måndag 11 oktober 2010

Jag har lite svårt ..

.. att avgöra hur jag ska förhålla mig när jag läser om de tusentals minkar som djurrättsaktivister släppt ut i trakten runt Vaggeryd.

De myllrar runt i naturen .. i en fullständig men kortvarig, yster frihet .. som leder till en säker död.

Vad är då alternativet??

Långvarig, plågsam fångenskap .. som leder till en säker död?

Jag är ganska säker på vilket val jag skulle göra .. om jag var mink!
Minkarna hör inte hemma i vårt landskap, hävdar expertisen .. de kommer att skada bland annat småfågelbestånden.

Och alla skadliga utsläpp som vi människor ger ifrån oss?? I vattnet, luften och i växtligheten .. kan verkligen ett gäng minkar konkurrera i skadeverkningar på fågelbestånden jämfört med det??

8 kommentarer:

 1. Det är alltid svårt när människan av en eller annan orsak skall fixa med naturen av ett eller annat intresse. Men visst ,fick Granntantsminken välja så levde jag helst kort och lattjolajban en inte alls(inlåst) det är jag säker på.
  Jag kan dock aldrig glömma en nattligbusstur för 15-20 år sedan. Aktivister hade släppt fri en minkfarm och minkarna hade rusat ut på en Europaväg. Bussen kom ca 2timmar efter det och vi slirade runt idenna minkmassaker bland överkörda,döda och döende minkar innan vi kanade ner i en slänt. Minkar som påkörts och inte tog sig därifrån men levde skrek och kved och det var frukansvärt. Jag vill inte att något djur skall ha det eländigt men jag är konstigt kluven inför dessa aktiviteter sedan jag känt mig tvungen att ta livet av dessa skadade djur som led och levde. Fruktansvärt!

  SvaraRadera
 2. Kusinen från landet11/10/10 09:45

  Jag kan inte bedöma vilken skadeverkan minkarna har på naturen, jag kan heller inte bedöma om de plågas mer i fångenskap än i frihet. Oavsett vilken åsikt man har om djurhållning för pälsindustrin är det dock ett lagbrott att göra åverkan på annans egendom och släppa ut alla dessa tusentals minkar i en natur där de inte hör hemma. Detta lagbrott drabbar dessutom enskild person med enorm återverkan på deras ekonomi. Jag tror heller inte att dessa djuraktivister verkligen drivs av medlidande med djuren! De tycker bara av någon anledning att det är kul och deras rätt att ställa till elände för andra!

  SvaraRadera
 3. Jag kan ärligt talat inte se något som helst behov av att hålla levande varelser instängda i trånga burar bara för att flå skinnet av dem??

  Det är märkligt att vi inte kommit längre i hänsynen till allt som lever .. men det är ju lika illa med de lidanden vi förorsakar genom utsläpp av gifter i naturen .. det ser vi ju väldigt tydligt just nu i Devecser i Ungern.

  SvaraRadera
 4. Kusinen från landet11/10/10 10:45

  Som sagt, man har all rätt att ha vilken åsikt man vill om djurhållning för pälsindustrin, och det kan onekligen vara diskutabelt, men ändamålet helgar INTE medlen!

  SvaraRadera
 5. Vad jag inte förstår är varför minkfarmerna tillåts fortsätta sin verksamhet. Det har ju framkommit klart och tydligt genom olika undersökningar och utredningar att minkfarmerna inte uppfyller djurskyddslagens krav på djurs naturligt beteende, osv. Farmarna hade fått dispens till i år att rätta till bristerna, men uppenbarligen har de inte lyckats. Då borde det väl inte vara något problem för rättsväsendet att se till att ge dem näringsförbud?

  SvaraRadera
 6. Kan bara hålla med kusinen från landet. Man kan fundera hur det kommer sig att det fortfarande lönar sig med pälsar med tanke på hur många som är emot detta hantverk. Själv vill jag verkligen inte tvingas ta livet av något djur, och jag skulle drömma mardrömmar om jag varit med om situationen som Granntanten beskriver.

  Jag kan sympatisera med demonstrationer, men jag kan verkligen inte sympatisera med sådana aktioner.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker naturligtvis också att det är helt vansinnigt att släppa ut tusentals djur till en säker och plågsam död .. men .. jag tycker det är lika vansinnigt att stänga in tusentals djur till ett plågsamt liv och till en lika säker död!!!

  SvaraRadera
 8. Tina Häll11/10/10 23:47

  Tyvärr verkar det som att minkfarmarna inte förstår att de måste lägga ner och lägga sin tid på något annat, de lider stor ekonomisk skada, det är synd om dem men mer synd om minkarna. Varför inte skola om sig till något som inte löper samma risk för attentat. Med alla de material som finns idag så behöver vi inte djurens pälsar för att hålla oss varma!

  SvaraRadera