  SvaraRadera