fredag 29 oktober 2010

Lägg av, lägg ner och lär er ..

.. för sjutton gubbar att skilja på sak och person.

Jag hatar mediadrev. Jag äcklas av den dräglande mobb som springer i journalisternas ledband och gläfser och nafsar i det utsedda offret och jag mår illa när jag ser hur en enskild person .. "i det allmännas intresse" .. formligen slits i stycken och pressas till förtvivlan.

Det är skillnad på sak och person.

Just nu går drevet efter Sofia Arkelsten, det finns ingenting i hennes liv som är heligt eller privat och det finns ingen hejd på hur många som vill utnyttja den pågående uppståndelsen i lösnummersäljande upplagor eller politiska poäng.

Jag tycker att det är bra att våra folkvalda granskas, tro inget annat .. men det ska ske på ett sakligt sätt som leder till något som inte bara är en upphetsning för dagen.

I det här fallet finns det inga regler att bryta mot.

Det handlar INTE om trevliga resor till Thailand eller Mauritius på skattebetalarnas bekostnad eller en bjudresa till ett kändisparty på Mallorca, utan om jättetrista studieresor till olika företag .. flygresa, övernattning, informationsföredrag i konferensbyggnad, vandring på företaget, middag, övernattning och hemfärd. Allt detta i sällskap med en större grupp människor från hela världen som man inte känner.

Personligen skulle jag betala för att slippa .. men så är jag inte särskilt intresserad av att lära mig mer inom energiområdet heller, men det var Sofia Arkelsten .. så dumt av henne.

Granska gärna regelverket för betalda informations- och studieresor .. men hacka inte sönder den som inte brutit mot det regelverk som inte finns!!

Granska gärna systemet med att en riksdagsledamot inte kan ta ledigt UTAN full lön.

Granska gärna det absurda i att ett stort .. mycket stort .. antal fullständigt arbetsföra fd riksdagsledamöter i sina bästa år inte behöver söka nytt jobb som alla andra svenskar, utan kan framleva sina dagar i bekvämt självförverkligande genom uppbärande av full riksdagspension. Och redovisa gärna hur mycket det kostar oss skattebetalare per år!

Granska gärna det faktum att pensionerade riksdagsledamöter som har egna företag kan låta vinsten stanna i företaget och ändå uppbära full pension .. år efter år efter år.

Granska gärna alla andra besök i "verkligheten" som riksdagsledamöterna gör i stället för att sitta i riksdagen eller vidareutbilda sig genom studieresor eller föreläsningar anordnade av företag som vill informera om sitt specialområde.

Granska gärna den offentliga sektorns enorma överadministration och kartlägg gärna nödvändigheten av alla politiskt tillsatta högre tjänstemäns arbetsuppgifter.

Granska gärna tidningarnas sensationsjournalistik i syfte att påverka det politiska landskapet.

Däremot så tror jag inte att någon behöver undersöka om våra riksdagsledamöter är till salu för en flygresa tur och retur, en middag och två hotellnätter .. ämbetet i sig är så lönsamt att det skulle vara helt ointressant att sälja ut sig för så lite.

"Jag avgår INTE" .. säger Sofia Arkelsten. Det gör hon rätt i .. vi ska inte låta media avsätta och tillsätta våra politiker ... och någon time-out behövs inte heller enligt min uppfattning, Sofia Arkelsten HAR INTE gjort något formellt fel enligt det obefintliga regelverket .. som alltså inte finns!!

Och omdömeslösa eller naiva politiker har vi gott om .. även i högt uppsatta positioner, eller hur?? En del lär sig med åren .. och det gör nog Sofia Arkelsten .. andra gör det inte men får sitta kvar ändå. Just nu är jag tacksam för att vi har en statsminister som kan hålla huvudet kallt, vara solidarisk och saklig trots att journalisterna redan satt rubrikerna för vad de anser att han ska tycka och tänka .. för det är trots allt lättare att springa med i drevet än att tänka själv.

Aftonbladets ledare vädrar morgonluft nu när drevet går och gräver upp sitt gamla krav på att Moderaterna ska redovisa sina partibidrag.

Ok .. det kan väl vara rimligt, den dag den enskilde fackföreningsmedlemmen i LO kan få garantier för att fackföreningsavgiften inte går till sossarnas valkampanj .. om h*n anger att h*n verkligen inte vill det.

Det är bra med granskande journalistik .. om den är saklig och skiljer på sak och person.

9 kommentarer:

 1. Ok, är det så att det inte finns några regler så är det väl mer förståeligt att sådana här tveksamheter kan förekomma. Och jag håller med om att det är bättre att granska detta snarare än att attackera folk som använder sig av dessa förmåner.

  SvaraRadera
 2. Anybody!

  Journalister blir ju själva väldigt ofta bjudna av företag och andra organisationer på olika arrangemang. Se bara på Almedalsveckan, hur många av journalisterna där blir inte bjudna på mängder av arrangemang? Eller biljournalister? De blir ständigt inbjudna av bilföretagen på resor, hotell och middagar för att provköra deras nya bilmodeller, ofta till fina och exotiska resmål så att journalisterna och deras medbjudna fotografer ska kunna ta vackra bilder av företagens nya bilar. När läste vi senast om alla journalisters mutresor?

  SvaraRadera
 3. Trollan .. om man ska se en studieresa som en förmån .. så kan man väl påstå att Sofia Arkelsten använt sig av en förmån. Själv skulle jag ha sett det som något nödvändigt ont .. precis som de kostnadsfri informationsmöten inkl lunch som jag får erbjudande om inom mitt område. Men nöje .. nej!!

  Medborgare X .. genom sig själv dömer man andra, eller hur?? Jag är så trött på medias självutnämnda regerings- och riksdagsarbete .. granskning är en sak, försök till påverkan och styre en helt annan.

  Jah Hollis .. Mutor??? Tror du verkligen att den finns någon som skulle sälja sig SÅ billigt?? Skulle du själv sälja dina tjänster för en flygresa, föredrag o information, 2 övernattningar på hotell .. i gruppgemenskap med fullständiga främlingar??

  I så fall kanske till och med jag skulle kunna ha nytta av dig??? ;-)

  Men naturligtvis bör REGELVERKET runt betalda studieresor granskas .. men det är en viss skillnad, eller hur?

  SvaraRadera
 4. Jag håller med till viss del. Smutskastning av folk inom media blir på låg nivå. Trots att regelverket absolut bör ändras, för visst påverkas folk av mutor. Det är ju ganska allvarligt när det kan påverka politiker.

  Precis som MX nämner. Det är ju det som blir så fel med journalistik idag. Media vinklar information och granskning mot sin egen politiska ideologi. Vad blir det för journalistik?

  Inom näringslivet finns ju åtminstone vissa regler. Utgifter för mutor och andra otillbörliga belöningar får inte dras av (9 kap. 10 § IL.)

  I prop. 1998/99:32 s.84 anges att med muta och andra otillbörliga belöningar förstås ”en belöning, förmån eller gåva. Mutan kan bestå av kontanter. Det kan också vara fråga om t.ex. varor, resor, tjänster, rabatter, presentkort eller gästfrihet av olika slag”.

  Media kan ju alltid gå bakvägen och kolla upp Shells bokföring, som ju är en offentlig handling, om det vill ha något snaskigt..:-)

  SvaraRadera
 5. Själv kan jag tycka det är rätt trevligt med resor och se sig själv omkring och skulle gärna åka på fler resor. Men då jag jobbade privat så blev det inte så många sådana resor. Inte för att de skulle erbjuda så mycket för en på supporten heller - men vi fick varje år gå online kurser där man fick veta vad man fick ta emot och inte, och till vilken kostnad för att inte vara tveksamt. Det kallades Code of Conduct och kändes rätt meningslöst. Jag har även sett andra privata (Amerikanska) företag ha samma typ av utbildningar.

  Ska man på studieresa så brukar det vara den egna arbetsgivaren som betalar det och man får då se värdet och nyttan på detta. Å andra sidan är det väl lite knepigt om jag verkligen vill att mina skattepengar ska gå till diverse resor...men det gör de ju redan ändå.

  SvaraRadera
 6. Hur ska man som politiker/människa undvika att bli påverkad? Kan man bara bli påverkad om man blir bjuden på något eller kan man bli påverkad även av charmerande och vältalande pr-konsulter från ideella föreningar och andra organisationer som vill ha stöd för sina frågor, men som helt gratis informerar "på ett sakligt och neutralt sätt"?
  Med tanke på all ensidig information som sprids i dagens samhälle angående klimat, CO2 och fossila bränslen kanske det var helt rätt av Sofia att åka för att se vad "den andra sidan" säger? Fast å andra sidan har ju oljebolagen också hakat på klimat-hypen för de har egenintresse i att hitta nya alternativa bränslen eftersom de fossila snart tar slut och de vill fortsätta att tjäna pengar. Och så länge de kan få stater och organisationer att betala för forskning och utveckling så slipper de slösa så mycket av sina egna pengar.
  Så håll utkik efter när M och Alliansen föreslår nästa storsatsning på miljöbränslen :)

  SvaraRadera
 7. "Pressas till förtvivlan", "slits i stycken".
  Skitsnack!

  Dessa krav på skillnad på sak och person och att man måste gå varligt fram gäller uppenbarligen inte när pressen behandlar tex (framförallt) Jimmie Åkesson, Lars Ohly eller Mona Sahlin?

  Riktigt äckligt hyckleri, oavsett om vad man tycker om personen. Det är ni som gör störst skillnad på person och sak: "Rätt sak" så måste personen behandlas med silkesvantar, annars är det fritt fram att säga vad som helst.. Väldigt töntigt.

  SvaraRadera