fredag 15 juli 2011

Det är synd ..

.. att vi inte hade tillgång till Internet inför EU-valet 1994. Då hade vi i alla fall haft fullt klart för oss vad de olika alternativen innebar .. och inte trott på alla halvkvädna visor och luddiga undanflykter som vi serverades i media och tv-debatter.

Jag röstade NEJ, nej, nej, nej!!

Jag ville INTE gå med i EU eftersom jag misstänkte att det skulle bli en samlingsplats för den typ av politiker som jag redan då djupt misstrodde. En europeiskt klubb för inbördes beundran där det simpla folket skulle få så lite insyn som möjligt.

Och eftersom jag var så intensivt MOT och så stadigt förankrad på nej-sidan, så försökte jag övertala alla och envar i min närmiljö, med ganska klent resultat.

Men tack vare det så vet jag att många, många trodde att räntorna på deras villalån skulle stiga skyhigh om vi inte gick med .. det hade "de" sagt på tv! Väldigt många var också bergfast övertygade om att vi skulle få en andra chans att rösta om man ångrade sig och det gick inte att förklara att det bara var ett val av eu-delegater som väntade .. eftersom informationen var så flytande och informationsskrifterna så tunglästa och svårforcerade.

Och så gick räntorna upp i alla fall .. och de som enbart röstat JA av den orsaken sneglade avundsjukt på Norge där de gick ner .. TROTS att de röstade nej.

"Hade jag vetat det, hade jag aldrig i livet röstat ja" .. suckade en väninna.

Men inte fick vi någon ny chans att ångerrösta för det, och det var väl inte väntat heller, för den som besvärat sig med att läsa på aldrig så lite.

JA-sidan vann med 52,3% mot NEJ-sidans 46,8 % och jag är 100 % övertygad om att det hade blivit ett helt annat resultat om vi hade haft dagens informationsflöde .. då.

EU-medlemskapet blev exakt det jag misstänkte och inte ville ha och jag är djupt tacksam över att vi aldrig nådde fram till ett val om Euro-medlemskap. För trots Internet och informationsutbytet där vet man aldrig vilken skrämselpropaganda som politikerna och media kunde åstadkommit.

Höjda räntor på huslånen till exempel??

Eller försämrade pensioner och välfärdssystem??

Eller något annat som de länder som verkligen gick med nu får tampas med, medan vi andra får göra vårt bästa för att hålla deras läckande ekonomier flytande.

Jag ångrar alltså inte att jag röstade NEJ, men jag skulle väldigt gärna vilja göra det igen.

SvD, DN, Expr.,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar